23 °C Athens, GR
17/04/2024

Τελευταια Νέα
Το adologala.gr συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ και δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού στη Δυτική Νέα Ιερουσαλήμ Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της Διοργανώνεται η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα, στην Κύπρο, 18-20 Απριλίου 2024 Τριήμερη επίσκεψη του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονος στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Ι.Μ. Πειραιώς: «Περί του Πασχάλιου Κανόνος. Δύναται να αλλαγή;» Επετειακή Εκδήλωση Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Ξάνθης στην Ι.Μ. Ρεθύμνης Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Νέα Ιωνία Αττικής

Υπογραφή δεκαετούς Συμφωνίας σε Επιστήμη και Τεχνολογία μεταξύ Κύπρου και Η.Π.Α.

Υπογραφή δεκαετούς Συμφωνίας σε Επιστήμη και Τεχνολογία μεταξύ Κύπρου και Η.Π.Α.

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 13 / 2 / 2022 , 22:06 από news_room

Υπεγράφη χθές, 11 Φεβρουαρίου 2022, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, δεκαετής Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Κόκκινο και την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο κα Judith Garber.

Η Συμφωνία υπογραμμίζει τη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο και αποσκοπεί στην ενίσχυση των επιστημονικών και τεχνολογικών ικανοτήτων, στη διεύρυνση και επέκταση των σχέσεων μεταξύ των εκτεταμένων επιστημονικών και τεχνολογικών κοινοτήτων των δύο χωρών, καθώς και στην προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας σε τομείς κοινού συμφέροντος και αμοιβαίου οφέλους.

Στην παρέμβασή του, ο Υφυπουργός τόνισε τη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού και οι κοινωνικές ανισότητες. «Αξίζουμε ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο, πιο ψηφιακό και πιο ευημερές μέλλον. Και μπορούμε να το πετύχουμε, με στενή συνεργασία», δήλωσε ο Υφυπουργός. Αναφερόμενος στην ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε πλευράς για κοινό όφελος, ο Υφυπουργός πρόσθεσε: «Τα οικοσυστήματα των δύο μας χωρών ενσωματώνουν αυτό που χρειαζόμαστε στον κόσμο σήμερα για να προωθήσουμε μία βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη: συγκερασμό δεξιοτήτων, φρέσκες ιδέες, φιλόδοξο όραμα! Αυτό που χρειάζονται από εμάς οι επιστήμονές μας είναι το κατάλληλο πλαίσιο και τα απαραίτητα εργαλεία για την επίτευξη ταχύτερων και πιο ποιοτικών αποτελεσμάτων, με πραγματικό αντίκτυπο. Και σε αυτό είναι που αποσκοπεί η Συμφωνία αυτή: να αποτελέσει πυρήνα ώθησης για επίτευξη του πιο πάνω στόχου! Μέσω της Συμφωνίας, επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε και να διευκολύνουμε την επιστημονική και επιχειρηματική μας κοινότητα να διευρύνει τους ορίζοντές της πέρα από περιορισμούς και προκλήσεις, να έχει πρόσβαση σε ελκυστικές ευκαιρίες και να εμπλακεί ουσιαστικά στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου».

Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτησε επίσης η κα Erika Olson, Deputy Assistant Secretary στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία τόνισε ότι «η επιστήμη και η τεχνολογία αποτελούν κινητήριες δυνάμεις για την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προσκλήσεων όπως η κρίση στη δημόσια υγεία και η κλιματική αλλαγή. Εξέφρασε την εκτίμησή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη δέσμευσή της στα κύρια αποτελέσματα της COP26 στη Γλασκώβη, περιλαμβανομένης της «Παγκόσμιας Δέσμευσης για το Μεθάνιο», καθώς και για την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας ως ένα «νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που σηματοδοτείται από την ανανέωση της συνεργασίας στην επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία. Αυτή η Συμφωνία καθορίζει τις κατευθυντήριες αρχές για τη μελλοντική μας συνεργασία, με βάση το αμοιβαίο όφελος και τη συνέπεια, στη βάση κοινών επιστημονικών αξιών. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οδικό χάρτη -και δέσμευση– για μία νέα εποχή επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τόσο ο κ. Κόκκινος όσο και η κα Olson τόνισαν την ανάγκη διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης των δύο φύλων στην επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη που τελείται παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας πως ο κόσμος μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τις φρέσκες, μοναδικές προοπτικές και εμπειρίες των γυναικών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στην αγορά εργασίας στους τομείς, και να μετατραπούν σε δυναμικούς μοχλούς καινοτομίας και μετασχηματισμού, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή τη Συμφωνία.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλίες από δύο διακεκριμένες Κύπριες επιστήμονες, την κα Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη και την κα Βασιλική Κασσιανίδου, οι οποίες κλήθηκαν να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις προσδοκίες τους, σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως προς την ενασχόλησή τους με την επιστήμη, καθώς και τις εισηγήσεις τους για αξιοποίηση της γυναικείας δυναμικής για ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου επιστήμης, καινοτομίας και τεχνολογίας.

Υπογραφή δεκαετούς Συμφωνίας σε Επιστήμη και Τεχνολογία μεταξύ Κύπρου και Η.Π.Α. Υπογραφή δεκαετούς Συμφωνίας σε Επιστήμη και Τεχνολογία μεταξύ Κύπρου και Η.Π.Α.

Σχετικά Άρθρα

COP26

COP26-Κ. Σκρέκας: H κλιματική κρίση απειλεί την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά μας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 11 / 2021 , 4:10 από news_room COP26-Κ. Σκρέκας: H κλιματική κρίση απειλεί την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά μας «Η κλιματική κρίση απειλεί κάθε πτυχή του τρόπου ζωής μας. Η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, δεν είναι απρόσβλητη από αυτήν την απειλή. Και γι’ […]

Η Εορτή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου στους Αγίους Τόπους

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 25 / 1 / 2021 , 10:26 από news_room Τήν Κυριακήν, 11ην/24ην Ἰανουαρίου 2021, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Παριαρχείου ἡ ἑορτή τοῦ ὁσίου Πατρός ἡμῶν Θεοδοσίου τοῦ Κοινοβιάρχου. Κατά τήν ἑορτήν ταύτην ἡ Ἐκκλησία ὅλη, ἰδίᾳ δέ ἡ τῶν Ἱεροσολύμων, ἐπιτελεῖ τήν μνήμην τοῦ ἁγίου Θεοδοσίου, συμφώνως πρός τό Συναξάριον καί ἄλλας ἐκκλησιαστικάς πηγάς. Ἡ […]