21 °C Athens, GR
21/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο στα Ασπρόγεια της Ι.Μ. Καστορίας Η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Πάφος: Ημερίδα Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου Ο Ακάθιστος Ύμνος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντο” στο Χατζηκυριάκειο Πειραιά (Εικόνες) ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Παναγίας Φανερωμένης από το Χιλιομόδι στον Πειραιά Αρχαίο θέατρο Σικυώνας: Η καρδιά μιας πόλης ξαναχτυπά Κύπρου Γεώργιος: Ούτε μίαν λέξη ελληνική δεν μπορεί να συναντήσει κάποιος που επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα εδάφη μας» Ευφραίνου εν Κυρίω, η εν Αυστραλία Ορθόδοξος Εκκλησία! Επίσκεψη με νόημα και ουσία

Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ναυκράτιδος από τον Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο

Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ναυκράτιδος από τον Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στην Αλεξάνδρεια

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 11 / 5 / 2022 , 2:45 από news_room

Την 10η Μαΐου 2022 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριαρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου της παραθαλάσσιας συνοικίας Ιβραημίας της Αλεξανδρείας επί τη αναμνήσει της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος προέστη κατά την Πατριαρχική Τάξη της τελετής ενθρονίσεως του από Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος, Αρχιγραμματέως και Μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Προσφωνών τον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην καλλίκαρπη διακονία του στην Πρεσβυγενή Εκκλησία του Αγίου Μάρκου  επί δεκαεξι (16) συνεχόμενα έτη από το 2006 έως σήμερα, εκ των οποίων τα πρώτα επτά στην εν Αλεξανδρεία Πατριαρχική Καθέδρα και τα επόμενα εννέα στο ιεραποστολικό γεώργιο της αφρικανικής γης. Σημείωσε με έμφαση ότι «ολίγων αρχιερέων στην ιστορία του Θρόνου δοκιμάσθηκε και πληγώθηκε η καρδιά από την ανθρώπινη κακότητα και τον φθόνο όσον η δική σου κατά την άσκηση των ποιμαντορικών καθηκόντων σου στην ισημερινή Αφρική. Αλλά τούτη η δοκιμασία σε καταξίωσε ηγαπημένε μου υιέ. Ως χρυσός εν χωνευτηρίω εδοκιμάσθης, αλλά ως οι Τρεις Παίδες εν καμίνω εδόξασες το Όνομα του Τριαδικού Θεού οπλισμένος πάντα με την υπακοή στην Εκκλησία, την ταπείνωση και την αφοσίωση στο καθήκον». Επίσης ανέφερε ότι ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Ιβραημίας, του οποίου ο Μακαριωτατος ετέλεσε τα θυρανοίξια ακριβώς πριν ένα έτος, την 10η Μαΐου 2021, μετά το πέρας των εργασιών ανακαινίσεως αυτού υπό την άοκνη επιστασία του εκλεκτού και σεμνού Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, Σεβ. τότε Ναυκράτιδος, νυν Μητροπολίτη Πηλουσίου κ.Ναρκίσσου, θα αποτελεί στο εξής την Καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυκράτιδος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αλεξανδρείας.
Κατακλείων επικαλέσθηκε τις πρεσβείες της Παναγίας Μεγαλόχαρης και την ευχή του μακαριστού Μητροπολίτου Σύρου κυρού Δωροθέου Α’ (Στέκα) ο οποίος χειροτόνησε εις Διάκονον και Πρεσβύτερον τον Σεβ.κ.Παντελεήμονα, ως και των εν Τήνω διαβιούντων γονέων του Ανδρέου και Ευαγγελίας Αραθύμου, ώστε να συνοδεύουν τον Μητροπολίτη Ναυκράτιδος στην νέα διακονία του πλησίον του Πατριάρχου, ενώ εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες και προς τον Σεβ.Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ.Δωρόθεο Β’, πλησίον του οποίου διηκόνησε ο Σεβ.Παντελεήμων ως Ιεροκήρυξ και Διευθυντής Υπηρεσιών της Ι.Μ.Σύρου, για την αδιάκοπη στήριξή του προς το Πατριαρχείο.
Αντιφωνών ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στις πολλαπλές ευεργεσίες που εδέχθη από την ΑΘΜ και το Πατριαρχείο, στην πολυκύμαντη ποιμαντική διακονία του στην Ι.Μ.Μπραζαβίλ και την εξ αυτής αποκτηθείσα εμπειρία, ετόνισε την δύναμη της προσευχής και της συγχωρετικής αγάπης ως απάντηση σε κάθε μορφή δυσκολίας απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται και εξέφρασε την ισόβιο ευγνωμοσύνη κι αφοσίωσή του προς τον Θρόνο του Αγίου Μάρκου και τον πνευματικό Πατέρα και Ευεργέτη του, «τον πάντοτε χαμογελαστό, διακριτικό και θετικό στην σκέψη και στη στάση ζωής Πατριάρχη Θεόδωρο, ο οποίος γνωρίζει άριστα να σκορπά μόνον την χαρά με κάθε ενέργεια Του».
Στην ενθρόνιση του Σεβ.Μητροπολίτη Ναυκράτιδος παρέστησαν ο Σεβ.Μητροπολίτης Πηλουσίου κ.Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, οι Θεοφιλ΄.Επίσκοποι Ταμιάθεως κ.Γερμανός, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας και Νειλουπόλεως κ. Νικόδημος, Διευθυντής του Ιδιαιτ.Πατριαρχικού Γραφείου, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής και της Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι των κοινοτικών αρχών κ.α.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος, Υπερτιμος και Έξαρχος Νειλώας Αιγύπτου κ.Παντελεήμων (Αράθυμος) εγεννήθη στην ιερά νήσο Τήνο το έτος 1974. Τυγχάνει πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.΄
Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 2000 και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 2001 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σύρου κυρό Δωρόθεο A’ (1965-2001), ενώ διηκόνησε ως Ιεροκήρυξ καί Διευθυντής Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, πλησίον του Σεβ.Μητροπολίτου Σύρου κ.Δωροθέου Β’ (2001- ).

Μετακληθείς τον Σεπτέμβριο του έτους 2006 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διετέλεσε διαδοχικώς Διευθυντής Αναπτυξιακών Έργων, Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Επίσης, τυγχάνει Μέλος της Πατριαρχικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ως και της Διορθοδόξου Επιτροπής Βιοηθικής και του Συμβουλευτικού Σώματος του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου KAICIID (King Abdullah bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue), εκπροσωπών την Πρεσβυγενή Εκκλησία των Αλεξανδρέων.
Συνώδευσε τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’ σε επίσημες επισκέψεις και ιεραποστολικές οδοιπορείες, ενώ εξεπροσώπησε τον Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας σε διορθόδοξες, διεκκλησιαστικές, διαθρησκειακές, διεθνείς και επιστημονικές συναντήσεις.

Την 21η Νοεμβρίου 2012, τη προτάσει της ΑΘΜ του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, εξελέγη παμφηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, χειροτονηθείς εις Αρχιερέα την 2α Δεκεμβρίου 2012 υπό του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β’ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου διηκόνισε ως Ιερατικώς Προϊστάμενος κατά τά έτη 2006-2012.
Η Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν ιδρύθη διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 7η Οκτωβρίου 2010, ανυψώθηκε δε σε Ιερά Μητρόπολη την 24η Οκτωβρίου 2017.
Κατά την ποιμαντορία του ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε ημιτελείς Ναούς με κορυφαίο τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire τον οποίο εγκαινίασε η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ την 17 Φεβρουαρίου 2018 κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κονγκό, ανήγειρε νέους Ναούς, βάπτισε πλήθος νέων χριστιανών, χειροτόνησε νέους κληρικούς, ανέδειξε σε πρότυπα τα εκκλησιαστικά ιδρύματα της εκκλησιαστικής του επαρχίας, απέδωσε οικονομική αυτονομία σε αυτήν διά της δημιουργίας μονίμων πηγών εσόδων, ενώ επέτυχε την αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως μίας εκ των επισήμων Εκκλησιών της Δημοκρατίας της Γκαμπόν διά της εκδόσεως Προεδρικού Διατάγματος.
Επίσης διετέλεσε ο πρώτος μη Αφρικανός Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό στην πεντηκονταετή ιστορία του, καθιέρωσε αυτό νομικώς διά της εκδόσεως Υπουργικής Αποφάσεως, απέδωσε σε αυτό τα πρώτα νομικά καταστατικά κείμενα, ανακαίνισε εν βάθρων την έδρα του και προσέφερε οικονομική αυτάρκεια.
Την 30η Ιανουαρίου 2019, κατόπιν Αποφάσεως του Εξοχ.Προέδρου της Δημοκρατίας του Κονγκό έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας, το παράσημο και τον τίτλο του Ιππότη Αξιωματικού της προαναφερθείσης Δημοκρατίας.
Την 12η Ιανουαρίου 2022 εξελέγη εν ενεργεία Συνοδικός Μητροπολίτης Ναυκράτιδος, αναλαμβάνοντας και πάλι τα καθήκοντα του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής.

Σχετικά Άρθρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Έμφυλη Βία Παρενοχλητικές Συμπεριφορές» στο 251 ΓΝΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: «Έμφυλη Βία Παρενοχλητικές Συμπεριφορές» στο 251 ΓΝΑ

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 2 / 2023 , 18:40 από news_room Την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ελεύθερα την ημερίδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας με θέμα «Έμφυλη Βία Παρενοχλητικές Συμπεριφορές» που πραγματοποιήθηκε στο 251 ΓΝΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα είχαν όσοι το επιθυμούσαν. Στόχος της ημερίδας ήταν να ενημερώσει, να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο της […]

Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Ευρώπη ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 6 / 10 / 2021 , 1:41 από news_room Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Ευρώπη ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια Την ανάγκη επιτάχυνσης της συζήτησης για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, και την ανάληψη ξεκάθαρων δεσμεύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια αναφορικά με την ενταξιακή τους προοπτική στην ΕΕ, επισήμανε σε […]