5 °C Athens, GR
13/02/2025

Τελευταια Νέα
Με 600 ιερείς της ομογένειας ενισχύονται τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία Μαντινείας και Κυνουρίας Επιφάνιος: Ο Μακαριστός Θεόκλητος και ο Μακαριστός Αλέξανδρος άφησαν πάρα πολλές σπουδαίες υποδομές Πολυαρχιερατικός εσπερινός ονομαστηρίων Μητροπολίτη Γλυφάδας Αντωνίου (Φωτογραφίες) Επέτειος δεκαετούς ποιμαντορίας Μητροπολίτη Νιου Τζέρσεϋ κ. Αποστόλου Εορτάστηκε ο Άγιος Βασίλειος στον Δήμο του Αγίου Δημητρίου (Φωτορεπορτάζ) Ρωγών Φιλόθεος: «Ζούμε σε έναν κόσμο σκοτεινό, η αλήθεια του Ευαγγελίου έχει σβήσει» – Εσπερινός του Αγ. Βασιλείου στο Δήμο Αγίου Δημητρίου Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις Λαμπρά εορτάστηκε η εορτή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (Φωτογραφίες) Μητροπολίτης Κορωνείας: «Όλοι μας είμαστε σε σύγχυση, σε κατάσταση ταραχής, αγωνίας, εκνευρισμών» – Λαμπρός εσπερινός του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτογραφίες) Επίσκοπος Φωτικής Νεκτάριος: «Η ομόνοια και η ειρήνη σώζει την οικογένεια» – Λαμπρός εσπερινός του Αγίου Σάββα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών Ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός εξελέγη νέος Μητροπολίτης Ατλάντας Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε το νέο Αρχιεπίσκοπο Ελσίνκι και πάσης Φιλανδίας Νέοι επίσκοποι της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Με επιτυχία η ημερίδα για την παρουσία των Θρησκευτικών Λειτουργών στο στράτευμα, ποιμαντικώς και διαχρονικώς Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα του για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στα Ιεροσόλυμα Πάνω από 100 σεισμοί στις 11 Φεβρουαρίου στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού Επιτυχία ΕΛ.ΑΣ.: Eξιχνιάσθηκε διάρρηξη με τη μέθοδο του «ριφιφί» σε υποκατάστημα τράπεζας στην Κηφισιά το 2008 Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και Πρωτοσύγκελος στη κοπή της Βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Την συμπάθεια του για την σεισμική δραστηριότητα στη νήσο Σαντορίνη εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Η ανατολική καταιγίδα διακόπτει το ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες καθώς η Καλιφόρνια προετοιμάζεται για πλημμύρες (Εικόνες) Το ΔΣ απορρίπτει αύξηση επιτοκίων για να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας του Πουέρτο Ρίκο Επικοινωνία Τραμπ και Πούτιν – Συμφώνησαν να συναντηθούν, ξεκινούν αμέσως διαπραγματεύσεις Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον Άγιο Νικόλαο Φλάσινγκ, Νέας Υόρκης “Πρίγκιπες της Πύλου – Θησαυροί της εποχής του Χαλκού από την Μεσσηνία”

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Μάχη των Βρυσακίων» στη Χαλκίδα

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Μάχη των Βρυσακίων» στη Χαλκίδα

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 8 / 5 / 2022 , 1:22 από news_room

Το Σάββατο 7 Μαΐου 2022, το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Περιφερειακού Μεγάρου Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή, στην έδρα της Π.Ε. Ευβοίας του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Μάχη των Βρυσακίων».

Παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Γεώργιος και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Α.ΔΙ.ΜΕ. κ. Ευαγγελία Μύταλα-Τζεράνη, ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Αθανασίου και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας που θέλησαν να παρακολουθήσουν την ταινία και να τιμήσουν την ιστορική μνήμη.

Εισαγωγικά τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων, Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Κελαϊδίτης και η κ. Ε. Μύταλα-Τζεράνη, ενώ προλογικά χαιρέτισε την Εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Καρπενησίου, εκφράζοντας την θέση αμφοτέρων των Αρχιερέων.

Μετά την προβολή η ΔΗ.Κ.Α.ΔΙ.ΜΕ. απένειμε τιμητικές πλακέτες στον εκ Μεσσαπίων καταγόμενο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο για την σύλληψη της ιδέας του ντοκιμαντέρ και την συμβολή του στην παραγωγή του και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, για την συμπερίληψη της διάσωσης της ιστορικής μνήμης και της παραγωγής πολιτισμού στην ανύστακτη ποιμαντική του μέριμνα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μετά την απονομή, συνεχάρη όλους τους συντελεστές της παραγωγής και της προβολής του σπουδαίου ντοκιμαντέρ και ευχαρίστησε για την τιμητική τους αναφορά στο πρόσωπό του.

Η Μάχη στα Βρυσάκια, ένα από τα πρώτα πολεμικά επεισόδια της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζεται στο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Η αναπαράσταση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό σημείο που εκτυλίχθηκε η πρώτη εκ παρατάξεως μάχη τετρακοσίων επαναστατών Ελλήνων υπό τον Αγγελή Γοβιό προς τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη τον Ιούλιο του 1821.

Οι ηθοποιοί που λαμβάνουν μέρος στο ντοκιμαντέρ είναι μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, ενώ το σενάριο και την επιστημονική τεκμηρίωση υπογράφει ο ιστορικός – αρχαιολόγος Νίκος Καρατζάς, και την αφήγηση έχει αναλάβει ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Διρφύων Μεσσαπίων, κ. Σπυρίδων Ραπτάκης.

Η Μάχη έμελλε να μείνει στην ιστορία της Πατρίδας μας καθώς ο Βρυώνης, ερχόμενος στην Χαλκίδα, έμαθε ότι οι επαναστάτες Έλληνες είχαν καταστραφεί σε δύο μάχες έξω από την πόλη από τον Σινάν Αγά. Οι Έλληνες όμως, μετά την ήττα τους, προσκάλεσαν τον «Αετό της Ευβοίας» Αγγελή Γοβιό, ο οποίος έλαβε την αρχηγία των Ελλήνων επαναστατών της Ευβοίας. Ο οπλαρχηγός Γοβιός ήταν ο καλύτερος στην Εύβοια, αμέσως μετά τον Νικόλαο Κριεζώτη. Η καταγωγή του ήταν από την Λίμνη και είχε θητεύσει στη φρουρά του Αλή Πασά στα Ιωάννινα. Υπήρξε ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του στην ιστορική μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, όπου 117 Έλληνες ήρθαν αντιμέτωποι με 8.000 Τούρκους.

Έχοντας υπάρξει νικητής σε μάχες πέτυχε μία ακόμα σημαντική νίκη εναντίον των Τούρκων στις 15 Ιουλίου του 1821 στην περιοχή Βρυσάκια, λίγα χιλιόμετρα έξω από το οχυρό των Τούρκων στη Χαλκίδα. Η μάχη κράτησε επτά ώρες και ο Ομέρ Βρυώνης διέταξε υποχώρηση των στρατευμάτων του προς Χαλκίδα, την οποία, με εφορμήσεις τους οι άνδρες του Γοβιού την μετάτρεψαν σε φυγή!

Ο Βρυώνης επανήλθε στις 18 Ιουλίου στα Βρυσάκια, αλλά και πάλι αποκρούσθηκε από τον Γοβιό, που είχε καταφύγει στις γύρω ορεινές περιοχές. Έτσι ταπεινωμένος αποχώρησε από την Εύβοια.

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Μάχη των Βρυσακίων» στη Χαλκίδα Πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Μάχη των Βρυσακίων» στη Χαλκίδα Πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Μάχη των Βρυσακίων» στη Χαλκίδα Πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Μάχη των Βρυσακίων» στη Χαλκίδα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα 10 Οκτωβρίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 10 / 10 / 2024 , 16:38 από news_room Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μια ευκαιρία για την προώθηση δράσεων που προάγουν και προστατεύουν την ψυχική υγεία και συμβάλλουν στη θεραπεία της ψυχικής διαταραχής. Η παγκόσμια ημέρα υγείας εορτάζεται 10 Οκτωρβρίου κάθε χρόνο. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα […]

Βραζιλία: Συνετρίβη αεροσκάφος με 62 επιβαίνοντες

Βραζιλία: Συνετρίβη αεροσκάφος με 62 επιβαίνοντες

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 8 / 2024 , 0:39 από news_room Νεκροί είναι οι 62 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της εταιρείας Voepass που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην πόλη Βινιέντο της Βραζιλίας, καθώς ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν επιζήσαντες. Το δικινητήριο ATR-72 εκτελούσε πτήση από το Κασκαβέλ της πολιτείας Παρανά με προορισμό το αεροδρόμιο Γκουαρούλος στο […]