28 °C Athens, GR
28/09/2022

Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου προς το υπουργείο Πολιτισμού

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 / 5 / 2022 , 16:45 από news_room

Ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού απευθύνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σχετικά με θέματα που προκύπτουν από τις πρόσφατες προεγκρίσεις χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Ειδικότερα, η ΕΑΚ αναφέρει στην επιστολή της πως «τη μεγάλη χαρά για το γεγονός πως το ΕΚΚ, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τηρεί τις χρονικές προθεσμίες που προβλέπονται από τον χρηματοδοτικό κανονισμό του και απαντά εγκαίρως στις αιτήσεις χρηματοδότησης κινηματογραφικών σχεδίων, διευκολύνοντας έτσι τις συμπράξεις με το εξωτερικό και ανακτώντας την αξιοπιστία της χώρας μας, πολύ γρήγορα διαδέχτηκε η απορία και η απογοήτευση για την κατάφορη αδικία που υπέστη η πολύ νέα γενιά των δημιουργών, το φυτώριο του Ελληνικού Κινηματογράφου. Πιο συγκεκριμένα, από τα 81 κατατεθειμένα σχέδια ταινιών μικρού μήκους εγκρίθηκαν μόνο 7, ποσοστό λιγότερο και από 10%, με το συνολικό ποσό των 150.000 ευρώ».

Σε άλλο σημείο της επιστολής το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τονίζει ότι «η ευθύτητα με την οποία ο εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΠΟΑ ομολογεί την πλήρη αδυναμία του είναι μεν αξιέπαινη, αλλά καθίσταται τραγική όταν με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά ομολογείται ότι το ΥΠΠΟΑ κάνει αναπτυξιακή κινηματογραφική πολιτική με 150.000 ευρώ, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το φυτώριο του Ελληνικού Σινεμά».

Τέλος, καλεί την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, να αντιδράσουν άμεσα και να αναλάβουν την ευθύνη πράττοντας τα αυτονόητα. «Αν μη τι άλλο παρέχοντας άμεσα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου την οικονομική δυνατότητα που χρειάζεται προκειμένου να πράττει αξιοπρεπώς τον ρόλο του ως ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινηματογράφου, συμβάλλοντας προσωπικά και καθοριστικά με αυτόν τον τρόπο στην συντελούμενη προσπάθεια και στο momentum του Ελληνικού Σινεμά και στην διεθνή προβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος. Η ευθύνη της επιτυχίας θα είναι δική σας όπως και η ευθύνη της αποτυχίας» καταλήγει το ΔΣ της ΕΑΚ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου προς το υπουργείο Πολιτισμού:

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

προς

Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κα Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού,

αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Αθήνα, 9 Μαΐου 2022

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,

Στις 19 Απριλίου το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με τις προεγκρίσεις χρηματοδότησης μικρού μήκους ταινιών. Τη μεγάλη μας χαρά για το γεγονός πως το ΕΚΚ, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τηρεί τις χρονικές προθεσμίες που προβλέπονται από τον χρηματοδοτικό κανονισμό του και απαντά εγκαίρως στις αιτήσεις χρηματοδότησης κινηματογραφικών σχεδίων, διευκολύνοντας έτσι τις συμπράξεις με το εξωτερικό και ανακτώντας την αξιοπιστία της χώρας μας, πολύ γρήγορα διαδέχτηκε η απορία και η απογοήτευση για την κατάφορη αδικία που υπέστη η πολύ νέα γενιά των δημιουργών, το φυτώριο του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 81 κατατεθειμένα σχέδια ταινιών μικρού μήκους εγκρίθηκαν μόνο 7, ποσοστό λιγότερο και από 10%, με το συνολικό ποσό των 150.000 ευρώ. Το ίδιο το ΕΚΚ δηλώνει στο προαναφερθέν Δελτίο Τύπου, ότι η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα του (με το ετήσιο ποσό της τακτικής του επιχορήγησης, που αντιστοιχεί σε εγκρίσεις και προεγκρίσεις ταινιών, να ανέρχεται σε 1.900.000 ευρώ), έθεσε ένα εμπόδιο που αδικεί τους νέους δημιουργούς, με αποτέλεσμα οι προεγκρίσεις που ανακοινώθηκαν να μην ανταποκρίνονται στους στόχους και στις προσδοκίες του για την ανάδειξη νέων ταλέντων, και κυρίως στο υψηλό επίπεδο των σχεδίων, επίπεδο το οποίο αποτυπώνεται στις αξιολογήσεις των αναγνωστών.

Βάσει των παραπάνω, ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου οφείλουμε να δηλώσουμε για ακόμη μία φορά πως:

α) εξακολουθεί να μην υπάρχει ένας ενιαίος νόμος για τον Κινηματογράφο, κοινός όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, ενώ από το 2020 το ΥΠΠΟΑ έχει εξαγγείλει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, κάτι που χαιρέτησαν σύσσωμοι οι επαγγελματίες του Κινηματογράφου, μια και είναι κοινώς αποδεκτό πως πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο πλαίσιο που να αποτυπώνει τις σύγχρονες ανάγκες του οπτικοακουστικού τομέα και να αναπληρώνει το χρηματοδοτικό κενό που δημιούργησε στο ΕΚΚ η κατάργηση του ειδικού τέλους επί του εισιτηρίου,

β) ο υπάρχων νόμος για τον κινηματογράφο δεν εφαρμόζεται, με τα ιδιωτικά κανάλια να μην τηρούν την υποχρέωση τους για επένδυση του 1,5% των διαφημιστικών εσόδων τους στο Ελληνικό Σινεμά, ενώ την ίδια στιγμή επωφελούνται ανενόχλητα για την παραγωγή των σειρών τους από το cash rebate του ΕΚΟΜΕ, και με το ΥΠΠΟΑ να μην τους επιβάλλει τα αντίστοιχα πρόστιμα που καθορίζονται από τον νόμο, αλλά και να μην αντικαθιστά -έστω- τον συγκεκριμένο πόρο με άλλον αντισταθμιστικό σταθερό πόρο υπέρ του Ελληνικού Σινεμά,

γ) το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται, με τον ετήσιο προϋπολογισμό του να είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, χαμηλότερος ακόμη και από χώρες με μικρότερο ΑΕΠ.

Σε όλα τα παραπάνω επικρατεί πλήρης ακινησία, ενώ οι ελληνικές ταινίες εξακολουθούν να συμβάλλουν στην εθνική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και επιστρέφοντας πάνω από το μισό του προϋπολογισμού τους στο κράτος, ενώ οι Έλληνες παραγωγοί συνεχίζουν να προσελκύουν μέσω των συμπαραγωγών ξένες επενδύσεις, ενώ το ταλαντούχο δυναμικό της χώρας είναι πολυπληθές και αποδεικνύει καθημερινά την εμβέλεια του στο διεθνές κινηματογραφικό τοπίο, και ενώ μια μεγάλου και δύο μικρού μήκους ελληνικές ταινίες παρουσιάστηκαν δύο μήνες πριν στο Φεστιβάλ Βερολίνου και ενώ, σε μερικές μέρες, μια ελληνική ταινία μεγάλου μήκους, μια ελληνική μικρού μήκους και τρεις ελληνικές συμπαραγωγές θα κάνουν πρεμιέρα στις Κάννες, προβάλλοντας τη χώρα μας διεθνώς.

Αξιότιμη κα Υπουργέ και αξιότιμε κε Υφυπουργέ, η ευθύτητα με την οποία ο εποπτευόμενος φορέας σας ομολογεί την πλήρη αδυναμία του είναι μεν αξιέπαινη, αλλά καθίσταται τραγική όταν με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά ομολογείται ότι το ΥΠΠΟΑ κάνει αναπτυξιακή κινηματογραφική πολιτική με 150.000 ευρώ, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το φυτώριο του Ελληνικού Σινεμά.

Σας καλούμε λοιπόν να αντιδράσετε άμεσα στα παραπάνω και να αναλάβετε την ευθύνη πράττοντας τα αυτονόητα. Αν μη τι άλλο παρέχοντας άμεσα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου την οικονομική δυνατότητα που χρειάζεται προκειμένου να πράττει αξιοπρεπώς τον ρόλο του ως ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινηματογράφου, συμβάλλοντας προσωπικά και καθοριστικά με αυτόν τον τρόπο στην συντελούμενη προσπάθεια και στο momentum του Ελληνικού Σινεμά και στην διεθνή προβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος.

Η ευθύνη της επιτυχίας θα είναι δική σας όπως και η ευθύνη της αποτυχίας.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου,

Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης – παραγωγός

Ελίνα Ψύκου, σκηνοθέτις – παραγωγός

Γιώργος Τσούργιαννης, παραγωγός

Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης

Ελένη Κοσσυφίδου, παραγωγός

Σίμος Σαρκετζής, διευθυντής φωτογραφίας

Νίκος Πάστρας, μοντέρ – σκηνοθέτης»

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Μερική άρση των περιορισμών εισόδου από Νοέμβριο, σε διεθνείς ταξιδιώτες

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 20 / 9 / 2021 , 19:54 από news_room ΗΠΑ: Μερική άρση των περιορισμών εισόδου από Νοέμβριο, σε διεθνείς ταξιδιώτες Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν την είσοδο από τις “αρχές Νοεμβρίου” σε όλους τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό υπό τον όρο να έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της […]

Μόρφου Νεόφυτος: «Πῶς νὰ Θηλάζουμε τὶς Ἄκτιστες Ἐνέργειες τοῦ Θεοῦ…»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 / 1 / 2021 , 8:00 από news_room Ὁμιλία  Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου ἡ ὁποία πραγματοποιήθηκε στὶς 24 Ἰανουαρίου, 2021 στὸ Ἱερόν Ἡσυχαστήριον τοῦ Ὁσίου Ἀββακοὺμ στὸ Φτερικούδι τῆς Μητροπολιτικῆς Περιφερείας Ταμασσοῦ. Ακολουθήστε μας :

Pin It on Pinterest