19 °C Athens, GR
06/10/2022

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος – Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος - Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 24 / 9 / 2022 , 2:25 από news_room

Νέα Υόρκη | Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος υποδέχτηκε τον αξιότιμο κο Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας και την σύζυγο του, κα Mareva Grabowski-Mitsotaki στον Ελληνικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου και στον Εθνικό Ναό στο σημείο μηδέν, στο Εμπορικό κέντρο.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε επίσης ο αρχιτέκτονας κ. Santiago Calatrava,ο οποίος ήταν και ο σχεδιαστής του ιερού ναού καθώς και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ανδρέας Βυθούλκας, προϊστάμενος όπως και ο Πρόεδρος του Ενοριακού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Παπακώστας. Επίσης ήταν παρών ο Αγιογράφος π. Λουκάς και ο αγιογράφος π. Παχώμιος, αμφότεροι της Μονής Ξενοφώντος εκ του Αγίου Όρους.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο π. Ο Λουκάς παρουσίασε το εξαίσιο εικονογραφικό του έργο, που βρίσκεται τώρα στο στάδιο της τοποθέτησης στους τοίχους του Ναού. Εν τω μεταξύ, ο κ. Καλατράβα μοιράστηκε μέρος της έμπνευσης πίσω από το σχέδιο του ναού, το οποίο έχει τις ρίζες του όχι μόνο στις αρχετυπικές βυζαντινές μορφές — όπως ο τρούλος της Αγίας Σοφίας — αλλά και στο κλασικό μάρμαρο των αρχαίων ελληνικών μνημείων.

«Υπάρχει ένας παραλληλισμός», πρόσθεσε ο κ. Καλατράβα, μεταξύ του ναού του Αγίου Νικολάου και του Oculus κάτω από το δρόμο, το οποίο είχε σχεδιάσει το 2016. Το εσωτερικό και των δύο κτιρίων είναι ντυμένο με ατσάλι, αλλά, κοιτάζοντας ψηλά, «εδώ, βλέπετε η Παντοκράτορα, εκεί βλέπεις τον ουρανό της Νέας Υόρκης».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Steven Plate, υπεύθυνο της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και του NJ, επίσης παρευρισκόμενος, ο οποίος είχε εργαστεί «με όλη του την καρδιά, με όλη του την πίστη στον Θεό» για να πραγματοποιήσει το όμορφο όραμα του κ. Calatrava και Fr. Λουκάς. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε επίσης τον κομβικό ρόλο των Φίλων του Αγίου Νικολάου, «μιας σπουδαίας οργάνωσης που εργάστηκε πολύ σκληρά υπό την καθοδήγηση του πατέρα Αλέξη Καρλούτσου» για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση του έργου.

«Είναι ένα συλλογικό έργο πολλών, πολλών ανθρώπων αφιερωμένων στα ίδια ιδανικά, τα ιδανικά εκείνα για την προώθηση του ελληνισμού και της πίστης, σε έναν τόπο όπου η θρησκεία ήταν η αιτία αυτής της καταστροφής και για την απώλεια τόσων πολλών αθώων ανθρώπων», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. «Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η θρησκεία μπορεί να είναι φάρος ελπίδας, αγάπης, συμφιλίωσης, ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας όλων των λαών και όλων των θρησκειών. Σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε εδώ. Ο Θεός να σας ευλογεί και ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα».

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και μοιράστηκε με όλους ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη του χώρου. «Είναι πράγματι πολύ συγκινητικό για μένα που μπορώ να επισκεφτώ αυτό το μέρος… Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση αυτού του οράματος», είπε.

«Είναι πράγματι ένα εντυπωσιακό κτίριο. Θα έλεγα ότι είναι ένα κτίριο που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την ιδιαίτερη πνευματική σημασία αυτού του τόπου και, ακριβώς δίπλα σε έναν τόπο πόνου και ταλαιπωρίας, μια εκκλησία που συμβολίζει την ελπίδα και την ενότητα— η οποία, είμαι σίγουρος, θα γίνει ορόσημο του Νέας Υόρκης και φάρος ελπίδας για όλους όσους το επισκέπτονται», είπε ο Πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρόντες ήταν και η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Εξοχότατη κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη,  αξιότιμος κος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Προγράμματος της Λιμενικής Αρχής Michael Donovan, ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Δρόσος κα Ανθούλα Κατσιματίδη, ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος; και του Shrine’s Master Cantor κ. Δημήτριος Κατσικλής.

Λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός τους επισκέφθηκαν το σημείο όπου βρίσκονται οι πλάκες στις οποίες είναι χαραγμένα τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους Δίδυμους Πύργους, μαζί με την Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία έχασε τον αδελφό της, Γιάννη, στις επιθέσεις. Στάθηκαν ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναγράφονται θύματα ελληνικής καταγωγής και τοποθέτησαν μικρές ελληνικές σημαίες και λευκά λουλούδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων στο Survivor Tree, ένα δέντρο το οποίο βρέθηκε σχεδόν κατεστραμμένο στα ερείπια των Πύργων, ανέκαμψε με ανθρώπινη φροντίδα και τελικά επαναφυτεύτηκε στον χώρο του μνημείου.

«Αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω, σήμερα, σε αυτόν τον ιερό τόπο να αφήσω ένα λουλούδι και να καταθέσω ένα στεφάνι στην μνήμη των 2.977 αθώων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους άδικα στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ανάμεσά τους ήταν και 41 Ελληνοαμερικανοί, ένας από τους οποίους ήταν και ο Γιάννης, ο οποίος βρέθηκε εγκλωβισμένος στον 104ο όροφο όταν χτύπησε το πρώτο αεροπλάνο, τον βόρειο Πύργο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μία μάχη διαρκής, είναι μία μάχη την οποία έχουμε υποχρέωση, ως δημοκρατίες, να δώσουμε, για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να λειτουργούμε μέσα σε ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες, όπως αυτές τις οποίες με τόσο κόπο έχουμε χτίσει», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Τα θύματα της τρομοκρατίας -διότι και εμείς στη χώρα μας έχουμε πληγωθεί από τη δικιά μας εγχώρια τρομοκρατία- θα συνεχίσουμε, πάντα, να τα τιμούμε και δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ», πρόσθεσε.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που έχετε έρθει σήμερα να μας τιμήσετε με την παρουσία σας, σε αυτό το σημείο που για μένα είναι τόσο σημαντικό. Ο αδελφός μου, ο Γιάννης, ήταν ένα απίστευτο παιδί. Ένας νέος, ένα παλικάρι, γεμάτο χαρά και αγάπη», είπε από την πλευρά της η κυρία Κατσιματίδη.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος - Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 6 / 2022 , 18:11 από news_room Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες που ξεκίνησε το 2021 με τη συνεργασία των δυνάμεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) […]

Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε το Ιράν για “σοβαρές επιπτώσεις”, αν επιτεθεί εναντίον Αμερικανών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 1 / 2022 , 1:31 από news_room Το Ιράν θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις, αν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον Αμερικανών, προειδοποίησε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μία ημέρα αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εναντίον ακόμη 52 Αμερικανών αξιωματούχων για τον φόνο το 2020 του Ιρανού στρατηγού Κασέμ […]

Pin It on Pinterest