14 °C Athens, GR
31/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Η ομογένεια του Σικάγο των Η.Π.Α. τίμησε το Πυροσβεστικό Σώμα στις εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Προστάτη των Καρκινοπαθών, Αγίου Παρθενίου στο Ίλιον Εγκαινιάστηκε στη Νέα Μάκρη το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Π. Τσαπανίδου: Στις 21 Μαΐου έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής Αμαλιάδα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα – 5 συλλήψεις Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Ναός του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Λαμία για το 1ο πολυθεματικό Συνέδριο «Star Forum» Επετειακή εκδήλωση της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821 Τριμερής Υπουργική Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ Επιστρέφει στη χώρα ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου

Εγκύκλιος Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομου για την ημέρα Περιβάλλοντος – Adologala.gr

Εγκύκλιος Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομου για την ημέρα Περιβάλλοντος - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 / 6 / 2022 , 9:14 από news_room

Εγκύκλιος Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομου για την ημέρα Περιβάλλοντος – Adologala.gr

Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά,

Έχει καθιερωθεί η 5η του μηνός Ιουνίου ως ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Με την βεβαιότητα ότι το θέμα αυτό πρέπει να μας απασχολεί σοβαρά όλο το χρόνο και όχι μόνο μια μέρα, να αποτελεί στάση ζωής και όχι μια απλή επέτειο και με νωπές ακόμη τις πληγές, που πέρυσι προξένησαν οι φωτιές στο Νησί μας και στις καρδιές μας, επικοινωνώ μαζί σας, όχι για να εκπληρώσω ένα τυπικό καθήκον, αλλά για να θυμίσω σε όλους μας, ότι αυτός ο κόσμος, που μας περιβάλλει και στενάζει, είναι ανεκτίμητο δώρο του Θεού στους ανθρώπους!

Πολλοί το λησμονούν αυτό και θεωρούν πάντα τα ορατά προϊόν της τύχης ή άλλων φαινομένων, που συνέβησαν κάποτε ανεξέλεγκτα, δίχως την στοργική θέληση, την σοφή επίβλεψη και την πρόνοια του Θείου Δημιουργού. Προς αυτούς ο Απόστολος Παύλος λέγει το εξής λογικό επιχείρημα: «Κάθε σπίτι κατασκευάζεται όχι από μόνο του, αλλά από κάποιον άνθρωπο. Αν, λοιπόν, ένα σπίτι προϋποθέτει δημιουργό, τότε τα πάντα κατεσκεύασε ο Θεός»! (Εβρ. 3, 4).

Άλλοι πάλι αισθάνονται ως παντοδύναμοι κυρίαρχοι της φύσεως, την οποία δεν διαχειρίζονται με αγάπη, επί αποδώσει λογαριασμού, αλλά την καταδυναστεύουν τυραννικά και την εκμεταλλεύονται αχόρταγα.

Υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που τονίζουν υποκριτικά την συνετή διαχείρισή της στην θεωρία, ενώ στην καθημερινή πράξη ασχημονούν σε βάρος της και παντοιοτρόπως την κακοποιούν και την μολύνουν. Προτιμούν την εξυπηρέτηση των ατομικών τους συμφερόντων, καλύπτονται με την δύναμη της θέσεώς τους και την ισχύ του πλούτου τους και φυσικά δεν λογοδοτούν σε κανένα για τις φανερές και κρυφές άδικες και εγκληματικές πράξεις τους.

Όμως, και κάποιοι που ανήκουν και δραστηριοποιούνται σε οικολογικά κινήματα δεν βλέπουν το γενναιόδωρο χέρι του Θεού, αλλά τοποθετούν την φύση δίπλα, σε ισότιμη θέση με τον κτίστη της και δημιουργό της, απολυτοποιώντάς την και θεοποιώντάς την.

Αλήθεια, πόσο τραγικός γίνεται συχνά ο άνθρωπος, όταν είναι πρόθυμος να πιστεύσει τα μεγαλύτερα παραμύθια, όχι όμως την αλήθεια του Θεού ή να τρέχει δουλικά πίσω από τον μισόκαλο εχθρό του τον διάβολο, όχι όμως να εμπιστεύεται Εκείνον που τον αγάπησε μέχρι σταυρικού θανάτου! Έτσι αυτοκαταδικάζεται, βασανίζεται και βασανίζει, κινούμενος στα άκρα και περιφρονώντας την μέση οδό της ισορροπίας! Και εν προκειμένω άλλοτε κακοποιεί την φύση και άλλοτε την θεοποιεί. Και στις δυό περιπτώσεις γίνεται αχόρταγος, αχάριστος και άπιστος ειδωλολάτρης!

Η Εκκλησία μας, ως σώμα Χριστού, είναι η Αλήθεια και, συνεπώς, φανερώνει και διδάσκει την Αλήθεια. Μας θυμίζει ότι ο Θεός μας εδημιούργησε εκ του μηδενός και μας έθεσε ως κορωνίδα όλων των δημιουργημάτων Του. Μας εχάρισε τον παράδεισο της τρυφής με εντολή «εργάζεσθαι και φυλάσσειν» (Γεν. 2, 15). Και πάντως μας καλεί να λατρεύουμε, ως θεόφρονες, με όλη μας την καρδιά τον Δημιουργό μας και στην ίδια με Εκείνον θέση να μην τοποθετούμε κανένα και τίποτα.

Τα τελευταία χρόνια η ίδια η φύση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και με τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, που όλο και γίνονται συχνότερα, μας καλεί σε μετάνοια και επαγρύπνηση. Ας ακούσουμε τουλάχιστον αυτό το εγερτήριο σάλπισμα.

Σας καλώ, λοιπόν, όλους με αυτό το εκκλησιαστικό πνεύμα, που είναι πιο απαιτητικό από το κοσμικό φρόνημα, να προστατεύσουμε ό,τι μας έχει απομείνει και ό,τι εκ της τέφρας του αναγεννάται. Πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε να μην μολύνουμε πλέον τις θάλασσες και να μην καταστρέφουμε το περιβάλλον. Να προστατεύσουμε το υπόλοιπο πράσινο του τόπου μας. Μην αδιαφορήσουμε στο να καθαρίσουμε τις ακτές της θάλασσας, τις αυλές των σπιτιών μας και τα κτήματά μας!

Μην περιμένουμε κάποιος άλλος να τα φροντίσει. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για ό,τι κακό συμβαίνει. Βεβαίως, όλοι θα θέλαμε να γνωρίζουμε τα πορίσματα των όποιων ερευνών έγιναν στον τόπο μας για την περυσινή απερίγραπτη καταστροφή… Πολλά ελέχθησαν από διαφόρους… Πιστεύω να συμφωνούμε όλοι πως η σιωπή και η ατιμωρησία, εάν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις, δεν είναι καλές επιλογές…

Ωστόσο, όλοι πρέπει εθελοντικά να επιστρατευθούμε στον αγώνα της προστασίας του περιβάλλοντος, με τον συντονισμό των αρμοδίων.

Αγαπητά μου παιδιά,

Στώμεν καλώς!!! Μην ασεβούμε στο Θεό! Μην αδικούμε τον εαυτό μας! Μην αδιαφορούμε για την συνέχεια της ζωής και τα παιδιά μας. Ας διαφυλάξουμε ό,τι έχει απομείνει, ώστε η μέχρι πρότινος όμορφη και καταπράσινη Εύβοια να μη μεταβληθεί σε κρανίου τόπον…

Φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού Ζώντος! (Εβρ. 10, 31)

Και ασφαλώς, φροντίζοντες τα γήινα, μην λησμονούμε τον αιώνιο προορισμό μας· δηλαδή την ουράνια ποθεινή πατρίδα μας!

Επί τούτοις διατελώ,

Μετά πατρικών ευχών και πολλής αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Απονομή του βραβείου “Βασίλη Ξανθόπουλου & Στέφανου Πνευματικού” από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Απονομή του βραβείου “Βασίλη Ξανθόπουλου & Στέφανου Πνευματικού” από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 18 / 2 / 2021 , 2:12 από news_room 17ΦΕΒ Απονομή του βραβείου “Βασίλη Ξανθόπουλου & Στέφανου Πνευματικού” από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού στον Ελευθέριο Ζούρο, ομότιμο καθηγητή του […]

Η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστίν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστίν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 15 / 5 / 2022 , 23:46 από news_room Την μοναχική κουρά της κ. Ελισάβετ Δαρδαβέση, στην οποία έδωσε το όνομα Φιλοθέη, τέλεσε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και την ενθρόνισε ως νέα Ηγουμένη στην Ιερά Μονή Παναγίας Άξιον Εστίν. Νωρίτερα στον εσπερινό […]

Pin It on Pinterest