26 °C Athens, GR
04/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Πρόεδρος Αναστασιάδης: Χρέος στην παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού Πυροβολισμοί στα Κάτω Πατήσια – Δύο Αστυνομικοί Τραυματίες – Νεκρός ένας Δράστης – Δήλωση του Υπ. ΠΡΟ.ΠΟ Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδηλώσεις των Γεν. Προξενείων των ΗΠΑ, του Καναδά και της Τσεχίας Αμερικής Ελπιδοφόρος: “Πράξη αναγέννησης και ελευθερίας” η ανοικοδόμηση και τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται το ξεπάγωμα κεφαλαίων Αμερικής Ελπιδοφόρος: Πολλοί από τους αδερφούς μας δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν τη σκληρότητα αυτού του άδικου πολέμου Πολυαρχιερατικός Εσπερινός & Λαμπρό Συλλείτουργο για τους Αγίους Ιαματικούς Αναργύρους στην Έδεσσα – Adologala.gr Τζορτζ Τσούνης: «Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας» Νέα Υόρκη: Από 3 έως 7 Ιουλίου η Κληρικολαϊκή της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Το πρόγραμμα Η μνήμη των Αγίων Ιαματικών Αναργύρων στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος – Adologala.gr

Στην Δωδέκατη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής παρέστη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Συμβούλιο των Εκκλησιών - Πατριάρχης Θεόδωρος

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 17 / 5 / 2022 , 17:05 από news_room

Η ΑΘΜ ΣΤΗΝ 12η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΓΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Την 16η Μαΐου 2022 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ μετέβη στην Ι. Μονή Anba Bishoy στην περιοχή Ουάντι Αλ Νατρούν (Νιτρία) της Αιγύπτου προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 12ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία της παρούσης Συνελεύσεως υπό τον γενικό τίτλο «θαρσεῖτε ἐγῶ εἰμί· μὴ φοβεῖσθε»ο Μακαριώτατος, ωμίλησε ως ακολούθως:

«Αγαπητοί μου εν Κυρίω Αδελφοί και Σύνεδροι,

Με αισθήματα βαθυτάτης συγκίνησης και αφάτου χαράς απευθυνόμαστε σήμερα στην 12η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, η οποία συνέρχεται στην φιλόξενη Νειλοχώρα μας, μετά από έξι χρόνια εν μέσω μυρίων προβλημάτων, πραγματοποιώντας έναν άθλο και δια τούτο αναφωνούμεν το είδεν ο Αβραάμ την ημέραν Κυρίου και εχάρη.

Η συνέλευσή μας αυτή πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας πάρα πολύ κρίσιμης περιόδου κατά την οποία αναζωπυρώνεται τα μέγιστα η γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης που οδηγεί εκτός από την πολιτική και στην θρησκευτική αντιπαράθεση, η οποία ίσταται όπως τα ανηγμένα στόματα των θηρίων της Αποκαλύψεως με προοπτική δυσοίωνη για τους χριστιανούς μας. Η εξάπλωση ολοένα του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην γειτονιά μας, τα απαράδεκτα φαινόμενα ακραίας βίας και ο τρομοκρατικός πολυμορφισμός, οδηγούν στον, τραγικό για εμάς, ξεριζωμό των χριστιανών από τα εδάφη της Μέσης Ανατολής. Άπαντες το γνωρίζουμε αυτό και το βιώνουμε. Βιώνουμε το φαινόμενο της δυσμενούς δημογραφικής, εις βάρος των Χριστιανών, ανατροπής που γεννά η αβεβαιότητα και η επισφάλεια του Χριστιανισμού της Μέσης Ανατολής. Μας εγκαταλείπουν διότι δεν μπορούν να βρουν δίκαιη και μόνιμη λύση των προβλημάτων τους.

Συμφωνούμε απόλυτα με το σύνθημα της φετινής μας συνέλευσης «θαρσεῖτε ἐγῶ εἰμί· μὴ φοβεῖσθε». Τι πράττουμε εμείς οι Εκκλησίες για την προστασία των χριστιανών, των μελών μας; Η παρουσία των χριστιανών μας στα αγιασμένα χώματα της Μέσης Ανατολής πρέπει να παραμείνει ενεργή στηριζομένη αφενός στην ενίσχυσή και τόνωση της ένθερμης πίστης της παρουσίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στη δοκιμαζόμενη ζωή τους και την εμπέδωση της ασφάλειάς τους. Μόνον τότε θα γεννηθεί η ελπίδα και όπως πολύ χαρακτηριστικά το λέγει ο απόστολος των εθνών Παύλος «εἰδότες ὅτι ἡ θλῖψις ὑπομονὴν κατεργάζεται, ἡ δὲ ὑπομονὴ δοκιμήν, ἡ δὲ δοκιμὴ ἐλπίδα, ἡ δὲ ἐλπὶς οὐ καταισχύνει».

Πρέπει να παλέψουμε, να αγωνισθούμε χέρι με χέρι όλοι μαζί για την άρση των αιτίων που οδηγούν στην φυγή των χριστιανών μας από τη Μέση Ανατολή από τις αρχέγονες πατρογονικές τους κοιτίδες ώστε να μείνουν στον τόπο τους μέσα σε συνθήκες δικαιοσύνης και ειρήνης καταδικάζοντας εντόνως τις ποικιλόμορφες συγκρούσεις και αποτρέποντας την εμφάνιση, ενίσχυση και τη συνέχιση του θρησκευτικού φανατισμού οποθενδήποτε και αν προέρχεται και κυρίως εκ των θρησκευτικών αρχών. Ανάδειξη του καθολικού δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας ως αναμφισβήτητο και υπέρτατο δικαίωμα κάθε ανθρώπινης υπάρξεως.

Δια τούτο χρειάζεται συνέχιση και έτι περισσότερο ανάπτυξη του διαλόγου με τις άλλες θρησκείες της Μέσης Ανατολής και κυρίως με την ισχυρώς πλειοψηφούσα μουσουλμανική θρησκεία για την εμπέδωση της καταλογής και της ειρηνικής συνύπαρξης, διότι οι χριστιανοί μας δεν είναι ξένοι προς τον τόπο, δεν είναι επήλυδες, αλλά γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου εδώ και χιλιετίες. Εξάλλου οι χριστιανοί μας αποτελούν την γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Χριστιανισμού και Ισλάμ, παράδοσης και εκσυγχρονισμού. Ζουν στη μεθόριο δύο κόσμων και δύο πολιτισμών, προβάλλοντας ως πρόταση και τρόπο ζωής την ειρηνική συνύπαρξη πάντων. Θεωρούμε ότι η χριστιανική παρουσία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μετασυγκρουσιακή τάξη πραγμάτων πέρα από τον κατακερματισμό των πολιτικών συνόρων και διαχωρισμών.

Για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού και στόχου θα πρέπει να εργασθούμε συνειδητά προς επίλυση όλων των προβλημάτων που υφίστανται και διαιωνίζονται δυστυχώς στην περιοχή μας. Αν αποτύχουμε «ἐγγύς ἐστιν ἐπὶ θύραις», το «βδέλυγμα τῆς ἐρημώσεως», ο απαρφανισμός της Μέσης Ανατολής από τους χριστιανούς. Ως θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να κύψουμε και να αφουγκραστούμε τις κραυγές αγωνίας των πιστών μας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών που τόσο βάναυσα καταπατούνται στην εποχή μας. Να αναλάβουμε ρόλους και να θέσουμε το δακτυλό μας «εἰς τὸν τύπον τῶν ἥλων», συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του πολιτικού μέλλοντος της περιοχής.

Αδελφοί και σύνεδροι,

Με αυτές τις σκόρπιες και ίσως στενάχωρες σκέψεις χαιρετίζουμε τις εργασίες της λίαν ελπιδοφόρας 12ης Γενικής Συνέλευσής μας και ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να εξέλθει εξ αυτής φως ελπίδος, φως αναστάντος Χριστού· να πνεύσει άνεμος Πεντηκοστής και το Πνεύμα της λυτρωτικής αγάπης και ζεούσης ελπίδας να πνεύσει και να εδραιωθεί εν μέσω των χριστιανών μας, των μαρτυρικώς μαρτυρούντων την αεί ποτε ύπαρξή τους στην αγιασμένη Μέση Ανατολή.

Κατακλείοντας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου και την αδελφική αγάπη προς τον μακαριώτατο Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ.κ. Θεόδωρο Β΄ για την άριστη φιλοξενία, ωσαύτως και προς τους πατέρες της φιλοξενούσης μονής, το παλαίφατο αυτό ασκητικό παλλάδιο της κοπτικής χριστιανοσύνης καθώς και προς τα μέλη της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της παρούσης Γενικής Συνελεύσεως.

Στώμεν καλώς αδελφοί και σύνεδροι, Χριστός Ανέστη!»

Συμβούλιο των Εκκλησιών - Πατριάρχης Θεόδωρος

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Διακομματική στήριξη στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πρόσληψη στο Δημόσιο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Διακομματική στήριξη στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πρόσληψη στο Δημόσιο Διακομματική είναι η στήριξη των κομμάτων της Βουλής (με εξαίρεση το ΚΚΕ) στο γραπτό, πανελλήνιο διαγωνισμό για την πρόσληψη στο Δημόσιο, που προκρίνει το νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου […]

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Λ. Ποσειδώνος λόγω εκτέλεσης εργασιών από σήμερα 10 Μαϊου 2021

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 5 / 2021 , 4:45 από news_room Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Λ. Ποσειδώνος λόγω εκτέλεσης εργασιών από σήμερα 10 Μαϊου 2021 Λόγω εκτέλεσης εργασιών, στις 10 και 11.05.2021, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Ν. Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος […]

Pin It on Pinterest