28 °C Athens, GR
22/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Εκδήλωση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο» Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός Με λαμπρότητα τιμά & εορτάζει η Νέα Σμύρνη την πολιούχο της Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ι.Μ. Καστορίας: Από την Κυριακή του Παραλύτου έως το Σάββατο προς της Σαμαρείτιδος Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ για την ανάδειξη των ευρημάτων στο Φαληρικό Δέλτα Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές της Βόρειας Κορέας Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη Στις 22 Μαϊου 2022 η πρώτη ιερά πανήγυρη του Αγίου Ευμενίου του νέου – Ανακοίνωση της Ι.Α.Κ.

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 13 / 3 / 2022 , 23:11 από news_room

Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέσθηκε σήμερα το πρωί, Α’ Κυριακή των Νηστειών, Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία κα­θι­ε­ρώ­θη­κε το 843 από την Αυ­το­κρά­τει­ρα Θεοδώρα, τον Υι­ό της Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πα­τριά­ρχη Κω­σταντινου­πό­λε­ως Με­θό­διο τον Ο­μο­λογη­τή.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και παρέστησαν, επίσης, μέ­λη της Κυ­βέρνησης, Βου­λευ­τές, Πρέσβεις των Ορ­θο­δό­ξων Κρα­τών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο Συνοδικός Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε: «Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα ή της αναστηλώσεως των Ιερών Είκόνων. Γιορτάζει η πίστη μας. Γιορτάζει η Εκκλησία μας. Τιμάται ό Θεός μας, αλλά τιμάται και ο άνθρωπος. Τιμάται η εικόνα του Θεού αλλά τιμάται αδιακρίτως και η εικόνα του κάθε ανθρώπου οποιασδήποτε μορφής. Δυστυχώς εμείς κοιτάζουμε αν είναι εύ μορφη ή δυσμορφη. Καλή ή κακή. ‘Αγαθή ή πονηρή. Ο Κύριός μας όμως είναι ο αδιακρίτως προσλαβόμενος τω γένει των ανθρώπων για να φωτίσει και τους εν σκότει καθημένους ώς φιλάνθρωπος».

Στον επίκαιρο λόγο του μίλησε, ακόμη, για τις ποικίλες σύγχρονες ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στην πατρίδα μας σημειώνοντας: «Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα εντάθηκαν τόσο με την οικονομική κρίση, αλλά και με την έξαρση παγκοσμίως της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ανακατατάξεις αυτές έχουν άμεσες συνέπειες στην πνευματική ζωή των ανθρώπων και δεν είναι δυνατόν να αφήσουν αδιάφορη την Εκκλησία, την οποία πρωταρχικά ενδιαφέρει η λύτρωση και η σωτηρία του ανθρώπου. Οι ανακατατάξεις είναι ουσιαστικά διαφοροποιήσεις και άλλοιώσεις του τρόπου της ζωής και της μορφής του φρονήματος του σύγχρονου ανθρώπου. Αρχίζουν από τον χώρο της ζωής στα αστικά κέντρα και καταλήγουν έστω και εξασθενημένες στην τελευταία αγροτική κατοικία. Εξαιρετικά δε λόγω της υπέρμετρης ταχύτητας του διαδικτύου και της μεταφοράς των ειδήσεων και των εικόνων από την τηλοψία. Αυτό δεν είναι ο λεγόμενος σύγχρονος πολιτισμός. Είναι κάτι βαθύτερο. Είναι ριζοσπαστική διαφοροποίηση της ουσίας της ζωής και της σκέψης του ανθρώπου. Η καθολικότητα του φαινομένου των ανακατατάξεων δημιουργεί οξύτατα προβλήματα για το έργο της Εκκλησίας. Οι πιστοί μας κινδυνεύουν να χάσουν τη βεβαιότητα της στάσεώς τους απέναντι στη ζωή την οποία κηρύσσει η Εκκλησία και διχάζονται μπροστά στο δίλημμα ή να μείνουν πιστοί στο κήρυγμα του Ευαγγελίου, ή να προσχωρήσουν στην περιοχή των ρευμάτων του σύγχρονου κόσμου».

Κάνοντας αναφορά στους νέους ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου υπογράμμισε: «Η Ελληνική Νεότητα είναι το ευπαθέστατο τμήμα του λαού της Εκκλησίας μας. Συγχρόνως όμως είναι και ο αξιολογότερος αγρός, ο οποίος ζητά καλλιέργεια και πολλούς κόπους από τους εργάτες της Εκκλησίας για μια μελλοντική καρποφορία για τη δόξα της. Διευκρινιστικά οφείλω να πω ότι εργάτες είναι όχι μόνον οι κληρικοί κάθε βαθμού, αλλά και οι γονείς και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και κάθε ένας που αγαπά και πονά τα νιάτα μας. Aπερίφραστα μπορεί να ειπωθεί ότι η οιασδήποτε μορφής προσφορά στους σημερινούς νέους, θέτει ως προϋπόθεση την αλλαγή των μεθόδων της μέχρι σήμερα ασκήσεως του έργου μας, την προσγείωσή μας στην πραγματικότητα και την πνευματική ασφυξία της εποχής μας, την αντικειμενική εκτίμηση των νέων παραγόντων της τεχνοκρατίας, της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Την γνώση των δεδομένων της ψυχολογίας των νέων μας, την εξουδετέρωση των ποικίλων εσωτερικών αναστολών της δραστηριότητάς μας και την ολοκληρωτική αφοσίωσή μας στο έργο της καλλιέργειας της νεότητος. Οι καιροί δεν επιτρέπουν αναβολές. Οι νέοι μας πιο πολύ ώριμοι από όσον ήταν οι παλαιότεροι στην ηλικία τους, σκέπτονται, κρίνουν και αισθάνονται. Ο οπαδισμός, ο χουλιγκανισμός, η αναρχία, ή αυτοκαταστροφική εγκληματική δραστηριότητα, ο σεξουαλισμός και οι εγκληματικές πράξεις, όπως κατά κόρον προβάλλονται δεν είναι ο κανόνας της ζωής των νέων. Οι πολλοί εξ όσων και εμείς διαπιστώνουμε είναι δεκτικοί στις προσπάθειές μας. Αισθάνονται, σκέπτονται, κρίνουν, διαλέγονται, αποδέχονται αυτά που με αγάπη και θυσιαστική διάθεση θα τούς προσφέρουμε. Το “γέγονα τα πάντα τοίς πάσι” του ιερού Αποστόλου Παύλου οφείλουμε να το κάνουμε κανόνα της ποιμαντικής μας ευθύνης. ” Εάν μή σκάψωμεν καί βαθύνωμεν, πότε δύναται άλλως καλώς φυτευθήναι;” έρωτά ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων. Πότε λοιπόν θα σκάψουμε όλοι μαζί, συστηματικά, απρόσωπα, ολοκληρωτικά για τη νέα γενιά; Στην προκειμένη περίπτωση και για επιβεβαίωση των λόγων μου παραθέτω τούς σύντομους στίχους ποιητή μας για το αμέριστο και ανιδιοτελές ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνουμε στους νέους μας.
“Κάποτε θα ρθουν να σου πουν πώς σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν και πως σε θέλουν.
Κάποτε θα ρθουν γνωστικοί λογάδες και γραμματικοί γιά νέα σε πείσουν.
Και όταν θα ρθουν οι καιροί πού θα χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα
Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα”».

Προ της Α­πο­λύ­σε­ως της Θεί­ας Λει­τουρ­γί­ας έγινε η Λι­τά­νευ­ση των Ι­ε­ρών Ει­κό­νων και ανεγνώσθη ο «Συνοδικός Τόμος της Ορθοδοξίας» εις ανάμνησιν του γεγονότος της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων, ενώ αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

άσκηση ταχείας ανάπτυξης Πυροβολαρχίας 155 χιλ TRG-1

Άσκηση ταχείας ανάπτυξης Πυροβολαρχίας 155 χιλ TRG-1

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 18 / 4 / 2021 , 17:04 από news_room Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων της Διοίκησης Πυροβολικού του ΓΕΕΦ, πραγματοποιήθηκε άσκηση ταχείας ανάπτυξης Πυροβολαρχίας 155 χιλ TRG-1. Κατά τη διάρκειά της άσκησης εξετάστηκαν όλα τα σενάρια της τακτικής και τεχνικής διεύθυνσης του πυρός καθώς και οι […]

Άνδρας που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία στο Βέλγιο συνελήφθη στη Βουλγαρία

Άνδρας που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία στο Βέλγιο συνελήφθη στη Βουλγαρία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 / 11 / 2021 , 21:22 από news_room Οι αρχές της Βουλγαρίας συνέλαβαν καθώς εισερχόταν στη χώρα μέσω των συνόρων της με την Τουρκία έναν άνδρα που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία στο Βέλγιο, έκαναν γνωστό χθες Πέμπτη οι βουλγαρικές αρχές. Συνελήφθη προχθές Τετάρτη κατά τη διάρκεια ειδικής […]

Pin It on Pinterest