17 °C Athens, GR
22/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής O Μπάιντεν αφήνει ξανά να εννοηθεί πως θα είναι υποψήφιος το 2024 Στις ράγες ξανά τρένα και προαστιακός Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λιθουανία Να κτυπήσουν πάλι ελεύθερα οι καμπάνες των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα Σεισμός 4,6 βαθμών βόρεια-βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας Με επιτυχία η εκδήλωση της νεότητας για την εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 στη Μητρόπολη Πειραιώς Ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Άγιο Κωνσταντίνο Λαρίσης Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Παρακολούθηση της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών από μαθητές της Νέας Αλικαρνασσού Παραιτήθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, εν μέσω επιχείρησης κατά της διαφθοράς

Παραλίμνη : Επιμνημόσυνος λόγος Μ. Χατζηπαντέλα για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 / 7 / 2022 , 3:09 από news_room

Η εχθρική ρητορική της Τουρκίας αποτελεί επικίνδυνη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτικό πολιτισμό της, είπε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, προσθέτοντας ότι η αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας με απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καταπατούν κάθε αρχή και αξία του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσής.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα μνημονεύουμε «τους Παραλιμνίτες πεσόντες, μαζί με όλους τους ηρωικούς νεκρούς, που έπεσαν μαχόμενοι κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974. Παράλληλα, αναπέμπουμε δέηση και προσευχόμαστε για ανεύρεση των αγνοουμένων μας και λύτρωση των οικογενειών τους, που τόσα χρόνια μετά εξακολουθούν να ζουν με τον πόνο, την οδύνη και τα αναπάντητα ερωτήματα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων».

Πρόσθεσε ότι «τον Ιούλιο του 1974 ο κυπριακός ελληνισμός γνώρισε μερικές από τις χειρότερες στιγμές της πολυκύμαντης ιστορίας του. Οι ορδές του Αττίλα κατέστρεψαν, σκότωσαν, βίασαν, αιχμαλώτισαν, λεηλάτησαν, προσφυγοποίησαν. Νέα παλληκάρια που υπηρετούσαν στην νεοσύστατη και απειροπόλεμη Εθνική Φρουρά μαζί με έφεδρους στρατιώτες, που κλήθηκαν με τη γενική επιστράτευση, έδωσαν το άπαν των δυνάμεών τους, πολεμώντας με γενναιότητα και θάρρος» για προάσπιση της δημοκρατίας και αντιμετώπιση του τούρκου εισβολέα.

Η Κύπρος, συνέχισε «έμελλε να ζήσει ένα οδυνηρό εφιάλτη, που συνεχίζεται δυστυχώς μέχρι σήμερα, με το 37% του εδάφους μας να παραμένει κατεχόμενο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υφίσταται κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και Διεθνούς Δικαίου. Τα τραγικά αποτελέσματα των τουρκικών μεθοδεύσεων αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση μιας ανοικτής πληγής, που μας υποδεικνύει το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας από κατοχικά στρατεύματα, προκειμένου να δημιουργηθούν προοπτικές ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για κάθε νόμιμο κάτοικο αυτού του τόπου».

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ακόμα ότι «οι πολιτικές ανακατατάξεις στον χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αναδεικνύουν τον αναντίλεκτα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου, ο οποίος, πολύ περισσότερο, με την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος δύναται να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Διαχρονικά όλες οι νόμιμες κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέβαλαν προσπάθειες για καταδίκη της τουρκικής εισβολής από τη διεθνή Κοινότητα και επίλυση του εθνικού μας προβλήματος μέσα από την ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου».

Η προσήλωση και η επιμονή μας στον ακατάπαυστο αγώνα που διάγουμε, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα «επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ειρήνης μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των αρχών, αξιών και κανόνων της Ενωμένης Ευρώπης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επανειλημμένα και έμπρακτα επέδειξε την πολιτική βούληση, δηλώνοντας τόσο στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και στους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ετοιμότητά του να συμμετέχει σε ένα δημιουργικό διάλογο με γνώμονα τον αλληλοσεβασμό και τη συνέπεια και με στόχο τον τερματισμό της κατοχής».

Ωστόσο σημείωσε “είναι γεγονός ότι οι έντιμες προσπάθειές μας προσκρούουν στην αδιάλλακτη στάση, που διατηρεί η Τουρκία, η οποία εντείνεται με προκλήσεις, απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου καθώς και στρατηγικούς σχεδιασμούς, που καταπατούν κάθε αρχή και αξία του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού της Ενωμένης Ευρώπης».

Ο Υπουργός Υγείας στο χαιρετισμό του είπε ακόμα ότι «η κυβέρνησή θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση είναι και απαράδεκτη και επικίνδυνη, αφού συντηρεί και διαιωνίζει την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, την καταπάτηση των βασικών ελευθεριών και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προωθώντας προκλητικά και μεθοδευμένα τις διεργασίες της διχοτόμησης. Πάραυτα η κυβέρνηση αντιδρά άμεσα με μακρές και επίπονες διπλωματικές προσπάθειες, υπερασπιζόμενη την κρατική μας κυριαρχία και την ιδιότητα μας ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε.

Η εχθρική ρητορική της Τουρκίας, είπε «αποτελεί επικίνδυνη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτικό πολιτισμό της».

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα «είναι επιτακτική ανάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, μακριά από διχαστικά πάθη, προκειμένου να οδηγήσουμε τον τόπο μας μπροστά. Αυτό θα γίνει, όταν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και παραδειγματιστούμε από τις συνέπειες της διχόνοιας» είπε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα τα δεδομένα μας και να εργαστούμε υπεύθυνα και συλλογικά, ώστε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα, όπως την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία του τόπου μας».

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Την Κύπρο επισκέπτεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεώδορος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 / 9 / 2021 , 0:15 από news_room Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, ο οποίος έτυχε υποδοχής στο Υπουργείο Άμυνας. Ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη στην παρουσία του Αρχηγού […]

π. Θωμάς Ανδρέου «Η προσφορά του Κλήρου κατά τα έτη της σκλαβιάς – Η θυσία της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821»

π. Θωμάς Ανδρέου «Η προσφορά του Κλήρου κατά τα έτη της σκλαβιάς – Η θυσία της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 29 / 11 / 2021 , 19:43 από news_room Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 6.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην […]

Pin It on Pinterest