29 °C Athens, GR
21/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Chevron Συνάντηση με πολιτευτές και υποψήφιους είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Βόρεια Μακεδονία: Ρήξη στο αντιπολιτευόμενο VMRO για τον Ν. Γκρούεφσκι 12 τραυματίες σε τροχαίο με σχολικό λεωφορείο στο Χιούστον Πανελλαδική απεργία: Παραλύει η χώρα σήμερα Πέμπτη – Ποιοι συμμετέχουν Άνοιξε σήμερα η εθνική οδός και για τα βαρέα οχήματα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο νησί Hiiumaa και συναντήσεις στο Tallinn Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις Επισκοπές Tartu και Pärnu και Saare Αφίχθηκαν οι εξ Ελλάδος Αρχιερείς – Θα παρευρεθούν στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Αρχιερατική Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Πέτα Άρτης

Ο Λόφος του Στρέφη γυρίζει σελίδα

Ο Λόφος του Στρέφη γυρίζει σελίδα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 1 / 8 / 2022 , 16:58 από news_room

Οι κάτοικοι γύρω από τον Λόφο του Στρέφη γνωρίζουν ότι χρειάζεται άμεσα και δραστικά παρέμβαση. «Ο Λόφος είναι βρώμικος, τα φυτά είναι παραμελημένα, αρκετά είναι εντελώς ξερά. Δεν υπάρχει φροντίδα παρά μόνο σπάνια. Ανά διαστήματα τρέχουν νερά και χρειάζεται να ειδοποιήσουμε τον Δήμο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Παπαδοπούλου, η οποία ζει για χρόνια με την οικογένειά της στην περιοχή.

Ανάμεσα στα ευτράπελα που μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη της είναι όταν παλαιότερα για κάποιο διάστημα έμεναν άνθρωποι στον Λόφο με σκηνές, η χρήση ναρκωτικών που γίνεται συστηματικά μέσα στον Λόφο, αλλά και όταν μια γυναίκα έβαλε φωτιά σε ένα σπιτάκι με εργαλεία εργασιών και συντήρησης. «Θα ήθελα ο χώρος να είναι καθαρός, η παιδική χαρά να είναι ανοιχτή, περιποιημένη και ασφαλής για τα παιδιά μου. Να είναι φροντισμένος. Εμείς μένουμε απέναντι και όλα αυτά τα ξερά χόρτα που υπάρχουν μόνιμα το καλοκαίρι είναι σε κάποιο βαθμό επικίνδυνα» επισημαίνει η κυρία Παπαδοπούλου, η οποία θυμάται ότι κατά καιρούς καταγράφονται μικρές εστίες.

Στις αγωνίες των κατοίκων έρχεται να απαντήσει η παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μήνα Αυγούστου με την πρόθεση να αποδοθεί και πάλι ο Λόφος αποκλειστικά στους επισκέπτες του, τα παιδιά, αλλά και τους σκύλους τους, περιποιημένος και ανανεωμένος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου, η ολική ανάπλαση περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα έργα αντιπυρικής προστασίας και μέτρα αντιπυρικής οργάνωσης για το σύνολο του Λόφου με σκοπό τόσο την πρόληψη, όσο και τη δημιουργία υποδομών απαραίτητων για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, σε περίπτωση που υπάρξει πυρκαγιά, όπως οι πυροσβεστικοί κρουνοί. Προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το φυσικό τοπίο του Λόφου του Στρέφη, οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι διακριτικές, ενώ ταυτόχρονα θα εστιάσουν στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των εργαζόμενων αλλά και των επισκεπτών. Φυσικά, στο πλαίσιο της πρόληψης θα απομακρυνθούν τα ξερόκλαδα, τα χόρτα και γενικά η φυτική βιομάζα που αποτελεί εύφλεκτη ύλη.

Το αστικό δάσος του Λόφου του Στρέφη θα λάβει, επίσης, με βάση τις μελέτες του Δήμου, την φροντίδα που χρειάζεται, αφού θα γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα και γεωτεχνικές εργασίες για την ασφάλεια του χώρου και την αναβάθμιση του δικτύου όμβριων υδάτων με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία και θα ακολουθήσουν εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης της βλάστησης του Λόφου, με καινούργιες φυτεύσεις. Τα μονοπάτια του Λόφου, που πριν την οικονομική κρίση αποτελούσαν σημείο συνάντησης και περιπάτου για τους Αθηναίους, θα αποκατασταθούν και θα γίνουν έργα αναβάθμισης του νυχτερινού φωτισμού για την ασφάλεια των επισκεπτών. Η ανανέωση του αστικού εξοπλισμού περιλαμβάνει τα παγκάκια, τα έργα προσβασιμότητας ώστε ο Λόφος να μπορεί να υποδεχτεί όλους τους πολίτες, την ανανέωση κατεστραμμένων σκουπιδοτενεκέδων.

Ένα σημαντικό σημείο ανάπλασης για τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, που προγραμματίζεται από τον Δήμο Αθηναίων, είναι η ανακατασκευή της παιδικής χαράς, που τώρα είναι κατεστραμμένη και κλειστή, με διεύρυνση των ορίων της για να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά, αντικατάσταση του δαπέδου, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας, και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού ώστε οι μικροί πολίτες να μπορούν να απολαύσουν πολλές στιγμές ανεμελιάς. Στο πλαίσιο του έργου συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, θα αποκατασταθούν οι υφιστάμενες υπαίθριες εγκαταστάσεις, θα αναβαθμιστεί το υπαίθριο αμφιθέατρο και το αναψυκτήριο, ενώ θα υπάρξει η απαραίτητη φροντίδα και για τις υπάρχουσες δημόσιες τουαλέτες στον Λόφο.

«Τον Λόφο τον αγαπάμε, ακόμα και τώρα που είναι αφημένος στην τύχη του» σχολιάζει η κυρία Παπαδοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Μας έσωσε στην καραντίνα γιατί παρόλα τα προβλήματά του είναι φύση. Βρίσκαμε χελωνάκια με τα παιδιά και τα πηγαίναμε στην ΑΝΙΜΑ. Είναι υπέροχο σημείο, με πανοραμική θέα και η πίσω μεριά του είναι πολύ ήσυχη, αλλά χρειάζεται φροντίδα» συνεχίζει.

Πλέον, ο Λόφος του Στρέφη γυρίζει οριστικά σελίδα, αφού ο στόχος είναι η ανάδειξή του σε τοπόσημο των Αθηνών και οι εργασίες για την ανάπλασή του προγραμματίζεται να ξεκινήσουν άμεσα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου». Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει κατά 1 εκατ. ευρώ από την εταιρεία «PRODEA Investments», καλύπτοντας τη δαπάνη για το σύνολο των μελετών και μέρος των κατασκευαστικών εργασιών ενώ ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο μέρος των εργασιών με περίπου 800.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η εποπτεία της μελέτης, η επιτήρηση του έργου και ο γενικός συντονισμός παραμένουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Δήμου. Αντίστοιχες παρεμβάσεις με τη συνεργασία ιδιωτικών φορέων και της δημοτικής Αρχής είναι τα πάρκα τσέπης, ο ιαπωνικός κήπος δίπλα στην οδό Μιχαλακοπούλου και το Πάρκο Φιξ, αλλά ακόμα και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι Plus».

«Θέλουμε ασφάλεια, καθαριότητα, φροντίδα, ίσως ένα ακόμα μέρος που να μπορείς να πιείς έναν καφέ, ένα ποτό. Τα βασικά. Να νιώθεις ότι η Πολιτεία σε σέβεται» καταλήγει η κυρία Παπαδοπούλου.

Σοφία Μανδηλαρά

Σχετικά Άρθρα

Η εορτή του Αγίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου στους Αγίους Τόπους - Adologala.gr

Η εορτή του Αγίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου στους Αγίους Τόπους – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 6 / 2022 , 18:04 από news_room Η εορτή του Αγίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου στους Αγίους Τόπους – Adologala.gr Τό Σάββατον, 12ην / 25ην Ἰουνίου 2022, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ μνήμη τοῦ ὁσίου Πατρός ἡμῶν Ὀνουρφίου τοῦ Αἰγυπτίου. Κατά τήν ἡμέραν ταύτην ἡ Ἐκκλησία ἀναμιμνῄσκεται ὅτι ὁ […]

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου – Σέρρες

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 20 / 1 / 2021 , 6:02 από news_room Η Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών κτίστηκε το 1270 και αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της Βυζαντινής τέχνης. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων περίπου βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών. Ο κεντρικός ναός είναι λιθόκτιστος και υπάρχουν πολλές βυζαντινές τοιχογραφίες. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και χρονολογείται […]

Pin It on Pinterest