35 °C Athens, GR
24/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Από σήμερα στα γήπεδα, είσοδος μόνο με το ψηφιακό εισιτήριο μέσω του Gov.gr Wallet Κυπριακό, και τώρα τι; ΗΠΑ: Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Κιμ Τσιτλ Η 102η Ανώτατη Συνέλευση της AHEPA στη Λεμεσό της Κύπρου Ομογενείς βουλευτές στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ της Ι.Α.Α. «Αποστολή» και στον Πολυχώρο «Λέλα Καραγιάννη» Χρειάζεται νέα προσέγγιση στο Κυπριακό είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αποτύχαμε όπου υιοθετήσαμε ξένα πρότυπα» Olympic Festival Paris 2024: Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά στο ΚΠΙΣΝ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό

Ο Δ. Δασκαλόπουλος δωρίζει την Συλλογή του σε τέσσερα μουσεία

Ο Δ. Δασκαλόπουλος δωρίζει την Συλλογή του σε τέσσερα μουσεία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 4 / 2022 , 17:13 από news_room

Ένα μεγάλο σύνολο σημαντικών έργων σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου δωρίζεται σε τέσσερα δημόσια μουσεία τριών χωρών, σε δύο ηπείρους, και δημιουργεί ένα πρωτοποριακό πλέγμα συνεργειών. Περισσότερα από 350 έργα από 142 καλλιτέχνες από τη Συλλογή, αποτελούν τη δωρεά. Από αυτά, 140 προορίζονται για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), περίπου 100 έργα σε κοινή δωρεά σε Γκουγκενχάιμ και MCA Chicago, και 110 στην Tate στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θεωρώ ότι ο συλλέκτης έχει ευθύνη απέναντι στα έργα της συλλογής του και τους καλλιτέχνες: Έχει την ηθική υποχρέωση να φροντίσει για το μέλλον της συλλογής του με την ίδια έγνοια και προσοχή που επένδυσε για τη δημιουργία της» σημειώνει ο κ. Δασκαλόπουλος.

«Tα δημόσια μουσεία -πολύ περισσότερο από ιδιωτικά ή ιδρύματα -είναι οι καταλληλότεροι οργανισμοί για τη ελεύθερη πρόσβαση της τέχνης στο διεθνές κοινό, την αξιολόγηση της καλλιτεχνικής τους αξίας και τον διάλογο τους με την τέχνη του μέλλοντος», είπε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην εκδήλωση όπου ανακοίνωσε επίσημα τη δωρεά της συλλογής του στα τέσσερα μουσεία σύγχρονης τέχνης που πληρούν τα κριτήρια της δωρεάς. Ο διαμοιρασμός των έργων έγινε μετά από επεξεργασία από την ομάδα συνεργατών της συλλογής Δασκαλόπουλου. Τα μουσεία είχαν επίσης την ευκαιρία να κάνουν τη δική τους τελική επιλογή από τον ευρύτερο κατάλογο έργων που προσφέρθηκε αρχικά.

Όσο για τη φιλοσοφία του Δ. Δασκαλόπουλου ως προς την έννοια του συλλέκτη, όπως ο ίδιος την διατύπωσε, είναι η εξής: «Θεωρούμαι και αναφέρομαι συχνά ως σημαντικός συλλέκτης σύγχρονης τέχνης. Αλλά η λέξη συλλέκτης, με την έννοια που κυρίως χρησιμοποιείται δεν με εκφράζει. Αν έκανα συλλογή δεν ήταν ποτέ για «συνάθροιση ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου συνόλου» όπως λέει το λεξικό, ούτε με σκοπό την αποθήκευση πλούτου ή τη δημιουργία υπεραξιών όπως επικρατεί στην κοινή αντίληψη. Πίστευα και πάντα πιστεύω ότι η τέχνη αποκτά νόημα μόνο μέσα από την επαφή της με το κοινό. Γι’ αυτό χρειάζεται κοινωνούς πολύ περισσότερο από ιδιοκτήτες».

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ως λάτρης της τέχνης έχτισε μέσα σε σαράντα χρόνια μια συλλογή που πραγματεύεται «το αρχέγονο και διαχρονικό ζήτημα της ανθρώπινης κατάστασης. Τον τρόπο που οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο σώμα ως πηγή δημιουργίας αλλά και ως πεδίο υπαρξιακών, κοινωνικών και ιδεολογικών μαχών». Η συλλογή έχει από καιρό επιτελέσει το σκοπό της γι’ αυτό όπως είπε «έχει από καιρό σταματήσει να συλλέγει».

Τα έργα πριν ταξιδέψουν θα εκτεθούν τον Ιούνιο στο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν. Τα τέσσερα μουσεία αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και επικύρωσαν θεσμικά τη δωρεά, με την οποία εμπλουτίζουν και διευρύνουν την αφήγηση των μόνιμων συλλογών τους αναπτύσσοντας παράλληλα κοινές δράσεις, εκθεσιακές και εκπαιδευτικές.

Στη σημερινή εκδήλωση οι διευθυντές τους απηύθυναν δημόσιες ευχαριστίες στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο εξαίροντας «την πεποίθηση του Δ. Δασκαλόπουλου για την προσβασιμότητα της τέχνης σε όλους» (Ρίτσαρντ ‘Αρμστρονγκ, δ/ντής του Μουσείου και Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim), «τη γενναιοδωρία της δωρεάς που θα φτάσει σε εκατομμύρια επισκέπτες σήμερα και τις επόμενες γενιές» (Μαρία Μπάλσο, δ/ντρια της Tate), «εστιάζει στη συνεργασία κορυφαίων μουσείων σε παγκόσμιο επίπεδο και διευκολύνει την ανταλλαγή επιμελητικών ιδεών ανοίγοντας νέα λειτουργικά μοντέλα στον τρόπο που τα μουσεία διαχέουν την τέχνη στο ευρύ κοινό» (Μάντλιν Γκρίνστιν,δ/ντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο).

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά στην εικοσάχρονη ιστορία του ΕΜΣΤ, με την οποία αυξάνεται ποσοτικά ( κατά 10%) και ποιοτικά η μόνιμη συλλογή μας», τόνισε η καλλιτεχνική δ/ντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, η οποία πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

«Η δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου αφορά στην ίδια την πρωτεύουσα καθώς ενισχύει εμμέσως την ανταγωνιστικότητα των παρεχόμενων πολιτιστικών υπηρεσιών της», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην εκδήλωση.

 

Νατάσσα Δομνάκη

Σχετικά Άρθρα

Τουλάχιστον 8 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 8 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αφγανιστάν

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 13 / 3 / 2021 , 14:12 από news_room Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 47 άλλοι τραυματίστηκαν, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, όταν εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα στο δυτικό Αφγανιστάν χθες Παρασκευή το βράδυ, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι. Ο απολογισμός της έκρηξης στη Χεράτ είναι οκτώ νεκροί […]

Πλήθος εκδηλώσεων για την Αγιοκατάταξη της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Μητρόπολη Λέρου

Πλήθος εκδηλώσεων για την Αγιοκατάταξη της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Μητρόπολη Λέρου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 3 / 2024 , 11:42 από news_room Επιμέλεια κειμένου: Γεώργιος Χρυσούλης – Γραμματέας Ι.Μ. Λέρου Η Ιερά Μητρόπολις Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας θέλοντας να προσδώση την μεγίστην και σπουδαίαν διά την τοπικήν Εκκλησίαν τιμήν της Αγιοκατατάξεως εις το Αγιολόγιον της κατ’ Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Οσίας Μητρός ημών Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος, Εφόρου […]