26 °C Athens, GR
22/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Εκδήλωση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο» Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός Με λαμπρότητα τιμά & εορτάζει η Νέα Σμύρνη την πολιούχο της Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ι.Μ. Καστορίας: Από την Κυριακή του Παραλύτου έως το Σάββατο προς της Σαμαρείτιδος Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ για την ανάδειξη των ευρημάτων στο Φαληρικό Δέλτα Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές της Βόρειας Κορέας Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη Στις 22 Μαϊου 2022 η πρώτη ιερά πανήγυρη του Αγίου Ευμενίου του νέου – Ανακοίνωση της Ι.Α.Κ.

“Οι γυναίκες μιλούν για τη μαία”, εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

"Οι γυναίκες μιλούν για τη μαία", εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 9 / 3 / 2022 , 0:47 από news_room

Το Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθηνών (ΣΕΜΜΑ) διοργάνωσαν εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Σήμερα είναι μια εξαιρετική μέρα, είναι ένα αφιέρωμα παγκόσμιο στη γυναίκα. Τη γυναίκα τόσο ως παραγωγικό άτομο προς την κοινωνία, αλλά και ως αναπαραγωγικό άτομο. Τόσο σαν χώρα όσο και σαν Ε.Ε έχουμε τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας – δημογραφικού. Και θα πρέπει να το δούμε ως πολιτεία, κοινωνία και αυτοδιοίκηση συνολικότερα» τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Καλδής.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας θέλει να βελτιώσει την εικόνα της υπογεννητικότητας και σε αυτό το στόχο οι μαίες μπορούν να επιτελέσουν καθοριστικό ρόλο. Επιπλέον, στο Υπουργείο Υγείας δημιουργήθηκε ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για τη ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, όπως τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, με «κύριο στόχο να αναπτύξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές, με έμφαση στη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών και όλων των εργαζομένων, ειδικά στο χώρο της υγείας».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε για τη δική της εμπειρία μητρότητάς και τη σχέση με τη δική της μαία. «Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μαία ήταν εκείνη που με την επιστημονική της κατάρτιση αλλά κυρίως με την εμπειρία της με βοήθησε να κατανοήσω σε βάθος κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα με προετοίμαζε τόσο σωματικά και πνευματικά, αλλά και συναισθηματικά για τον τοκετό, τον θηλασμό και τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των βρεφών», περιέγραψε η βουλευτής της ΝΔ.

«Η Σχολή Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΔΑ που έχω την τιμή να προΐσταμαι», ανέφερε η κοσμήτορας, Λήδα Γώγου, «είναι μια γυναικοκρατούμενη σχολή. Και το Τμήμα Μαιευτικής είναι ένα ενεργό και κοινωνικά ευαίσθητο σύνολο. Σας συγχαίρω γι’ αυτό. Υποστηρίζουμε τον αγώνα σας, τη δραστηριότητά σας κάθε μέρα, σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Γιατί ο αγώνας αυτός είναι αγώνας βελτίωσης και ανόρθωσης όχι μόνο των γυναικών αλλά και του κοινωνικού συνόλου».

Σε μια εποχή που ο προσδιορισμός του φύλου εγείρει συζητήσεις επί συζητήσεων «είμαστε εδώ να γιορτάσουμε τη γυναίκα όχι ως προσδιορισμό του φύλου αλλά ως ιδέα», επεσήμανε η πρόεδρος Τμήματος Μαιευτικής ΠΑΔΑ, Κατερίνα Λυκερίδου. «Οι ίδιες οι γυναίκες οφείλουν να προασπίζονται τα δικαιώματά τους γιατί η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους δεν είναι πάντα δουλειά των άλλων. Να μην αποδέχονται συμπεριφορές που καταπατούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους ή που επιχειρούν να μειώσουν την αξία του φύλου του. Να μην γίνονται οι ίδιες φορείς των στερεότυπων εκείνων που θέλουν να απαλείψουν. Το να εκφραστεί μια γυναίκα υποτιμητικά για τις ικανότητές και την αξία των γυναικών είναι πολύ πιο επιζήμιο, από μια αντίστοιχη συμπεριφορά ενός άνδρα, διότι υποδηλώνει απουσία αυτοεκτίμησης και υπονομεύει προσπάθειες δεκαετιών» τόνισε η κα. Λυκερίδου.

Η πρόξενος της Ουκρανίας, Νάταλι Μέλνικ, μίλησε για την εμπειρία του τοκετού που είχε στην Ελλάδα και για την υποστήριξη από τη μαία της, Τζένη Δημητροπούλου, την οποία αποκάλεσε φύλακα άγγελο της. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δράμα που βιώνει αυτήν την περίοδο η χώρα της ζητώντας, με δάκρυα στα μάτια, «ο ουρανός να γίνει πιο καθαρός για τα παιδιά μας».

Για τη σχέση με τη δική της μαία αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον τελευταίο τοκετό μίλησε η Τζένη Μπαλατσινού. «Αν δεν είχα τη Λαμπρινή δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να βιώσω τόσο ωραία τις εύκολες εγκυμοσύνες μου και τους εύκολους τοκετούς και τόσο ανώδυνα την τελευταία που ήταν αρκετά δύσκολη. Η συμβουλευτική που έχουμε από τη μαία μας εμείς οι γυναίκες, είναι πολύ σημαντική. Σε ότι αφορά τη δράση σας και τον αγώνα σας θα είμαι πάντα δίπλα σας. Εύχομαι οι δυο γυναίκες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Υγείας να ολοκληρώσουν το έργο σε ότι αφορά το birth center που χρειάζεται να γίνει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όλη η Ευρώπη έχει. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε κάτι τέτοιο».

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών, το Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς και τις Γυναίκες του ΟΗΕ στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο της μαίας παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι οι μαίες θα μπορούσαν να σώσουν 4,3 εκατ. ζωές, όμως σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ανάμεσα στους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συχνά πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ υφίστανται το λεγόμενο bullying στην εργασία.

Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας ήταν η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, η βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, η βουλευτής ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ο αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Αθηναίων, Μανώλης Καλαμπόκας, ο καθηγητής-ιατρός, Νίκος Βλάχος κ.α.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Δωρεά στην Ι.Μ. Χαλκίδος προσέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Θυάτειρα»

Δωρεά στην Ι.Μ. Χαλκίδος προσέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Θυάτειρα»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 12 / 2021 , 18:31 από news_room Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως τον Πρόεδρο του Συλλόγου «ΘΥΑΤΕΙΡΑ», κ. Γ. Παπαγιαννόπουλο, τον Αντιπρόεδρο, Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Αλεξανδρή και εκ των μελών του Συλλόγου […]

to symbolo tis pisteos - enimerosi - eidiseis - proseyxes - ekklisiastiki epikairotita

Το Σύμβολο της Πίστεως

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 7 / 2 / 2021 , 1:07 από news_room Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, […]

Pin It on Pinterest