13 °C Athens, GR
04/12/2022

Τελευταια Νέα
Πυρετώδεις οι διεργασίες ενόψει Αρχιεπισκοπικών – Την Δευτέρα οι εκλογικοί προκαταρκτικοί κατάλογοι σε ενορίες & κοινότητες Η εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στην Κωνσταντινούπολη Αθήνα: Η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην πλατεία Συντάγματος (Φωτογραφίες) Νέα Υόρκη: Ο ανεπανάληπτος χριστουγεννιάτικος στολισμός του Dyker Heights (Φωτογραφίες) Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στο Γηροκομείο Αθηνών (Φωτορεπορτάζ) Ο πρώην Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Μπρούκλιν Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο Λεμεσού Αθανάσιος: Το έργο μας είναι να εργαζόμαστε για τον λαό μας, την εκκλησία μας, ταπεινά, απλά και αθόρυβα Καρπασίας Χριστόφορος: «Η εκλογές δεν είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός» H ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου Απόψεις: Η ακρίβεια τον φετινό χειμώνα θα οδηγήσει τους πολίτες στα άκρα – Ευρωπαϊκή άνοδος της Ακροδεξιάς Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Αποφάσεις Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – Ορίστηκε η επιτροπή για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής “Κοσμοσυρροή” για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο της Κύπρου Όλη η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Τι προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄ Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων Αλ. Τσίπρας – Κιλκίς: Η αισχροκέρδεια στην χώρα μας δεν είναι εισαγόμενη, είναι γέννημα θρέμμα της πολιτικής Μητσοτάκη Η Τουρκία ενισχύει το κατασταλτικό «οπλοστάσιο» της κατά του Τύπου Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά στην αποκατάσταση του σπιτιού της Μαρίας Κάλλας Μητροπολίτης Ταμασού: «Απαράδεκτη η διακοπή κύησης» Υπόσχεση Μητροπολίτη Πάφου ότι θα διατηρήσει την παράδοση της εκκλησίας Αφρός & Νέκταρ Προδόρπιοι και Επιδόρπιοι Οίνοι στο Ωδείο Αθηνών Ερώτημα Εμμανουήλ Φράγκου στην ΕΕ για την Γενοκτονία των Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Η εορτή της Παναγίας της Γερόντισσας & του Αγίου Πορφυρίου στο Τρίκορφο Φωκίδος Η Honda αποκαλύπτει την επόμενη γενιά τεχνολογιών του Honda SENSING 360 και του Honda SENSING Elite

Εγκύκλιος Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 28 / 2 / 2022 , 17:23 από news_room

*Με το έλεος του Θεού
ΙΩΑΝΝΗΣ Ι
Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής

Σε όλους τους Αγαπητούς μας εν Κυρίω
Τα τέκνα της Ιεράς Αντιοχείας

Αγαπητoί,
Την αυγή αυτής της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία προσεύχεται ομόφωνα και φωνάζει από το βάθος: «Ας μην προσευχόμαστε, αδελφοί, Φαρισαϊκά». Με αυτά τα λόγια αρχίζει η Εκκλησία τους λειτουργικούς ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, παρακαλώντας τον Κύριο της Αναστάσεως.
Το ένδυμα της ψυχής σε αυτήν την ευλογημένη εποχή είναι η ταπείνωση. Μια ταπεινή προσευχή διαπερνά την καρδιά του Θεού. Η Εκκλησία το διακηρύσσει στην αρχή των επαίνων Της για αυτήν την εποχή για να μας υποδείξει ότι ο Χριστός, ο Νυμφίος κάθε ψυχής, επιθυμεί η ψυχή να στολιστεί με το στολίδι της ταπεινοφροσύνης και να στολιστεί με το ένδυμα της ανιδιοτέλειας. Λαχταράει η ψυχή να είναι σταθερή στην προσευχή ταπεινά και σεμνά, μακριά από επιδείξεις, που είναι μια ψεύτικη, λαϊκή πνευματικότητα. Αντίθετα, αυτό που μαλακώνει την καρδιά του Κυρίου είναι μια ταπεινή στάση που εκφράζεται με την κραυγή της ψυχής: «Ελέησόν με». Ο Χριστός επιθυμεί οι ψυχές μας να ενωθούν με την ομάδα των σοφών παρθένων που άναψαν γι’ Αυτόν το λυχνάρι του ελέους, της ταπεινοφροσύνης και της ελεημοσύνης, προετοιμάζοντας την ύπαρξή τους για την εγκατοίκησή Του μέσω του Πνεύματος.

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η Άνοιξη των ψυχών που λαχταρούν για τη λάμψη του Χριστού. Είναι μια Άνοιξη στην οποία κάθε ψυχή ανθίζει όπως τα λουλούδια στη φύση. Είναι όταν η πικρή ψυχρότητα της αμαρτίας καταλαμβάνεται από τη ζεστή ομορφιά της Ανάστασης. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η Άνοιξη των ψυχών που απαρνήθηκαν τη φαρισαϊκή υπερηφάνεια και φόρεσαν την πασχαλιάτικη ταπείνωση.

Μπαίνουμε σε αυτήν την περίοδο της Σαρακοστής και η πληγή του ανατολικού χριστιανισμού είναι ακόμα ανοιχτή και αιμορραγεί. Αυτή η πληγή συνοψίζει όλα τα βάσανα των ανθρώπων σε αυτήν την Ανατολή διαφόρων δογμάτων. Είναι η απαγωγή των Αρχιεπισκόπων του Χαλεπίου, Youhanna Ibrahim και Paul Yazigi, από τον Απρίλιο του 2013, εν μέσω πλήρους συσκότισης σχετικά με αυτόν τον φάκελο και μια καταγγελλόμενη διεθνή σιωπή. Προσφέρουμε τις προσευχές μας για αυτούς και για κάθε απαχθέντα.

Μπαίνουμε στον στίβο της νηστείας σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της ιστορίας της ύπαρξής μας ως Χριστιανοί που ζούμε στην Ανατολή. Καθώς αναλογιζόμαστε την ιστορία της Εκκλησίας της Αντιόχειας, η Εκκλησία, σε όλη την ιστορία Της, δεν είχε ζητήσει ποτέ προστασία παρά μόνο από τον Σταυρό του Χριστού και ποτέ δεν τράφηκε παρά μόνο από την ελπίδα του Χριστού. Τον έναν αιώνα μετά τον άλλο, παρέμεινε πιστή σε Αυτόν και κράτησε την πίστη Της. Έχει βαφτίσει τον κόσμο στο όνομά Του και έχει αποτυπώσει το άγιο όνομά Του στους αποστόλους Του. Τα λέμε όλα αυτά για να επιβεβαιώσουμε ότι μένουμε στη γη μας, τη γη από την οποία αντλούμε την ταυτότητα και την οντότητά μας.

Σας ευχόμαστε πολλές επιστροφές αυτών των ευλογημένων ημερών. Είθε όλοι, προστατευόμενοι από το έλεος του Θεού, να φθάσουμε στην Αγία Ανάσταση του Χριστού, στον Οποίο είναι δόξα στους αιώνας των αιώνων, Αμήν.

 

*Ελεύθερη μετάφραση από την αγγλική γλώωσα.

Ακολουθεί η εγκύκλιος στην αγγλική γλώσσα:

With the Mercy of God

JOHN X
Greek Orthodox Patriarch of Antioch and All the East

To all our Beloved in the Lord
The Children of the Holy Antiochian See

Beloved,

At the dawn of this Holy and Great Lent, the Church prays in unison and cries from the depth: “Let us not pray, brethren, Pharisee-like.” By these words, the Church begins her liturgical hymns of Great Lent, imploring the Lord of the Resurrection.

The soul’s garment in this blessed season is humility. A humble prayer penetrates the heart of God. The Church proclaims this at the onset of Her praises for this season in order to suggest to us that Christ, the Bridegroom of every soul, desires the soul to be adorned with the ornament of humility and embellished with the garment of selflessness. He longs for the soul to be steadfast in praying humbly and modestly, far from ostentation, which is a fake, popular spirituality. Rather, what softens the Lord’s heart is a humble attitude expressed by the soul’s cry: “Have mercy on me.” Christ desires that our souls join the cohort of the wise virgins who lit for Him their lamp of mercy, humility, and almsgiving, preparing their being for His indwelling by the Spirit.

Great Lent is the Spring of souls yearning for the radiance of Christ. It is a Spring in which every soul blossoms as flowers do in nature. It is when the bitter coldness of sin is taken over by the warm beauty of the Resurrection. Great Lent is the Spring of souls which have renounced pharisaic pride and put on paschal humility.

We step into this Lenten season and the wound of Eastern Christianity is still open and bleeding. This wound sums up all the sufferings of the people in this East of various denominations. It is the kidnapping of the Archbishops of Aleppo, Youhanna Ibrahim and Paul Yazigi, since April 2013, amid a total blackout about this file and a denounced international silence. We offer our prayers for them and for each kidnapped.

We enter the arena of fasting at this critical stage in the history of our existence as Christians living in the East. As we contemplate the history of the Church of Antioch, the Church, throughout Her history, had never sought protection except from the Cross of Christ and was never nourished except from the hope of Christ. One century after another, She has remained loyal to Him and kept Her faith. She has baptized the world in His name and imprinted His holy name in His apostles. We are saying all this in order to affirm that we are abiding in our land, the land from which we derive our identity and entity.

We wish you many returns of these blessed days. May we all, being protected by God’s mercy, attain the Holy Resurrection of Christ, to Whom be glory forever and ever, Amen.

Issued from our Patriarchal Headquarters in Damascus,
On February 27
th, 2022.

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των ενοικιαστών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 1 / 2021 , 22:30 από news_room Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των ενοικιαστών Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα πιο κάτω μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από τον Υπουργό Οικονομικών για στήριξη των ενοικιαστών. Α) Δίμηνη Αναστολή (για τους μήνες Ιανουάριο και […]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Ιερατικό Συνέδριο της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Ιερατικό Συνέδριο της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 10 / 2022 , 1:53 από news_room Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το 4ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στην πόλη της Λαμίας. Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καλλιμάρμαρο Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, στην ομώνυμη Ενορία της πόλεως, […]

Pin It on Pinterest