10 °C Athens, GR
09/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Αίγυπτος ετοιμάζεται για μια προεδρική εκλογή χωρίς εκπλήξεις Στο 3% «έπεσε» ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, από 3,4% τον Οκτώβριο Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην ομώνυμη κοινότητα της Αρχιεπισκοπής Καναδά Ολοκληρώθηκε η Δεύτερη Ημέρα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023 Υποδειγματική Θεία Λειτουργία για το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου Η εορτή του Αγίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου του υμνογράφου στους Αγίους Τόπους Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: «Επιτακτική η ανάγκη για μια νέα φαρμακευτική πολιτική» Τα ονομαστήρια του Επισκόπου Αμαθούντος Νικόλαου στη Λεμεσό Έφθασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σήμερα η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ανήκουμε στον Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του – Adologala.gr

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ανήκουμε στον Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 / 8 / 2022 , 15:26 από news_room

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ανήκουμε στον Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του – Adologala.gr

Ο Παναγιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας για την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,  στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας στο χωριό του στην Ίμβρο.

H A.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022, για την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Εννιάμερα), στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου.

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ.κ. Κύριλλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιλίου κ.κ. Ραφαήλ.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μύρων κ.κ.  Χρυσόστομος και ο επιχώριος Ίμβρου και Τενέδου κ.κ. Κύριλλος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., οι Πρόεδροι και στελέχη των Ιμβριακών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και πλήθος πιστών.

Ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, επισημαίνοντας ότι η Θεοτόκος έχει κεντρική θέση στη λειτουργική ζωή και στη λαϊκή ευσέβεια και τιμάται με βάθος πίστης και με ξεχωριστή ευλάβεια, σημείωσε:

“Όλες οι Θεομητορικές εορτές έχουν ασύγκριτο θεολογικό περιεχόμενο, και συμπυκνώνεται σε αυτές όλη η αλήθεια της χριστιανικής ζωής. Η εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό στην αγκάλη της ενσαρκώνει και εκφράζει ολόκληρη τη θεολογία του μυστηρίου της θεανθρωπινότητος, του κεντρικού μυστηρίου της πίστεώς μας. Ο Θεός προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση, ταυτίζεται με εμάς, για να σώση τον άνθρωπο εκ της δουλείας του αλλοτρίου και να ανοίξη την οδό προς την κατά χάριν θέωση. Δεν είναι ένας απόμακρος Θεός, όπως ο Θεός των φιλοσόφων, αλλά βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς από όσο εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας.

Είναι πραγματικά ανυπέρβλητη η σωτηριολογική διάσταση της παρουσίας της Θεοτόκου στο κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής. Πολλοί από εσάς θα γνωρίζουν, ότι ο τίτλος Θεοτόκος δόθηκε στην Παναγία από την Γ´ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου, μία κατ᾽ εξοχήν χριστολογική Σύνοδο. Έκτοτε, η Παναγία απεικονίζεται μαζί με τον Χριστό, μια παράδοση που η Ορθοδοξία φυλάσσει και υπερασπίζεται με ένθεο ζήλο.”

Στη συνέχεια τόνισε ότι και στην ευσέβεια των Ιμβρίων, η τιμή προς την Θεομήτορα κατέχει κεντρική θέση.

“Δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι οι πέντε από τους συνολικά εννέα ενοριακούς Ναούς στο νησί μας, είναι αφιερωμένοι στην Παναγία, οι δε τέσσερις από αυτούς είναι Ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκφράζει το γυμνασμένο πνευματικό αισθητήριό μας, το γεγονός, ότι ο Δεκαπενταύγουστος βιώνεται και εδώ σαν το Πάσχα του καλοκαιριού, ως αναστάσιμη και δοξολογική εμπειρία, γεμάτη χαρά και φως και ελπίδα, ως ακλόνητη βεβαιότητα ότι την ιστορία της ανθρωπότητας και όλη την ζωή μας την κατευθύνει ο Χριστός. Ανήκουμε στον Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του. Η αιώνια εν Χριστώ ζωή, είναι ο τελικός προορισμός μας.”

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης, αναφέρθηκε και στις παράλληλες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για ένα μεγάλο τέκνο της Ίμβρου, τον μακαριστό Ιερομόναχο και Διδάσκαλο του Γένους  Βαρθολομαίο τον Κουτλουμουσιανό.

“Η ζωή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αγιορειτικό Μετόχι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών κοντά στο Γλυκύ. Το Σάββατο το βράδυ τελέσαμε με μεγάλη συγκίνηση και κατάνυξη ιερά αγρυπνία στο ανακαινισμένο εκ βάθρων Καθολικό του Μετοχίου της Μονής Κουτλουμουσίου, και θυμηθήκαμε ότι στο αρχονταρίκι του λειτούργησε το πρώτο σχολείο στην Ίμβρο το έτος 1809, όπου παιδιά απ᾽ όλα τα χωριά μας άρχισαν να διδάσκωνται τη γλώσσα μας, τα γράμματα και την πίστη μας. Ένα μεγάλο κατόρθωμα του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού είναι επίσης η διόρθωση, η αποκατάσταση και η έκδοση των λειτουργικών βιβλίων της Εκκλησίας, που μέχρι σήμερα είναι εν χρήσει. Όπως είπαμε προχθές στο Γλυκί στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός, του οποίου το όνομα φέρει η Μετριότης μας, ως πολύτιμη παρακαταθήκη από τον Γέροντά μας, τον τότε Ίμβρου και Τενέδου Μελίτωνα, δεν ανήκει μόνο στην Ίμβρο, αλλά σε ολόκληρο το Γένος, σε σύνολη την Ορθοδοξία. Ο Θεός να αναπαύη την ψυχή του, που αγάπησε βαθιά την Ίμβρο, τους ανθρώπους και τις παραδόσεις της, εν σκηναίς δικαίων.”

Ακολούθως εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, για την πρωτοβουλία να αφιερώσει το τρέχον έτος στον Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από τη γέννησή του. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του απηύθυνε ιδιαίτερους λόγους προς τους συμπατριώτες του.

“Σε λίγο, όλοι μας θα επιστρέψουμε εις τα ίδια για να συνεχίση ο καθένας τον αγώνα του και τη διακονία του. Ευχόμαστε σε όλους τους συμπατριώτες που θα περάσουν εδώ τον χειμώνα, και στα παιδιά μας που σε λίγο θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, καλή δύναμη και κάθε από Θεού ευλογία. Ο Πατριάρχης σας θα σας μνημονεύη πάντοντε στις προσευχές του, και σας προτρέπει να προσεύχεστε και εσείς στον Κύριό μας και στην Παναγία Μητέρα του, να σκέπουν και να προστατεύουν τη Μεγάλη Εκκλησία, το Πατριαρχείο μας και το Γένος μας.”

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022, το πρωί, ο Παναγιώτατος, με την συνοδεία του, αναχώρησε από την Ίμβρο για την Κωνσταντινούπόλη.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ανήκουμε στον Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του - Adologala.gr Οικουμενικός Πατριάρχης: Ανήκουμε στον Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του - Adologala.gr Οικουμενικός Πατριάρχης: Ανήκουμε στον Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του - Adologala.gr Οικουμενικός Πατριάρχης: Ανήκουμε στον Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του - Adologala.gr

Σχετικά Άρθρα

ΠτΔ: Ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 26 / 6 / 2021 , 6:28 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με τίτλο «Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου», το οποίο συνδιοργανώνουν το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Εθνικό […]

Νέα χρονιά στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής – Ξεκινούν οι εγγραφές στον Βόλο & στα Παραρτήματα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 30 / 8 / 2021 , 13:27 από news_room Ξεκινούν την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου οι εγγραφές για τη νέα χρονιά 2021-2022 στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, την αρχαιότερη στον Ελλαδικό χώρο, που συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια ζωής. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από την Ελληνική Πολιτεία, είναι πενταετούς φοιτήσεως και παρέχει τίτλους […]