12 °C Athens, GR
29/11/2022

Τελευταια Νέα
Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο Λεμεσού Αθανάσιος: Το έργο μας είναι να εργαζόμαστε για τον λαό μας, την εκκλησία μας, ταπεινά, απλά και αθόρυβα Καρπασίας Χριστόφορος: «Η εκλογές δεν είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός» H ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου Ψηφίστε στην δημοσκόπηση του ADOLOGALA.GR – Ποιός είναι καταλληλότερος για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου; Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου Απόψεις: Η ακρίβεια τον φετινό χειμώνα θα οδηγήσει τους πολίτες στα άκρα – Ευρωπαϊκή άνοδος της Ακροδεξιάς Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Αποφάσεις Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – Ορίστηκε η επιτροπή για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής “Κοσμοσυρροή” για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο της Κύπρου Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις Μητροπολιτών Αιτωλίας, Ηλείας και Δράμας στην ΠτΔ – Οι ημερομηνίες των ενθρονίσεων Όλη η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Τι προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄ Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων Ο Εσπερινός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στο Γηροκομείο των Αθηνών (Φωτορεπορτάζ) Εκλογή τριών Βοηθών Επισκόπων στο Φανάρι – Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Νοέμβριο Ομιλία π. Ευάγγελου Παπανικολάου στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προς κληρικούς Αδελαΐδος: «Παρακαλώ να πορευθούμε με αγάπη και ενότητα» Συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή» παραχώρησε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος Ποιμαντορικό Σαββατοκύριακο του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικου Περικόσμηση του Έλληνος Πρέσβη στην Αίγυπτο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ στην παράσταση «ο Καστανάς» του Θεατρικού Εργαστηρίου Καμεράνο Χειροτονία Διακόνου Πέτρου Γεωργιάδη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Tον Δεκέμβριο ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γεμίζει μουσική

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 19 / 2 / 2022 , 21:23 από news_room

Γενικό Θέμα: «Η κατάρρευση των Αυτοκρατοριών (1914-1923) και η Γενοκτονία των Χριστιανών από τους Οθωμανούς και τους Νεοτούρκους (Μικρά Ασία, Πόντος, Ανατολική Θράκη, Αρμένιοι, Ασσύριοι κ.λπ.)»

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνει διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος το Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 14 και 15 Οκτωβρίου με το παραπάνω γενικό θέμα.

Η επέτειος των εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί και ορόσημο της κατάρρευσης των «Αυτοκρατοριών» κατά την περίοδο 1914-1923 (Κεντροευρωπαϊκών, Οθωμανικής, Τσαρικής) και του τέλους των ευρύτερων συμβολικών καταλοίπων, τα οποία αυτές χρησιμοποιούσαν για να κυβερνήσουν πολυεθνικά σύνολα. Η αντικατάστασή τους με άλλα ιδεολογικά και πολιτικά σχήματα παρήγαγε μεγάλης έκτασης βία και διωγμούς που έπληξαν άμεσα τους Χριστιανούς, ειδικά στην επικράτεια της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Καύκασο. Πρόκειται για ένα σύνθετο φαινόμενο με πολλούς παράγοντες όχι μόνο θρησκευτικούς, αλλά και πολιτικούς και κοινωνικούς που εμπλέκει τις δυτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και εθνότητες και θρησκευτικές κοινότητες στα ακρότατα όρια αυτού του παλαιού κόσμου, όπως Χριστιανοί Άραβες, Κούρδοι, Αρμένιοι, με κυρίαρχη θέση σε αυτά του ελληνικού στοιχείου. Τα αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων ήταν επίσης πολυεπίπεδα για το πολιτικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό τοπίο όλης της περιοχής έως σήμερα.
Στο συνέδριο θα συζητηθούν όψεις των εν λόγῳ φαινομένων με έμφαση στον ρόλο των εκκλησιαστικών ανθρώπων (Πατριαρχών, Επισκόπων, κλήρου, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, μονών), αλλά και των δυτικών χριστιανικών μορφωτικών/ιεραποστολικών ή διπλωματικών αποστολών, σε μια πολυσύνθετη και δυναμική εικόνα.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής και στον βίαιο ξεριζωμό Ελληνικών πληθυσμών από περιοχές με μακροχρόνια παρουσία και πολιτιστική λάμψη (Μικρά Ασία, Πόντος, Ανατολική Θράκη).

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου θα είναι οι ακόλουθες:

1. Η κατάρρευση των Αυτοκρατοριών (Οθωμανικής, Τσαρικής, Αυστριακής κ.ά.) μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο αντίκτυπός της στους Έλληνες και άλλους Χριστιανούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
2. Ο Πόντος και η Γενοκτονία του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή από το 1919 κ.ε.
3. Η Γενοκτονία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία (1914-1922): Γεγονότα, διεθνής προβολή, αναγνώριση, νομικές, διπλωματικές, ιστορικές διαστάσεις. Η στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και οι Άγιοι Εθνομάρτυρες κληρικοί.
4. Η Γενοκτονία των Αρμενίων και ο βίαιος ξεριζωμός των άλλων Χριστιανικών κοινοτήτων από το Οθωμανικό και τουρκικό κράτος: Γεγονότα, διεθνής προβολή, αναγνώριση, νομικές, διπλωματικές, ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαστάσεις.
5. Ο ρόλος των δυτικών Χριστιανών στο Οθωμανικό και το Τουρκικό κράτος.
6. Ο ξεριζωμός των Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη νέα πραγματικότητα κατά τον Μεσοπόλεμο.

Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων εισηγητών (θέμα και περίληψη όχι εκτενέστερη των 300 λέξεων), καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό τους (όχι εκτενέστερο των 200 λέξεων), πρέπει να κατατεθούν στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου έως τις 2 Μαΐου 2022, είτε ταχυδρομικώς στη διεύθυνση της Ιεράς Συνόδου (Ιωάννου Γενναδίου 14, 115 21, ΑΘΗΝΑ) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-72.72.203 και 210-72.72.255.

Επειδή προγραμματίζεται η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, παρακαλούνται θερμώς οι εισηγητές να καταθέσουν τα πλήρη κείμενά τους σε δημοσιεύσιμη μορφή με βιβλιογραφία και παραπομπές, καθώς και μία σύντομη περίληψη στα αγγλικά, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Για καλύτερη ενημέρωση των υποψηφίων εισηγητών παραθέτουμε κατωτέρω τα θέματα των επομένων δύο Επιστημονικών Συνεδρίων, τα οποία επίσης θα αναφέρονται στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης:

Β΄ Συνέδριο, Οκτωβρίου 2023
Γενικό Θέμα: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως τις σκληρές δοκιμασίες του 20ού αιώνα».

Γ΄ Συνέδριο, Οκτωβρίου 2024
Γενικό Θέμα: «Η κληρονομιά των προσφύγων και η νεοελληνική κοινωνία του 20ού αιώνα (θρησκευτικές παραδόσεις, συγγραφείς, τέχνη, σωματεία, διαφύλαξη μνήμης κ.λπ.)».

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Eγκύκλιος Μητροπολίτη Λεμεσού - egkyklios mitropoliti lemesou gia to klisimo ton ekklision adologala ekklisiastika nea eidiseis enimerosi mitropoli lemesoy mitropolitis

Σκληρή απάντηση Μητροπολίτη Λεμεσού στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 30 / 12 / 2020 , 16:25 από news_room Σκληρή απάντηση Μητροπολίτη Λεμεσού στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Μέ πολλή θλίψη ἀναγκάζομαι νά γράψω αὐτά τά λίγα λόγια, γιατί στίς ἅγιες αὐτές μέρες καί στίς δύσκολες ὧρες ἀγωνίας καί τόσων ἄλλων σοβαρῶν προβλημάτων πού ταλανίζουν τόν κόσμο ὁλόκληρο διάλεξε […]

Αυτοκίνητο : Η Νέα SKODA FABIA έρχεται μεγαλύτερη, ασφαλέστερη & ποιοτικότερη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 7 / 5 / 2021 , 1:41 από news_room Νέα SKODA FABIA: μεγαλύτερη, ασφαλέστερη και πιο ποιοτική Η SKODA αποκάλυψε την τέταρτη γενιά του δημοφιλούς μοντέλου που για πρώτη φορά βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα MQB-A0 του Volkswagen Group Το ολοκαίνουργιο μοντέλο είναι το πιο ευρύχωρο στην κατηγορία του, με τον […]

Pin It on Pinterest