18 °C Athens, GR
24/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επισκέπτεται ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Αρχιερατική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καίσαρι Κορινθίας Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της Επανάστασης του 1821 στους Αγίους Τόπους Το ενδεχόμενο ανάπτυξης οπλισμένης δύναμης στην Αϊτή συζητούν ΗΠΑ-Καναδάς Περισσότερα από 2.800.000 στρέμματα έκαψαν οι 10 πιο ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια Επίσκεψη του Δημάρχου του Μεσολογγίου στον Μητροπολίτη Αιτωλίας Δαμασκηνό Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα: «Εκπαίδευση κατά του Ρατσισμού» Μεγάλο αποβατικό σκάφος του ΠΝ των ΗΠΑ συμμετέχει σε γυμνάσια στη Νότια Κορέα Επίσκεψη στο Λίβανο και την Συρία πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος – Παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια Οικουμενικός: Η ουκρανική κρίση πρέπει να ξεπεραστεί με αποφασιστικότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη

Πατριαρχική χοροστασία στην Πάνορμο της Κυζίκου – Adologala.gr

Πατριαρχική χοροστασία στην Πάνορμο της Κυζίκου - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 6 / 2022 , 18:08 από news_room

Πατριαρχική χοροστασία στην Πάνορμο της Κυζίκου – Adologala.gr

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022, στην Πάνορμο της Κυζίκου.

Εκκλησιάστηκαν σλαβόφωνοι πιστοί, οι οποίοι κατοικούν στην ιστορική αυτή πόλη της Προποντίδας, όπου άλλοτε λειτουργούσαν δύο ιεροί Ναοί και δύο ιερές Μονές.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε, μετά την χορήγηση της σχετικής άδειας από τις κρατικές αρχές, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλεως.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά και τη συγκίνησή του για την ευκαιρία της συναντήσεως “πρόσωπον πρός πρόσωπον” με τα τέκνα της Μητρός Εκκλησίας που διαβιούν στην Πάνορμο.

“Ήλθαμε, με την τιμία συνοδεία μας, για να ενώσουμε τις δεήσεις μας προς τον Θεό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, για να χαρίζη σε όλους μας υγεία, δύναμη, προκοπή και κάθε ευλογία. Είμαστε μαζί σας, για να συμπροσευχηθούμε και να παρακαλέσουμε τον φιλάνθρωπο Κύριο για να τερματισθή ο άδικος πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος σκορπίζει πόνο και θάνατο. Για να φωτίση ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης τους υπευθύνους, ώστε να επιστρέψη στην πολύπαθη αυτή χώρα η ειρήνη, η καταλλαγή και η δικαιοσύνη.

Όταν τελείται η Θεία Λειτουργία, ανοίγουν οι ουρανοί, τα πάντα γεμίζουν με το φως της Αναστάσεως. Συλλειτουργούν και δοξάζουν τον εν Τριάδι Θεό με όλους εμάς και οι ψυχές των παλαιών κατοίκων της Πανόρμου, οι οποίοι επί αιώνες διατηρούσαν και καλλιεργούσαν τις πανίερες παραδόσεις της Ορθοδοξίας και μοιράζονταν ειρηνικά τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της, με τους λοιπούς κατοίκους της περιοχής.

Η δύναμη της Εκκλησίας είναι πνευματική. Είναι η ισχύς μιάς μακράς παράδοσης, ενός μεγάλου πολιτισμού που άλλαξε τον κόσμο και εξακολουθεί να αποτελή ελπίδα για το μέλλον. Οφείλουμε όλοι να αγωνιζόμαστε για τη διάσωση αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς. Πρέπει, πάση θυσία, να μη χαθή από την ψυχή της νέας γενιάς, να μην ατονίση, το αισθητήριο για τον πνευματικό μας πολιτισμό και τις υψηλές αξίες του. Όπου κι αν βρισκόμαστε, μακριά από την πατρώα γη, αν διατηρήσουμε αυτή την πολιτισμική παρακαταθήκη ανέγγιχτη μέσα μας, τότε έχουμε πατρίδα, έχουμε ταυτότητα, έχουμε αιώνιο προορισμό.”

O Πατριάρχης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον συμπροσευχόμενο Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, ο οποίος με την ευλογία και την προτροπή του Παναγιωτάτου έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταστή δυνατή η πραγματοποίηση της ιεράς ακολουθίας για πρώτη φορά για τους ορθοδόξους που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

“Σε εμάς, η επίσκεψη στα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας προκαλεί πάντοτε έντονα βιώματα. Σήμερα, η χαρά μας είναι ιδιαίτερη, γιατί επικοινωνούμε για πρώτη φορά με εσάς, με το σλαβόφωνο ποίμνιό μας στην Πάνορμο. Ευχαριστούμε θερμά τον άγιο Σηλυβρίας για τη συμβολή του στην οργάνωση αυτής της Σύναξης. Δοξάζουμε το όνομα του Κυρίου διότι σήμερα ευρισκόμαστε όλοι μαζύ γύρω από την Αγία Τράπεζα, την πρόγευση των εσχάτων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι Επαρχίες αυτές στις οποίες ζήτε και εργάζεσθε, εδώ στα μέρη της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και όχι μόνον, αυτονόητα περιλαμβάνει στο ποίμνιό του όλους εσάς, όλα τα Ορθόδοξα τέκνα του ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προέλευσης. Είμαστε στο πλευρό σας, στηρίζουμε τον καλόν αγώνα σας να διασώσετε την θρησκευτική σας ιδιοπροσωπία. Έχουμε ευλαβείς κληρικούς, οι οποίοι μιλούν τη γλώσσα σας, έτοιμοι πάντα να σας διακονήσουν.

Με αυτά τα αισθήματα, εκφράζουμε ακόμη μια φορά την πνευματική μας ευφροσύνη για τη συνάντηση αυτή στην ωραία καλοκαιρινή Πάνορμο. Ευχαριστούμε τις κρατικές αρχές για τη χορήγηση της σχετικής αδείας για τη σημερινή ιερή ακολουθία και σας καλούμε να προσεύχεσθε για τη Μεγάλη Εκκλησία, για να επιτελή αμετακίνητη την αγία αποστολή της, υπέρ της σωτηρίας πάντων ημών και υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου.

Ο Χριστός εν τω μέσω ημών!”

Ακολούθως, παρατέθηκε τράπεζα την οποία ευλόγησε ο Παναγιώτατος και παρεκάθησαν τα μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητας της πόλεως.

Πατριαρχική χοροστασία στην Πάνορμο της Κυζίκου - Adologala.gr Πατριαρχική χοροστασία στην Πάνορμο της Κυζίκου - Adologala.gr Πατριαρχική χοροστασία στην Πάνορμο της Κυζίκου - Adologala.gr Πατριαρχική χοροστασία στην Πάνορμο της Κυζίκου - Adologala.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο “World Policy Conference”

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 10 / 2021 , 13:58 από news_room Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο “World Policy Conference” Τη σπουδαιότητα του διαλόγου ως μέσου για την επίλυση των προβλημάτων επεσήμανε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου 2021, στην επίσημη ομιλία του κατά την έναρξη […]

Εγκαινιάστηκε η 6η Freskon από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά

Εγκαινιάστηκε η 6η Freskon από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 13 / 5 / 2022 , 13:25 από news_room Επανεκκίνηση για τον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών Την ουσιαστική στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών Freskon εξέφρασε απόψε από το βήμα των εγκαινίων της έκθεσης ο υπουργός, κ. […]

Pin It on Pinterest