30 °C Athens, GR
15/08/2022

Τελευταια Νέα
Βέρμιο-Καστανιά : Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Κυρά του Πόντου, Παναγία Σουμελά – Adologala.gr Tα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ναύπακτο – Adologala.gr Τα προεόρτια της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ηράκλειο Αττικής – Adologala.gr Μήνυμα για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο – Adologala.gr Αίγυπτος: 40 νεκροί και 45 τραυματίες από φωτιά σε εκκλησία στην Γκίζα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η εορτή της Παναγίας αφορμή να θυμηθούμε τις μητέρες μας και να τους πούμε «ευχαριστώ» – Adologala.gr Τι αλλάζει από τις 20 Αυγούστου για την ελληνική οικονομία Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr

O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ – Adologala.gr

O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 1 / 7 / 2022 , 3:08 από news_room

O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ – Adologala.gr

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία την εορτής της Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων, χοροστάτησε την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο Φερίκιοϊ, όπου τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην ομιλία του, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι η εορτή αυτή “μας υπενθυμίζει και μας διδάσκει πρώτον τη σημασία, την οποίαν έδωκε ο Κύριος στους απλούς, ταπεινούς, ασήμους και αγραμμάτους αλιείς και την εμπιστοσύνη με την οποίαν τους περιέβαλε, αναθέτοντας σε αυτούς το κήρυγμα του Ευαγγελίου Του έως τα πέρατα της οικουμένης. Και δεύτερον, την εμπιστοσύνη και την αφοσίωσι των μαθητών στο Διδάσκαλο, χάρις στην οποία εγκατέλειψαν τα πάντα και Τον ακολούθησαν και υπέφεραν τα πάνδεινα, μέχρι και του μαρτυρίου, για να μείνουν πιστοί εις Αυτόν”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε:

“Οι Απόστολοι, κατά την άσκησι του έργου τους, υπέφεραν, λιθοβολήθησαν, μαγιστώθησαν, έχυσαν το αίμα τους υπέρ του Χριστού, ποτίζοντας το νεόφυτο τότε δένδρο της Εκκλησίας. Ο κάθε ένας εξ αυτών υπέστη το δικό μαρτύριο διά παντοειδών βασάνων και μέσων. Όμως όλοι έμειναν πιστοί μέχρι θανάτου και έφθασαν στη θυσία, υπομένοντας τα πάντα, «ίνα πάντως τινάς σώσωσι». Και πράγματι, έθεσαν τόσο στερεά τα θεμέλια της Εκκλησίας και της πίστεώς μας, ώστε ενώ άλλοι θεσμοί κατά το ρούν της ιστορίας έσβησαν και εξαφανίσθηκαν από προσώπου της γης, ο θεοίδρυτος οργανισμός της Εκκλησίας υπάρχει, ζη, δρα και προσφέρει την χάρι και την σωτηρία στον διψώντα άνθρωπο, και όλοι εμείς έχουμε τη βεβαιότητα ότι και πύλαι άδου δεν θα κατισχύσουν αυτής.

Γι᾽ αυτό και σήμερα, ας μη κρίνουμε τα καθ᾽ ημάς και τα περί ημάς μόνον κατά κόσμον και κατ᾽ άνθρωπον, μόνον με την ψυχρή λογική και την πεπερασμένη διάνοιά μας. Πέραν από εμάς και υπεράνω ημών και ανεξαρτήτως ημών υπάρχει ο αληθινός Θεός Δημιουργός και Προνοητής του παντός, τον οποίον εκήρυξαν και διά τον οποίον μαρτύρησαν οι Απόστολοι. Με ευγνωμοσύνη, λοιπόν, προς αυτούς, ας εορτάσουμε σήμερα τη σεπτή μνήμη τους, παντού στην Πόλι μας, αλλ᾽ ιδιαιτέρως στη Κοινότητα αυτή, ο περικαλλής ναός της οποίας είναι ο μόνος αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους. Ας μιμηθούμε το παράδειγμά τους, εξ ονόματος των οποίων μας είπε σήμερα ο Απόστολος Παύλος: «λοιδωρούμενοι ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν». Ιδού ύψιστο παράδειγμα ανεξικακίας και χριστιανικής ανοχής!”

Ο Παναγιώτατος τόνισε ότι μόνον με “αγάπη, ενότητα και ομόνοια, θα μπορέσουμε να επιζήσουμε και να εξακολουθήσουμε να παραμένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι εις την Πόλιν του Κωνσταντίνου, όπου μας έταξε η ιστορία και ο Κύριος της ιστορίας κληρονόμους και συνεχιστές ανεκτιμήτων θησαυρών και παραδόσεων της πίστεως και του Γένους μας”, και στη συνέχεια εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του, προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ.Στέφανο, Επόπτη της Περιφερείας Ταταούλων, “για τους αγαθούς λόγους, τους οποίους απηύθυνε προς το ταπεινό πρόσωπό μας, καθώς και για το αξιάγαστο έργο, το οποίο επιτελεί και στην Κοινότητα Φερίκιοι, με απόλυτη υπακοή και υποδειγματική πιστότητα προς τη φωνή και τα κελεύσματα της Μητρός Εκκλησίας”.

Συνεχάρη, επίσης, τον Ιερατικώς Προιστάμενο της Κοινότητος Φερίκιοϊ Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Σαμουήλ Εφφέ, αλλά και την υπό τον Εντιμολ. Άρχοντα Έξαρχο κ. Κωνσταντίνο Σανταλτζίδη, Εκκλησιαστική Επιτροπή, τα μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, και τους συνεργάτες τους για το επιτελούμενο έργο.

Με θερμούς λόγους καλωσόρισαν προηγουμένως τον Παναγιώτατο ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, και ο Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνος Σανταλτζίδης.

Προ της Απολύσεως ο Παναγιώτατος έψαλε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών του αοιδίμου προκατόχου του Πατριάρχου Δημητρίου, των Ιεραρχών που διετέλεσαν Επόπτες της Περιφερείας Ταταούλων και των κληρικών που διακόνησαν στον Ι. Ναό των Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ.

Εκκλησιάστηκαν ο Εντιμ. κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης, Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι και πλήθος πιστών.

O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ - Adologala.gr O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ - Adologala.gr O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ - Adologala.gr O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ - Adologala.gr O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ - Adologala.gr O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ - Adologala.gr O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ - Adologala.gr O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ - Adologala.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Διαδικτυακή παρουσία Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 12 / 1 / 2021 , 21:31 από news_room Στην διαδικτυακή συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, όπου εγκαταστάθηκε ο νέος Πρόεδρος κ. Λουκάς Γ. Χριστοφόρου και ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνιος Ρεγκάκος για το έτος 2021 συμμετείχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Μετά την προσφώνηση της απερχόμενης […]

«Αθήνα-Μόναχο: Αρχιτεκτονικές Επιρροές»- Eπανέκθεση

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 12 / 10 / 2021 , 20:33 από news_room «Αθήνα-Μόναχο: Αρχιτεκτονικές Επιρροές»- Eπανέκθεση Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο έχει την χαρά να σάς ανακοινώσει ότι μετά την επιτυχία της δράσης «Αθήνα-Μόναχο: Αρχιτεκτονικές Επιρροές», αποφασίστηκε η επανέκθεση για το κοινό από την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στην κεντρική […]

Pin It on Pinterest