22 °C Athens, GR
26/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Λαμπρά τα Ονομαστήρια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Μην χάνουμε το θάρρος και την υπομονή μας» SuperFoods Festival: Το πιο “υγιεινό φεστιβάλ” της πόλης ανοίγει τις πύλες του στο Ζάππειο Νεαρές γυναίκες αφηγούνται και στέλνουν μηνύματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης Το μνημείο-σύμβολο του Τορίνο φωτίστηκε με τη γαλανόλευκη Η 25η Μαρτίου στη Μητρόπολη Θηβών & Λεβαδείας Εθνική ανάταση και υπερηφάνεια στην κορύφωση των εορτασμών για την Ελληνική Παλιγγενεσία στο Σύδνεϋ Θεσσαλονίκη: Στις Ιερές Ακολουθίες για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ο Σταύρος Καλαφάτης Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος δέχθηκε τον αρχηγό του PP GERB Μπόικο Μπορίσοφ Δέσμευση Καναδά για αύξηση δαπανών για το νερό στις Μεγάλες Λίμνες μετά τις συνομιλίες Τριντό-Μπάιντεν

Η 83 επέτειος της Μάχης τη Καλαμάτας τιμήθηκε στη Μελβούρνη παρουσία των Ευζώνων

Η 83 επέτειος της Μάχης τη Καλαμάτας τιμήθηκε στη Μελβούρνη παρουσία των Ευζώνων

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 5 / 2022 , 1:24 από news_room

Ο Σύλλογος Καλαμάτας «23 Μαρτίου» τίμησε το Μεγάλο Σάββατο την 83η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας.

Η εκδήλωση έγινε στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο της Μελβούρνης και την τίμησε με την παρουσία του το Άγημα της Προεδρικής Φρουράς που βρίσκεται στην Αυστραλία.

Σχετικά με την Μάχη της Καλαμάτας να αναφέρουν ότι Συμμαχικές δυνάμεις, αποτελούμενες από Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και Έλληνες (από την Ελλάδα και την Κύπρο), Σέρβους και Εβραίους, κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν, προωθούμενες με μεγάλη ταχύτητα, έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στις 20 Απριλίου 1941 υπογράφεται η συνθηκολόγηση από τον αντιστράτηγο Γεώργιο Τσολάκογλου μεταξύ της Ελλάδος και της Ναζιστικής Γερμανίας. Τη νύχτα της 24ης προς 25η Απριλίου έσπασε η βρετανική γραμμή άμυνας στις Θερμοπύλες. Όλοι αυτοί οι άνδρες χωρίς σχεδιασμό κατευθύνονται προς τον νότο, για να μεταφερθούν στην Κρήτη. Την 26η Απριλίου στη Καλαμάτα σύμφωνα με εκτιμήσεις φθάνουν σταδιακά περισσότεροι από 55.000 άνδρες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι άνδρες από την Κοινοπολιτεία ( Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, κ.λ.π. ) όπως και Γιουγκοσλάβοι. Ο οπλισμός τους είναι ελαφρύς έως υποτυπώδης, σε σχέση με των Γερμανών στρατιωτών. Όλη αυτή η δύναμη των ανδρών συγκεντρώνεται σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας περιμένοντας να μεταφερθούν στην Κρήτη. Και τότε ξεκινά η επιχείρηση “Δαίμων” ( η μεταφορά στρατιωτών από λιμάνια της χερσαίας Ελλάδας στην Κρήτη).

Η εκκένωση άρχισε στις 26 Απριλίου όταν επιβιβάστηκαν 8.000 άνδρες σε 4 πλοία. Η εκκένωση συνεχίστηκε και το βράδυ με πολύ μεγάλη δυσκολία, αλλά από το πρωί της 27ης Απριλίου, η κατάσταση δυσκολεύει περισσότερο, καθώς η Γερμανική αεροπορία (Λουφτφάβε), άρχισε να σφυροκοπά όλο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας. Παρ’ όλα αυτά ή εκκένωση συνεχίστηκε μέχρι και όλο το βράδυ.

Την 28η το πρωί η (Λουφτφάβε) άρχισε πάλι να βομβαρδίζει, σφυροκοπώντας όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, παράλληλα στην Καλαμάτα καταφτάνει και η Γερμανική εμπροσθοφυλακή, όπου κατευθύνεται προς την παραλία. Οι άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο το μήκος της παραλίας ανά ομάδες, που προσπαθούσαν να καλυφθούν από τους ελαιώνες (λόγω των βομβαρδισμών) χωρίς μεταξύ τους επικοινωνία, και με μία υποτυπώδη και αποκομμένη διοίκηση, αιφνιδιασμένη από την τόσο γρήγορη προσέλευση των Γερμανικών δυνάμεων. Τότε μικρές ομάδες ανδρών, αναλαμβάνουν να καθυστερήσουν ή και να ανακόψουν ακόμα την είσοδο των Γερμανών στο παράκτιο μέτωπο, για να συνεχιστεί η επιβίβαση των ανδρών στα καράβια, που θα τους οδηγήσουν στην Κρήτη. Οι μάχες που δόθηκαν σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εμπλεκόμενων ήταν σκληρές .

Οδομαχίες είχαμε μεταξύ των οδών Φαρών και Κανάρη, επίσης επί της Μαιζώνος, Κορώνης και Σανταρόζας, Ακόμα σκληρότερες μάχες δόθηκαν στην προκυμαία και περιμετρικά του λιμένος. Σημαντικές ήταν οι απώλειες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Δυστυχώς όμως ο διοικητής της ναυτικής δύναμης το βράδυ της 28ης Απριλίου αναγκάστηκε να σταματήσει οριστικός την εκκένωση, φοβούμενος ότι μπορεί να τους χτυπήσουν Ιταλικά υποβρύχια. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το πρωί της 29ης Απριλίου περί τις 7.000 στρατιώτες παραδόθηκαν στις Γερμανικές δυνάμεις. Για την ιστορία καλό είναι να αναφερθεί, ότι αρκετοί Καλαματιανοί βοήθησαν ριψοκινδυνεύοντας, (παρ’ όλη την απαγόρευση από τους Γερμανούς) να φυγαδευτούν αρκετοί σύμμαχοι προς την Κρήτη και την μέση Ανατολή.

Μνημείο των πεσόντων Συμμάχων

Κάθε χρόνο στο νότιο άκρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων που βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων Συμμάχων, πραγματοποιείται τελετή μνήμης για τη Μάχη της Καλαμάτας, παρουσία απογόνων των μαχητών που έλαβαν μέρος στη Μάχη (Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Ελλήνων).

Πηγή: neoskosmos.com

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Φ. Γεννηματά: Ούτε μία ελληνική υπηρεσία που να ασχολείται αποκλειστικά με τους Ομογενείς!

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 / 6 / 2021 , 2:52 από news_room Αθήνα.- Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε εκδήλωση με απόδημους Έλληνες και Ομογενείς της Αυστραλίας, καυτηρίασε την συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Δημόσια Διπλωματία, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η Κυβέρνηση δεν χαλάλισε ούτε μία ελληνική […]

agios_georgios_neapolitis_poliouxos_mitropolis_neas_ionias_eidiseis_adologala (1)

Εορτή του Πολιούχου της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας, Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου & Έναρξη εργασιών νέου Ιερού Ναού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 4 / 11 / 2022 , 14:22 από news_room Εορτή του Πολιούχου της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας, Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου & Έναρξη εργασιών νέου Ιερού Ναού Πανηγυρικά με κάθε ιεροπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος εόρτασε τη σεπτή μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου της, Μικρασιάτη […]

Pin It on Pinterest