23 °C Athens, GR
23/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 7η Προσκυνηματική Διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο Επέστρεψε ο κόσμος στης Εκκλησίες; – Adologala.gr Την ανάπτυξη της Δημοτικής Αστυνομίας συμφώνησαν ΥΠΕΣ & Δήμαρχος Αθηναίων – Adologala.gr To Workshop «Μαζί στη Βιώσιμη Ανάπτυξη» φιλοξένησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – Adologala.gr Αρχιερατικό μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ – Adologala.gr Αυστραλίας Μακάριος σε νέο Διάκονο: «Να πείσεις τους ανθρώπους ότι πρέπει να χαίρονται» O νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Βλάχ Σαράι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον ερειπωμένο Ναό της Παναγίας Παραμυθίας Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Ο Υπουργός Άμυνας εγκαινίασε τα νέα εστιατόρια και την αίθουσα ψυχαγωγίας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

Η 83 επέτειος της Μάχης τη Καλαμάτας τιμήθηκε στη Μελβούρνη παρουσία των Ευζώνων

Η 83 επέτειος της Μάχης τη Καλαμάτας τιμήθηκε στη Μελβούρνη παρουσία των Ευζώνων

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 5 / 2022 , 1:24 από news_room

Ο Σύλλογος Καλαμάτας «23 Μαρτίου» τίμησε το Μεγάλο Σάββατο την 83η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας.

Η εκδήλωση έγινε στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο της Μελβούρνης και την τίμησε με την παρουσία του το Άγημα της Προεδρικής Φρουράς που βρίσκεται στην Αυστραλία.

Σχετικά με την Μάχη της Καλαμάτας να αναφέρουν ότι Συμμαχικές δυνάμεις, αποτελούμενες από Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και Έλληνες (από την Ελλάδα και την Κύπρο), Σέρβους και Εβραίους, κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν, προωθούμενες με μεγάλη ταχύτητα, έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στις 20 Απριλίου 1941 υπογράφεται η συνθηκολόγηση από τον αντιστράτηγο Γεώργιο Τσολάκογλου μεταξύ της Ελλάδος και της Ναζιστικής Γερμανίας. Τη νύχτα της 24ης προς 25η Απριλίου έσπασε η βρετανική γραμμή άμυνας στις Θερμοπύλες. Όλοι αυτοί οι άνδρες χωρίς σχεδιασμό κατευθύνονται προς τον νότο, για να μεταφερθούν στην Κρήτη. Την 26η Απριλίου στη Καλαμάτα σύμφωνα με εκτιμήσεις φθάνουν σταδιακά περισσότεροι από 55.000 άνδρες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι άνδρες από την Κοινοπολιτεία ( Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, κ.λ.π. ) όπως και Γιουγκοσλάβοι. Ο οπλισμός τους είναι ελαφρύς έως υποτυπώδης, σε σχέση με των Γερμανών στρατιωτών. Όλη αυτή η δύναμη των ανδρών συγκεντρώνεται σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας περιμένοντας να μεταφερθούν στην Κρήτη. Και τότε ξεκινά η επιχείρηση “Δαίμων” ( η μεταφορά στρατιωτών από λιμάνια της χερσαίας Ελλάδας στην Κρήτη).

Η εκκένωση άρχισε στις 26 Απριλίου όταν επιβιβάστηκαν 8.000 άνδρες σε 4 πλοία. Η εκκένωση συνεχίστηκε και το βράδυ με πολύ μεγάλη δυσκολία, αλλά από το πρωί της 27ης Απριλίου, η κατάσταση δυσκολεύει περισσότερο, καθώς η Γερμανική αεροπορία (Λουφτφάβε), άρχισε να σφυροκοπά όλο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας. Παρ’ όλα αυτά ή εκκένωση συνεχίστηκε μέχρι και όλο το βράδυ.

Την 28η το πρωί η (Λουφτφάβε) άρχισε πάλι να βομβαρδίζει, σφυροκοπώντας όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, παράλληλα στην Καλαμάτα καταφτάνει και η Γερμανική εμπροσθοφυλακή, όπου κατευθύνεται προς την παραλία. Οι άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο το μήκος της παραλίας ανά ομάδες, που προσπαθούσαν να καλυφθούν από τους ελαιώνες (λόγω των βομβαρδισμών) χωρίς μεταξύ τους επικοινωνία, και με μία υποτυπώδη και αποκομμένη διοίκηση, αιφνιδιασμένη από την τόσο γρήγορη προσέλευση των Γερμανικών δυνάμεων. Τότε μικρές ομάδες ανδρών, αναλαμβάνουν να καθυστερήσουν ή και να ανακόψουν ακόμα την είσοδο των Γερμανών στο παράκτιο μέτωπο, για να συνεχιστεί η επιβίβαση των ανδρών στα καράβια, που θα τους οδηγήσουν στην Κρήτη. Οι μάχες που δόθηκαν σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εμπλεκόμενων ήταν σκληρές .

Οδομαχίες είχαμε μεταξύ των οδών Φαρών και Κανάρη, επίσης επί της Μαιζώνος, Κορώνης και Σανταρόζας, Ακόμα σκληρότερες μάχες δόθηκαν στην προκυμαία και περιμετρικά του λιμένος. Σημαντικές ήταν οι απώλειες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Δυστυχώς όμως ο διοικητής της ναυτικής δύναμης το βράδυ της 28ης Απριλίου αναγκάστηκε να σταματήσει οριστικός την εκκένωση, φοβούμενος ότι μπορεί να τους χτυπήσουν Ιταλικά υποβρύχια. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το πρωί της 29ης Απριλίου περί τις 7.000 στρατιώτες παραδόθηκαν στις Γερμανικές δυνάμεις. Για την ιστορία καλό είναι να αναφερθεί, ότι αρκετοί Καλαματιανοί βοήθησαν ριψοκινδυνεύοντας, (παρ’ όλη την απαγόρευση από τους Γερμανούς) να φυγαδευτούν αρκετοί σύμμαχοι προς την Κρήτη και την μέση Ανατολή.

Μνημείο των πεσόντων Συμμάχων

Κάθε χρόνο στο νότιο άκρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων που βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων Συμμάχων, πραγματοποιείται τελετή μνήμης για τη Μάχη της Καλαμάτας, παρουσία απογόνων των μαχητών που έλαβαν μέρος στη Μάχη (Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Ελλήνων).

Πηγή: neoskosmos.com

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

agios ioannis xozebitiis adologala.gr patriarxeio ierosolymon eidiseis nea

Η μνήμη τοῦ Οσίου Ιωάννου του νέου Χοζεβίτου στην Ιερά Μονή του Χοζεβά στην Ιεριχώ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 2 / 2021 , 4:58 από news_room Τήν Δευτέραν, 28ην Ἰουλίου/ 10ην Αὐγούστου 2020, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ μνήμη τοῦ ὁσίου Ἰωάννου τοῦ νέου Χοζεβίτου εἰς τήν Ἱεράν Μονήν τοῦ Χοζεβᾶ, κειμένην εἰς τήν ἔρημον τοῦ Χειμάρρου Χορράθ, οὐχί μακράν τῆς Ἱεριχοῦς. Κατά τήν ἡμέραν ταύτην ἡ […]

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη προπέμφθηκε στην αιωνιότητα, από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κυρός Γερμανός, το Σάββατο του Λαζάρου, 16 Απριλίου 2022. Το πρωί, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, στο τέλος της οποίας εψάλη νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Ιεράρχου. Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος. Ακολούθως, στις 11 π.μ., τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου, συμπαραστατουμένου από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Μύρων κ. Χρυσόστομο, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρο, Ιταλίας κ. Πολύκαρπο, Κρήνης κ. Κύριλλο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, Πέτρας και Χερρονήσου κ.Γεράσιμο και Σαράντα Εκκλησιών κ.Ανδρέα. Το πένθος της Μητρός Εκκλησίας έφεραν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων και Ικονίου κ. Θεόληπτος. Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε, κατά την τάξη, ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Προύσης κ. Ιωακείμ, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Αραβισσού κ. Κασσιανός και Τράλλεων κ. Βενιαμίν, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και των παρακειμένων Ι. Μητροπόλεων, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστου Μ. Εκκλησίας, η Ευγεν. κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, με τον σύζυγό της Εξοχ. κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Πρέσβη της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγγενείς του εκλιπόντος, παράγοντες της Ομογένειας, Αντιπροσωπείες Καθηγητών και μαθητών των ιστορικών ομογενειακών Εκπαιδευτηρίων Ζωγραφείου και Ζαππείου, και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό. Ο ενταφιασμός του αειμνήστου Ιεράρχου έγινε σε οικογενειακό τάφο στο Κοιμητήριο του Σισλή, από τόν Σεβ. Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών, άμεσο διάδοχό του στην Περιφέρεια Σταυροδρομίου.

Η κηδεία του Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κυρού Γερμανού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 17 / 4 / 2022 , 22:27 από news_room Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη προπέμφθηκε στην αιωνιότητα, από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κυρός Γερμανός, το Σάββατο του Λαζάρου, 16 Απριλίου 2022. Το πρωί, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, […]

Pin It on Pinterest