31 °C Athens, GR
16/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Λήξη Σχολής Γονέων Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Λαμπρά τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Κέντρο Γεροντολογίας της Ι.Α.Α. στο Δήλεσι Αττικής Λήξη Μαθημάτων Aγιογραφίας Ι.Μ. Καστοριάς Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στην Δραπετσώνα Πατριαρχική χοροστασία για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου Συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου – Ζελένσκι στο περιθώριο της G7 Κιβωτός του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα Παιδικής Προστασίας στην Αττική Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο πρώτος Τόμος για τα 100 χρόνια της Κυθηραϊκής Αδελφότητος Αυστραλίας

Σερρών Θεολόγος: «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες»!

iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2)

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 5 / 6 / 2022 , 21:11 από news_room

Ταξίδι διδακτικό σε δρόμους φωτεινούς του αειζώου ορθοδόξου πνεύματος και της φιλαγίου σιναϊτικής παραδόσεως, απήλαυσαν όσοι παρηκολούθησαν την εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, στο πλαίσιο της ευλογητής ελεύσεως, στην ανδρώα ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής Σερρών, τεμαχίου εκ του μυροβόλου λειψάνου της Αγίας, ενδόξου, μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, που ευρίσκεται αποθησαυρισμένο από πολλούς αιώνες στην ιερά Μονή Αγ. Αικατερίνης Σινά.

Συγκεκριμένως, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, στις 8:30 το απόγευμα, στον προαύλειο χώρο του ιερού Καθεδρικού και Προσκυνηματικού Ναού Αγ. Θεοδώρων Σερρών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση λόγου και μέλους, αφιερωμένη στην ιστορία και μαρτυρία της παλαιφάτου αυτοκρατορικής Μονής Αγ. Αικατερίνης του Θεοβαδίστου όρους Σινά, με κεντρικό ομιλητή τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό.

Την εκδήλωση προλόγισε καταλλήλως ο υπεύθυνος του ιερού Καθεδρικού Ναού, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καϊμακάμης. Ακολούθως, η Βυζαντινή Χορωδία του «Μαξιμείου» Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Γ. Ζαρκαντζά, απέδωσε με μοναδικό τρόπο επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους, αποσπώσα και δικαίως το θερμό χειροκρότημα του κοινού που υπερπλήρωσε τον αύλειο χώρο του Ναού.

Στη συνέχεια, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ομίλησε βιωματικώς για την ιερά ιστορία και πνευματική προσφορά της αρχαιοτάτης Μονής και των σιναϊτών αγίων πατέρων και ασκητών, την χαριτόβρυτο ευλογία των ιερών λειψάνων της πανσόφου Νύμφης του Χριστού, Αικατερίνης, την άμαχο προστασία της και τα αναρίθμητα θαύματά της προς κάθε άνθρωπο, την ησυχία και την ηγιασμένη υποβλητικότητα της σιναϊτικής ερήμου, που προσείλκυσαν από πολύ νωρίς αναχωρητές, που επόθησαν και ηγάπησαν τον Θεό ολοκληρωτικά και ανεζήτησαν προς τούτο τις πλέον πρόσφορες συνθήκες.

Διάνθισμα στο ευφρόσυνο κλίμα της εκδηλώσεως υπήρξε η προβολή ταινίας μικρού μήκους με κεντρικό άξονα αναφοράς το Θεοβάδιστο όρος Σινά, όπου εμεγαλούργησαν η ορθόδοξος πίστη και η νηπτική άσκηση, το ελληνορθόδοξο πνεύμα και η σκέψη, η τέχνη και ο πολιτισμός.

Την λαμπρά και αρτίως οργανωμένη εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική ευλογία, την μεταφορά δηλαδή στην πόλη των Σερρών, του ιερού λειψάνου της Αγ. Αικατερίνης, αλλά και την εμπνευσμένη, καρδιακή και «πνευματικῷ ἅλατι ἠρτυμένη» ομιλία του.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, συνεχάρη τέλος με θερμούς λόγους τον εκλεκτό χοράρχη και τα ταλαντούχα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως και όλους εκείνους που εκοπίασαν συμβάλλοντας στην διοργάνωση της εκδηλώσεως, που γοήτευσε το πολυπληθές ακροατήριο.

Σήμερα, Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, τελέσθηκε Αρχιερατική θ. Λειτουργία, στον ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών, όπου μετεφέρθη ειδικώς για σήμερα προς προσκύνηση το μυροβόλο λείψανο της Αγίας, ενδόξου, μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, ιερουργήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συμπροσευχομένου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από των εγκαινίων του ιερού Ναού.

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας ο Σεβ. κ. Θεολόγος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«Μετά βαθυτάτης συγκινήσεως, η Εκκλησία των Σερρών αναμιμνήσκεται σήμερον, ημέρας λαμπράς, την οποία εχάρισε η πλουσιόδωρος χάρις του Τριαδικού Θεού μας. Παρήλθε ένα έτος από της 6ης Ιουνίου 2021, ότε ο ιερός αυτός Ναός του χαριτοβρύτου Αγίου Σπυρίδωνος αφιερώθηκε στην λατρεία του εν Τριάδι υμνουμένου και προσκυνουμένου Θεού μας, πλήρης φωτός, χάριτος και ευλογίας, καθηγιασμένος και κατηγλαϊσμένος, σύμφωνα με το Τυπικόν της αγίας ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Μέσα από αυτήν την ιερά ανάμνηση αναζωπυρώνεται ο ζήλος μας, να εγκαινίζουμε πάντοτε και να παρέχουμε τους εαυτούς μας εύχρηστα όργανα στον πανάγαθο Θεό, να καθιστάμεθα δηλαδή έμψυχοι Ναοί του παναγίου Πνεύματος. Τα Εγκαίνια αυτού του Ναού υπήρξαν μία συγκλονιστική μαρτυρία της βαθιάς πίστεως του λαού μας. Υποκλινόμεθα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στην πηγαία ευσέβεια του λαού μας και δοξάζουμε το πανάγιο όνομα του Θεού. Ο Ναός αυτός ανηγέρθη μετά πολλών κόπων, αγωνιών αλλά και πολλών ευλογιών και παρακλήσεων από μέρους του Θεού.

Στη ζωή μας είναι ανάγκη να εργαζόμεθα με όραμα, να είμεθα δημιουργοί και όχι απλώς διαχειριστές όλων των μεγάλων, αγίων και ευγενών έργων, που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να προοδεύσει.

Γι’ αυτό λοιπόν δοξάζουμε τον Θεό με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, γιατί πράγματι εθαυμάστωσε Εκείνος τα ελέη και τους οικτιρμούς Του στην ταπεινή μας διακονία μέσα στην Εκκλησία. Αυτός ο ιερός Ναός, τον οποίον πριν ένα χρόνο συλλειτουργικώς εγκαινιάσαμε με τους κατά πάντα ισοψύχους και εκλεκτούς αδελφούς, Σεβ. Μητροπολίτες Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, είναι ένας διηνεκής έπαινος της ευσέβειας του ευγενικού λαού μας, η οποία στέκεται ως κυματοθραύστης απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. 

Δοξάζομεν τον άγιον Θεόν και για την ιδικήν σας, σημερινή παρουσία, μετά του ιερού λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης, στην εφετεινή, πρώτη επέτειο των ιερών εγκαινίων του περικαλλούς αυτού Ναού. Ο ταπεινός Επίσκοπος και σύμπας ο ευαγής κλήρος και ο φιλάγιος λαός της τοπικής αυτής Εκκλησίας, έχουμε στο κέντρο της καρδίας μας την ιερά Μανή του όρους Σινά, εκεί όπου Εσείς χριστοφιλώς διακονείτε μαζί με τους ολίγους πατέρες, επαναλαμβάνοντες το του αλεξανδρινού ποιητού Καβάφη, ‘’Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες’’»!

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, με την ευκαιρία της εις αναγνώστη χειροθεσίας, του Ιωάννου Πασχαλίδη, μαθητού Α’ τάξεως Λυκείου, με ιδιαίτερη αγάπη για την Εκκλησία, ευχήθηκε να αγωνισθούμε ώστε να κρατήσουμε ως πολυτίμητο θησαυρό στην ζωή μας το άδολο φρόνημα, την ακακία, την καθαρότητα και την αθωότητα των νέων παιδιών καθώς σε αυτά ανήκει η Βασιλεία των ουρανών.

Πηγή: Adologala.gr

Σερρών Θεολόγος: «Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες»! iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2)

iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2) iera_mitropolis_serron_theologos_mitropolitis_eidiseis_2022 (2)

Σχετικά Άρθρα

Εγκύκλιος Μεγάλης Παρασκευής 2024, Μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ

Εγκύκλιος Μεγάλης Παρασκευής 2024, Μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 5 / 2024 , 12:03 από news_room Εγκύκλιος Μεγάλης Παρασκευής 2024, Μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ Ἀδελφοί μου, πατέρες καί εὐλογημένοι χριστιανοί Ἄς μήν ἀπατόμαστε! Τά δάκρυα καί ἡ ἀγωνία τοῦ Κυρίου στήν Γεσθημανή βαθύτερη αἰτία καί μυστική πηγή εἶχαν τόν πόνο τοῦ Κυρίου γιά τό κατάντημα τῆς ἀνθρωπότητας. Σέ ποιά ἀπερίγραπτη εὐτυχία […]

Η Εορτή των Μυροφόρων στους Αγίους Τόπους

Η Εορτή των Μυροφόρων στους Αγίους Τόπους

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 5 / 2023 , 15:57 από news_room Ἡ Κυριακή, 17η/30ή Ἀπριλίου 2023, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ὡς Κυριακή τῶν Μυροφόρων καί Ἰωσήφ τοῦ ἀπό Ἀριμαθαίας, συμφώνως πρός τάς Εὐαγγελικάς διηγήσεις καί τό βιβλίον τοῦ Πεντηκοσταρίου εἰς τήν Γ’ ἀπό τῆς Ἀναστάσεως Κυριακήν. Κατά τήν ἑορτήν ταύτην ἡ Ἐκκλησία ἀναμιμνῄσκεται Ἰωσήφ τόν […]