26 °C Athens, GR
16/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών των Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Έφτασε στν Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Αναμένεται συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάϊντεν και Γερουσία Επίθεση στο Μπάφαλο: «Το μίσος παραμένει κηλίδα στην ψυχή της Αμερικής», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν Το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Στην Κύπρο ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας – Επισκέφθηκε τον έξαρχο του Παναγίου Τάφου – Είχε συνάντηση & με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Η Εύβοια πανηγύρισε με λαμπρότητα την Σύναξη πάντων των Ευβοέων Αγίων Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Το ρατσιστικό μίσος στην Αμερική είναι μακροχρόνιο μόρφωμα Η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστίν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Επίσκεψη του Υπαρχηγού του ΓΕΕΘΑ της Ελλάδος Ιωάννη Δρυμούση στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Η Κυριακή των Μυροφόρων στην Λευκωσία

Η Κυριακή των Μυροφόρων στην Λευκωσία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 11 / 5 / 2022 , 2:37 από news_room

Την Κυριακή των Μυροφόρων, 8 Μαΐου 2022, οι εκτοπισμένοι Μιας Μηλιάς εκκλησιάστηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, όπου τίμησαν τον Ευαγγελιστή της αγάπης και προστάτη της Μιας Μηλιάς, και τέλεσαν ιερά Μνημόσυνα όλων των προαπελθόντων Μιαμηλιωτών, κληρικών και λαϊκών.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των Eκκλησιαστικών Επιτρόπων των Κατεχόμενων Ενοριών και Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής (Διαμερίσματος Μεσαορίας), τον οποίο πλαισίωσαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Κυπριανός Κουντούρης και π. Δημήτριος Δημοσθένους, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στον εκκλησιασμό παρέστησαν εκπρόσωποι του στρατού, της πολιτείας και άλλων οργανωμένων συνόλων.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο χαρμόσυνο μήνυμα που άκουσαν οι μυροφόρες γυναίκες από τον άγγελο, όταν ήρθαν το πρωί της Κυριακής, με την ανατολή του ηλίου, στον τάφο του Κυρίου, για να αλείψουν το Σώμα Του: «μὴ ἐκθαμβεῖσθε· Ἰησοῦν ζητεῖτε τὸν Ναζαρηνὸν τὸν ἐσταυρωμένον· ἠγέρθη, οὐκ ἔστιν ὧδε» (Μάρκ. ιστ΄ 6). Η παράδοση αναφέρει ότι αυτός που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και παρούσα ήταν και η Παναγία. Αυτός που είχε φέρει στη Ναζαρέτ το μήνυμα της ενσαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, τώρα μάς φέρνει το μήνυμα της τριημέρου Αναστάσεως.

Ακόμη, αναφέρθηκε στους δύο νυκτερινούς, δηλαδή μυστικούς, μαθητές του Κυρίου, το Νικόδημο και τον Ιωσήφ από την Αριμαθαία, μέλη του Μεγάλου Συνεδρίου της Ιερουσαλήμ. Ο Ιωσήφ ζήτησε από τον Πιλάτο το Σώμα του Χριστού και αφού πήρε την άδεια, είχε το προνόμιο και την ευλογία να παραχωρήσει τον οικογενειακό του τάφο για τον ενταφιασμό του άχραντος Σώματος του Κυρίου.

Σήμερα, αγαθή συγκυρία, τιμούμε και τον επιστήθιο, αγαπημένο μαθητή του Κυρίου, τον Ιωάννη τον Θεολόγο, ο οποίος κατόπιν της εντολής του Σταυρωθέντος Χριστού, έλαβε εις τα ημέτερα τη Μητέρα του Φωτός. Έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως ο μαθητής της αγάπης, αφού μας δίδαξε ότι ο Θεός είναι αγάπη και ότι η «ἡ τελεία ἀγάπη ἔξω βάλλει τὸν φόβον» (Α΄ Ιωαν. δ΄ 18). Όταν έχουμε ένθεη αγάπη, τότε μαθαίνουμε να συγχωρούμε, να εμπιστευόμαστε και να διακονούμε με χαρά, ζώντας τον παράδεισο από αυτή τη ζωή.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων Μιαμηλιωτών και κατόπιν Μνημόσυνα των 23 φονευθέντων και Αγνοουμένων Μιαμηλιωτών, του Ταγματάρχη Τάσου Μάρκου και των μαχητών του 305 Τ.Π. που πολέμησαν στη Μια Μηλιά στις 14/8/1974, καθώς και όλων των κεκοιμημένων Μιαμηλιωτών, κληρικών και λαϊκών. Επίσης, τελέστηκε το Μνημόσυνο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Εκκλησίας της Κύπρου, Θεόδουλου Καλλίνικου και των συγγενών του.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, έγινε λιτάνευση των ιερών εικόνων της Αναστάσεως και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, πέριξ του Καθεδρικού Ναού.

Ακολούθησε σεμνή εκδήλωση στο προσωρινό οίκημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Μιας Μηλιάς (περιοχή ΣΟΠΑΖ), με Τρισάγιο από τον Επίσκοπο Μεσαορίας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Μακαριωτάτου, ομιλίες, τραγούδια και κατάθεση στεφάνων.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΚΚΕ-28η Οκτωβρίου 1940: Ο λαός, στηριγμένος στην ιστορική πείρα, να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 29 / 10 / 2021 , 1:35 από news_room «Τα διδάγματα από την 28η Οκτωβρίου του 1940 και την κατοπινή ηρωική πάλη του ελληνικού λαού, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, εμπνέουν τους αγώνες σήμερα ενάντια στο σύστημα που γεννά το φασισμό, τις κρίσεις, τους πολέμους. Σηματοδοτούν την […]

Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ

Ρώσος πρέσβης: Η Μόσχα αντιμετωπίζει την Αθήνα ως «υπεύθυνο εταίρο» και επιδιώκει πολύπλευρη συνεργασία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 13 / 2 / 2022 , 22:07 από news_room «Στο πρόσωπο των Ελλήνων βλέπουμε υπεύθυνους εταίρους, που ενδιαφέρονται για πολύπλευρη συνεργασία μαζί μας», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι», τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολυάριθμοι τομείς, όπου αντικειμενικά υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για […]

Pin It on Pinterest