15 °C Athens, GR
22/02/2024

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Μία κυβέρνηση σε υπερπροσπάθεια, αλλά δεν λύνονται όλα τα προβλήματα σε μία μέρα Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Οι κατασκηνώσεις μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν την πίστη τους» Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Οι υποψήφιοι, στην ευθεία για τις Αμερικανικές εκλογές του 2024 Απόψεις: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Διέρρηξαν 13 εκκλησίες μέσα σε ένα μήνα στην Πάφο – Σύλληψη 3 νεαρών 25, 20 και 16 ετών Θυρανοίξια Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών στην Ιορδανία Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην Ιερά Κομνήνειο Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Στομίου Λάρισας Επίσκεψη του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών Η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους Εξαρθρώθηκε σπείρα τα μέλη της οποίας διέπρατταν επιθέσεις σε πελάτες νυχτερινών καταστημάτων 7ο Ετήσιο συνέδριο Capital Link Cyprus Shipping, στη Λεμεσό Ύποπτος για τη δολοφονία γυναίκας στη Νέα Υόρκη, συνελήφθη στην Αριζόνα μετά από επίθεση σε υπάλληλο Οι Nιοχωρίτες εόρτασαν τον Άγιο Χαράλαμπο στην πατρώα γη

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τα όπλα σκορπούν τον θάνατο, δεν κάνουν διακρίσεις

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 3 / 2022 , 3:12 από news_room

Νέα έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ήδη οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες συνανθρώπους μας και στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, απηύθυνε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, σήμερα, 20 Μαρτίου 2020, Β’ Κυριακή των Νηστειών, στον προσφάτως πανηγύρισαντα Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας.

“Αγαπητοί μας Χριστιανοί, ο πόλεμος δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να αποτελή επιλογή για την επίλυση των όποιων διαφορών. Τα όπλα σκορπούν τον θάνατο και, ασφαλώς, δεν κάνουν διακρίσεις. Σκοτώνουν τους πάντες. Το μαρτυρούν οι τραγικές εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες είκοσι πέντε ημέρες. 

Δυστυχώς, οι ομόδοξοι εισβολείς της Ουκρανίας, ενός κυριάρχου και ανεξαρτήτου κράτους, μοιάζουν να επιδιώκουν την απόλυτη ταπείνωσι του υπερηφάνου, πιστού και αδελφού τους Ουκρανικού λαού, ο οποίος αγωνίζεται ηρωικώς και θυσιαστικώς για την ελευθερία του. Ταυτόχρονα, όμως, εκείνοι που επέλεξαν τον δρόμο του πολέμου οδηγούν και δικούς τους νέους στον όλεθρο. Αρκετές χιλιάδες Ρώσων στρατιωτών έχουν χάσει τη ζωή τους. Γιατί τις επιπτώσεις του τις βιώνουν ήδη απλοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές. Μητέρες Ουκρανές και Ρωσσίδες αποχωρίστηκαν τα παιδιά τους που πήγαν να πολεμήσουν, και αρκετές από αυτές ήδη, δυστυχώς, θρηνούν τον χαμό τους.

Επιλαμβανόμεθα της ευκαιρίας της εδώ παρουσίας μας για να διατρανώσουμε για άλλη μια φορά με όλη μας τη δύναμη: σταματήστε αυτήν την φρίκη! Σταματήστε τώρα τον πόλεμο! Φτάνει πιά η παραφροσύνη! Πόσο αίμα θα αντέξη ακόμη η γη μας; Πόσους πιά νεκρούς θα χωρέση στα σπλάχνα της; Πόσα άλλα δάκρυα θα ποτίσουν το χώμα της;”

Ο Παναγιώτατος σημείωσε πως ενώπιον της πρωτοφανούς αυτής ανθρωπιστικής κρίσεως η Μητέρα Εκκλησία δεν θα μπορούσε να μείνει αδρανής και αδιάφορος. Υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, ο ίδιος προσωπικώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο την καταδίκασαν απερίφραστα και ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, απευθύνοντας έκκληση για αδιάλειπτη προσευχή «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου», στην οποία οδηγεί μόνον ο ειλικρινής διάλογος. 

“Κινητοποιήσαμε δε όλες τις εδώ κοινότητές μας για τη συγκέντρωσι τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζομένους αδελφούς μας εν Ουκρανία, αλλά και για φιλοξενία, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, οικογενειών που βρήκαν καταφύγιο στην Πόλη μας.

Η ανταπόκρισις ήταν πραγματικά συγκινητική και είμεθα ιδιαιτέρως υπερήφανοι για την ενταύθα Ομογένειά μας, η οποία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η καρδιά του Ορθοδόξου Ρωμηού της Πόλεως κτυπά δυνατά και πάλεται από την έντονη επιθυμία συνδρομής του εν ανάγκαις ευρισκομένου πλησίον. Επιθυμούμε, και εκ της θέσεως αυτής, να εκφράσουμε την Πατριαρχική μας ευαρέσκεια προς τον ακάματο και δραστήριο Πρόεδρο του ΣΥΡΚΙ (Συνδέσμου Υποστηρίξεως Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων), Εντιμότατο κ. Γεώργιο Παπαλιάρη, καθώς και προς τους αξίους συνεργάτες του, για την προθυμία τους να αναλάβουν τη συγκέντρωσι και, εν συνεχεία, την προώθησι της προαναφερθείσης βοηθείας. Η αναγνώρισι, η εκτίμησι και η ευλογία της Μητρός Εκκλησίας τους συνοδεύουν στους κόπους τους.”

Νωρίτερα ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στον τιμώμενο, σήμερα, από την Εκκλησία μας, μεγάλο Ιεράρχη και Θεολόγο, Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

“Επιφανής μοναχός του Αγίου Όρους, ο Παλαμάς αποτελεί φωτεινό αστέρα στο νοητό στερέωμα της Εκκλησίας, του οποίου τη σοφία και αγιότητα αναγνωρίζουν σήμερα και οι άλλοτε αντίπαλοί του Δυτικοί. 

Ήταν και παραγωγικότατος συγγραφέας ο μεγάλος αυτός γόνος της Πόλεώς μας, και πλην των δογματικών, ασκητικών και ηθικών έργων του αφήκε και λόγους διδακτικούς και οικοδομητικούς. Εις ένα εξ αυτών λέγει χαρακτηριστικώς ότι όταν από κάπου λείψη η αγάπη, εκεί είναι αδύνατον να παραμείνη η χάρις και η προστασία του Θεού. Εις άλλο σημείο, το οποίο νομίζει κανείς ότι εγράφη για τις σημερινές τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι αδελφοί μας στην Ουκρανία, λέγει ο Άγιος Γρηγόριος, ότι πρέπει να επιδιώκουμε την ειρήνη, όχι μόνον διότι είμεθα αδελφοί όλοι ως τέκνα του αυτού Θεού Πατρός, αλλά και διότι έχουμε την ίδια μητέρα, την Εκκλησία, και την ίδια ευσέβεια, της οποίας αρχηγός και τελειωτής είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, ο οποίος είναι όχι μόνον Θεός μας, αλλά ευδόκησε, κατεδέχθη, να είναι και αδελφός μας. Και ερωτά: εάν χωρίς ειρήνη με όλους τους ανθρώπους είναι αδύνατον να δη κανείς τον Θεό, πως μπορεί να ελπίζη ότι θα Τον αντικρίση στην άλλη ζωή εκείνος που δεν έχει ειρήνη ούτε με αυτούς που θεωρεί αδελφούς του;”

Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Επόπτη της Περιφερείας Υψωμαθείων, τους Αρχιερατικούς Προϊσταμένους των άλλων Περιφερειών της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και τους Σεβασμιωτάτους Ποιμενάρχες των όμορων Μητροπόλεων, καθώς και τον Εντιμ. κ. Χονδρόπουλο, Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Βλάγκας, και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών όλων των Κοινοτήτων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για την Ουκρανία.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο οποίος αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε:

“Η Εκκλησία μετέχει της Τριαδικής ουράνιας βασιλείας της αγάπης και της ειρήνης και συνεπώς πρέπει με προφητικό τρόπο να καταδικάζει τις διαβολικές ενέργειες που καταλύουν και καταστρέφουν την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ των ανθρώπων και μάλιστα μεταξύ ομοδόξων αδελφών λαών. Πόσο λυπηρό και υποκριτικό είναι το γεγονός ότι εκκλησιαστικοί ταγοί δεν καταδικάζουν συγκεκριμένα και απερίφραστα τον διεξαγόμενο αδελφοκτόνο πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος δεν ξεχωρίζει Ουκρανούς και ρωσσοφώνους ορθοδόξους, καταλύει την αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία ενός λαού και υποδαυλίζει περισσότερο μίσος ενάντια στον εισβολέα.”

Επίσης, με θερμούς λόγους υποδέχθηκε τον Παναγιώτατο και η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ευγεν. κ. Εύα Θεοδωρίδου. 

Κατά την θεία λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιερολ. Διάκονος της Σειράς κ. Βαρνάβας. 

Εκκλησιάστηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο οποίος υπηρετεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο Εντιμολ. Άρχων Έξαρχος κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, με τη σύζυγό του Ευγεν. κ. Μαρίνα και τον στενό συνεργάτη του Δρα κ. Γρηγόριο Πενέλη, ομάδα Εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών του 2ου Γενικού Λυκείου Άρτας και πιστοί από την Πόλη.

Στη συνέχεια προσφέρθηκε κέρασμα στην Κοινοτική Αίθουσα, όπου οι μικροί μαθητές της Κοινότητας απήγγειλαν ποιήματα. 

Φωτογραφία άρθρου: Αρχείο

Σχετικά Άρθρα

Εργασίες αποκατάστασης στον Ναό του Αγίου Θεράποντα, μνημείο σύμβολο της πόλης της Μυτιλήνης

Εργασίες αποκατάστασης στον Ναό του Αγίου Θεράποντα, μνημείο σύμβολο της πόλης της Μυτιλήνης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 1 / 2023 , 15:22 από news_room Με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιούν ένα έργο δύσκολο όσο και αναγκαίο, αφού αφορά τον ναό – μνημείο του Αγίου θεράποντα, ο οποίος περίπου 130 χρόνια τώρα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται το πρόγραμμα […]

Η Σύναξη της Θεοτόκου στους Αγίους Τόπους

Η Σύναξη της Θεοτόκου στους Αγίους Τόπους

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 9 / 1 / 2024 , 9:07 από news_room Τήν Δευτέραν, 26ην Δεκεμβρίου 2023/ 8ην Ἰανουαρίου 2024, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου εἰς τόν Ἱερόν Ναόν τῶν Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης ἡ ἑορτή τῶν Χριστουγέννων, καθ’ ὅτι τήν 25ην τοῦ μηνός ἑωρτάσθη εἰς Βηθλεέμ, συμφώνως προς τό ἔθος τῆς Ἐκκλησίας Ἱεροσολύμων καί τῆς Ἁγιοταφιτικῆς […]