22 °C Athens, GR
17/04/2024

Τελευταια Νέα
Το adologala.gr συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ και δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού στη Δυτική Νέα Ιερουσαλήμ Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της Διοργανώνεται η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα, στην Κύπρο, 18-20 Απριλίου 2024 Τριήμερη επίσκεψη του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονος στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Ι.Μ. Πειραιώς: «Περί του Πασχάλιου Κανόνος. Δύναται να αλλαγή;» Επετειακή Εκδήλωση Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Ξάνθης στην Ι.Μ. Ρεθύμνης Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Νέα Ιωνία Αττικής

Μεσαορίας Γρηγόριος «Το Πανάγιο Πνεύμα γεννά και χαριτώνει τους Αγίους του Θεού»

Μεσαορίας Γρηγόριος «Το Πανάγιο Πνεύμα γεννά και χαριτώνει τους Αγίους του Θεού»

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 26 / 6 / 2022 , 2:47 από news_room

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, καθώς και αγιοπνευματική κατάνυξη, εόρτασε το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022, τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου, Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Λεοντίου, επ’ ονόματι του οποίου εορτάζει το εκκλησάκι πλησίον του Αγίου Χαραλάμπους στο Μετόχι της Μονής στο Ανατολικό. Την ίδια ημέρα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη και του Αγίου Λεοντίου Επισκόπου Νεαπόλεως (νέας πόλεως Λεμεσού).

Το Θεοφιλέστατο καθηγούμενο κ. Λεόντιο πλαισίωσε, κύκλω του Αγίου Θυσιαστηρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος για ακόμη μια χρονιά αξιώθηκε από το Θεό, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, να μεταβεί από την Αρχιεπισκοπή στις αυλές της Μονής του Αγίου Νεοφύτου και συγκεκριμένα στο Ανατολικό.

Κατόπιν ευγενούς προτροπής του Αγίου Καθηγουμένου, ο Μεσαορίας Γρηγόριος διηκόνησε το θείο λόγο κάνοντας επιγραμματική αναφορά στα επιμέρους εόρτια μηνύματα της ημέρας.

Αγαθή συγκυρία, τούτο το Σάββατο, παραμονή της εορτής Πάντων των Αγίων, οι οποίοι ευαρέστησαν τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, αποδίδεται, δηλαδή ολοκληρώνεται, η τελευταία μεγάλη εορτή, αυτή της Πεντηκοστής.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται ο Εκκλησιαστικός κύκλος των κινητών εορτών (70 του Τριωδίου και 50 του Πεντηκοσταρίου, σύνολο 120 ημέρες), από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, οπότε ο Κύριος και Διδάσκαλός μας μας διδάσκει, την αποφυγή της υψηλόφρονας γνώμης και την αξία της απόκτησης, με υπομονή και πίστη, της αυθεντικής ταπείνωσης, πορευθήκαμε στο πέλαγος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Φθάσαμε στην πραγματική ταπεινοφροσύνη, αφού ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, με την όλη επίγεια βιοτή Του, μέχρι το θεληματικό πάθος, το σταυρό και το θάνατό Του, μας υπέδειξε την άκρα ταπείνωση, εξαγοράζοντας το ανθρώπινο γένος από την πρώτη κατάρα, την αμαύρωση του κατ’ εικόνα, και δια της αναστάσεώς Του μας χαρίζει τη ζωή την αιώνια, με την Ανάληψή Του δε στους ουρανούς μάς αποκαθιστά στο αρχαίο κάλλος εν Χριστώ.

Με την Πεντηκοστή πια έχουμε τη φανέρωση στον κόσμο του δεύτερου Παρακλήτου, του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο εκπορεύεται από την πηγή της Τριάδας, τον Αγέννητο Πατέρα και πέμπεται εν χρόνω στον κόσμο δι’ Υιού, σύμφωνα με την υπόσχεση του Ιησού Χριστού στους Μαθητές του: «Ὅταν δὲ ἔλθῃ ὁ Παράκλητος ὃν ἐγὼ πέμψω ὑμῖν παρὰ τοῦ Πατρός, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας ὃ παρὰ τοῦ Πατρὸς ἐκπορεύεται, ἐκεῖνος μαρτυρήσει περὶ ἐμοῦ· …» (Ἰωάν. 15, 26). «Ὅταν δὲ ἔλθῃ ἐκεῖνος, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν· …» (Ἰωάν. 16, 13).

Μετά την πανίερη Πεντηκοστή, φωτεινά τεκμήρια και νησίδες αισιοδοξίας καθιερώνει το Πανάγιο Πνεύμα τους Αγίους Του, όπως τους σήμερον τιμώμενους, το Μεγαλομάρτυρα Λεόντιο και τον Ιεράρχη Νεαπόλεως (Λεμεσού) Λεόντιο.

Απευθυνόμενος, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, στον πολιό Ιεράρχη Χύτρων κ. Λεόντιο της καθ’ ημάς Ιεράς Συνόδου και Καθηγούμενο της Μονής του Οσίου Νεοφύτου, στις αυλές της οποίας έσυρε τα βήματά του παιδιόθεν, από το 1958, από την επαρχία της Κερύνειας, την κοινότητα Άγιος Ερμόλαος, όπως έπραξε ενωρίτερα ο εκ Πάφου ορμώμενος, συνοδοιπόρος και προκάτοχός του ηγούμενος, νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ο Β’, επικαλέστηκε τις πατρικές ευχές για τον ίδιο και όλους τους προσκυνητές, που έσπευσαν να εκκλησιαστούν, να ωριμάζει εμπειρικά εντός μας ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος.

Όλοι μας, Ιεράρχες, κληρικοί και περιούσιος λαός του Θεού, να έχουμε τη δύναμη και το κουράγιο, με τις πρεσβείες των Αγίων μας, τους οποίους το Πανάγιο Πνεύμα χαριτώνει και αναδεικνύει στη συνείδηση της Εκκλησίας, να συνειδητοποιούμε τη δωρεά του Θεού αλλά και την ευθύνη, για την ωφέλεια και την πνευματική μας πρόοδο. Με αυτές τις προϋποθέσεις να ζούμε, σύμφωνα με το αυθεντικό κίνητρο και ελατήριό μας, την ομορφιά της παράδοσης των Αγίων προγόνων μας.

Κλείνοντας το λόγο, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχήθηκε στον εορτάζοντα Επίσκοπο Λεόντιο να έχει υγεία ακλόνητη επί πολλά έτη, για να περιφρουρεί ως Ηγούμενος τη Μονή του, καθώς επίσης να συνεχίζει με υγεία κατ’ άμφω να λαμπρύνει τη Σύνοδο της Ιεραρχίας μας ως τεκμήριο ανθρώπου και τρόπου προσφοράς ποιμαντικής αγάπης στην Εκκλησία της Κύπρου και ουσιαστικής (μη εργαλοποιημένης) συμβολής στο όραμα του μέλλοντος του 21ου αιώνα της πατρίδας σε έναν τόπο ειρήνης, ηρεμίας και ευημερίας του λαού του Θεού.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ως Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων των κατεχόμενων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής, άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τόσο την Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, όσο και τον ίδιο τον Ηγούμενο ως Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Χύτρων (Κυθρέας), για τη συμπαράσταση στους εκτοπισμένους μας.

Σχετικά Άρθρα

Ο Βόλος πανηγύρισε την γιορτή του προστάτη των Πτωχών, Αγίου Νικολάου

Ο Βόλος πανηγύρισε τον Πολιούχο του και προστάτη των πτωχών και ορφανών, Άγιο Νικόλαο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 7 / 12 / 2022 , 22:58 από news_room Ο Βόλος πανηγύρισε τον Πολιούχο του και προστάτη των πτωχών και ορφανών, Άγιο Νικόλαο Ιεροπρεπώς και μεγαλοπρεπώς εόρτασε τον Πολιούχο και Προστάτη της Άγιο Νικόλαο η πόλη του Βόλου, με επίκεντρο το ομώνυμο ιστορικό και περικαλλή Μητροπολιτικό της Ναό. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε […]

μορφου-ιερος-ναος-κυπρος-

Μόρφου Νεόφυτος: «Θέλω παπάδες που ν’ αγαπούν και να ομολογούν τον Χριστό»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 5 / 2022 , 23:58 από news_room Λόγος Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου κατὰ τὴν εἰς πρεσβύτερον χειροτονία τοῦ διακόνου Ἐμμανουὴλ Γεωργίου, ποὺ τελέσθηκε κατὰ τὴ διάρκεια τῆς ἀρχιερατικῆς Θείας Λειτουργίας τὴν Κυριακὴ τοῦ Παραλύτου στὸν ἱερὸ ναὸ Ἁγίου Δημητριανοῦ Ἐπισκόπου Χύτρων (Κυθρέας) τῆς κοινότητος Φλάσου, τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (15.05.2022). […]