26 °C Athens, GR
16/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών των Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Έφτασε στν Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Αναμένεται συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάϊντεν και Γερουσία Επίθεση στο Μπάφαλο: «Το μίσος παραμένει κηλίδα στην ψυχή της Αμερικής», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν Το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Στην Κύπρο ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας – Επισκέφθηκε τον έξαρχο του Παναγίου Τάφου – Είχε συνάντηση & με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Η Εύβοια πανηγύρισε με λαμπρότητα την Σύναξη πάντων των Ευβοέων Αγίων Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Το ρατσιστικό μίσος στην Αμερική είναι μακροχρόνιο μόρφωμα Η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστίν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Επίσκεψη του Υπαρχηγού του ΓΕΕΘΑ της Ελλάδος Ιωάννη Δρυμούση στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τα μέσα ενημερώσεως οφείλουν να λειτουργούν ως πυλώνας της δημοκρατίας

Οικουμενικός Πατριάρχης Τα μέσα ενημερώσεως οφείλουν να λειτουργούν ως πυλώνας της δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 13 / 3 / 2022 , 23:18 από news_room

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Μ. Εσπερινό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Ιεράρχες Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Σαράντα Εκκλησίων κ. Ανδρέας και Προύσης κ. Ιωακείμ, κληρικοί, και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Νοταρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Εντιμολ. κ. Αριστείδη Βικέτο, Δημοσιογράφο, από τον Βύρωνα Αττικής, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κύπρο.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι οι ανά τον κόσμο Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου “είναι συνεργοί εις την ζωήν της Εκκλησίας μας και πρωτεργάται εις την υπεράσπισιν των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου”, και εξήγησε ότι οι Νοτάριοι ήταν, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην υπηρεσία του Κράτους και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

“Και υμείς, Εντιμολογιώτατε, έχετε πολλάς ικανότητας, ζήλον και αφοσίωσιν εις το λειτούργημά σας, την δημοσιογραφίαν, την οποίαν διακονείτε ευόρκως επί τεσσαρακονταετίαν και πλέον. Εκεί εκπροσωπείτε και εκφράζετε, με το ήθος και την υπευθυνότητα που σας διακρίνει, τας πνευματικάς αξίας του καθ’ ημάς πολιτισμού, ο οποίος έσωσε το Γένος καθ’ όλην την περιπετειώδη πορείαν του, σήμερον δε αποτελεί εγγύησιν διά την παρουσίαν και την μαρτυρίαν μας, εντός ενός πολυπλόκου και απαιτητικού περιβάλλοντος.”

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις ιερές εικόνες, την αναστήλωση των οποίων εορτάζει η Εκκλησία κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, και σημείωσε ότι “μαρτυρούν την αλήθειαν της σωτηρίας του ανθρώπου και του κόσμου εν Χριστώ, και εν ταυτώ, παραπέμπουν εις την εσχατολογικήν τελείωσιν των πάντων. Προσφυώς ελέχθη ότι κάθε εικών είναι «παράθυρο με θέα τα Έσχατα». Αυτό το πνεύμα της Ορθοδοξίας εκφράζει η παράστασις των εικονιζομένων προσώπων με ασκητικά χαρακτηριστικά, με διαφορετικάς αναλογίας από τα κοινά σώματα. Τα πάντα εις τας εικόνας μας είναι έκφανσις του αιδίου φωτός της Μεταμορφώσεως και της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού και δεικνύουν την τελικήν μεταμόρφωσιν και «κοινήν ανάστασιν» εν τη επουρανίω Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος”.

Και ακολούθως τόνισε:

Σήμερον, Εντιμολογιώτατε, εις την εποχήν της τηλεοράσεως και του διαδικτύου, της «πλημμυρίδος των εικόνων» που κατακλύζουν νυχθημερόν τα όμματα του σώματος και της ψυχής μας και κηρύττουν τον εαυτοκεντρισμόν και τον ευδαιμονισμόν εις τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικώς μετατραπή εις «οθονιστάς», εις εξαρτημένα από την οθόνην όντα, το μήνυμα και η μαρτυρία της Ορθοδόξου εικόνος είναι φως και ζωή.

Είναι βέβαιον ότι υπό τας νέας συνθήκας της υπερπληροφορήσεως, αλλά όχι πάντοτε της ορθής ενημερώσεως, της διασποράς ψευδών πληροφοριών εις το διαδίκτυον, της αποκρύψεως ή διαστρεβλώσεως της αληθείας, η υπεύθυνος άσκησις δημοσιογραφικού λειτουργήματος θέτει υψηλάς απαιτήσεις εις τους λειτουργούς του. Το ζητούμενον είναι η προστασία των πολιτών από την χειραγώγησίν των διά μέσου κατευθυνομένης και ψευδούς πληροφορήσεως. Η ποιότης της ενημερώσεως ασκεί καθοριστικήν επιρροήν εις την διαμόρφωσιν της κοινής γνώμης και εις τον δημόσιον διάλογον. Εν τη εννοία ταύτη, τα μέσα ενημερώσεως οφείλουν να λειτουργούν ως πυλών της δημοκρατίας. Υμείς, αγαπητέ Άρχων, σέβεσθε την δημοσιογραφικήν δεοντολογίαν, και το απεδείξατε αυτό καθ’ όλην την πορείαν σας.” 

Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον νέο Άρχοντα, μεταξύ άλλων, για την επαγγελματική του συνέπεια, για την προσφορά του στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ και για τον σεβασμό που επέδειξε πάντοτε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

“Εξ άλλου, έχετε ισχυρούς δεσμούς με εμάς, με την αγιοτόκον γην της Μικράς Ασίας, αφού κατάγεσθε από τον Μπουρνόβαν της Σμύρνης. Και εδώ δεν είσθε επισκέπτης, αλλά ανήκετε εις τα άγια αυτά χώματα. Δεν έρχεσθε, αλλά επιστρέφετε, και αυτό το βλέπομεν εις το πρόσωπόν σας και την χαράν σας, όταν ευρίσκεσθε ανάμεσά μας.”

Στην αντιφώνησή του ο Εντιμολ. κ. Αριστείδης Βικέτος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Σμύρνη και είναι ανεψιός του μακαριστού Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Βούλτσου, πρώτου Ποιμενάρχου της Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, των Αθηνών, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για την ιδιαίτερη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του, και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει ως δημοσιογράφος να προβάλει και να υπερασπίζεται σθεναρά τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης της Πόλης.

“Παναγιώτατε, τον περασμένο Νοέμβριο συμπληρώσατε 30 έτη ευκλεούς Πατριαρχίας, με έργο πολυσχιδές. Επίτευγμα ζωτικής σημασίας για τους απογόνους των Μικρασιατών αποτελεί η εκ μέρους Σας τέλεση λειτουργικών συνάξεων στην Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κύζικο, την Σηλυβρία, την Τρίγλια, την Σμύρνη,  η ανασύσταση της Ορθόδοξης  Κοινότητας της και η εκλογή το 2016, για πρώτη φορά από το 1922, Μητροπολίτη Σμύρνης. Με αυτά  μας επανασυνδέσατε με τα ιερά χώματα των προγόνων μας.”

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ιερά Σύνοδος – Εγκύκλιος : «Μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του Κορωνοϊού covid 19 στις εκκλησίες»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 5 / 11 / 2021 , 5:10 από news_room Ιερά Σύνοδος – Εγκύκλιος : «Μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του Κορωνοϊού covid 19 στις εκκλησίες» Πρός τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν καί τάς Ἱεράς Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος Ἐκ Συνοδικῆς Ἀποφάσεως, ληφθείσης ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς […]

Καθοριστική παρέμβαση Σταυριανουδάκη για την αποκατάσταση σχολικών κτιρίων του Δήμου Αιγάλεω

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 30 / 6 / 2020 , 22:03 από Στον Δήμο Αιγάλεω πραγματοποίησε επίσκεψη ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του ΥΠΕΣ, κ. Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης. Ο κ. Σταυριανουδάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αιγάλεω, κ. Ιωάννη Γκίκα, με τον οποίο συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια μετά τον σεισμό […]

Pin It on Pinterest