22 °C Athens, GR
03/10/2022

Τελευταια Νέα
Ανακοινωθέν για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Περιοδεία στη Λατινική Αμερική ξεκινά ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Music Escapades: Τριήμερο αφιέρωμα στην σύγχρονη αθηναϊκή μουσική σκηνή με δωρεάν είσοδο στο ΚΠΙΣΝ Αυστραλίας Μακάριος: «Η αγάπη μάς οδηγεί στο φως, το μίσος μάς οδηγεί στο σκοτάδι και στη φθορά» Τα εγκαίνια του νέου διαδικτυακού Ραδιοφωνικού Σταθμού «Εκ Βαθέων» τέλεσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ Αγιασμός ενάρξεως μαθημάτων στην Πατριαρχική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος» Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Παρουσία πλήθους κόσμου η Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Η κλιματική αλλαγή, οι πόλεμοι και οι οικονομικές κρίσεις, οι βασικοί λόγοι για την ευρεία επισιτιστική κρίση Ο Υπουργός Εσωτερικών για την επέτειο της ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου στην ομογένεια των ΗΠΑ

Αυστραλίας Μακάριος: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς»

Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4)

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 19 / 3 / 2022 , 22:11 από news_room

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, μιλώντας ενώπιον των πιστών της Ενορίας της Παναγίας Σουμελά, στο East Keilor της Μελβούρνης, την Παρασκευή, 18 Μαρτίου.

Ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι.Ν. Παναγίας Σουμελά την πρώτη ημέρα της τριήμερης ποιμαντικής περιοδείας του στην Πολιτεία της Βικτώριας και χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος και η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη.

Στο κήρυγμά του, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο, τον οποίο διαδραμάτισε η Παναγία στη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, με τη συγκατάθεσή Της να κυοφορήσει και γεννήσει τον Υιό και Λόγο του Θεού. Αναλύοντας τους στίχους από την Ακολουθία των Χαιρετισμών, εστίασε μεταξύ άλλων στη φράση: «Χαίρε σκέπη του κόσμου, πλατυτέρα νεφέλης», για να εξηγήσει στο εκκλησίασμα ότι η χρήση του όρου «νεφέλη» συνδέεται με τη «νεφέλη» που περιγράφεται στο βιβλίο της Εξόδου, στην Παλαιά Διαθήκη, η οποία είχε καλύψει και προστατέψει τους Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Η Παναγία, λοιπόν, ως «πλατυτέρα νεφέλης», σκεπάζει όλη την ανθρωπότητα και προστατεύει σαν μάνα όλα τα παιδιά του κόσμου, επισήμανε ο Σεβασμιώτατος. Παρότρυνε δε τους πιστούς, σε όλες τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν να έχουν εμπιστοσύνη και να προσεύχονται στην Παναγία.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος περιέγραψε την πνευματική χαρά που βιώνουν οι πιστοί ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, μια δυνατότητα την οποία αποκτήσαμε χάρη στη συγκατάθεση της Παρθένου Μαρίας κατά το γεγονός του Ευαγγελισμού. «Η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία της χαράς», υπογράμμισε και επισήμανε: «Άνθρωποι οι οποίοι σκορπίζουν τη μιζέρια, τη θλίψη, την κατάθλιψη, δε χωρούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Κληρικοί, Επίσκοποι, Αρχιεπίσκοποι οι οποίοι είναι πιεστικοί και πιστεύουν ότι με την πίεση κάποιος θα προκόψει στην πνευματική ζωή, επίσης δε χωρούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας. Είναι βίωμα ειρήνης. Είναι βίωμα χαράς».

«Η χαρά είναι μια εσωτερική υπόθεση», εξήγησε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας ότι δεν εξαρτάται και δεν εξασφαλίζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. «Μπορεί κάποιος να είναι πολύ πλούσιος και να μην είναι χαρούμενος», τόνισε, «ενώ μπορεί κάποιος να είναι πολύ φτωχός, αλλά να είναι πάρα πολύ χαρούμενος». «Μπορεί να δείτε καρκινοπαθείς και να είναι χαρούμενοι επειδή πιστεύουν στον Χριστό», επισήμανε, «και να δείτε ανθρώπους που είναι υγιέστατοι, αλλά έχουν μία θλίψη και μία μιζέρια στη ζωή τους. Διότι, χωρίς τον Χριστό η ζωή του ανθρώπου δεν νοηματοδοτείται. Η χαρά στην Ορθόδοξη Εκκλησία προέρχεται από τον Χριστό και όσοι έχουν τον Χριστό, αυτοί έχουν χαρά, πέρα από οποιαδήποτε δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν στη ζωή τους».

Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τους πιστούς να προσπαθούν να ζουν την πνευματική ζωή της Εκκλησίας, χωρίς να προσβάλλουν και να στερούν τη χαρά από τους συνανθρώπους τους, είτε με τον φθόνο, είτε με την αδικία, είτε με την κατάκριση και τη συκοφαντία. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Παναγίας, η οποία παρέμεινε αφοσιωμένη στο θέλημα του Θεού, χωρίς να προτάξει το δικό της θέλημα και χωρίς να κατακρίνει κανέναν, ακόμα κι όταν έβλεπε να βασανίζουν και να σταυρώνουν το παιδί της.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του με μία διδακτική ιστορία από τον βίο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, απόσταγμα της οποίας είναι η επιταγή να ασχολείται κανείς με τα δικά του αμαρτήματα, προτού ασχοληθεί με τα αμαρτήματα των άλλων. «Αν δε δούμε τα δικά μας λάθη, δε θα προκόψουμε στην πνευματική ζωή», σημείωσε συμπερασματικά ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ενώ ευχήθηκε στους πιστούς καλό αγώνα στο υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4) Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4) Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4) Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4) Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4)

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η ασφυξία μίας ηπείρου, που γερνάει και φθείρεται - Το δημογραφικό αδιέξοδο της Ελλάδας

Η ασφυξία μίας ηπείρου, που γερνάει και φθείρεται – Το δημογραφικό αδιέξοδο της Ελλάδας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 9 / 7 / 2022 , 13:46 από news_room Της Τόνιας Α. Μανιατέα: -Εκτεθειμένα σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας είναι τα παιδιά, εφόσον παραμένουν περιορισμένα στο σπίτι με τον γονέα που κακοποιεί, αποκαλύπτει έρευνα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με ενδεικτική την περίπτωση της Κύπρου, όπου ο εγκλεισμός στο […]

Ν. Δένδιας: Δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 17 / 10 / 2021 , 7:12 από news_room «Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου» καταδεικνύει η υπογραφή της ανανεωμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σημειώνει ο […]

Pin It on Pinterest