30 °C Athens, GR
15/08/2022

Τελευταια Νέα
Βέρμιο-Καστανιά : Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Κυρά του Πόντου, Παναγία Σουμελά – Adologala.gr Tα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ναύπακτο – Adologala.gr Τα προεόρτια της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ηράκλειο Αττικής – Adologala.gr Μήνυμα για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο – Adologala.gr Αίγυπτος: 40 νεκροί και 45 τραυματίες από φωτιά σε εκκλησία στην Γκίζα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η εορτή της Παναγίας αφορμή να θυμηθούμε τις μητέρες μας και να τους πούμε «ευχαριστώ» – Adologala.gr Τι αλλάζει από τις 20 Αυγούστου για την ελληνική οικονομία Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Bou Habib

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Bou Habib

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 23 / 4 / 2022 , 11:53 από news_room

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου

Εξοχότατε Υπουργέ Bou Habib,

αγαπητέ Abdallah,

Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που φιλοξενώ σήμερα στη Λευκωσία τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Λιβάνου κ. Abdullah Bou Habib. Κατά την άποψή μου, και πιστεύω ότι αυτό ισχύει για τους περισσότερους Κύπριους, η εγγύτητά μας με τον Λίβανο δεν είναι μόνο γεωγραφική, ο Λίβανος βρίσκεται στην καρδιά μας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει μια φυσική συγγένεια μεταξύ των λαών μας, η οποία τροφοδοτείται περαιτέρω από την παρουσία μιας μεγάλης και φιλόμοχθης λιβανέζικης κοινότητας στην Κύπρο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που επιδεικνύουμε αυτή την ειλικρινή αλληλεγγύη μεταξύ μας όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνήσεων, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας γενικότερα, κάθε φορά που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν κάποια κρίση. Έχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της πραγματικότητας ξανά και ξανά, και κυρίως στον απόηχο της τρομακτικής έκρηξης τον Αύγουστο του 2020.

Είναι πράγματι πολύ δύσκολοι οι καιροί για τον Λίβανο. Είχαμε επομένως μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Abdullah, ο οποίος με ενημέρωσε για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, τις προσπάθειες της λιβανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις και τις απόψεις του για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Από την πλευρά μου, έχω μεταφέρει στον Υπουργό Bou Habib ότι, όπως έχουν χρέος να κάνουν οι εγκάρδιοι φίλοι, παρακολουθούμε πολύ στενά την κρίση στον Λίβανο.

Επανέλαβα τη θέση μας, την οποία συμμερίζονται όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ και στην περιοχή. Κανείς δεν θέλει να δει τον Λίβανο να αποτυγχάνει, πολύ περισσότερο δε η Κύπρος.

Όμως, για να ανακάμψει πραγματικά ο Λίβανος, είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβει την ιδιοκτησία της λύσης στα προβλήματά του. Η διεθνής κοινότητα έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να παράσχει οικονομική και τεχνική βοήθεια. Χαιρετίζουμε θερμά τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με το ΔΝΤ και τη βελτίωση των σχέσεων με τα κράτη του Κόλπου, ως θετικά νέα.

Προσβλέπουμε στη διοργάνωση των βουλευτικών εκλογών σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες που δικαίως έχει ο λιβανικός λαός.

Επανέλαβα τη βούληση της Κύπρου και της ΕΕ να συνεργαστούν με όλες τις εποικοδομητικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα επιφέρουν μεταρρυθμίσεις, διαφάνεια και υπευθυνότητα έναντι του λιβανικού λαού.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση στον Λίβανο κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη είναι από το περιφερειακό και παγκόσμιο πλαίσιο. Η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία και οι περιφερειακές διενέξεις έχουν αναμφισβήτητα ενισχύσει τις προκλήσεις που ταλανίζουν τον Λίβανο και περιπλέκουν την αντιμετώπισή τους. Ως εκ τούτου, είναι όπως πάντα αναγκαίο να επιβεβαιώσουμε την αμετακίνητη υποστήριξή μας στη σταθερότητα, την ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία του Λιβάνου.

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για περιφερειακά θέματα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρέθηκε ασφαλώς στο επίκεντρο της συζήτησής μας.

Ως χώρες που έχουμε βιώσει τον πόλεμο, δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε τη σταθερή υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την ανάγκη να σταματήσει η αιματοχυσία. Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία την ανάλυση του συναδέλφου μου για το πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει ήδη τη Μέση Ανατολή.

Αδημονούμε να αναπτύξουμε τον τριμερή μηχανισμό μας με τον Λίβανο εστιάζοντας σε τομείς συνεργασίας που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες και προβλήματα του Λιβάνου. Στόχος μας είναι αυτός ο μηχανισμός να έχει θετική επίδραση στις ζωές των πολιτών μας και ιδιαίτερα της νεολαίας, αποτελώντας ένα πρότυπο σεβασμού και συνεργασίας.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον ομόλογό μου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τη βαθιά μας εκτίμηση για τη διαχρονική στάση αρχών του Λιβάνου όσον αφορά τις προσπάθειές μας για επανένωση του νησιού στη βάση των συμφωνημένων παραμέτρων του ΟΗΕ.

Αγαπητέ Abdallah,

Θέλω να σας καλωσορίσω για άλλη μια φορά στην Κύπρο και να εκφράσω τη χαρά μου για τη συνέχιση του συχνού και ανοιχτού διαλόγου μεταξύ των χωρών μας.

Ευχαριστώ.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί την Τ.Χ. Λουτ, στη Νέα Υόρκη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 26 / 9 / 2021 , 22:38 από news_room O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα δεχθεί σήμερα στις 7 μ.μ. (ώρα Νέας Υόρκης), την κα Τζέιν Χολ Λουτ. Πρόκειται για αποχαιρετιστήρια συνάντηση της κας Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει του τερματισμού των καθηκόντων της ως […]

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά, στο Παρίσι

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά, στο Παρίσι

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 5 / 3 / 2022 , 16:18 από news_room Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά παρουσίασε ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων της η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση. Η κα Ανθούση συμμετείχε σήμερα σε Διάσκεψη με θέμα «Χτίζοντας το μέλλον της Ευρώπης: […]

Pin It on Pinterest