20 °C Athens, GR
24/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Την Υπουργό Παιδείας δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Ολοκληρώθηκε η Σύναξη Πνευματικών στη Μητρόπολη Εδέσσης Την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επισκέπτεται ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Αρχιερατική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καίσαρι Κορινθίας Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της Επανάστασης του 1821 στους Αγίους Τόπους Το ενδεχόμενο ανάπτυξης οπλισμένης δύναμης στην Αϊτή συζητούν ΗΠΑ-Καναδάς Περισσότερα από 2.800.000 στρέμματα έκαψαν οι 10 πιο ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια Επίσκεψη του Δημάρχου του Μεσολογγίου στον Μητροπολίτη Αιτωλίας Δαμασκηνό Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα: «Εκπαίδευση κατά του Ρατσισμού» Μεγάλο αποβατικό σκάφος του ΠΝ των ΗΠΑ συμμετέχει σε γυμνάσια στη Νότια Κορέα

Η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστίν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστίν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 15 / 5 / 2022 , 23:46 από news_room

Την μοναχική κουρά της κ. Ελισάβετ Δαρδαβέση, στην οποία έδωσε το όνομα Φιλοθέη, τέλεσε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και την ενθρόνισε ως νέα Ηγουμένη στην Ιερά Μονή Παναγίας Άξιον Εστίν. Νωρίτερα στον εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος. Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, κλήρος και λαός, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης. Έψαλλε Χορός Μοναζουσών της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου – Μαζαράκι Βαγίων Βοιωτίας.

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, Επίτροπος της Ιεράς Μονής Άξιον Εστί – Εμμαούς, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ιερά Μονή Άξιον Εστί – Εμμαούς. Στην Ιερά αυτή Μονή μετά από πολύ καιρό μια ευσεβής χριστιανή με ευγενική ψυχή, η εναπομείνασα αγαπητή αδελφή Φιλοθέη, λαμβάνει την μοναχική κουρά από τα χέρια Σας. Κάθε φορά που ένας χριστιανός φορά το μοναχικό σχήμα τα επίγεια και τα ουράνια χαίρονται. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι άγγελοι αγάλλονται για τις «χαρές» της Φιλοθέης προ πολλού. Εδώ και πολλές δεκαετίες η ψυχή της βίωσε μυστικά το θείο κάλεσμα και έδωσε την υπόσχεση της ολοκληρωτικής αφιερώσεως στην Εκκλησία. Σήμερα απλώς επισφραγίζεται μυστηριολογικά ενώπιον του Πρώτου και Πατέρα μας, και ενώπιον κλήρου και λαού η μοναχική κατάταξη της. Από σήμερα η Ιερά Μονή «Ἁξιον Εστί – Εμμαούς» θα είναι η αναψυχή της, το νόημα και ο σκοπός της ζωής της».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «μας δημιουργεί μια ιδιαίτερη φόρτιση ότι «Εμμαούς» είναι το δεύτερο όνομα της Ιεράς Μονής, η οποία ιδρύθηκε από τον μακαριστό π. Κλεόπα Θωμόπουλο, μετέπειτα Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναεριοφερσάλλων, γεννηθέντα τον 1913 και κοιμηθέντα εν Κυρίω το 1999. Σχεδόν ολόκληρο τον 20ο αιώνα, κράτησε η «πορεία προς Εμμαούς» του μακαριστού Μητροπολίτη Κλεόπα».
Κατόπιν, ο π. Νικόδημος αναφέρθηκε στην μοναχική ζωή τονίζοντας πως είναι ένας διά βίου συνειδητός αγώνας για την απόκτηση της ευαγγελικής τελειότητας κατά τον λόγο του Κυρίου.
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «για μια μακρά περίοδο το ασκητικό μονοπάτι της Ιεράς Μονής έμεινε απάτητο» και αναφέρθηκε στην συμβολή του Αρχιεπισκόπου σημειώνοντας ότι «ο Μακαριώτατος μας δεν το άφησε να χορταριάσει, και να εξαφανιστεί από τον χάρτη της Εκκλησίας μας. Μέχρι να βρεθεί ο εργάτης για το δύσκολο έργο της αναβιώσεως της Αδελφότητας, έπρεπε να συντηρηθεί η νομική οντότητα και ο ιστορικός οργανισμός της Ιεράς Μονής. Για να καταστεί αυτό εφικτό, ο ίδιος ο Μακαριώτατος κατέβαλλε προσωπικό μόχθο, παρά τις μεγάλες και πολλές ευθύνες του, ως Προκαθήμενου μιας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας και ως Ποιμενάρχης». Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, καθώς εδώ και περίπου ένα χρόνο τον διόρισε Επίτροπο της Ιεράς Μονής με την εκπεφρασμένη ρητώς ισχυρή επιθυμία να επιταχυνθεί η πορεία προς την συγκρότηση μιας νέας μοναστικής Αδελφότητας.
«Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο έγιναν τα κατάλληλα βήματα για να ζήσουμε σήμερα αυτή την συγκινητική στιγμή της πρώτης κουράς στην Ιερά Μονή και στερήσεως της από την ανθρώπινη παρουσία» συμπλήρωσε ο π. Νικόδημος και προσέθεσε ότι «στο διάστημα αυτό του ενός έτους, με τη βοήθεια του μεγάλου ευεργέτου κ. Αθανασίου Μαρτίνου, ανακατασκευάσαμε το παλαιό σιδερένιο και ερειπωμένο κτήριο, ώστε να υπάρχει τόπος κατοικήσεως και προστασίας για την αδελφότητα. Συντηρούμε τον ιερό ναό, το καθολικό της Ιεράς Μονής στο οποίο αναπαύονται κατά τις ιερές ακολουθίες και θείες λειτουργίες πολλά πρόσωπα. Και δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι στην ευρύτερη έκταση αυτής έχουν ενεργή συμμετοχή φιλανθρωπικές δομές και δράσεις του ιδρύματος « Μαρία Κόκκορη», οι 2 ΣΥΔ « Αθανάσιος Μαρτίνος 1&2, αλλά και το υπό κατασκευή νέο οικοτροφείο για παιδιά με αυτισμό αλλά και άλλων δομών υγείας και πρόνοιας που έχουν σχεδιαστεί προς επίρρωση των νέων αναπτυξιακών προτύπων που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια η Ιερά Αρχιεπισκοπή και το Ίδρυμα « Μαρία Κόκκορη». Όλα αυτά έγιναν υπό το άγρυπνο βλέμμα του Μακαριωτάτου και αποτελούν την αρχή υλοποιήσεως ενός μακρόπνοου σχεδιασμού. Τα σκαριά του καραβιού ενισχύθηκαν, ώστε σήμερα να μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι του. Υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί ώστε να φθάσει η Ναύς στην άκρη του ορίζοντα. Μόνον εκεί – στην άκρη του ορίζοντα- στο απώτατο ορατό σημείο των δυνατοτήτων και των δυνάμεων μας αναπαύεται το όραμα του Μακαριωτάτου μας και μόνον εκεί οφείλουμε να κρατάμε σταθερά προσηλωμένα τα βλέμματα μας, μη φειδόμενοι κόπου και μόχθου».

Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ο Θεός δεν απαντάει σε όλους τους ανθρώπους -στις σκέψεις τους και στα προβλήματά τους- με τον ίδιο τρόπο. Κάθε έναν τον βλέπει, τον επισκέπτεται την ώρα που πρέπει. Άλλον την ώρα της θλίψης, άλλον την ώρα της χαράς. Δεν τον ξεχνά όμως. Αυτό έχει εφαρμογή και στην παρούσα περίπτωση».

Αναφέρθηκε στην δεκαετιών γνωριμία του με την γερόντισσα Φιλοθέη, τονίζοντας πως «η εικόνα που είχα μέσα μου ήταν ότι αυτός ο άνθρωπος δημιουργήθηκε για να αγαπά τους ανθρώπους και να δίνεται με μία συνεχή προσφορά». Σημείωσε, επίσης, ότι «αυτός ο χώρος είναι δημιούργημα πολλών κόπων. Πέρασε από πολλές διακυμάνσεις και η ίδια κάποτε μου είπε: Αυτός ο χώρος θα αξιοποιηθεί από τα χέρια σου. Πέρασαν δεκαετίες και όλα σε αυτόν τον τόπο με την επιμονή και την προσευχή της έχουν αρχίσει να αλλάζουν». Μίλησε, επίσης, για τις δομές που υπάρχουν και σημείωσε ότι «εδώ ξεκουράζονται, αναπαύονται παιδιά που έχουν δοκιμαστεί σκληρά στην ζωή. Ανακουφίζονται οικογένειες που δε μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα βάρη», ενώ έκανε γνωστό ότι θα δημιουργηθούν πολλές ακόμη δομές με σκοπό την ανακούφιση των ανθρώπων.
Προσέθεσε, ότι «ο Θεός με τον δικό του τρόπο επεμβαίνει και δίνει τη λύση στα θέματα που πολλές φορές μας φαίνονται απλησίαστα. Δε θα μπορούσαμε να φύγουμε από αυτόν τον τόπο αν δεν φέρναμε στο μυαλό μας όλους αυτούς που κουράστηκαν, που αγωνίστηκαν, για να έχουμε εμείς αυτό το όμορφο περιβάλλον». Μίλησε για τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κλεόπα τονίζοντας πως ο διάδοχός του είναι παρών, για να μας θυμίζει την προσωπικότητά του, ενώ έκανε λόγο και για τις αδελφές Ευαγγελία, Ματίνα, αλλά και όλες όσες εργάστηκαν και προσέφεραν τον κόπο, την ζωή, τις θυσίες τους, για να εξυπηρετηθούν εκείνοι που είναι κουρασμένοι, που είναι σε αδιέξοδο. Ευχαρίστησε τον π. Νικόδημο που σε αυτόν τον τόπο έδωσε διεξόδους και ανοίγει παράθυρα. «Σε αυτόν τον τόπο περίμενουμε χαμόγελα» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε: «Η κουρά, απόψε, της αδελφής Φιλοθέης μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα γίνεται αφορμή προσευχής προς τον Θεό, ώστε να δώσει πολλά χρόνια ακόμη στην Ηγουμένη και στην συνασκουμένη, ώστε αυτός ο τόπος να γίνει ένα κομμάτι του παραδείσου».

Άλλωστε, σημαντική είναι η συμβολή της Συνοδικής Ιεράς Μονής «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής. Σε έκταση που παραχωρήθηκε από τη Μονή στο Βαρνάβα Αττικής, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη μέριμνα του Μακαριωτάτου, κατασκευάζει ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας γερόντων, ατόμων με αναπηρία, κέντρο εκπαίδευσης αυτιστικών παιδιών, ξενώνα περίθαλψης, αλλά και άλλους χώροι αποκατάστασης και θεραπείας ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Πρόκειται για μία καινοτόμα, πρωτοποριακή και πρότυπη μονάδα που συμβάλλει ουσιαστικά στη φροντίδα και στην ανακούφιση ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ποικίλες δυσκολίες.

Να θυμίσουμε ότι οι Σ.Υ.Δ. “Αθανάσιος Μαρτίνος” 1 και 2 εγκαινιάστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο και τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο το 2019. Το κτήριο που φιλοξενεί τις Δομές τηρεί όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενούνται ευχάριστα οι ένοικοι. Επίσης διαθέτει όλο το προβλεπόμενο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό πάντα με γνώμονα την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστίν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστίν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστίν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Τζ. Πάιατ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη νέα δυναμική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 9 / 2021 , 22:39 από news_room Στο κοινό στρατηγικό όραμα ΗΠΑ-Ελλάδας αλλά και στον αυξανόμενο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε πάνελ της δεξαμενής σκέψης «Center for European […]

Ιαπωνία

Έκλεισε προσωρινά η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αϊτή

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 / 10 / 2022 , 7:39 από news_room Η διπλωματία της Ιαπωνίας έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της χώρας στην Αϊτή, εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας και της ανθρωπιστικής κρίσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Τόκιο. Η χώρα της Καραϊβικής παραμένει αντιμέτωπη με γενικευμένες ελλείψεις καυσίμων, εξαιτίας των […]

Pin It on Pinterest