24 °C Athens, GR
28/09/2022

Η Κυριακή των Μυροφόρων στην Λευκωσία

Η Κυριακή των Μυροφόρων στην Λευκωσία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 11 / 5 / 2022 , 2:37 από news_room

Την Κυριακή των Μυροφόρων, 8 Μαΐου 2022, οι εκτοπισμένοι Μιας Μηλιάς εκκλησιάστηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, όπου τίμησαν τον Ευαγγελιστή της αγάπης και προστάτη της Μιας Μηλιάς, και τέλεσαν ιερά Μνημόσυνα όλων των προαπελθόντων Μιαμηλιωτών, κληρικών και λαϊκών.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των Eκκλησιαστικών Επιτρόπων των Κατεχόμενων Ενοριών και Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής (Διαμερίσματος Μεσαορίας), τον οποίο πλαισίωσαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Κυπριανός Κουντούρης και π. Δημήτριος Δημοσθένους, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στον εκκλησιασμό παρέστησαν εκπρόσωποι του στρατού, της πολιτείας και άλλων οργανωμένων συνόλων.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο χαρμόσυνο μήνυμα που άκουσαν οι μυροφόρες γυναίκες από τον άγγελο, όταν ήρθαν το πρωί της Κυριακής, με την ανατολή του ηλίου, στον τάφο του Κυρίου, για να αλείψουν το Σώμα Του: «μὴ ἐκθαμβεῖσθε· Ἰησοῦν ζητεῖτε τὸν Ναζαρηνὸν τὸν ἐσταυρωμένον· ἠγέρθη, οὐκ ἔστιν ὧδε» (Μάρκ. ιστ΄ 6). Η παράδοση αναφέρει ότι αυτός που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και παρούσα ήταν και η Παναγία. Αυτός που είχε φέρει στη Ναζαρέτ το μήνυμα της ενσαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, τώρα μάς φέρνει το μήνυμα της τριημέρου Αναστάσεως.

Ακόμη, αναφέρθηκε στους δύο νυκτερινούς, δηλαδή μυστικούς, μαθητές του Κυρίου, το Νικόδημο και τον Ιωσήφ από την Αριμαθαία, μέλη του Μεγάλου Συνεδρίου της Ιερουσαλήμ. Ο Ιωσήφ ζήτησε από τον Πιλάτο το Σώμα του Χριστού και αφού πήρε την άδεια, είχε το προνόμιο και την ευλογία να παραχωρήσει τον οικογενειακό του τάφο για τον ενταφιασμό του άχραντος Σώματος του Κυρίου.

Σήμερα, αγαθή συγκυρία, τιμούμε και τον επιστήθιο, αγαπημένο μαθητή του Κυρίου, τον Ιωάννη τον Θεολόγο, ο οποίος κατόπιν της εντολής του Σταυρωθέντος Χριστού, έλαβε εις τα ημέτερα τη Μητέρα του Φωτός. Έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως ο μαθητής της αγάπης, αφού μας δίδαξε ότι ο Θεός είναι αγάπη και ότι η «ἡ τελεία ἀγάπη ἔξω βάλλει τὸν φόβον» (Α΄ Ιωαν. δ΄ 18). Όταν έχουμε ένθεη αγάπη, τότε μαθαίνουμε να συγχωρούμε, να εμπιστευόμαστε και να διακονούμε με χαρά, ζώντας τον παράδεισο από αυτή τη ζωή.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων Μιαμηλιωτών και κατόπιν Μνημόσυνα των 23 φονευθέντων και Αγνοουμένων Μιαμηλιωτών, του Ταγματάρχη Τάσου Μάρκου και των μαχητών του 305 Τ.Π. που πολέμησαν στη Μια Μηλιά στις 14/8/1974, καθώς και όλων των κεκοιμημένων Μιαμηλιωτών, κληρικών και λαϊκών. Επίσης, τελέστηκε το Μνημόσυνο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Εκκλησίας της Κύπρου, Θεόδουλου Καλλίνικου και των συγγενών του.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, έγινε λιτάνευση των ιερών εικόνων της Αναστάσεως και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, πέριξ του Καθεδρικού Ναού.

Ακολούθησε σεμνή εκδήλωση στο προσωρινό οίκημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Μιας Μηλιάς (περιοχή ΣΟΠΑΖ), με Τρισάγιο από τον Επίσκοπο Μεσαορίας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Μακαριωτάτου, ομιλίες, τραγούδια και κατάθεση στεφάνων.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άρση ασυλίας του Γ. Λαγού

Ανακοίνωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άρση ασυλίας του Γ. Λαγού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 4 / 2021 , 17:19 από news_room Ιστορική απόφαση έλαβε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με την άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, με το συντριπτικό αποτέλεσμα των 658 ψήφων υπέρ της άρσης ασυλίας, 25 κατά και 10 παρόντες σε σύνολο 693 ψήφων. Ο Γιάννης Λαγός […]

Ευχές και ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου στους συνεργάτες του στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αυστραλιας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 20 / 12 / 2020 , 17:56 από news_room Στιγμές ανθρώπινες, φιλικές, οικογενειακές, αρμόζουσες στο πνεύμα των ημερών που διανύουμε, μοιράστηκαν το πρωί της Πέμπτης ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος Αυστραλίας και το διοικητικό προσωπικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στα κεντρικά γραφεία στο Ρεντφερν του Σύδνεϋ, σε ένα σύντομο […]

Pin It on Pinterest