29 °C Athens, GR
02/10/2022

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ – Η υποδοχή, η Προσευχή & οι Συναντήσεις του Προέδρου (Φωτογραφίες)

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 8 / 2022 , 21:46 από news_room

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ – Η υποδοχή, η Προσευχή & οι Συναντήσεις του Προέδρου (Φωτογραφίες)

Ισραήλ : Επίσημη υποδοχή του Προέδρου των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

Ο Πρωθυπουργός Λάπιντ καλωσόρισε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν σε επίσημη τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν χθές 13 Ιουλίου 2022, παρουσία του Προέδρου Χέρτζογκ, του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπένετ, υπουργών και πρόσθετων αξιωματούχων.

Ο Πρωθυπουργός Λάπιντ χαιρέτησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν στους πρόποδες του Air Force One μαζί με τον Πρόεδρο Χέρτζογκ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένετ.

President Joe Biden is greeted by Israeli Prime Minister Yair Lapid, right and President Isaac Herzog, left, as they participate in an arrival ceremony after Biden arrived at Ben Gurion Airport, Wednesday, July 13, 2022, in Tel Aviv. (AP Photo/Evan Vucci)

Ακολουθούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Yair Lapid κατά την κρατική τελετή υποδοχής:

“Κύριε. Πρόεδρε,

«Είναι τόσο ιστορική όσο και βαθιά προσωπική επίσκεψη.

«Είναι ιστορικό γιατί εκφράζει τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών μας. Η δέσμευσή μας στις κοινές αξίες: δημοκρατία, ελευθερία και το δικαίωμα του εβραϊκού λαού σε ένα δικό του κράτος.

«Είναι επίσης μια προσωπική επίσκεψη, γιατί η σχέση σας με το Ισραήλ ήταν πάντα προσωπική. Κάποτε ορίσατε τον εαυτό σας ως Σιωνιστή. Είπατε ότι δεν χρειάζεται να είσαι Εβραίος για να είσαι Σιωνιστής.

«Είχατε δίκιο, και στην περίπτωσή σας: Ένας μεγάλος Σιωνιστής και ένας από τους καλύτερους φίλους που γνώρισε ποτέ το Ισραήλ.

«Δεν  ήσασταν εδώ για μερικά χρόνια, έτσι τις επόμενες δύο ημέρες, θα δείτε πώς το Ισραήλ μεγάλωσε και εξελίχθηκε. Θα δείτε τη δύναμη και την εξυπνάδα του ισραηλινού στρατού, τη δημιουργικότητα του νεοσύστατου έθνους, την ποικιλομορφία της ισραηλινής κοινωνίας.

«Το Ισραήλ είναι μια χώρα που συγκεντρώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μόλις πριν από λίγες στιγμές, το αεροπλάνο σας πέταξε πάνω από το σημείο όπου ο βασιλιάς Σαούλ έψαχνε για τα γαϊδούρια του πατέρα του, πάνω από την ταράτσα του Βασιλιά Δαβίδ, πάνω από τον φοίνικα κάτω από τον οποίο καθόταν η προφήτη Ντέμπορα.

«Πετάξατε επίσης πάνω από κορυφαίες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, πάνω από τη γεωργία που συμβάλλει στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, πάνω από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα όπου Ισραηλινοί επιστήμονες – συμπεριλαμβανομένων των νικητών του βραβείου Νόμπελ – ηγούνται της πρωτοποριακής έρευνας.

«Κατά την επίσκεψή σας, θα συζητήσουμε θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Θα συζητήσουμε την οικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και οικονομίας με τα έθνη της Μέσης Ανατολής, μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ και τα επιτεύγματα της Συνόδου Κορυφής του Νεγκέβ. Και θα συζητήσουμε την ανάγκη ανανέωσης ενός ισχυρού παγκόσμιου συνασπισμού που θα σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Θα υπάρχει χρόνος για όλα αυτά. Αυτή τη στιγμή, χαιρόμαστε που σας βλέπουμε, κύριε Πρόεδρε. Η απλή, γνήσια χαρά που φέρνει βλέποντας έναν καλό φίλο για άλλη μια φορά.

“Κύριε. Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο Ισραήλ.»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται το Yad Vashem

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται το Yad Vashem

Στην Αίθουσα Μνήμης πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης, μετά την οποία ο Πρόεδρος συναντήθηκε με δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Ο Πρόεδρος Isaac Herzog, ο πρωθυπουργός Yair Lapid και ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz, την Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022, συμμετείχαν στην επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στο Yad Vashem. Ο Πρόεδρος του Yad Vashem Dani Dayan και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Yad Vashem, Ραβίνος Israel Meir Lau, συνόδευσαν την επίσκεψη.

Πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης στην Αίθουσα Μνήμης, μετά την οποία ο Πρόεδρος συναντήθηκε με δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος – τη Rena Quint και την Dr. Gita Cycowicz.

Την επίσκεψη συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και η Ειδική Απεσταλμένη των ΗΠΑ για την Παρακολούθηση και την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, Πρέσβειρα Ντέμπορα Λίπσταντ.

Ο Πρωθυπουργός Λάπιντ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν πραγματοποιούν διμερή συνάντηση εργασίας 

Ο Πρωθυπουργός Λάπιντ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν πραγματοποιούν διμερή συνάντηση εργασίας 

Οι ηγέτες συζήτησαν εκτενώς περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Ιράν και η πυρηνική συμφωνία. Ο πρωθυπουργός Λάπιντ τόνισε την αντίθεσή του στην επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία και την ανάγκη να ενταθούν οι πιέσεις στο Ιράν ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός Yair Lapid και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση εργασίας σήμερα Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022, με τη συμμετοχή των ομάδων των δύο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός Λάπιντ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν επαίνεσαν τους θερμούς και άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός Λάπιντ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι ομάδες τους συζήτησαν εκτενώς περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων πρώτα το Ιράν και η πυρηνική συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την απόφασή του να μην αφαιρέσει τους Φρουρούς της Επανάστασης από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο πρωθυπουργός Lapid τόνισε επίσης την αντίθεσή του στην επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία (JCPOA) και την ανάγκη να ενταθεί η πίεση στο Ιράν ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει μια εναλλακτική συμφωνία.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία του φόρουμ του Negev καθώς και την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας στο πλαίσιο της περιφερειακής αρχιτεκτονικής και τη φιλοδοξία να διευρυνθεί ο κύκλος της ομαλοποίησης.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Υ. Λάπιντ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν αντάλλαξαν απόψεις για το Παλαιστινιακό ζήτημα. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις ενέργειες του Ισραήλ για τη βελτίωση του βιοτικού ιστού των Παλαιστινίων σε διάφορους τομείς.

Οι δύο ηγέτες εξήραν τις δύο κοινές διακηρύξεις μεταξύ των χωρών τους, πρωτίστως τη Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ που θα υπογραφεί σήμερα και την κοινή δήλωση για τη στρατηγική συνεργασία στην προηγμένη τεχνολογία.

Επαίνεσαν επίσης την προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών του Φόρουμ I2U2 της οποίας θα προεδρεύσουν σήμερα.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολή στο επαγγελματικό κλιμάκιο να ολοκληρώσει αμέσως τη διαδικασία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Από την ισραηλινή πλευρά συμμετείχαν ο Επιτελάρχης Dani Vesely, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Dr. Eyal Hulata, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Shalom Shlomo, ο γενικός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Naama Schultz, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Alon Ushpiz, ο Πρωθυπουργός Στρατιωτικός Γραμματέας του Υπουργού, Υποστράτηγος. Avi Gil, Διπλωματικός Σύμβουλος Yair Zivan, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Avivit Bar-Ilan και Ισραηλινός Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Michael Herzog.

Από την αμερικανική πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Thomas Nides.

 

Ισραήλ-ΗΠΑ υπογράφουν κοινή δήλωση για τη στρατηγική εταιρική σχέση

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, Πρόεδρος Μπάιντεν και Πρωθυπουργός Λάπιντ, συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ στις 14 Ιουλίου 2022 και ενέκριναν την ακόλουθη Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ επιβεβαιώνουν τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας και τη διαρκή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ. Οι χώρες μας επιβεβαιώνουν περαιτέρω ότι η στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ βασίζεται σε ένα θεμέλιο κοινών αξιών, κοινών συμφερόντων και αληθινής φιλίας. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ των αξιών που μοιράζονται οι χώρες είναι η ακλόνητη δέσμευση για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το κάλεσμα του «Tikkun Olam», που επισκευάζει τον κόσμο. Οι ηγέτες εκφράζουν την εκτίμησή τους στον πρώην πρωθυπουργό Μπένετ, ο οποίος ηγήθηκε της πιο ποικιλόμορφης κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ, και υπό την ηγεσία του οποίου αυτή η εξαιρετική συνεργασία συνέχισε να δυναμώνει.

Σε συμφωνία με τη μακροχρόνια σχέση ασφαλείας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ και την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, και ιδιαίτερα για τη διατήρηση του ποιοτικού στρατιωτικού του πλεονεκτήματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους δέσμευση να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την ικανότητα του Ισραήλ να αποτρέπει τους εχθρούς του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του από οποιαδήποτε απειλή ή συνδυασμό απειλών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν περαιτέρω ότι αυτές οι δεσμεύσεις είναι δικομματικές και ιερές και ότι δεν είναι μόνο ηθικές δεσμεύσεις, αλλά και στρατηγικές δεσμεύσεις που είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της υπόσχεσης είναι η δέσμευση να μην επιτρέψουμε ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και ότι είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα στοιχεία της εθνικής τους δύναμης για να διασφαλίσουν αυτό το αποτέλεσμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν περαιτέρω τη δέσμευση να συνεργαστούν με άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα και τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν, είτε προωθούνται άμεσα είτε μέσω πληρεξουσίων και τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ σημειώνουν ότι τίποτα δεν αντικατοπτρίζει καλύτερα τη σταθερή και δικομματική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ από τα άνευ προηγουμένου Μνημόνια Συνεννόησης για την παροχή βοήθειας στην ασφάλεια που υπέγραψαν διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, και ότι αυτές οι ρυθμίσεις καταδεικνύουν με λόγια και πράξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την ασφάλεια του Ισραήλ απαραίτητη για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και μια άγκυρα περιφερειακής σταθερότητας.

US President Joe Biden holds a bilateral meeting with Israel’s Prime Minister (unseen) at a hotel in Jerusalem on July 14, 2022. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή των όρων του τρέχοντος ιστορικού Μνημονίου Συνεννόησης 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο τιμά τη διαρκή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς και την πεποίθησή τους ότι ένα επόμενο ΜΣ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές και τις νέες πραγματικότητες . Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να αναζητήσουν πρόσθετη πυραυλική αμυντική βοήθεια που υπερβαίνει τα επίπεδα του ΜΣ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως οι εχθροπραξίες με τη Χαμάς για έντεκα ημέρες τον Μάιο του 2021. Το Ισραήλ εκτιμά τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΜΣ και για την παροχή επιπλέον 1 δολαρίου δισεκατομμύρια πάνω από τα επίπεδα μνημονίου συμφωνίας σε συμπληρωματική χρηματοδότηση αντιπυραυλικής άμυνας μετά τη σύγκρουση του 2021. Επιπλέον, οι χώρες εκφράζουν ενθουσιασμό για να προχωρήσουν οι ΗΠΑ

Το Ισραήλ ευχαριστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συνεχή και εκτεταμένη υποστήριξή τους για την εμβάθυνση και τη διεύρυνση των ιστορικών Συμφωνιών του Αβραάμ. Οι χώρες επιβεβαιώνουν ότι οι συμφωνίες ειρήνης και εξομάλυνσης του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο αποτελούν μια κρίσιμη προσθήκη στις στρατηγικές συνθήκες ειρήνης του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, οι οποίες είναι όλες σημαντικές για το μέλλον της περιοχής της Μέσης Ανατολής και για την υπόθεση περιφερειακής ασφάλειας, ευημερίας και ειρήνης. Οι χώρες σημειώνουν ότι η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του Negev, που ξεκίνησε και φιλοξένησε ο Πρωθυπουργός Lapid, ήταν ένα γεγονός ορόσημο στις κοινές προσπάθειες ΗΠΑ-Ισραήλ για την οικοδόμηση ενός νέου περιφερειακού πλαισίου που αλλάζει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ καλωσορίζουν από αυτή την άποψη τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μανάμα του Μπαχρέιν στις 27 Ιουνίου, για τη δημιουργία του φόρουμ Negev για την περιφερειακή συνεργασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν αυτές τις εξελίξεις και δεσμεύονται να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της επερχόμενης επίσκεψης του Προέδρου Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, για την οικοδόμηση μιας ισχυρής περιφερειακής αρχιτεκτονικής. να εμβαθύνουν τους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και όλων των περιφερειακών εταίρων του· να προωθήσει την περιφερειακή ολοκλήρωση του Ισραήλ με την πάροδο του χρόνου· και να επεκτείνει τον κύκλο της ειρήνης ώστε να περιλαμβάνει όλο και περισσότερα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ χαιρετίζουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια τετραμερή (υβριδική) συνάντηση, μαζί με τους ηγέτες της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας I2U2, φέρνοντας σε επαφή αυτές τις τέσσερις χώρες για την προώθηση της συνεργασίας στην οικονομία και στρατηγικής υποδομής, και καταδεικνύοντας τη σημασία αυτής της νέας εταιρικής σχέσης, που ξεκίνησε για πρώτη φορά από τους Υπουργούς Εξωτερικών τους τον Οκτώβριο του 2021.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ επαναλαμβάνουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, τη δέσμευσή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και επιβεβαιώνουν τη σημασία της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να καταπολεμήσουν όλες τις προσπάθειες για μποϊκοτάρισμα ή απονομιμοποίηση του Ισραήλ, για άρνηση του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα ή για άδικο αποκλεισμό του σε οποιοδήποτε φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ενώ σέβονται πλήρως το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, απορρίπτουν κατηγορηματικά την εκστρατεία BDS. Οι δύο χώρες θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να καταπολεμήσουν κάθε μάστιγα και πηγή αντισημιτισμού και να απαντήσουν όποτε η νόμιμη κριτική μεταβαίνει σε φανατισμό και μίσος ή απόπειρες να υπονομεύσουν τη νόμιμη και νόμιμη θέση του Ισραήλ στην οικογένεια των εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για την παγκόσμια έκρηξη του αντισημιτισμού και επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν αυτό το αρχαίο μίσος σε όλες τις εκδηλώσεις του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεσμεύονται να συνεχίσουν να συζητούν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στις ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις. Οι χώρες καταδικάζουν την αξιοθρήνητη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων κατά Ισραηλινών πολιτών τους τελευταίους μήνες και επιβεβαιώνουν την ανάγκη αντιμετώπισης ριζοσπαστικών δυνάμεων, όπως η Χαμάς, που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την ένταση και να υποκινήσουν τη βία και την τρομοκρατία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια και συνεπή υποστήριξή του για μια λύση δύο κρατών και για την πρόοδο προς μια πραγματικότητα στην οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μπορούν να απολαμβάνουν ίσα μέτρα ασφάλειας, ελευθερίας και ευημερίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνεργαστούν με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και περιφερειακά ενδιαφερόμενα μέρη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ απολαμβάνουν εκτεταμένη διμερή συνεργασία και διάλογο μεταξύ των δύο χωρών τους σε πολλούς κρίσιμους τομείς – από την πρωτοποριακή συνεργασία στην επιστήμη και την τεχνολογία, μέχρι τη μοναδική ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, έως τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή. επισιτιστική ασφάλεια και υγειονομική περίθαλψη. Για να συμπληρώσουν την εκτεταμένη υφιστάμενη επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τους και να φέρουν τη συνεργασία τους σε νέο ύψος, οι ηγέτες ξεκίνησαν έναν νέο στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΗΠΑ-Ισραήλ για την τεχνολογία για να σχηματίσουν μια τεχνολογική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ σε κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες, καθώς και σε τομείς παγκόσμιου ενδιαφέροντος: ετοιμότητα πανδημίας, κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη και αξιόπιστη τεχνολογία.

Στο ίδιο πνεύμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις κοινές και επιταχυνόμενες προσπάθειές τους για να επιτρέψουν στους κατόχους Ισραηλινών διαβατηρίων να συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από τη Βίζα των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό, καθώς και την υποστήριξή τους για αυξημένη συνεργασία στον επιχειρησιακό κυβερνοχώρο ανταλλαγή και για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Οι ηγέτες δηλώνουν ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, και αναρίθμητες άλλες κοινές προσπάθειες, που αναλαμβάνονται μεταξύ των λαών τους σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών αποδεικνύουν ότι η στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ είναι απαραίτητη και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο στο καλό των Αμερικανών και Ισραηλινοί πολίτες αλλά και για το καλό της Μέσης Ανατολής και του κόσμου.

Με αυτό το ρεκόρ αξιοσημείωτων επιτευγμάτων και με την αίσθηση της απίστευτης υπόσχεσης που επιφυλάσσει για το μέλλον η απαράμιλλη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ καλωσορίζουν θερμά την είσοδο στο 75ο έτος αυτής της εξαιρετικής εταιρικής σχέσης.

Υπογράφηκε στην Ιερουσαλήμ τη 14η ημέρα του Ιουλίου 2022, που αντιστοιχεί στη 15η ημέρα του Ταμούζ, του 5782, στο εβραϊκό ημερολόγιο, εις διπλούν στην αγγλική γλώσσα.

 

                   Yair Lapid Joseph R. Biden Jr.

Πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Ο Πρόεδρος Χέρτζογκ υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Μπάιντεν στην Προεδρική κατοικία στην ΙερουσαλήμΟ Πρόεδρος Χέρτζογκ υποδέχεται τον Πρόεδρο Μπάιντεν στην Προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ

Πρόεδρος Herzog: Όπως είμαστε ενωμένοι στην προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή, είμαστε ενωμένοι στην αντίθεσή μας στον τρόμο του Ιράν και στην προσπάθεια για μια ικανότητα πυρηνικών όπλων, που είναι η μεγαλύτερη απειλή για αυτήν την περιοχή, και ίσως τον κόσμο γενικότερα .

Οι δηλώσεις του Προέδρου Isaac Herzog σήμερα (Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022) στην εορταστική τελετή υποδοχής του Προέδρου των ΗΠΑ Joseph R. Biden, Jr. στην Προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ:

«Ο αξιότιμε κε Joseph R. Biden, Jr., Πρόεδρε των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Εξοχότατε Yair Lapid, Πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ, διακεκριμένες αντιπροσωπείες, επίτιμοι προσκεκλημένοι Κύριε Πρόεδρε, είστε ο δέκατος πέμπτος συνεχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ με τον οποίο η οικογένειά μου είχε το προνόμιο να συνεργαστεί· ο FDR ήταν ο πρώτος. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας φιλοξενήσω εδώ, στην καρδιά της Ιερουσαλήμ.

«Όπως δήλωσα χθες, κύριε Πρόεδρε, αυτή είναι μια επίσκεψη οικογένειας και παλιών φίλων. Υπήρξατε πιστός, δια βίου φίλος του κράτους του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού. Η ακούραστη συνηγορία σας για τη διαρκή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ, με λόγια και με πράξεις, έχει πραγματικά αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

«Το ταξίδι σας για ειρήνη εδώ στη Μέση Ανατολή έρχεται την κομβική ώρα μιας αμφισβητούμενης παγκόσμιας τάξης. Οι μετασεισμοί της πανδημίας συγκρούονται με τον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο εξτρεμισμός εκτοπίζει τον διάλογο, καθώς ο πλανήτης μας εξαντλείται. Πιστεύω ότι μια ισχυρή και ζωντανή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ σπάνια ήταν πιο κρίσιμη για τις χώρες μας, τη Μέση Ανατολή, και για την παγκόσμια σταθερότητα και βιωσιμότητα, την ειρήνη και την ευημερία, τη δημοκρατία και την ευπρέπεια.

«Από την ίδρυσή του, το κράτος του Ισραήλ υπήρξε μια ζωντανή δημοκρατία – μερικές φορές πολύ ζωντανή! Είμαστε μια διαφοροποιημένη κοινωνία, που περιλαμβάνει Εβραίους και Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, Δρούζους, Κιρκάσιους, όλων των δογμάτων και πεποιθήσεων. μερικοί από τους διακεκριμένους εκπροσώπους τους είναι εδώ μαζί μας σήμερα. Είμαστε επίσης τόσο περήφανοι που πρεσβευτές από όλες τις αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ είναι παρόντες σήμερα εδώ.

“Κύριε. Πρόεδρε, ένα ισχυρό και ασφαλές έθνος-κράτος του Εβραϊκού Λαού στη Γη του Ισραήλ, είναι κρίσιμο για την ασφάλεια και το μέλλον του εβραϊκού λαού. Και τώρα, έχουμε την ευκαιρία, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην υποστήριξη της κυβέρνησής σας
και των Συμφωνιών του Αβραάμ, να οραματιστούμε ένα βήμα παραπέρα.

«Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε όχι μόνο μια νέα Μέση Ανατολή αλλά μια Ανανεώσιμη Μέση Ανατολή: ένα περιφερειακό οικοσύστημα βιώσιμης ειρήνης.

«Υπό την ηγεσία σας, μπορούμε να συνεχίσουμε να μετατρέπουμε την περιοχή μας από πηγή παγκόσμιας έντασης σε πηγή παγκόσμιας σταθερότητας και προόδου. Η Μέση Ανατολή μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης για την κλιματική καινοτομία και τη συνδυασμένη ιατρική έρευνα, την καθαρή ενέργεια και τις ειρηνικές ανταλλαγές μεταξύ θρησκειών και λαών. Αυτή είναι η ευλογία που θα φέρετε τις επόμενες ημέρες στις συναντήσεις σας στη Τζέντα.

«Όπως είμαστε ενωμένοι στην προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή, είμαστε ενωμένοι στην αντίθεσή μας στον τρόμο του Ιράν και στην προσπάθεια για μια ικανότητα πυρηνικών όπλων, που είναι η μεγαλύτερη απειλή για αυτήν την περιοχή, και ίσως τον κόσμο γενικότερα. Γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ, όπως έχετε επαναλάβει σε όλη αυτήν την επίσκεψη. Αυτό υπογραμμίστηκε στη σημαντική Κοινή Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ στην οποία συμφωνήσατε σήμερα εσείς και ο Πρωθυπουργός Lapid, απηχώντας τη δική σας σιδερένια, ακλόνητη δέσμευσή σας για την ασφάλεια και την ευημερία του Ισραήλ. Επικροτώ την κρυστάλλινη ηθική στάση της κυβέρνησής σας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού και απονομιμοποίησης του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστούμε που είστε πάντα δίπλα μας.

“Κύριε Πρόεδρε, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας πριν από λίγα λεπτά, σας παρέδωσα ένα έγγραφο που βρέθηκε στα εθνικά μας αρχεία: τα πρακτικά της συνάντησής σας με την πρωθυπουργό Golda Meir πριν από σχεδόν 50 χρόνια, τα οποία συχνά αφηγείστε με αγάπη. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ο προβληματισμός του Ισραηλινού διπλωμάτη που έγραψε τα πρακτικά και πρόσθεσε την ακόλουθη καταληκτική παρατήρηση: «…ο Γερουσιαστής ήταν γεμάτος σεβασμό και θαυμασμό για τον Πρωθυπουργό και επανειλημμένα είπε ότι είχε έρθει για να μάθει, αλλά, το άλλο χέρι παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του…» Πρόεδρε Μπάιντεν, ο μεγάλος σας ενθουσιασμός παραμένει ο ίδιος, και το νιώθουμε όλοι εδώ.

«Σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε με αυτή τη σημαντική επίσκεψη που σημαίνει πολλά για τον λαό του Ισραήλ. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην περιφερειακή σας επίσκεψη και στο ιστορικό σας ταξίδι αύριο, από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία. Είθε να φέρει ένα μήνυμα ειρήνης και ελπίδας για όλους τους λαούς της περιοχής
.
«Και τέλος, κύριε Πρόεδρε: Λέτε, «Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική». Λέμε, στις προσευχές μας, «Ο Κύριος θα δώσει δύναμη στο λαό Του. ο Κύριος θα ευλογήσει τον λαό Του με ειρήνη». Σου λέω, αγαπητέ μου φίλε, «Ο Κύριος θα δώσει δύναμη στους λαούς μας. ο Κύριος θα ευλογήσει τους λαούς μας με ειρήνη».

President Isaac Herzog presents the Presidential Medal to US president Joe Biden at the president Residence in Jerusalem. on July 14, 2022. Joe Biden on his first official visit to Israel since becoming US president. Photo by Yonatan Sindel/Flash90
US President Joe Biden (L) and Israel’s caretaker Prime Minister Yair Lapid shake hands before the start of a joint press conference in Jerusalem, on July 14, 2022. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
US President Joe Biden holds a bilateral meeting with Israel’s Prime Minister (unseen) at a hotel in Jerusalem on July 14, 2022. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
The US flag flies near the Augusta Victoria Hospital in the Israeli-annexed east Jerusalem, overlooking the Dome of the Rock mosque, during the visit of the US president to the country, on July 14, 2022. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)

Πηγή: State of Israel 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 5 / 2021 , 19:50 από news_room Την Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας, κατά τον οποίο ακούστηκε το αναστάσιμο […]

Έξι «ορόσημα» του 2022

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Εκλογές υψηλού κινδύνου για τον Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα πρωτοφανές Μουντιάλ ποδοσφαίρου και προσδοκώμενη αναγέννηση των μεγάλων φεστιβάλ: ιδού μερικά από τα μεγάλα γεγονότα που αναμένονται το 2022. – Ολυμπιακοί Αγώνες υπό παρακολούθηση στο Πεκίνο – Η παγκόσμια ελίτ των χειμερινών σπορ έχει ραντεβού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του […]

Pin It on Pinterest