17 °C Athens, GR
22/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής O Μπάιντεν αφήνει ξανά να εννοηθεί πως θα είναι υποψήφιος το 2024 Στις ράγες ξανά τρένα και προαστιακός Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λιθουανία Να κτυπήσουν πάλι ελεύθερα οι καμπάνες των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα Σεισμός 4,6 βαθμών βόρεια-βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας Με επιτυχία η εκδήλωση της νεότητας για την εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 στη Μητρόπολη Πειραιώς Ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Άγιο Κωνσταντίνο Λαρίσης Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Παρακολούθηση της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών από μαθητές της Νέας Αλικαρνασσού Παραιτήθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, εν μέσω επιχείρησης κατά της διαφθοράς

Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου – Adologala.gr

Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 11 / 7 / 2022 , 19:37 από news_room

Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου – Adologala.gr

Την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022, τελέστηκε Όρθρος και Θείας Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στο Στρόβολο, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενου από τον Οικονόμο π. Ανδρέα Ζορπά και το διάκονο Ανδρέα Ματέι.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, τελέστηκαν τα Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821, του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, των Μητροπολιτών Πάφου Χρυσάνθου, Κιτίου Μελετίου και Κυρηνείας Λαυρεντίου, καθώς και πάντων των ηγουμένων, κληρικών και λαϊκών προκρίτων, των καθ΄οιονδήποτε τρόπο σφαγιασθέντων υπό των Τούρκων από της 9ης έως της 14ης Ιουλίου 1821. Επίσης, τελέστηκε το ετήσιο Μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974. Τέλος, τελέστηκε και Μνημόσυνο της μακαριστής καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ορούντας, Ιουστίνης μοναχής.

Παρόντες στο εκκλησίασμα ήταν ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο τέως Δήμαρχος Στροβόλου κ. Λάζαρος Σαββίδης, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας κ. Γιάγκος Ευθυμιάδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου κ. Ανδρέας Αναστασίου και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού και κομμάτων.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος εξήγησε στο εκκλησίασμα το συμβολισμό των δικηροτρικήρων με τα οποία ο Επίσκοπος ευλογεί τον κόσμο. Το τρικέρι μάς παραπέμπει στο μέγα Μυστήριο της Αγίας Τριάδας (Τριαδολογικό δόγμα), ενώ το δικέρι συμβολίζει τις δύο φύσεις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού (Χριστολογικό δόγμα) και ομολογούμε ότι το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού, έλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, την οποία ανέστησε και ύψωσε στους ουρανούς. Με αφορμή την ερμηνεία της σημασίας και της χρήσης των δικηροτρικήρων στη λατρεία της Εκκλησίας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι καλούμαστε όλοι να είμαστε φως του Χριστού μέσα στον κόσμο, να σκορπούμε γύρω μας αγάπη και όχι ακαταστασία ή ένταση και τέλος τα έργα μας να είναι φωτεινά, έτσι ώστε να δοξάζεται το όνομα του Τριαδικού Θεού.

Επίσης, αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής (Ματθ. η΄ 5-13). Ο Κύριος θαυμάζει την πίστη του Ρωμαίου εκατόνταρχου, ο οποίος έρχεται ενώπιόν Του με ταπείνωση να αιτηθεί βοήθεια όχι για τον εαυτό του αλλά για τον υπηρέτη του. Ο εκατόνταρχος κατάλαβε ότι έχει μπροστά του τον Αρχηγό του ζωής και του θανάτου, το Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, πιστεύει σ’ Αυτόν και είναι βέβαιος ότι μόνο με το λόγο Του μπορεί να σώσει τον αγαπητό του υπηρέτη: «Κύριε, οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς ἵνα μου ὑπὸ τὴν στέγην εἰσέλθῃς· ἀλλὰ μόνον εἰπὲ λόγῳ, καὶ ἰαθήσεται ὁ παῖς μου» (Ματθ. η΄ 8). Ακολούθως, ο Χριστός προειδοποιεί τους παρόντες και όλους εμάς σήμερα ότι μερικοί που έχουν την εντύπωση ότι είναι οι «υἱοὶ τῆς βασιλείας» (Ματθ. η΄ 12) μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στον εκλεκτό λαό θα βρεθούν στο «σκότος το εξώτερον» ένεκα της υψηλόφρονας γνώμης, ενώ άλλοι λαοί από «ἀνατολῶν καὶ δυσμῶν» θα αποδείξουν δια της πίστης και της ταπείνωσής τους ότι είναι όντως υιοί της βασιλείας. Επίσης, διδασκόμαστε ότι η πίστη επιβραβεύεται και ο Ιησούς Χριστός παρηγορεί τον άνθρωπο. Ο Χριστός δεν κάνει θαύματα, για να πιστεύσουν οι άνθρωποι, αλλά η πίστη έλκει τη χάρη και την επέμβαση του Θεού.

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τον επιμνημόσυνο λόγο ανέγνωσε ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τέλεσε Τρισάγιο ενώπιον της προτομής του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στις Βρυξέλλες προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πάφου

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στις Βρυξέλλες προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πάφου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 2 / 2022 , 16:41 από news_room Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντων του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. […]

Εθνικό πένθος για τον παγκόσμιο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη – Πέθανε 96χρόνων – Η ζωή του Μίκη & Οι δηλώσεις των Επισήμων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 / 9 / 2021 , 21:14 από news_room Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη γειτονιά των […]

Pin It on Pinterest