20 °C Athens, GR
24/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Την Υπουργό Παιδείας δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Ολοκληρώθηκε η Σύναξη Πνευματικών στη Μητρόπολη Εδέσσης Την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επισκέπτεται ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Αρχιερατική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καίσαρι Κορινθίας Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της Επανάστασης του 1821 στους Αγίους Τόπους Το ενδεχόμενο ανάπτυξης οπλισμένης δύναμης στην Αϊτή συζητούν ΗΠΑ-Καναδάς Περισσότερα από 2.800.000 στρέμματα έκαψαν οι 10 πιο ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια Επίσκεψη του Δημάρχου του Μεσολογγίου στον Μητροπολίτη Αιτωλίας Δαμασκηνό Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα: «Εκπαίδευση κατά του Ρατσισμού» Μεγάλο αποβατικό σκάφος του ΠΝ των ΗΠΑ συμμετέχει σε γυμνάσια στη Νότια Κορέα

Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 24 / 5 / 2022 , 0:08 από news_room

Σε λαμπρή ατμόσφαιρα τιμήθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ημέρα κατά την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτάζει τη Σύναξη πάντων των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Μύρων κ. Χρυσόστομο, Ικονίου κ. Θεόληπτο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Τον πανηγυρικό λόγο της εορτής εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος. 

Εκκλησιάστηκαν Ιεράρχες του Θρόνου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητος Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος» και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Άρχων Έξαρχος Εξοχ. κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, μαζί με Άρχοντες Οφφικιαλίους του Θρόνου, η Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος στην Πόλη, με τον σύζυγό της Εξοχ. κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Πρέσβη της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό. 

Αμέσως μετά, ο Άρχων κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, στην ομιλία του, κατά τη δεξίωση που παρετέθη για την εορτή στην Αίθουσα του Θρόνου, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητάς των, επισημαίνοντας ότι οι Οφφικιάλιοι του Θρόνου είναι οι “καλοί Σαμαρείτες”, οι συμπαραστάτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα, την Ευρώπη και αλλού.

“Οι σημερινές εξελίξεις στον κόσμο δικαιώνουν τις επιλογές και την στάση σας στα μεγάλα ζητήματα της ανθρωπότητας”, είπε ο Εντιμολ. κ. Μαρτίνος και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την κλιματική αλλαγή. Εξέφρασε δε τη χαρά και τη προσμονή του για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος, την οποία χαρακτήρισε “μεγάλη ευλογία”.

Στην αντιφώνησή του, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία των Αρχόντων Οφφικιαλίων και την Πατριαρχική ευαρέσκειά του για τον σεβασμό και την αφοσίωσή τους προς τον Οικουμενικό Θρόνο, και για τον «καλόν αγώνα» που δίδουν υπέρ της Εκκλησίας και του Γένους. “Συνεχίζετε”, πρόσθεσε, “και υμείς την παράδοσιν διακονίας των Οφφικιαλίων καθ᾽ όλην την μακράν ιστορικήν πορείαν της Μεγάλης Εκκλησίας, και σας συγχαίρομεν δι᾽ αυτό”. 

Περιγράφοντας συνοπτικώς την πολυδιάστατη προσφορά των Αρχόντων Οφφικιαλίων του Πατριαρχείου επεσήμανε ότι αυτοί διακονούν την Μητέρα Εκκλησία, αλλά και τον συνάνθρωπο.  Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος τόνισε:

“Ζώμεν, εκλεκτοί παρόντες, εις μίαν εποχήν αξιολογικών ανατροπών και συνεχών αλλαγών και εξελίξεων, πολλαί εκ των οποίων φαλκιδεύουν το ανθρώπινον πρόσωπον. Η Εκκλησία του Χριστού καλείται σήμερον να κηρύσση τον λόγον του Σταυρού και της Αναστάσεως, την εν Χριστώ σωτηρίαν και τον αιώνιον προορισμόν του ανθρώπου, αγιάζουσα την ζωήν μας διά των ιερών μυστηρίων της, αγωνιζομένη διά την καταλλαγήν, την ειρήνην και την δικαιοσύνην, πάντοτε αρωγός των «κοπιώντων και πεφορτισμένων», των «αδελφών» του Κυρίου των «ελαχίστων», υπενθυμίζουσα την ενότητα της πίστεως εις Θεόν ζώντα και της αγάπης προς τον πλησίον, κατά το Χρυσοστομικόν λόγιον «ο μη φιλάνθρωπος, ουδέ φιλόχριστος» (PG 60, 692). 

          Η πίστις εις Χριστόν δίδει απαντήσεις εις τα ζωτικά, τα έσχατα ερωτήματα του ανθρώπου. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκην θείας αρωγής είναι η υψίστη τελειότης του. Η διαδεδομένη άποψις ότι η οικονομική και η επιστημονική πρόοδος, η κάλυψις των υλικών αναγκών και ο εκδημοκρατισμός των κοινωνιών θα οδηγήσουν εις μίαν «εποχήν χωρίς θρησκείαν», υποτιμά το βάθος των πνευματικών αναζητήσεων του ανθρώπου και τον εντός αυτού πόθον της αιωνιότητος. Προφανέστα, όπως δεν δυνάμεθα να κατονοήσωμεν την ιστορίαν της ανθρωπότητος άνευ αναφοράς εις τον ρόλον της θρησκείας, ούτω και η ανάλυσις της συγχρόνου καταστάσεως και ο σχεδιασμός του μέλλοντος, εάν αγνοούν την πνευματικήν διάστασιν, είναι ελλιπείς”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης προέτρεψε τους Άρχοντες της Μ.τ.Χ.Ε. : “Να συνεχίσετε το έργον διακονίας της Εκκλησίας και του Γένους, αφορώντες εν παντί εις τον Αρχηγόν και τελειωτήν της πίστεως ημών, με ακλόνητον εμπιστοσύνην εις την πρόνοιαν του Θεού και εις την δύναμιν της ιδικής σας προσπαθείας, όταν αυτή έχη συνεργόν την Θείαν χάριν”. Επαίνεσε δε στο πρόσωπο του Εντιμολ. Προέδρου της Αδελφότητος, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, για το σημαντικό έργο που επιτελούν.

 

Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

________

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Σερρών Θεολόγος προς πνευματικούς «Έργο μας να αναπαύουμε με την χάριν του Χριστού τις τσακισμένες από την αμαρτία ψυχές»

Σερρών Θεολόγος προς πνευματικούς: «Έργο μας να αναπαύουμε με την χάριν του Χριστού τις τσακισμένες από την αμαρτία ψυχές»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 24 / 2 / 2023 , 17:35 από news_room Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, η γενική Σύναξη των 50 συνολικώς Πνευματικών-Εξομολόγων της κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησίας στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, με γενικό θέμα: «Το λειτούργημα της Πνευματικής Πατρότητος. Αγιογραφικές, ιεροκανονικές και εκκλησιολογικές αναφορές […]

Αλέξης Τσίπρας από Θεσσαλονίκη : Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη να διχάζει και να ρημάζει

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 14 / 7 / 2021 , 1:58 από news_room Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κος Τσίπρας Αλέξης ήταν ο βασικός ομιλητής στην κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2021 . Διαβάστε επίσης :  Στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει ο Πρόεδρος […]

Pin It on Pinterest