30 °C Athens, GR
15/08/2022

Τελευταια Νέα
Βέρμιο-Καστανιά : Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Κυρά του Πόντου, Παναγία Σουμελά – Adologala.gr Tα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ναύπακτο – Adologala.gr Τα προεόρτια της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ηράκλειο Αττικής – Adologala.gr Μήνυμα για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο – Adologala.gr Αίγυπτος: 40 νεκροί και 45 τραυματίες από φωτιά σε εκκλησία στην Γκίζα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η εορτή της Παναγίας αφορμή να θυμηθούμε τις μητέρες μας και να τους πούμε «ευχαριστώ» – Adologala.gr Τι αλλάζει από τις 20 Αυγούστου για την ελληνική οικονομία Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Χρέος στην παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Χρέος στην παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 7 / 7 / 2022 , 23:33 από news_room

Διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος θα εργαστεί άοκνα για την εξεύρεση λύση του Κυπριακού, μέχρι τη λήξη της θητείας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως αποτελεί χρέος στην παρακαταθήκη του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, του «καλού καραβοκύρη της Κύπρου».

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων γλυπτού εις μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ομώνυμο πάρκο της οδού Αμερικάνας, στη Γερμασόγεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο Γλαύκος Κληρίδης αποτέλεσε μια ιστορική προσωπικότητα που καταξιώθηκε, αναγνωρίστηκε και εκτιμήθηκε από συναγωνιστές και αντιπάλους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

«Ενός καταξιωμένου ηγέτη, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του παραδείγματός του στην πολιτική ζωή του τόπου, μέσα από το ήθος, τη μετριοπάθεια και τον αγνό πατριωτισμό που τον διέκρινε», συμπλήρωσε.

Συγχαίροντας τον αείμνηστο τέως Δήμαρχο Γερμασόγειας Ανδρέα Γαβριηλίδη και τον νυν Δήμαρχο, Κυριάκο Ξυδιά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου, πρωτίστως τιμά το ήθος και τη φιλοσοφία που χαρακτήριζε την πολιτική δράση του Γλαύκου Κληρίδη, αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας τις οποίες υπηρέτησε με πάθος.

«Γιατί εάν κάτι χαρακτήρισε ως άνθρωπο τον Γλαύκο Κληρίδη είναι το γεγονός ότι υπήρξε ανέκαθεν μαχητής της δημοκρατίας και οραματιστής της ειρήνης» είπε και υπενθύμισε την συμμετοχή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πιλότος της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον ξεσηκωμό κατά της αποικιοκρατίας, όσο και μετέπειτα, «ως κορυφαίος πρωτεργάτης και στυλοβάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης, «στις πέντε και πλέον δεκαετίες πολιτικής του πορείας, μέσα από τις ικανότητες, τη σύνεση, το μέτρο, τη διορατικότητα, τη γενναιότητα στις αποφάσεις και την τόλμη που τον χαρακτήρισαν, υπήρξε ο καλός καραβοκύρης της Κύπρου».

Ο Γλαύκος Κληρίδης, συνέχισε, άφησε πίσω του μια παρακαταθήκη «υποδεικνύοντας ως χρέος να εργαστούμε με σθένος, προτάσσοντας πάντοτε την εθνική ενότητα και ομοψυχία, προκειμένου να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από την κατοχή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για την «κοινή και αποφασιστική μου βούληση, κοινή με τους οραματισμούς του Γλαύκου Κληρίδη, του πολιτικού μου μέντορα».

«Τη βούληση και την αποφασιστικότητα να συνεχίσω να εργάζομαι μέχρι λήξεως της θητείας μου άοκνα, για την εξεύρεση μιας λύσης που να σέβεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού, που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά θα διασφαλίζει μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα», συμπλήρωσε.

Συνεχάρη, επίσης, τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη, «ο οποίος μέσα από τα σύμβολα που επέλεξε να αποτυπώσει στο γλυπτό, πέτυχε να αποδώσει εναργώς την αγάπη αυτή που διέκρινε τον Γλαύκο Κληρίδη για την πατρίδα, τη γη, τη θάλασσα και τους ανθρώπους της, η οποία υπήρξε ο γνώμονας της δικής του διαδρομής».

Το γλυπτό, κατέληξε στο χαιρετισμό του ο ΠτΔ, θα υπενθυμίζει στον καθένα, ως φάρο της δικής μας πορείας, το παράδειγμα του Γλαύκου Κληρίδη ως αγνού ευπατρίδη πολιτικού, ως ανθρώπου με προσήλωση σε υψηλά ιδανικά, αρχές και αξίες.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στα αποκαλυπτήρια του γλυπτού προς τιμήν του Γλαύκου Κληρίδη: 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρευρίσκομαι, σήμερα, μαζί σας στην τελετή αποκαλυπτηρίων του γλυπτού προς τιμής μιας σημαίνουσας πολιτικής προσωπικότητας για τον τόπο μας, αυτή του Γλαύκου Κληρίδη.

Μιας ιστορικής προσωπικότητας, που καταξιώθηκε, αναγνωρίστηκε και εκτιμήθηκε από συναγωνιστές και αντιπάλους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Ενός καταξιωμένου ηγέτη, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του παραδείγματός του στην πολιτική ζωή του τόπου, μέσα από το ήθος, τη μετριοπάθεια και τον αγνό πατριωτισμό που τον διέκρινε.

Επιτρέψτε μου, στο πλαίσιο αυτό, προ της όποιας άλλης αναφοράς, να συγχαρώ τον  αείμνηστο Δήμαρχο Ανδρέα Γαβριηλίδη, αλλά και τον σημερινό Δήμαρχο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γερμασόγειας, για την εν λόγω πρωτοβουλία, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού, ευγνωμοσύνης και τιμής στον άνθρωπο και πολιτικό Γλαύκο Κληρίδη και την υψηλή προσφορά του στην πατρίδα.

Πρωτοβουλία, η οποία πρωτίστως τιμά το ήθος και τη φιλοσοφία που χαρακτήριζε την πολιτική του δράση, αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας τις οποίες υπηρέτησε με πάθος.

Γιατί εάν κάτι χαρακτήρισε ως άνθρωπο τον Γλαύκο Κληρίδη είναι το γεγονός ότι υπήρξε ανέκαθεν μαχητής της δημοκρατίας και οραματιστής της ειρήνης.

Είναι η επικράτηση των δύο αυτών αρχών και αξιών, που τον ώθησε  παρά το νεαρό της ηλικίας του να ενταχθεί εθελοντικά στη Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να διαδραματίσει ακολούθως πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στον ξεσηκωμό του Κυπριακού Ελληνισμού κατά της αποικιοκρατίας, όσο και μετέπειτα ως κορυφαίος πρωτεργάτης και στυλοβάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι αυτές οι δύο αρχές και αξίες, αλλά και η άδολη αγάπη του για τον τόπο που προσανατόλισαν τα βήματα και τους χειρισμούς του στα χρόνια της εθνικής διχόνοιας και τα όσα τραγικά επακολούθησαν, πετυχαίνοντας κάτω από έκρυθμες περιστάσεις να ανασυγκροτήσει το κράτος και να περιφρουρήσει τη διεθνή υπόσταση της κλονιζόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι η βαθιά προσήλωση στις δύο αυτές αρχές και αξίες που καθόρισαν αργότερα τη δημιουργία του Δημοκρατικού Συναγερμού, βασισμένης στον πλουραλισμό, την πολυφωνία, την αποδοχή της αντίθετης άποψης, αλλά και της άσκησης εποικοδομητικής κριτικής.

Οι ίδιες αρχές είναι που καθόρισαν διαχρονικά τις επιλογές του και στις οποίες εδράστηκε η καταξιωση του στα κοινά της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σημαντικό έργο που επιτέλεσε επί της δεκαετίας της διακυβέρνησής του, με επιστέγασμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το άθροισμα των πράξεων του στην πολιτική του σταδιοδρομία.

Ως και ο συμβολισμός του γλυπτού που αποκαλύπτουμε σήμερα υποδηλοί, ο Γλαύκος Κληρίδης, στις πέντε και πλέον δεκαετίες πολιτικής του πορείας, μέσα από τις ικανότητες, τη σύνεση, το μέτρο, τη διορατικότητα, τη γενναιότητα στις αποφάσεις και την τόλμη που τον χαρακτήρισαν, υπήρξε ο καλός καραβοκύρης της Κύπρου.

Της Κύπρου που λάτρεψε και υπηρέτησε συνδέοντας στενά το όνομά του με γεγονότα που καθόρισαν τη νεότερη Ιστορία της, την πρόοδο και την ευημερία της.

Της Κύπρου που, δυστυχώς, και παρ’ όλες τις προσπάθειές του, δεν πρόλαβε να δει ελεύθερη.

Μια παρακαταθήκη που άφησε σε εμάς, υποδεικνύοντας ως χρέος να εργαστούμε με σθένος, προτάσσοντας πάντοτε την εθνική ενότητα και ομοψυχία, προκειμένου να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από την κατοχή.

Είναι ο δικός του διεκδικητικός πολιτικός ρεαλισμός και ορθολογισμός, στη βάση πάντοτε της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, που πρέπει ανεξαρτήτως της πολιτικής ή κομματικής μας υπόστασης να καθορίζει τους χειρισμούς μας.

Δικαιώνοντας τις δικές του προσδοκίες και ακατάβλητες προσπάθειες για την επιβίωση του Ελληνισμού σε αυτό τον τόπο και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την πατρίδα μας, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να σας διαβεβαιώσω για την κοινή και αποφασιστική μου βούληση, κοινή με τους οραματισμούς του Γλαύκου Κληρίδη, του πολιτικού μου μέντορα.

Τη βούληση και την αποφασιστικότητα να συνεχίσω να εργάζομαι μέχρι λήξεως της θητείας μου άοκνα, για την εξεύρεση μιας λύσης που να σέβεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού, που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά θα διασφαλίζει μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα.

Ως καθ’ ομολογείται, ο Γλαύκος Κληρίδης υπηρέτησε την Κύπρο με γνήσια, ανιδιοτελή αγάπη και αφοσίωση, επιδιώκοντας συνειδητά ως πολιτικός να είναι ωφέλιμος και όχι αρεστός.

Θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαιτέρως τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη, ο οποίος μέσα από τα σύμβολα που επέλεξε να αποτυπώσει στο γλυπτό, πέτυχε να αποδώσει εναργώς την αγάπη αυτή που διέκρινε τον Γλαύκο Κληρίδη για την πατρίδα, τη γη, τη θάλασσα και τους ανθρώπους της, η οποία υπήρξε ο γνώμονας της δικής του διαδρομής.

Συγχαίρω, επίσης για ακόμη μία φορά, όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία τοποθέτησης του γλυπτού στο ομώνυμο πάρκο, το οποίο θα υπενθυμίζει στον καθένα, ως  φάρο της δικής μας πορείας, το παράδειγμα του Γλαύκου Κληρίδη ως αγνού ευπατρίδη πολιτικού, ως ανθρώπου με προσήλωση σε υψηλά ιδανικά, αρχές και αξίες.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ, την Καθημερινή και το ΓΤ&Π. Επιμέλεια: Adologala.gr 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ιερά Μητρόπολις Πάφου : Λειτουργίες & Κηρύγματα 28 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2021

Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (7 – 12 Μαΐου)

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 5 / 2021 , 23:33 από news_room Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (7 – 12 Μαΐου) Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος την προσεχή Κυριακή 9 Μαΐου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά στον Άγιο Θωμά. Την Τρίτη 11 Μαΐου θα χοροστατήσει […]

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ακολουθία της Αποκαθήλωσης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 4 / 2021 , 23:56 από news_room Σε κλίμα κατάνυξης και με την παρουσία εκατοντάδων πιστών από την πρωτεύουσα της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών και η τελετή Αποκαθηλώσεως του αχράντου Σώματος του Κυρίου Ιησού Χριστού στον Ιερό Καθεδρικό […]

Pin It on Pinterest