27 °C Athens, GR
22/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Εκδήλωση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο» Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός Με λαμπρότητα τιμά & εορτάζει η Νέα Σμύρνη την πολιούχο της Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ι.Μ. Καστορίας: Από την Κυριακή του Παραλύτου έως το Σάββατο προς της Σαμαρείτιδος Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ για την ανάδειξη των ευρημάτων στο Φαληρικό Δέλτα Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές της Βόρειας Κορέας Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη Στις 22 Μαϊου 2022 η πρώτη ιερά πανήγυρη του Αγίου Ευμενίου του νέου – Ανακοίνωση της Ι.Α.Κ.

Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα στο Κάϊρο

Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 4 / 2 / 2022 , 3:06 από news_room

Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο

Κάϊρο| Μια ακόμα μεγάλη και φωτεινή ημέρα για την Ιεραποστολική Εκκλησία της Αφρικής η Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου. Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι του Καΐρου χειροτονήθηκε κατά την Αλεξανδρινή τάξη ο νέος Μητροπολίτης Κανάνγκας κ. Χαρίτων Μουσουνγκάι.

Ένας ακόμα χρυσός κρίκος σφυριλατήθηκε από τα χέρια του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β, στην μακραίωνη αλυσίδα διαδοχής ιερωμένων της Αφρικανικής Ηπείρου που το κίνητρο του βίου τους φωλιάζει στο «εγώ» που μοιράζεται, προσφέροντας απλόχερα αγάπη και αλληλοπεριχώρηση και που μετουσιώνεται στο «εμείς» που αντανακλά το Φως και το παράδειγμα μιας διαφορετικής βιονομίας.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας συμπροσευχούμενος μετά του Αρχιεπισκόπου Σιναίου κ. Δαμιανού και συνλειτουργούντος μετά του Σεβασιώτατου Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιου, του Σεβάσμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κατάγκας κ. Μελέτιου, του Σεβάσμιώτατου Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Θεοδοσίου και του νεοχειροτονηθέντα Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κωνσταντιανής κ.Κοσμά. Έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ιωάννης Κούντριας με τον κ. Σιμεών Μουγιαγιά της Εκκλησίας του Κονγκό που ήρθε για να τιμήσει τον φίλο του και να ψάλει στην σημαντική αυτή ημέρα χαράς.

Τον νέο Μητροπολίτη Κανάνγκας κ. Χαρίτωνα  τίμησαν και την ημέρα της χειροτονία του, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Γενική Πρόξενος κα Μαρία Ζήση, ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ, η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C. και οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής συνοδευόμενοι από τους Καθηγητές τους.

Επίσης παρέστησαν φίλοι του αλλά και ιερωμένοι  από το Κονγκό. Στο πλευρό του Σεβασιωτάτου βιντεοσκοπώντας όλη την τελετή βρισκόταν συνεχώς  και ο  αδελφός του Δρ.Κωνσταντίνος Μουσουνγκάι γιατρός γυναικολόγος που διαμένει στην Θεσσαλονίκη με την Ελληνίδα σύζυγό του Ευσταθία και τα δύο τους παιδιά. Την Βερονίκη και τον Αλέξανδρο, ο οποίος έκλεψε κυριολεκτικά την προσοχή όλων, άλλοτε κρατώντας τον μεγάλο ασημένιο σταυρό προπορευόμενος των ιερέων κατά την περιφορά του Αγιασμού στον Ναό, και άλλοτε τρυπώνοντας ανάμεσα στους Αρχιερείς και παίζοντας με τα άμφιά τους.

Απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο Πατριάρχη ο Σεβασιώτατος Μητροπολίτης Κανάνγκας Χαρίτων, μίλησε από καρδιάς λέγοντάς ότι τούτη την ώρα αισθάνεται αδύναμος διότι η ιερότητα και η λαμπρότητα των γεγονότων τον τρομάζουν αναλογιζόμενος ότι καθίσταται «θρόνων διάδοχως» των Αγίων Αποστόλων.

«Ο Θεός θέλησε να γεννηθώ μέσα σε μια χριστιανική Ορθόδοξη οικογένεια από γονείς που διψούσαν για την Αλήθεια και την Ορθοδοξία» Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε μια τρυφερή αναδρομή στην ζωή του από τις ημέρες που όπως είπε, μεγάλωσε με τα αδέλφια του και με τα άλλα παιδιά της Εκκλησίας μέσα στην αυλή του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Κέντρου, στην σκιά του «Λευκού» όπως τον αποκαλούσαμε μικρά παιδιά ακόμα και τα μάτια του βούρκωσαν από συγκίνηση αναφέροντας τον άνθρωπο που ήταν ο πρώτο χάραγμα στην πορεία του. Τον αείμνηστο ιεραπόστολο, τον λεβάντη της Κρήτης όπως τον αποκάλεσε , πατέρα Χαρίτωνα Πνευματικάκη.

Αναφέρθηκε επίσης με τρυφερά λόγια μνήμης για τα χρόνια της Ελλάδας, τις σπουδές του αλλά και την ανοιχτή αγκαλιά του Ιερού Μετοχίου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά την στοργή και φροντίδα που ένιωσε από την αδελφότητα Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ» αλλά και από το φοιτητικό οικοτροφείο «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»

Ευχαρίστησε τέλος τον Μακαριώτατο Πατριάρχη, αλλά και όλους τους Αρχιερείς που τον ψήφισαν. Επίσης θερμή αναφορά στην κατά σάρκα οικογένεια του και ειδικά στους γονείς του Βερονίκη και Ευάρεστο που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην μεγάλη αυτή μέρα της ζωής του.

Αφού ολοκληρώθηκε η χειροτονία του, τον λόγο πήρε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης και απευθυνόμενος με συγκίνηση και γνήσιο πατρικό νοιάξιμο  στον Σεβασμιώτατο Μητροπολιτη είπε με συγκίνηση: «Παιδί μου Χαρίτωνα ακολουθώντας την εντολή του Χριστού πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη και εμείς ως διάδοχοι των Αγίων Αποστόλων, αυτό κάνουμε. Ξεχυνόμεθα σε όλη την οικουμένη για να σκορπίσουμε την χαρά και το φως του Ευαγγελίου του Χριστού σε κάθε γωνιά της Αφρικής .

Και συνεχίζοντας τον λόγο του αναφέρθηκε στις αρετές του και  ιδιαιτέρως αυτήν της ταπεινώσεως και της υπακοής που ¨”όπως είπε σε κοσμούν θα σε βοηθήσουν στο δύσκολο και πολύμοχθο έργο σου . Είσαι μαθητής του μεγάλου Ιεραποστόλου μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνάτίου τον οποίον και διηκόνησες με αυταπάρνηση και αγάπη έως των εσχάτων του και πολλά καλά διδάχθηκες”

Και στο τέλος του λόγου του τον προέτρεψε τρυφερά να έχει πρότυπο του βίου του Άγιο Νικόλαου στον ναό στου οποίου όπως είπε  σήμερα λαμβάνεις την χάρη της Αρχιερωσύνης Και του ευχήθηκε να είναι άξιος διάδοχος των μεγάλων ιεραποστόλων Ιγνατίου και Νικηφόρου των Αρχιερέων. Χρυσοστόμου και Χαρίτωνος των Ιερομονάχων των οποίων είμαι σίγουρος ότι οι ψυχές τους αγαλλουν στον ουρανό ιδιαιτέρως σήμερα.

Κλήρος και λαός αναφώνησε με χαρά «Άξιος» γεμίζοντας την καρδιά του Σεβασιώτατου Μητροπολίτη Χαρίτωναμε χαρά και ελπίδα για το ξεκίνημα του δύσκολου και απαιτητηκού του έργο.

Μετά τις ευχές που αντάλλαξε με τους παριστάμενους αλλά και τις αναμνηστικές φωτογραφίες κατευθύνθηκε με τους συγγενείς και τους φίλους του στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου ο Μακαριώτατος τον υποδέχτηκε και του χάρισε ένα υπέροχο εγκόλπιο που όπως είπε το προσφέρει σε όλα του τα παιδιά μετά την χειροτονία τους και απεικονίζει την «φυγή στην Αίγυπτο» για να θυμάται τους πρόσφυγες του κόσμου, τους ξένους, τους φτωχούς Αφρικανούς όπως επίσης και ένα καλαίσθητο μπαστούνι από το Χάν Έλ Χαλίλι για το κρατάει όταν θα οδοιπορεί στην Αφρική.

Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο

Πηγή: Ekkairo.org

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εορτασμός Ανακομιδής Ιερών Λειψάνων Αγίου Γεωργίου στην Άρτα

Εορτασμός της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στην Άρτα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 11 / 2021 , 4:29 από news_room Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, το απόγευμα, ετελέσθη Μέγας Εσπερινός επί τη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό της πόλεως Άρτης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, στο […]

Ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος

Ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 2 / 2022 , 0:25 από news_room Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα Ισχυρή Ελλάδα. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ το καταψήφισε σύσσωμη η […]

Pin It on Pinterest