31 °C Athens, GR
20/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» και παιδιά από το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο στον Αρχιεπίσκοπο Είκοσι έτη ποιμαντικής διακονίας Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου Η Λουιζιάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαιτεί να εμφανίζονται οι Δέκα Εντολές σε κάθε τάξη του δημόσιου σχολείου Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος O Μητροπολίτης Λέρου στο 2ο Σχολείο Χώρας Καλύμνου Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου: Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi – Δωρεάν Είσοδος Penny Marathon: Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου για τα αδέσποτα ζώα

Παραλίμνη : Επιμνημόσυνος λόγος Μ. Χατζηπαντέλα για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 / 7 / 2022 , 3:09 από news_room

Η εχθρική ρητορική της Τουρκίας αποτελεί επικίνδυνη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτικό πολιτισμό της, είπε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, προσθέτοντας ότι η αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας με απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καταπατούν κάθε αρχή και αξία του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσής.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα μνημονεύουμε «τους Παραλιμνίτες πεσόντες, μαζί με όλους τους ηρωικούς νεκρούς, που έπεσαν μαχόμενοι κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974. Παράλληλα, αναπέμπουμε δέηση και προσευχόμαστε για ανεύρεση των αγνοουμένων μας και λύτρωση των οικογενειών τους, που τόσα χρόνια μετά εξακολουθούν να ζουν με τον πόνο, την οδύνη και τα αναπάντητα ερωτήματα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων».

Πρόσθεσε ότι «τον Ιούλιο του 1974 ο κυπριακός ελληνισμός γνώρισε μερικές από τις χειρότερες στιγμές της πολυκύμαντης ιστορίας του. Οι ορδές του Αττίλα κατέστρεψαν, σκότωσαν, βίασαν, αιχμαλώτισαν, λεηλάτησαν, προσφυγοποίησαν. Νέα παλληκάρια που υπηρετούσαν στην νεοσύστατη και απειροπόλεμη Εθνική Φρουρά μαζί με έφεδρους στρατιώτες, που κλήθηκαν με τη γενική επιστράτευση, έδωσαν το άπαν των δυνάμεών τους, πολεμώντας με γενναιότητα και θάρρος» για προάσπιση της δημοκρατίας και αντιμετώπιση του τούρκου εισβολέα.

Η Κύπρος, συνέχισε «έμελλε να ζήσει ένα οδυνηρό εφιάλτη, που συνεχίζεται δυστυχώς μέχρι σήμερα, με το 37% του εδάφους μας να παραμένει κατεχόμενο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υφίσταται κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και Διεθνούς Δικαίου. Τα τραγικά αποτελέσματα των τουρκικών μεθοδεύσεων αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση μιας ανοικτής πληγής, που μας υποδεικνύει το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας από κατοχικά στρατεύματα, προκειμένου να δημιουργηθούν προοπτικές ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για κάθε νόμιμο κάτοικο αυτού του τόπου».

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ακόμα ότι «οι πολιτικές ανακατατάξεις στον χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αναδεικνύουν τον αναντίλεκτα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου, ο οποίος, πολύ περισσότερο, με την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος δύναται να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Διαχρονικά όλες οι νόμιμες κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέβαλαν προσπάθειες για καταδίκη της τουρκικής εισβολής από τη διεθνή Κοινότητα και επίλυση του εθνικού μας προβλήματος μέσα από την ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου».

Η προσήλωση και η επιμονή μας στον ακατάπαυστο αγώνα που διάγουμε, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα «επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ειρήνης μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των αρχών, αξιών και κανόνων της Ενωμένης Ευρώπης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επανειλημμένα και έμπρακτα επέδειξε την πολιτική βούληση, δηλώνοντας τόσο στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και στους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ετοιμότητά του να συμμετέχει σε ένα δημιουργικό διάλογο με γνώμονα τον αλληλοσεβασμό και τη συνέπεια και με στόχο τον τερματισμό της κατοχής».

Ωστόσο σημείωσε “είναι γεγονός ότι οι έντιμες προσπάθειές μας προσκρούουν στην αδιάλλακτη στάση, που διατηρεί η Τουρκία, η οποία εντείνεται με προκλήσεις, απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου καθώς και στρατηγικούς σχεδιασμούς, που καταπατούν κάθε αρχή και αξία του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού της Ενωμένης Ευρώπης».

Ο Υπουργός Υγείας στο χαιρετισμό του είπε ακόμα ότι «η κυβέρνησή θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση είναι και απαράδεκτη και επικίνδυνη, αφού συντηρεί και διαιωνίζει την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, την καταπάτηση των βασικών ελευθεριών και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προωθώντας προκλητικά και μεθοδευμένα τις διεργασίες της διχοτόμησης. Πάραυτα η κυβέρνηση αντιδρά άμεσα με μακρές και επίπονες διπλωματικές προσπάθειες, υπερασπιζόμενη την κρατική μας κυριαρχία και την ιδιότητα μας ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε.

Η εχθρική ρητορική της Τουρκίας, είπε «αποτελεί επικίνδυνη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτικό πολιτισμό της».

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα «είναι επιτακτική ανάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, μακριά από διχαστικά πάθη, προκειμένου να οδηγήσουμε τον τόπο μας μπροστά. Αυτό θα γίνει, όταν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και παραδειγματιστούμε από τις συνέπειες της διχόνοιας» είπε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα τα δεδομένα μας και να εργαστούμε υπεύθυνα και συλλογικά, ώστε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα, όπως την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία του τόπου μας».

Σχετικά Άρθρα

Το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει Hμερίδες Μητρικού Θηλασμού για Επαγγελματίες Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει Hμερίδες Μητρικού Θηλασμού για Επαγγελματίες Υγείας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 13 / 10 / 2022 , 17:06 από news_room Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μήνα προώθησης μητρικού θηλασμού, το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού διοργάνωσαν σήμερα Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022, την πρώτη από δύο προγραμματισμένες Ημερίδες για μητρικό θηλασμό για Επαγγελματίες Υγείας, την Πέμπτη, στον χώρο του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου […]

agios_eleftherios_gkyzi_ekklisia_athina_esperinos_panygiri_agiou_eleftheriou_ieros_naos_eidiseis_simera_ellada_varnavas_theoharis_arximandritis_

Λαμπρός ο Εσπερινός του Αγίου Ελευθερίου στο Γκύζη (Φωτορεπορτάζ)

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 15 / 12 / 2022 , 14:17 από news_room Λαμπρός ο Εσπερινός του Αγίου Ελευθερίου στο Γκύζη (Φωτορεπορτάζ) Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα 14 Δεκεμβρίου 2022, ο Μέγας Εσπερινός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ελευθερίου και της Μητρός αυτού Αγ. Ανθίας στον περικαλλή ιερό ναό στο προάστιο Γκύζη των Αθηνών. Στον εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε […]