24 °C Athens, GR
14/08/2022

Τελευταια Νέα
Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr Χειροτονία Πρεσβυτέρου και χειροθεσία Πνευματικού από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στη Μελβούρνη – Adologala.gr Απρόσμενες εξελίξεις στη διερεύνηση του τύμβου Λαόνας στην Παλαίπαφο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και γειτονικές χώρες στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί πλήρως το Γηροκομείο του Βαλουκλί – Adologala.gr Μια «αναστάσιμη» κατασκήνωση γεμάτη από χαρά και ειρήνη στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών – Adologala.gr Κοντά στους Γέροντες του Ελληνικού Οίκου Ευγηρίας «Μάνα» ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος – Adologala.gr Εγκαίνια Ναϋδρίου στη Λεύκη Πτελεού τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος – Adologala.gr

Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr

Τελετή εγκαινίων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου από τον Μητροπολίτη Εφραίμ - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 7 / 2022 , 2:06 από news_room

Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr

Στον Ναό του Αγίου Νικολάου, από τον οποίο ξεκίνησε η Επανάσταση στις Σπέτσες, στις 3 Απριλίου του 1821, έγιναν χθες τα εγκαίνια του χώρου της Βιβλιοθήκης-Αρχείου της μονής, με χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Στο σημείο που κάποτε ήταν το σχολαρχείο του νησιού, βρίσκονται σήμερα συγκεντρωμένες σπάνιες ιστορικές και εκκλησιαστικές εκδόσεις, άρτια συντηρημένες και προσβάσιμες στο κοινό. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανασύσταση του παλιού εκπαιδευτικού χώρου με μια νέα ματιά, με τον πρώτο ερευνητή να φθάνει αύριο στις Σπέτσες για να ξεκινήσει τη μελέτη στο περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης.

«Ανέκαθεν οι Σπέτσες ήταν και είναι, τόσο για μένα όσο και για την οικογένειά μου, αγαπημένος προορισμός», τόνισε στην ομιλία της η κυρία Αγγελοπούλου. «Σήμερα βρίσκομαι εδώ, στο κλείσιμο της θητείας μου ως προέδρου της επιτροπής Ελλάδα 2021, για να εγκαινιάσουμε ένα ακόμα έργο που έγινε με την χορηγία και την στήριξη της Επιτροπής», προσέθεσε.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι τόσο η συγκεκριμένη δράση, όσο και όλες όσες υλοποιήθηκαν από την Επιτροπή το τελευταίο εξάμηνο, χρηματοδοτήθηκαν από το πλεόνασμα που προέκυψε με την ολοκλήρωση της επετειακής χρονιάς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «χρήματα που προήλθαν από την κοινωνία και επιστρέφουν στην κοινωνία με τη μορφή δράσεων που έχουν ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα: για την υγεία, τους νέους ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, την επιστήμη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση».

Από την πλευρά του, ο Αρχιμανδρίτης και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Γρηγόριος Νανακούδης, ευχαρίστησε την Επιτροπή, για την άριστη και αποτελεσματική συνεργασία, τονίζοντας ότι η Βιβλιοθήκη «δεν είναι απλώς ένα αποθετήριο παλαίτυπων βιβλίων που συντηρήσαμε και φυλάξαμε, αλλά ένας χώρος παιδείας, επικοινωνίας, διαφύλαξης της γλώσσας και της σπουδαίας παράδοσης του νησιού μας».

Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με την τέλεση αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ , ενώ την ξενάγηση στο χώρο της Βιβλιοθήκης έκανε ο αρχιτέκτονας και υπεύθυνος του έργου Γιάννης Δέδες. Η εκδοτική συλλογή περιλαμβάνει 157 παλαίτυπα και 5.000 τόμους θεολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ξεχωρίζει η έκδοση με ψαλμούς του 1689, το αρχαίο εκκλησιαστικό αιθιοπικό χειρόγραφο, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 15ου αιώνα και έκδοση του 1827, στο οποίο αναφέρεται η Γαλλική αποστολή που ήρθε στις Σπέτσες για να παραλάβει τη σωρό του ανιψιού του Ναπολέοντα, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις Σπέτσες πολεμώντας στο πλευρό των Σπετσιωτών Επαναστατών.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Ανέκαθεν οι Σπέτσες ήταν και είναι το όνειρο του παραθερισμού, όχι μόνο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αλλά πρέπει να σας πω- και σε έναν προσωπικό τόνο- ήταν και είναι, τόσο για μένα όσο και για την οικογένειά μου, αγαπημένος προορισμός. Θυμάμαι πάντα τα παιδιά μου να τρέχουν μικρά εδώ και να προσπαθούν να συναγωνιστούν το τρέξιμο της άμαξας και αργότερα με τα ποδήλατα βέβαια.

Το νησί των αρωμάτων, όπως το έλεγαν οι Ενετοί, είναι Σεβασμιώτατε ένα τοπίο που έφτασε μέχρι το Hollywood, όπως είπατε, με πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά και φυσικά ένας τόπος με βαριά ονόματα, που διαβάσαμε στα σχολικά βιβλία της ιστορίας, όταν μαθαίναμε για την Ελληνική Επανάσταση.

Σήμερα, λοιπόν, βρίσκομαι εδώ, στο κλείσιμο της θητείας μου ως Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», για να εγκαινιάσουμε ένα ακόμα έργο που έγινε με την χορηγία και την στήριξη της επιτροπής: τη Βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει τα παλαίτυπα βιβλία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Σπετσών, μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό, το οποίο περιμένω πώς και πώς να το δω και τώρα και όταν τελειώσει.

Τόσο η δράση αυτή, όπως όλες όσες υλοποιήσαμε στην διάρκεια της παράτασης της θητείας της Επιτροπής, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, χρηματοδοτήθηκε από το πλεόνασμα που προέκυψε χάρη στη χρηστή διαχείριση στη διάρκεια της επετειακής χρονιάς.

Χρήματα που προήλθαν από την κοινωνία και επιστρέφουν στην κοινωνία με τη μορφή δράσεων που έχουν ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα: για την υγεία, τους νέους ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, την επιστήμη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση.

Σεβασμιώτατε, παίρνουμε μαθήματα από εσάς και εμείς δουλέψαμε μόνο με χορηγίες και δωρεές και το Νομισματικό μας πρόγραμμα. Όλοι όσοι αγοράσατε νομίσματα, στηρίξατε παράλληλα όλες μας τις δράσεις.

Δράσεις που έχουν πρόσημο αναπτυξιακό και αποσκοπούν στο κοινό καλό.

Ελπίζουμε λοιπόν ότι η χορηγία μας «θα πιάσει τόπο», ότι ακόμη περισσότεροι θα έρθουν σε αυτόν τον ναό της μνήμης και της γνώσης, ερευνητές και επισκέπτες και θα θαυμάζουν το έργο που τόσοι πολλοί και πριν από εμάς στήριξαν και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Σας ευχαριστώ.

Τελετή εγκαινίων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου από τον Μητροπολίτη Εφραίμ - Adologala.gr Τελετή εγκαινίων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου από τον Μητροπολίτη Εφραίμ - Adologala.gr Τελετή εγκαινίων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου από τον Μητροπολίτη Εφραίμ - Adologala.gr Τελετή εγκαινίων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου από τον Μητροπολίτη Εφραίμ - Adologala.gr Τελετή εγκαινίων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου από τον Μητροπολίτη Εφραίμ - Adologala.gr Τελετή εγκαινίων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου από τον Μητροπολίτη Εφραίμ - Adologala.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συμβουλές για σωστές αγορές σε περιόδους εκπτώσεων

Συμβουλές για σωστές αγορές σε περιόδους εκπτώσεων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 12 / 7 / 2022 , 1:58 από news_room Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, και Βιομηχανίας, ενόψει της περιόδου εκπτώσεων, συμβουλεύει τους καταναλωτές όπως ακολουθήσουν τις πιο κάτω απλές συμβουλές: Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν προϊόντα σε τιμή έκπτωσης και να συλλέγουν βασικές […]

Ο ΥΠΕΣ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας για τον σεισμό στην Κρήτη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 9 / 2021 , 17:29 από news_room Ο Υπουργός Εσωτερικών. κ. Νίκος Νουρής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, κατά την οποία δήλωσε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί σε ό,τι αφορά στην […]

Pin It on Pinterest