19 °C Athens, GR
04/10/2023

Τελευταια Νέα
Η δημοσιογραφία στο επίκεντρο: Τρείς ημέρες στην Πειραιώς 260 αναλύθηκαν πτυχές και συμπεριφορές Ένοπλη βία: Νέες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση μιας επιδημίας δημόσιας υγείας Λέρος: Συλλείτουργο και Δοξολογία για την 80η επέτειο βυθίσεως του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Η καθημερινότητα των ανδρών και των γυναικών της Άμεσης Δράσης που βρίσκονται συνεχώς δίπλα στον πολίτη ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοίνωση Ι.Μ. Λέρου για την Αγιοκατάταξη της Μοναχής Γαβριηλίας Στο φως πεντάκλιτη περικαλλής πρωτοχριστιανική βασιλική ως και μία τρίκλιτη όμοια στην Τερπνή Σερρών Τον Πατριαρχικό Επίτροπο Κισανγκάνι δέχθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Έναρξη μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης «Ρωμανός ο Μελωδός» Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στη Ρώμη Στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο, επίσημα η Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο όπλο μας για απελευθέρωση, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Ξεκίνησε η 3η Παμφθιωτική Λιτανεία Ο νέος κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Ιωάννης Μυτιληναίος στο Μητροπολίτη Πειραιώς

Ο Δ. Δασκαλόπουλος δωρίζει την Συλλογή του σε τέσσερα μουσεία

Ο Δ. Δασκαλόπουλος δωρίζει την Συλλογή του σε τέσσερα μουσεία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 4 / 2022 , 17:13 από news_room

Ένα μεγάλο σύνολο σημαντικών έργων σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου δωρίζεται σε τέσσερα δημόσια μουσεία τριών χωρών, σε δύο ηπείρους, και δημιουργεί ένα πρωτοποριακό πλέγμα συνεργειών. Περισσότερα από 350 έργα από 142 καλλιτέχνες από τη Συλλογή, αποτελούν τη δωρεά. Από αυτά, 140 προορίζονται για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), περίπου 100 έργα σε κοινή δωρεά σε Γκουγκενχάιμ και MCA Chicago, και 110 στην Tate στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θεωρώ ότι ο συλλέκτης έχει ευθύνη απέναντι στα έργα της συλλογής του και τους καλλιτέχνες: Έχει την ηθική υποχρέωση να φροντίσει για το μέλλον της συλλογής του με την ίδια έγνοια και προσοχή που επένδυσε για τη δημιουργία της» σημειώνει ο κ. Δασκαλόπουλος.

«Tα δημόσια μουσεία -πολύ περισσότερο από ιδιωτικά ή ιδρύματα -είναι οι καταλληλότεροι οργανισμοί για τη ελεύθερη πρόσβαση της τέχνης στο διεθνές κοινό, την αξιολόγηση της καλλιτεχνικής τους αξίας και τον διάλογο τους με την τέχνη του μέλλοντος», είπε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην εκδήλωση όπου ανακοίνωσε επίσημα τη δωρεά της συλλογής του στα τέσσερα μουσεία σύγχρονης τέχνης που πληρούν τα κριτήρια της δωρεάς. Ο διαμοιρασμός των έργων έγινε μετά από επεξεργασία από την ομάδα συνεργατών της συλλογής Δασκαλόπουλου. Τα μουσεία είχαν επίσης την ευκαιρία να κάνουν τη δική τους τελική επιλογή από τον ευρύτερο κατάλογο έργων που προσφέρθηκε αρχικά.

Όσο για τη φιλοσοφία του Δ. Δασκαλόπουλου ως προς την έννοια του συλλέκτη, όπως ο ίδιος την διατύπωσε, είναι η εξής: «Θεωρούμαι και αναφέρομαι συχνά ως σημαντικός συλλέκτης σύγχρονης τέχνης. Αλλά η λέξη συλλέκτης, με την έννοια που κυρίως χρησιμοποιείται δεν με εκφράζει. Αν έκανα συλλογή δεν ήταν ποτέ για «συνάθροιση ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου συνόλου» όπως λέει το λεξικό, ούτε με σκοπό την αποθήκευση πλούτου ή τη δημιουργία υπεραξιών όπως επικρατεί στην κοινή αντίληψη. Πίστευα και πάντα πιστεύω ότι η τέχνη αποκτά νόημα μόνο μέσα από την επαφή της με το κοινό. Γι’ αυτό χρειάζεται κοινωνούς πολύ περισσότερο από ιδιοκτήτες».

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ως λάτρης της τέχνης έχτισε μέσα σε σαράντα χρόνια μια συλλογή που πραγματεύεται «το αρχέγονο και διαχρονικό ζήτημα της ανθρώπινης κατάστασης. Τον τρόπο που οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο σώμα ως πηγή δημιουργίας αλλά και ως πεδίο υπαρξιακών, κοινωνικών και ιδεολογικών μαχών». Η συλλογή έχει από καιρό επιτελέσει το σκοπό της γι’ αυτό όπως είπε «έχει από καιρό σταματήσει να συλλέγει».

Τα έργα πριν ταξιδέψουν θα εκτεθούν τον Ιούνιο στο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν. Τα τέσσερα μουσεία αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και επικύρωσαν θεσμικά τη δωρεά, με την οποία εμπλουτίζουν και διευρύνουν την αφήγηση των μόνιμων συλλογών τους αναπτύσσοντας παράλληλα κοινές δράσεις, εκθεσιακές και εκπαιδευτικές.

Στη σημερινή εκδήλωση οι διευθυντές τους απηύθυναν δημόσιες ευχαριστίες στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο εξαίροντας «την πεποίθηση του Δ. Δασκαλόπουλου για την προσβασιμότητα της τέχνης σε όλους» (Ρίτσαρντ ‘Αρμστρονγκ, δ/ντής του Μουσείου και Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim), «τη γενναιοδωρία της δωρεάς που θα φτάσει σε εκατομμύρια επισκέπτες σήμερα και τις επόμενες γενιές» (Μαρία Μπάλσο, δ/ντρια της Tate), «εστιάζει στη συνεργασία κορυφαίων μουσείων σε παγκόσμιο επίπεδο και διευκολύνει την ανταλλαγή επιμελητικών ιδεών ανοίγοντας νέα λειτουργικά μοντέλα στον τρόπο που τα μουσεία διαχέουν την τέχνη στο ευρύ κοινό» (Μάντλιν Γκρίνστιν,δ/ντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο).

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά στην εικοσάχρονη ιστορία του ΕΜΣΤ, με την οποία αυξάνεται ποσοτικά ( κατά 10%) και ποιοτικά η μόνιμη συλλογή μας», τόνισε η καλλιτεχνική δ/ντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, η οποία πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

«Η δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου αφορά στην ίδια την πρωτεύουσα καθώς ενισχύει εμμέσως την ανταγωνιστικότητα των παρεχόμενων πολιτιστικών υπηρεσιών της», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην εκδήλωση.

 

Νατάσσα Δομνάκη

Σχετικά Άρθρα

Χρεώσεις μαθητικών εισιτηρίων στη σχολική και βασική υπηρεσία δημόσιων μεταφορών Λευκωσίας και Λάρνακας

Χρεώσεις μαθητικών εισιτηρίων στη σχολική και βασική υπηρεσία δημόσιων μεταφορών Λευκωσίας και Λάρνακας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 7 / 2 / 2022 , 5:40 από news_room Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων πληροφορεί τους γονείς των μαθητών και τους μαθητές που χρησιμοποιούν τις σχολικές, αλλά και τακτικές διαδρομές λεωφορείων στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας, ότι για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις ειδικές τιμές εισιτηρίων που […]

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξέρχεται του Νοσοκομείου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 23 / 11 / 2020 , 16:10 από  Ο  Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ύστερα από δωδεκαήμερη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», θα συνεχίσει την αναγκαία θεραπευτική αγωγή κατ΄οίκον στην Αθήνα.             Δοξάζοντας τον Θεό για την εξέλιξη της σοβαρής αυτής δοκιμασίας εκφράζει την […]

Pin It on Pinterest