31 °C Athens, GR
15/08/2022

Τελευταια Νέα
Βέρμιο-Καστανιά : Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Κυρά του Πόντου, Παναγία Σουμελά – Adologala.gr Tα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ναύπακτο – Adologala.gr Τα προεόρτια της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ηράκλειο Αττικής – Adologala.gr Μήνυμα για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο – Adologala.gr Αίγυπτος: 40 νεκροί και 45 τραυματίες από φωτιά σε εκκλησία στην Γκίζα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η εορτή της Παναγίας αφορμή να θυμηθούμε τις μητέρες μας και να τους πούμε «ευχαριστώ» – Adologala.gr Τι αλλάζει από τις 20 Αυγούστου για την ελληνική οικονομία Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr

Παραλίμνη : Επιμνημόσυνος λόγος Μ. Χατζηπαντέλα για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 / 7 / 2022 , 3:09 από news_room

Η εχθρική ρητορική της Τουρκίας αποτελεί επικίνδυνη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτικό πολιτισμό της, είπε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, προσθέτοντας ότι η αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας με απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καταπατούν κάθε αρχή και αξία του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσής.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα μνημονεύουμε «τους Παραλιμνίτες πεσόντες, μαζί με όλους τους ηρωικούς νεκρούς, που έπεσαν μαχόμενοι κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974. Παράλληλα, αναπέμπουμε δέηση και προσευχόμαστε για ανεύρεση των αγνοουμένων μας και λύτρωση των οικογενειών τους, που τόσα χρόνια μετά εξακολουθούν να ζουν με τον πόνο, την οδύνη και τα αναπάντητα ερωτήματα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων».

Πρόσθεσε ότι «τον Ιούλιο του 1974 ο κυπριακός ελληνισμός γνώρισε μερικές από τις χειρότερες στιγμές της πολυκύμαντης ιστορίας του. Οι ορδές του Αττίλα κατέστρεψαν, σκότωσαν, βίασαν, αιχμαλώτισαν, λεηλάτησαν, προσφυγοποίησαν. Νέα παλληκάρια που υπηρετούσαν στην νεοσύστατη και απειροπόλεμη Εθνική Φρουρά μαζί με έφεδρους στρατιώτες, που κλήθηκαν με τη γενική επιστράτευση, έδωσαν το άπαν των δυνάμεών τους, πολεμώντας με γενναιότητα και θάρρος» για προάσπιση της δημοκρατίας και αντιμετώπιση του τούρκου εισβολέα.

Η Κύπρος, συνέχισε «έμελλε να ζήσει ένα οδυνηρό εφιάλτη, που συνεχίζεται δυστυχώς μέχρι σήμερα, με το 37% του εδάφους μας να παραμένει κατεχόμενο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υφίσταται κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και Διεθνούς Δικαίου. Τα τραγικά αποτελέσματα των τουρκικών μεθοδεύσεων αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση μιας ανοικτής πληγής, που μας υποδεικνύει το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας από κατοχικά στρατεύματα, προκειμένου να δημιουργηθούν προοπτικές ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για κάθε νόμιμο κάτοικο αυτού του τόπου».

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ακόμα ότι «οι πολιτικές ανακατατάξεις στον χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αναδεικνύουν τον αναντίλεκτα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου, ο οποίος, πολύ περισσότερο, με την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος δύναται να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Διαχρονικά όλες οι νόμιμες κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέβαλαν προσπάθειες για καταδίκη της τουρκικής εισβολής από τη διεθνή Κοινότητα και επίλυση του εθνικού μας προβλήματος μέσα από την ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου».

Η προσήλωση και η επιμονή μας στον ακατάπαυστο αγώνα που διάγουμε, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα «επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ειρήνης μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των αρχών, αξιών και κανόνων της Ενωμένης Ευρώπης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επανειλημμένα και έμπρακτα επέδειξε την πολιτική βούληση, δηλώνοντας τόσο στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και στους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ετοιμότητά του να συμμετέχει σε ένα δημιουργικό διάλογο με γνώμονα τον αλληλοσεβασμό και τη συνέπεια και με στόχο τον τερματισμό της κατοχής».

Ωστόσο σημείωσε “είναι γεγονός ότι οι έντιμες προσπάθειές μας προσκρούουν στην αδιάλλακτη στάση, που διατηρεί η Τουρκία, η οποία εντείνεται με προκλήσεις, απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου καθώς και στρατηγικούς σχεδιασμούς, που καταπατούν κάθε αρχή και αξία του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού της Ενωμένης Ευρώπης».

Ο Υπουργός Υγείας στο χαιρετισμό του είπε ακόμα ότι «η κυβέρνησή θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση είναι και απαράδεκτη και επικίνδυνη, αφού συντηρεί και διαιωνίζει την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, την καταπάτηση των βασικών ελευθεριών και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προωθώντας προκλητικά και μεθοδευμένα τις διεργασίες της διχοτόμησης. Πάραυτα η κυβέρνηση αντιδρά άμεσα με μακρές και επίπονες διπλωματικές προσπάθειες, υπερασπιζόμενη την κρατική μας κυριαρχία και την ιδιότητα μας ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε.

Η εχθρική ρητορική της Τουρκίας, είπε «αποτελεί επικίνδυνη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτικό πολιτισμό της».

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα «είναι επιτακτική ανάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, μακριά από διχαστικά πάθη, προκειμένου να οδηγήσουμε τον τόπο μας μπροστά. Αυτό θα γίνει, όταν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και παραδειγματιστούμε από τις συνέπειες της διχόνοιας» είπε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα τα δεδομένα μας και να εργαστούμε υπεύθυνα και συλλογικά, ώστε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα, όπως την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία του τόπου μας».

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Πρόσωπα του ήρωα: Αναγνώσεις Ακριτικά Τραγούδια & Παραλογές

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 23 / 3 / 2021 , 20:18 από news_room Τον Μάρτιο, οι Αναγνώσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι αφιερωμένες στη λογοτεχνική μας παράδοση και ειδικότερα στα Ακριτικά Τραγούδια και τις Παραλογές. Τα δύο επεισόδια φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Καλαβριανού, του οποίου η παράσταση «Παραλογές […]

ΗΠΑ-Έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες: Θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 13 / 5 / 2021 , 8:49 από news_room ΗΠΑ-Έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες: Θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα Ανάλυση της θρησκευτικής δημογραφίας και παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων που σχετίζονται με τις θρησκευτικές ελευθερίες είναι ορισμένες από τις αναφορές που συμπεριλαμβάνονται σχετικά με την […]

Pin It on Pinterest