30 °C Athens, GR
15/08/2022

Τελευταια Νέα
Βέρμιο-Καστανιά : Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Κυρά του Πόντου, Παναγία Σουμελά – Adologala.gr Tα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ναύπακτο – Adologala.gr Τα προεόρτια της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ηράκλειο Αττικής – Adologala.gr Μήνυμα για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο – Adologala.gr Αίγυπτος: 40 νεκροί και 45 τραυματίες από φωτιά σε εκκλησία στην Γκίζα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η εορτή της Παναγίας αφορμή να θυμηθούμε τις μητέρες μας και να τους πούμε «ευχαριστώ» – Adologala.gr Τι αλλάζει από τις 20 Αυγούστου για την ελληνική οικονομία Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr

Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου – Adologala.gr

Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 11 / 7 / 2022 , 19:37 από news_room

Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου – Adologala.gr

Την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022, τελέστηκε Όρθρος και Θείας Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στο Στρόβολο, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενου από τον Οικονόμο π. Ανδρέα Ζορπά και το διάκονο Ανδρέα Ματέι.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, τελέστηκαν τα Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821, του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, των Μητροπολιτών Πάφου Χρυσάνθου, Κιτίου Μελετίου και Κυρηνείας Λαυρεντίου, καθώς και πάντων των ηγουμένων, κληρικών και λαϊκών προκρίτων, των καθ΄οιονδήποτε τρόπο σφαγιασθέντων υπό των Τούρκων από της 9ης έως της 14ης Ιουλίου 1821. Επίσης, τελέστηκε το ετήσιο Μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974. Τέλος, τελέστηκε και Μνημόσυνο της μακαριστής καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ορούντας, Ιουστίνης μοναχής.

Παρόντες στο εκκλησίασμα ήταν ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο τέως Δήμαρχος Στροβόλου κ. Λάζαρος Σαββίδης, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας κ. Γιάγκος Ευθυμιάδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου κ. Ανδρέας Αναστασίου και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού και κομμάτων.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος εξήγησε στο εκκλησίασμα το συμβολισμό των δικηροτρικήρων με τα οποία ο Επίσκοπος ευλογεί τον κόσμο. Το τρικέρι μάς παραπέμπει στο μέγα Μυστήριο της Αγίας Τριάδας (Τριαδολογικό δόγμα), ενώ το δικέρι συμβολίζει τις δύο φύσεις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού (Χριστολογικό δόγμα) και ομολογούμε ότι το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού, έλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, την οποία ανέστησε και ύψωσε στους ουρανούς. Με αφορμή την ερμηνεία της σημασίας και της χρήσης των δικηροτρικήρων στη λατρεία της Εκκλησίας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι καλούμαστε όλοι να είμαστε φως του Χριστού μέσα στον κόσμο, να σκορπούμε γύρω μας αγάπη και όχι ακαταστασία ή ένταση και τέλος τα έργα μας να είναι φωτεινά, έτσι ώστε να δοξάζεται το όνομα του Τριαδικού Θεού.

Επίσης, αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής (Ματθ. η΄ 5-13). Ο Κύριος θαυμάζει την πίστη του Ρωμαίου εκατόνταρχου, ο οποίος έρχεται ενώπιόν Του με ταπείνωση να αιτηθεί βοήθεια όχι για τον εαυτό του αλλά για τον υπηρέτη του. Ο εκατόνταρχος κατάλαβε ότι έχει μπροστά του τον Αρχηγό του ζωής και του θανάτου, το Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, πιστεύει σ’ Αυτόν και είναι βέβαιος ότι μόνο με το λόγο Του μπορεί να σώσει τον αγαπητό του υπηρέτη: «Κύριε, οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς ἵνα μου ὑπὸ τὴν στέγην εἰσέλθῃς· ἀλλὰ μόνον εἰπὲ λόγῳ, καὶ ἰαθήσεται ὁ παῖς μου» (Ματθ. η΄ 8). Ακολούθως, ο Χριστός προειδοποιεί τους παρόντες και όλους εμάς σήμερα ότι μερικοί που έχουν την εντύπωση ότι είναι οι «υἱοὶ τῆς βασιλείας» (Ματθ. η΄ 12) μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στον εκλεκτό λαό θα βρεθούν στο «σκότος το εξώτερον» ένεκα της υψηλόφρονας γνώμης, ενώ άλλοι λαοί από «ἀνατολῶν καὶ δυσμῶν» θα αποδείξουν δια της πίστης και της ταπείνωσής τους ότι είναι όντως υιοί της βασιλείας. Επίσης, διδασκόμαστε ότι η πίστη επιβραβεύεται και ο Ιησούς Χριστός παρηγορεί τον άνθρωπο. Ο Χριστός δεν κάνει θαύματα, για να πιστεύσουν οι άνθρωποι, αλλά η πίστη έλκει τη χάρη και την επέμβαση του Θεού.

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τον επιμνημόσυνο λόγο ανέγνωσε ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τέλεσε Τρισάγιο ενώπιον της προτομής του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

COP26: Τα Ηνωμένα Έθνη αποκλείουν να αναβληθεί η Διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 9 / 2021 , 22:06 από news_room Ο ΟΗΕ κατανοεί «τις ανησυχίες» των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενόψει της Διάσκεψης της Γλασκώβης για το κλίμα (COP26) αλλά δεν προβλέπει «καμία αλλαγή» από όσα έχει προγραμματίσει μέχρι τώρα, όπως την αναβολή της, ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του […]

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου ενόψει της άρσης περιοριστικών μέτρων από αύριο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 5 / 2021 , 4:17 από news_room Γραπτή δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου ενόψει της άρσης περιοριστικών μέτρων από αύριο Από αύριο η Κύπρος κάνει ένα βήμα για επιστροφή σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό το βήμα είναι το αποτέλεσμα πολύμηνων […]

Pin It on Pinterest