17 °C Athens, GR
19/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Πρόταση ψηφίσματος του Βουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη μετά την επίσκεψη του στην Πρεσβεία των ΗΑΕ Μια εβδομάδα μετά, η οικογένεια της Δημοσιογράφου που σκοτώθηκε από Ισραηλινά πυρά θρηνεί και θέλει δικαιοσύνη Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Ακρόπολη: Επίσημη έπαρση της Ελληνικής Σημαίας παρουσία του Αρχιεπισκόπου Σύνοδος της Αμερικής: Η Νικαράγουα «δεν ενδιαφέρεται» να συμμετάσχει Αντιπροσωπεία από την τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Πατριαρχείο Γεωργίας: Παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηε η εορτή της Οικογένειας και του σεβασμού προς τους Γονείς Ολοκληρώθηκε η Ορθόδοξη Προσυνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών Στην Ιερατική Σύναξη των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών Α-Ζ παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Σε δύο εκδηλώσεις επαγγελματικών Λυκείων της Χαλκίδας παρέστη ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Σύναξη κληρικών της Εκκλησίας των Σερρών

synaxi-serres-mitropoli

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 3 / 2022 , 20:20 από news_room

Γενική Σύναξη των εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, στον ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών.

Μετά την γενομένη εναρκτήρια προσευχή, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, με αφορμή την επί θύραις είσοδο στην κατανυκτικότατη περίοδο της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, ανέπτυξε, με πατερικές και αγιογραφικές αναφορές, σκέψεις ωφέλιμες και επιστηρικτικές για το προκείμενο πνευματικό, αγιαστικό και ιεραποστολικό έργο των κληρικών.

Μεταξύ άλλων, ο Σεβ. ανέφερε: «Η αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή προβάλλει ενώπιόν μας ως μία ποιότητα ζωής, ως επιλογή ελευθερίας, ως πρόσκληση πνευματικής ανατάσεως με οδηγό τον αιώνιο Ευαγγελικό λόγο, ως μία αφετηρία πνευματικών αγώνων κατά της αμαρτίας, που ως μία βαθειά υπαρξιακή τραγωδία μας χωρίζει από τον Θεό, γεγονός ιδιαιτέρως επώδυνο για τον άνθρωπο.

Το πνευματικό μας έργο κατ’ αυτήν την αγία και κατανυκτική περίοδο του εκκλησιαστικού μας έτους, έχει συγκεκριμένο πνευματικό στόχο, την απομάκρυνση από την χώρα της απαράκλητης φτώχειας και σκλαβιάς και την επιστροφή μας στον οίκο του ουρανίου Πατρός μας. Ο πνευματικός αγώνας της μεγάλης Τεσσαρακοστής μας οδηγεί με ασφάλεια στο ολόφωτο κατώφλι της Αναστάσεως του Κυρίου μας, που σηματοδοτεί τη νίκη κατά του θανάτου και το σωτήριο πέρασμά μας στην πληρότητα της ζωής.

Κυρίαρχη θέση στον αγώνα μας κατ’ αυτήν την σεπτή περίοδο, αλλά και σε ολόκληρη την ζωή μας κατέχει το ουράνιο δώρο της μετανοίας, δώρο αντάξιο της μεγαλοσύνης και της φιλανθρωπίας του ουρανίου Πατέρα μας. Στον γενναιοφρόνως αγωνιζόμενο κατά της πολυειδούς αμαρτίας άνθρωπο, έρχεται βοηθός ο ίδιος ο Θεός.

Η μετάνοια, ως ποιότητα ζωής, κάλεσμα σωτηρίας και επιλογή ελευθερίας, απευθύνεται από τον Κύριό μας στον καθένα μας προσωπικώς, αλλά και στις κοινωνίες και τα έθνη, που καθώς απομακρύνονται από τον Θεό, βιώνουν τις πικρές συνέπειες της αποστασίας τους. Είναι αφάνταστα πικρό να εγκαταλείπει ο άνθρωπος τον Θεό και να ζει μακριά Του. ”Γνῶθι, λέγει το στόμα του Θεού, ο προφήτης Ιερεμίας, καὶ ἰδέ, ὅτι πικρόν σοι τὸ καταλιπεῖν σε ἐμέ” (Ιερ. 2, 19). Αυτή την τραγική πραγματικότητα ζει σήμερα ο κόσμος».

Στο τέλος της συνάξεως, ο Σεβ. κ. Θεολόγος έκανε ειδική αναφορά στην εξόχως θλιβερή και λίαν ανησυχητική παγκόσμια επικαιρότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται εξαιτίας της πολεμικής συρράξεως και εισβολής στην Ουκρανία και εκάλεσε όλους τους κληρικούς σε πνευματικό συναγερμό ολοθύμου προσευχής, υπέρ της αμέσου καταπαύσεως των εχθροπραξιών, παρακλήσεως και στηρίξεως του χειμαζομένου λαού, μέρος του οποίου αποτελούν και οι δοκιμαζόμενοι ομογενείς Έλληνες αδελφοί μας της νοτίου κυρίως Ουκρανίας και επικρατήσεως της ειρήνης, της συνέσεως, της ψυχραιμίας και της αμοιβαίας κατανοήσεως στις σχέσεις των δύο λαών.

«Η Εκκλησία μας, ετόνισε ο Σεβ., θα επιτελέσει και πάλι το πνευματικό και φιλανθρωπικό της χρέος, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα βοηθήσει, στο μέτρο που θα ζητηθεί, συντεταγμένα και οργανωμένα, στην θεραπεία της βαθειάς ανθρωπιστικής κρίσεως, που προκαλεί η τραγωδία του πολέμου».

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο ετήσιο μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 22 / 5 / 2021 , 16:40 από news_room Το ετήσιο μνημόσυνο του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού τέλεσε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Παρέστησαν ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρ. Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η Πρόεδρος […]

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η ισχύς των Υπηρεσιακών και Διοικητικών Συμβουλίων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 11 / 2021 , 21:07 από news_room Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η ισχύς των Υπηρεσιακών και Διοικητικών Συμβουλίων Ο Υπουργός Εσωτερικών κος Μάκης Βορίδης λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού (COVID 19) στη διενέργεια συναντήσεων των συλλογικών οργάνων […]

Pin It on Pinterest