11 °C Athens, GR
08/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ολοκληρώθηκε η Δεύτερη Ημέρα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023 Υποδειγματική Θεία Λειτουργία για το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου Η εορτή του Αγίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου του υμνογράφου στους Αγίους Τόπους Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: «Επιτακτική η ανάγκη για μια νέα φαρμακευτική πολιτική» Τα ονομαστήρια του Επισκόπου Αμαθούντος Νικόλαου στη Λεμεσό Έφθασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σήμερα η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του 2024 στη Μητρόπολη Σαν Φρανσίσκο Έναρξη Πανελληνίου Συνεδρίου και Απονομή του πρώτου «Βραβείου Γιάννη Κυριόπουλου» στον Ηλία Μόσιαλο Ο Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ)

Μνημόσυνο Αρχόντων Πρωτοψαλτών και Λαμπαδαρίων και λοιπών Ιεροψαλτών της Πόλεως

Μνημόσυνο Αρχόντων Πρωτοψαλτών και Λαμπαδαρίων και λοιπών Ιεροψαλτών της Πόλεως

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 3 / 4 / 2022 , 3:42 από news_room

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, 2 Απριλίου 2022, Ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, κατά την οποία τελέστηκε το καθιερωμένο, ανά πενταετία, Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Αρχόντων Πρωτοψαλτών και Λαμπαδαρίων και λοιπών Ιεροψαλτών της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε, κατά την τάξη, ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος κ. Παΐσιος.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, καθώς και κληρικοί, ιεροψάλτες και πιστοί από την Πόλη. 

Στη συνέχεια παρετέθη επιμνημόσυνος δεξίωση, κατά την οποία ο Παναγιώτατος μίλησε για τη σημασία του έργου και της προσφοράς των Ιεροψαλτών, αλλά και για τη μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας για τη διαφύλαξη της βυζαντινής μουσικής παράδοσης.

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

“Γνωρίζετε ασφαλώς, ότι ο πολιτισμός ενός λαού, ενός έθνους, μίας κοινωνίας, φαίνεται και από την τιμήν που αποδίδουν οι λαοί και τα έθνη αυτά εις τους τεθνεώτας. Είναι δίκαιον λοιπόν να τιμώμεν ημείς τους προσφιλείς νεκρούς μας με τας προσευχάς μας, όπως ιδιαιτέρως σήμερον επράξαμεν μεθ’ υμών των διαδόχων των μακαρία τη λήξει γενομένων ιεροψαλτών των αναλογίων του Π. Πατριαρχικού Ναού, αλλά και των άλλων Ναών της Πόλεώς μας. Ετιμήσατε με την παρουσίαν σας υμείς οι ζώντες τους προαπελθόντας συναδέλφους σας ιεροψάλτας, επευλογούντος του Πατριάρχου Σας και συμπροσευχο-μένων των αδελφών Αγίων Αρχιερέων και των λοιπών κληρικών της Πατριαρχικής αυλής. Ας μη λοσμονήσωμεν, ότι πολλοί εξ αυτών των ψαλτών ηνάλωσαν τον βίον τους εις τα ιερά αναλόγια και ως γεγηρακότες ακόμη υπηρέτησαν με αυταπάρνησιν την ιεράν τέχνην της εκκλησιαστικής μουσικής. 

Το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον συνεχίζει μέχρι σήμερον αόκνως την παράδοσιν της υψίστης μερίμνης υπέρ της βυζαντινής μας μουσικής και των εκτελεστών αυτής ιεροψαλτών.  Αυτήν την ωραίαν τέχνην των προγόνων μας, η οποία ενδύει μουσικώς το   «βραχ ῥήματι κα πολλῇ συνσει» ιερόν νόημα των ύμνων, έφερον επ’ ώμων οι αναπαυόμενοι εν τω φωτί του προσώπου του Χριστού ιεροψάλται της Πόλεως, ουχί όμως ως φορτίον, αλλά ως ιερόν χρέος. Το αυτό ισχύει και δι’ υμάς, οι οποίοι διακονείτε με αγάπην και ζήλον τα εκκλησιαστικά αναλόγια, περιβάλλετε και στηρίζετε τον Σύνδεσμον Μουσικοφίλων Πέραν και συμβάλλετε εις την καλλιέργειαν και διατήρησιν της εκκλησιαστικής μας μουσικής. Ιερόν χρέος των Πρωτοψαλτών του Π. Πατριαρχικού Ναού, του Πρωτοψάλτου και του Λαμπαδαρίου, αλλά και όλων των μουσικών, είναι η εκγύμνασις των συναδέλφων, των παιδίων και των νέων, η πραγματοποίησις δοκιμών και εν συνεχεία οι χορωδιακές εμφανίσεις προς δόξαν Θεού και της Μ. Εκκλησίας. Αυτό αναμένει από υμάς ο Πατριάρχης σας. Αναδείξατε τα μουσικά αποθέματα του ιδικού μας πολιτισμού, κρατήσατε ζωντανήν την βυζαντινήν μουσικήν παράδοσιν. Με την αρωγήν της Μεγάλης Εκκλησίας, και έχοντες υπ’ όψιν το γεγονός ότι η εκκλησιαστική μουσική είναι υπόθεσις όλων, ας μην αρκούμεθα εις την δόξαν των κεκοιμημένων μουσικοδιδασκάλων και ψαλτών, αλλά με την θέλησιν, η οποία πρέπει να μας διακρίνη, ας δημιουργήσουμε και ημείς έργα αντάξια των μουσικών παραδόσεων της Πόλεώς μας.” 

Σχετικά Άρθρα

Νομοθετική ρύθμιση με αλλαγές στον γραπτό διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. παρουσίασε ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 9 / 2022 , 1:12 από news_room Νομοθετική ρύθμιση που αφορά στη διαδικασία διεξαγωγής του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, αλλάζει η διαδικασία στελέχωσης του Δημοσίου, […]

Μουσική Εκδήλωση για τη Γιορτή του Ευαγγελισμού και την Εθνική Επέτειο στην Μητρόπολη Θήρας

Μουσική Εκδήλωση για τη Γιορτή του Ευαγγελισμού και την Εθνική Επέτειο στην Μητρόπολη Θήρας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 25 / 3 / 2023 , 13:49 από news_room Το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας διοργάνωσε την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην εορτή του Ευαγγελισμού και στην επέτειο της Εθνικής Επετείου, στην οποία συμμετείχε η ευρωπαϊκή χορωδία, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας […]