12 °C Athens, GR
29/11/2022

Τελευταια Νέα
Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο Λεμεσού Αθανάσιος: Το έργο μας είναι να εργαζόμαστε για τον λαό μας, την εκκλησία μας, ταπεινά, απλά και αθόρυβα Καρπασίας Χριστόφορος: «Η εκλογές δεν είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός» H ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου Ψηφίστε στην δημοσκόπηση του ADOLOGALA.GR – Ποιός είναι καταλληλότερος για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου; Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου Απόψεις: Η ακρίβεια τον φετινό χειμώνα θα οδηγήσει τους πολίτες στα άκρα – Ευρωπαϊκή άνοδος της Ακροδεξιάς Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Αποφάσεις Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – Ορίστηκε η επιτροπή για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής “Κοσμοσυρροή” για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο της Κύπρου Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις Μητροπολιτών Αιτωλίας, Ηλείας και Δράμας στην ΠτΔ – Οι ημερομηνίες των ενθρονίσεων Όλη η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Τι προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄ Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων Ο Εσπερινός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στο Γηροκομείο των Αθηνών (Φωτορεπορτάζ) Εκλογή τριών Βοηθών Επισκόπων στο Φανάρι – Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Νοέμβριο Ομιλία π. Ευάγγελου Παπανικολάου στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προς κληρικούς Αδελαΐδος: «Παρακαλώ να πορευθούμε με αγάπη και ενότητα» Συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή» παραχώρησε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος Ποιμαντορικό Σαββατοκύριακο του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικου Περικόσμηση του Έλληνος Πρέσβη στην Αίγυπτο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ στην παράσταση «ο Καστανάς» του Θεατρικού Εργαστηρίου Καμεράνο Χειροτονία Διακόνου Πέτρου Γεωργιάδη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Tον Δεκέμβριο ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γεμίζει μουσική

Μνημόσυνο Αρχόντων Πρωτοψαλτών και Λαμπαδαρίων και λοιπών Ιεροψαλτών της Πόλεως

Μνημόσυνο Αρχόντων Πρωτοψαλτών και Λαμπαδαρίων και λοιπών Ιεροψαλτών της Πόλεως

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 3 / 4 / 2022 , 3:42 από news_room

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, 2 Απριλίου 2022, Ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, κατά την οποία τελέστηκε το καθιερωμένο, ανά πενταετία, Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Αρχόντων Πρωτοψαλτών και Λαμπαδαρίων και λοιπών Ιεροψαλτών της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε, κατά την τάξη, ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος κ. Παΐσιος.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, καθώς και κληρικοί, ιεροψάλτες και πιστοί από την Πόλη. 

Στη συνέχεια παρετέθη επιμνημόσυνος δεξίωση, κατά την οποία ο Παναγιώτατος μίλησε για τη σημασία του έργου και της προσφοράς των Ιεροψαλτών, αλλά και για τη μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας για τη διαφύλαξη της βυζαντινής μουσικής παράδοσης.

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

“Γνωρίζετε ασφαλώς, ότι ο πολιτισμός ενός λαού, ενός έθνους, μίας κοινωνίας, φαίνεται και από την τιμήν που αποδίδουν οι λαοί και τα έθνη αυτά εις τους τεθνεώτας. Είναι δίκαιον λοιπόν να τιμώμεν ημείς τους προσφιλείς νεκρούς μας με τας προσευχάς μας, όπως ιδιαιτέρως σήμερον επράξαμεν μεθ’ υμών των διαδόχων των μακαρία τη λήξει γενομένων ιεροψαλτών των αναλογίων του Π. Πατριαρχικού Ναού, αλλά και των άλλων Ναών της Πόλεώς μας. Ετιμήσατε με την παρουσίαν σας υμείς οι ζώντες τους προαπελθόντας συναδέλφους σας ιεροψάλτας, επευλογούντος του Πατριάρχου Σας και συμπροσευχο-μένων των αδελφών Αγίων Αρχιερέων και των λοιπών κληρικών της Πατριαρχικής αυλής. Ας μη λοσμονήσωμεν, ότι πολλοί εξ αυτών των ψαλτών ηνάλωσαν τον βίον τους εις τα ιερά αναλόγια και ως γεγηρακότες ακόμη υπηρέτησαν με αυταπάρνησιν την ιεράν τέχνην της εκκλησιαστικής μουσικής. 

Το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον συνεχίζει μέχρι σήμερον αόκνως την παράδοσιν της υψίστης μερίμνης υπέρ της βυζαντινής μας μουσικής και των εκτελεστών αυτής ιεροψαλτών.  Αυτήν την ωραίαν τέχνην των προγόνων μας, η οποία ενδύει μουσικώς το   «βραχ ῥήματι κα πολλῇ συνσει» ιερόν νόημα των ύμνων, έφερον επ’ ώμων οι αναπαυόμενοι εν τω φωτί του προσώπου του Χριστού ιεροψάλται της Πόλεως, ουχί όμως ως φορτίον, αλλά ως ιερόν χρέος. Το αυτό ισχύει και δι’ υμάς, οι οποίοι διακονείτε με αγάπην και ζήλον τα εκκλησιαστικά αναλόγια, περιβάλλετε και στηρίζετε τον Σύνδεσμον Μουσικοφίλων Πέραν και συμβάλλετε εις την καλλιέργειαν και διατήρησιν της εκκλησιαστικής μας μουσικής. Ιερόν χρέος των Πρωτοψαλτών του Π. Πατριαρχικού Ναού, του Πρωτοψάλτου και του Λαμπαδαρίου, αλλά και όλων των μουσικών, είναι η εκγύμνασις των συναδέλφων, των παιδίων και των νέων, η πραγματοποίησις δοκιμών και εν συνεχεία οι χορωδιακές εμφανίσεις προς δόξαν Θεού και της Μ. Εκκλησίας. Αυτό αναμένει από υμάς ο Πατριάρχης σας. Αναδείξατε τα μουσικά αποθέματα του ιδικού μας πολιτισμού, κρατήσατε ζωντανήν την βυζαντινήν μουσικήν παράδοσιν. Με την αρωγήν της Μεγάλης Εκκλησίας, και έχοντες υπ’ όψιν το γεγονός ότι η εκκλησιαστική μουσική είναι υπόθεσις όλων, ας μην αρκούμεθα εις την δόξαν των κεκοιμημένων μουσικοδιδασκάλων και ψαλτών, αλλά με την θέλησιν, η οποία πρέπει να μας διακρίνη, ας δημιουργήσουμε και ημείς έργα αντάξια των μουσικών παραδόσεων της Πόλεώς μας.” 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εύβοια : Πρόγραμμα πανηγύρεως Ιερού Προσκυνήματος Αγίου Ιωάννου Ρώσου – Οδηγίες για τους προσκυνητές

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 5 / 2021 , 16:32 από news_room ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ (ΤΕΤΑΡΤΗ 26 και ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΙΟΥ 2021) Με την χάρη του Θεού, προγραμματίζουμε τον φετεινό εορτασμό της ιεράς μνήμης του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου του νέου ομολογητού. […]

Εισήγηση του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου στην εκδήλωση «Η Παιδεία της Κύπρου μέσα στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Περιβάλλον»

Εισήγηση του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου στην εκδήλωση «Η Παιδεία της Κύπρου μέσα στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Περιβάλλον»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 14 / 4 / 2022 , 1:02 από news_room Η παιδεία της Κύπρου μέσα στο ευρυτέρο Ευρωπαϊκό και Διεθνές περιβάλλον Τρίτη, 12 Απριλίου 2022, 19.00 Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Ευχαριστώ ιδιαίτερα την εταιρεία Συμβουλευτικών και Ερευνητικών Υπηρεσιών «Λαοδίκη» καθώς και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών γιατί με […]

Pin It on Pinterest