26 °C Athens, GR
22/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Εκδήλωση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο» Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός Με λαμπρότητα τιμά & εορτάζει η Νέα Σμύρνη την πολιούχο της Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ι.Μ. Καστορίας: Από την Κυριακή του Παραλύτου έως το Σάββατο προς της Σαμαρείτιδος Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ για την ανάδειξη των ευρημάτων στο Φαληρικό Δέλτα Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές της Βόρειας Κορέας Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη Στις 22 Μαϊου 2022 η πρώτη ιερά πανήγυρη του Αγίου Ευμενίου του νέου – Ανακοίνωση της Ι.Α.Κ.

Αυστραλίας Μακάριος: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς»

Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4)

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 19 / 3 / 2022 , 22:11 από news_room

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, μιλώντας ενώπιον των πιστών της Ενορίας της Παναγίας Σουμελά, στο East Keilor της Μελβούρνης, την Παρασκευή, 18 Μαρτίου.

Ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι.Ν. Παναγίας Σουμελά την πρώτη ημέρα της τριήμερης ποιμαντικής περιοδείας του στην Πολιτεία της Βικτώριας και χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος και η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη.

Στο κήρυγμά του, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο, τον οποίο διαδραμάτισε η Παναγία στη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, με τη συγκατάθεσή Της να κυοφορήσει και γεννήσει τον Υιό και Λόγο του Θεού. Αναλύοντας τους στίχους από την Ακολουθία των Χαιρετισμών, εστίασε μεταξύ άλλων στη φράση: «Χαίρε σκέπη του κόσμου, πλατυτέρα νεφέλης», για να εξηγήσει στο εκκλησίασμα ότι η χρήση του όρου «νεφέλη» συνδέεται με τη «νεφέλη» που περιγράφεται στο βιβλίο της Εξόδου, στην Παλαιά Διαθήκη, η οποία είχε καλύψει και προστατέψει τους Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Η Παναγία, λοιπόν, ως «πλατυτέρα νεφέλης», σκεπάζει όλη την ανθρωπότητα και προστατεύει σαν μάνα όλα τα παιδιά του κόσμου, επισήμανε ο Σεβασμιώτατος. Παρότρυνε δε τους πιστούς, σε όλες τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν να έχουν εμπιστοσύνη και να προσεύχονται στην Παναγία.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος περιέγραψε την πνευματική χαρά που βιώνουν οι πιστοί ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, μια δυνατότητα την οποία αποκτήσαμε χάρη στη συγκατάθεση της Παρθένου Μαρίας κατά το γεγονός του Ευαγγελισμού. «Η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία της χαράς», υπογράμμισε και επισήμανε: «Άνθρωποι οι οποίοι σκορπίζουν τη μιζέρια, τη θλίψη, την κατάθλιψη, δε χωρούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Κληρικοί, Επίσκοποι, Αρχιεπίσκοποι οι οποίοι είναι πιεστικοί και πιστεύουν ότι με την πίεση κάποιος θα προκόψει στην πνευματική ζωή, επίσης δε χωρούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας. Είναι βίωμα ειρήνης. Είναι βίωμα χαράς».

«Η χαρά είναι μια εσωτερική υπόθεση», εξήγησε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας ότι δεν εξαρτάται και δεν εξασφαλίζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. «Μπορεί κάποιος να είναι πολύ πλούσιος και να μην είναι χαρούμενος», τόνισε, «ενώ μπορεί κάποιος να είναι πολύ φτωχός, αλλά να είναι πάρα πολύ χαρούμενος». «Μπορεί να δείτε καρκινοπαθείς και να είναι χαρούμενοι επειδή πιστεύουν στον Χριστό», επισήμανε, «και να δείτε ανθρώπους που είναι υγιέστατοι, αλλά έχουν μία θλίψη και μία μιζέρια στη ζωή τους. Διότι, χωρίς τον Χριστό η ζωή του ανθρώπου δεν νοηματοδοτείται. Η χαρά στην Ορθόδοξη Εκκλησία προέρχεται από τον Χριστό και όσοι έχουν τον Χριστό, αυτοί έχουν χαρά, πέρα από οποιαδήποτε δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν στη ζωή τους».

Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τους πιστούς να προσπαθούν να ζουν την πνευματική ζωή της Εκκλησίας, χωρίς να προσβάλλουν και να στερούν τη χαρά από τους συνανθρώπους τους, είτε με τον φθόνο, είτε με την αδικία, είτε με την κατάκριση και τη συκοφαντία. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Παναγίας, η οποία παρέμεινε αφοσιωμένη στο θέλημα του Θεού, χωρίς να προτάξει το δικό της θέλημα και χωρίς να κατακρίνει κανέναν, ακόμα κι όταν έβλεπε να βασανίζουν και να σταυρώνουν το παιδί της.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του με μία διδακτική ιστορία από τον βίο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, απόσταγμα της οποίας είναι η επιταγή να ασχολείται κανείς με τα δικά του αμαρτήματα, προτού ασχοληθεί με τα αμαρτήματα των άλλων. «Αν δε δούμε τα δικά μας λάθη, δε θα προκόψουμε στην πνευματική ζωή», σημείωσε συμπερασματικά ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ενώ ευχήθηκε στους πιστούς καλό αγώνα στο υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4) Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4) Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4) Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4) Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» Αυστραλίας Μακάριος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς» (4)

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Δήλωση του ΠτΔ για τα επεισόδια έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 19 / 7 / 2021 , 4:06 από news_room Τα πρωτοφανή επεισόδια απόψε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και τα οποία κορυφώθηκαν με την αναίτια και επικίνδυνη επίθεση εναντίον του συγκροτήματος «Δίας» συνιστούν  πλήγμα κατά της δημοκρατίας και κατά της νομιμότητας το οποίο δεν γίνεται ανεκτό. Απειλήθηκαν ζωές και […]

Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος συγχαίρει τον μαραθωνοδρόμο Γκελαούζο Κωνσταντίνο

Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος συγχαίρει τον μαραθωνοδρόμο Γκελαούζο Κωνσταντίνο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 11 / 2021 , 16:07 από news_room Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα ειλικρινή της συγχαρητήρια στον εξ Αμφίσσης καταγόμενο Κωνσταντίνο Γκελαούζο, ο οποίος με αληθινή πίστη στα ιδεώδη της ευγενούς άμιλλας και του αθλητισμού και έχοντας κάνει προσωπικό ρεκόρ στον Μαραθώνιο […]

Pin It on Pinterest