19 °C Athens, GR
04/10/2023

Τελευταια Νέα
Η δημοσιογραφία στο επίκεντρο: Τρείς ημέρες στην Πειραιώς 260 αναλύθηκαν πτυχές και συμπεριφορές Ένοπλη βία: Νέες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση μιας επιδημίας δημόσιας υγείας Λέρος: Συλλείτουργο και Δοξολογία για την 80η επέτειο βυθίσεως του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Η καθημερινότητα των ανδρών και των γυναικών της Άμεσης Δράσης που βρίσκονται συνεχώς δίπλα στον πολίτη ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοίνωση Ι.Μ. Λέρου για την Αγιοκατάταξη της Μοναχής Γαβριηλίας Στο φως πεντάκλιτη περικαλλής πρωτοχριστιανική βασιλική ως και μία τρίκλιτη όμοια στην Τερπνή Σερρών Τον Πατριαρχικό Επίτροπο Κισανγκάνι δέχθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Έναρξη μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης «Ρωμανός ο Μελωδός» Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στη Ρώμη Στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο, επίσημα η Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο όπλο μας για απελευθέρωση, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Ξεκίνησε η 3η Παμφθιωτική Λιτανεία Ο νέος κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Ιωάννης Μυτιληναίος στο Μητροπολίτη Πειραιώς

Ελληνικό Διαβατήριο : Το ακριβότερο Διαβατήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την μικρότερη ισχύ, αυτή των 5 χρόνων

Ελληνικό Διαβατήριο : Το μοναδικό Ευρωπαϊκό Διαβατήριο που λήγει σε 5 χρόνια και κοστίζει πιο ακριβά από όλη την ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 7 / 2022 , 2:06 από news_room

Το διαβατήριο είναι ένα έγγραφο το οποίο χρειάζεται για να ταξιδέψει κάποιος εκτός ευρωπαϊκής ένωσης και στις περισσότερες των περιπτώσεων ζητείται από τους Δήμους των Ευρωπαϊκών πόλεων για την μετεγκατάσταση κάποιου/ας που σκοπεύει να κατοικήσει σε μία άλλη χώρα/περιοχή από αυτή που γεννήθηκε δηλαδή για να κάνει την εγγραφή του σε αυτή.

Στην Ελλάδα το κόστος του διαβατηρίου αγγίζει τα 84,4 του ευρώ  και η ισχύς του είναι για 5 χρόνια την ώρα που ακόμα και στις πιο ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σσ κόστος διαβίωσης) το διαβατήριο κοστίζει περί τα 100-139 ευρώ αλλά το σημαντικό εδώ είναι ότι σε αυτές και σε δεκάδες άλλες χώρες όλου του κόσμου, το διαβατήριο έχει ισχύ 10 χρόνων, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα αφού η χώρα εκδίδει το πιό ακριβό διαβατήριο και στην πιο σύντομη ισχύ του δηλαδή αυτή των 5 χρόνων.

Τα προβλήματα για τον Έλληνα και την Ελληνίδα δεν είναι μόνο αυτά, δηλαδή ούτε ότι κάθε 5 χρόνια θα πρέπει να ανανεώνει το διεθνές κρατικό έγγραφο αυτό και κρατικό καθώς δεν είναι αστυνομική ταυτότητα και επιδεικνύεται ανά πάσα ώρα και στιγμή σε όλες τις αρχές του κόσμου όπου και γίνεται δεκτό, ούτε ότι το πληρώνει κοντά στα 90 ευρώ αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι και η ταλαιπωρία που περνάει ο μέσος Έλληνας για την έκδοση του αφού είναι μοναδικό φαινόμενο  στην ΕΕ , η έκδοση του Ελληνικού Διαβατηρίου να γίνεται από τις Ελληνικές Αστυνομικές Αρχές οι οποίες σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη σχεδόν καθημερινά και επί πολλά συναπτά έτη (σσ από το ξεκίνημα των εκδόσεων) δέχεται καταγγελίες για απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης διαβατηρίων λόγω φωτογραφιών ενώ οι ίδιοι οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν για την κατάθεση της αίτησης τους, των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους και την παραλαβή τους, αστυνομικά όργανα σε ρόλο υπαλλήλων έκδοσης διαβατηρίων, δηλαδή από το σκάνδαλο των πλαστών διαβατηρίων στις νομαρχίες που είχαμε κάποτε πήγαμε στο σκανδαλώδες της υποθέσεως οι πολίτες να πληρώνουν και να ξαναπληρώνουν για φωτογραφίες και έξοδα αποστολής (παράβολα 5 ευρώ) για να πάρουν το διαβατήριο που σε λίγα μόνο χρόνια θα λήξει και θα πρέπει να ξανά κάνουν την ίδια διαδικασία και πάντα στην ακριβότερη τιμή, σαν στην Ελλάδα να έχουμε καλύτερο χαρτί, η καλύτερες υπηρεσίες χορήγησης διαβατηρίων, πχ άμεσες σε 1 ημέρα κλπ, τίποτα δηλαδή, και χάσιμο χρόνου, και χάσιμο χρήματος αλλά και αφόρητη ταλαιπωρία των πολιτών για την έκδοση του.

Για να γίνει πιο συγκεκριμένο το θέμα αναζητήσαμε το κόστος και την διάρκεια του διαβατηρίου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ο μισθός είναι σαφώς μεγαλύτερος από την Ελλάδα αλλά το βασικότερο ότι το σύνολο των κρατών-χωρών του κόσμου έχουν την διάρκεια του διαβατηρίου στα 10 χρόνια ενώ στην Ελλάδα ο πολίτης πρέπει συνεχώς να ταλαιπωρείται και να ακριβοπληρώνει την πιο απλή υπηρεσία παροχής αυτή της χορήγησης ταξιδιωτικού εγγράφου!.

Στην Γαλλία το διαβατήριο κοστίζει 86€ και έχει ισχύ 10 χρόνια την ώρα που στην Ελλάδα κοστίζει 84,40€ και με 5 χρόνια ισχύος, στην Δανία επίσης το διαβατήριο έχει ισχύ 10 χρόνια και το κόστος του ανέρχεται στα 139€, φθηνά αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα ο βασικός μισθός δεν ξεπερνάει τα 700 ευρώ σήμερα, η ισχύς του Δανέζικου διαβατηρίου επίσης είναι όπως γράψαμε 10 χρόνια, αντίστοιχα οικονομικό και με την ίδια ισχύ είναι και το Ολλανδικό διαβατήριο το οποίο και αυτό λήγει 10 χρόνια μετά την έκδοση του και η τιμή του είναι στα 136€ αλλά εδώ να δεί κανείς αν είναι οικονομικό αφού το βασικό ωρομίσθιο στην χώρα είναι 9,5€ και ο μηνιαίος μισθός ξεπερνά τα 1400€. Τώρα αν πάμε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού στις Η.Π.Α. το Αμερικανικό διαβατήριο κοστίζει 130$ και έχει επίσης την ισχύ 10 χρόνων ενώ οι αρχές που το χορηγούν δεν έχουν τα φωτογραφικά υψηλά πρότυπα της Ελλάδος.

Καταλήγοντας, το συμπέρασμα είναι στην Ελλάδα ο πολίτης ταλαιπωρείται και προσφεύγει στην λύση των καταγγελιών κατά της αρχής έκδοσης των διαβατηρίων στον Συνήγορο του Πολίτη η οποία είναι και ανεξάρτητη αρχή, ενώ το βασικότερο το ακριβοπληρώνει την ώρα που δεν έχει για τα βασικά αγαθά και εξίσου πολύ σημαντικό έχει την μισή ισχύ από όλα τα διαβατήρια σχεδόν του κόσμου! δηλαδή με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα το Ελληνικό διαβατήριο κοστίζει 168,80 ευρώ για 10 χρόνια! (84,4€ /5 χρόνια) με βασικό μισθό των τελευταίων χρόνων τα 495€!

Φαίνεται λοιπόν ότι οι Έλληνες πληρώνουμε πανάκριβα το ταξιδιωτικό μας έγγραφο και ταλαιπωρούμαστε επίσης πάρα πολύ στην έκδοση/ανανέωση του. Όπου μας “πιάσει” κανείς!

Άρθρο του Ε.Κ. στο adologala.gr

Σχετικά Άρθρα

Δωρεάν διενέργεια μοριακών δειγματοληπτικών ελέγχων COVID-19 από το Υπουργείο Π.Π.Α.Ν. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 14 / 11 / 2020 , 22:26 από Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αποφάσισε όπως διενεργηθούν δωρεάν μοριακοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι COVID-19 σε όσους/όσες επιβάλλεται η μετακίνησή τους από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Συγκεκριμένα σε: Διευθυντές/Διευθύντριες, […]

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 7 / 7 / 2022 , 23:33 από news_room Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στιούαρτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη του στον Πρόεδρο […]

Pin It on Pinterest