12 °C Athens, GR
29/11/2022

Τελευταια Νέα
Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο Λεμεσού Αθανάσιος: Το έργο μας είναι να εργαζόμαστε για τον λαό μας, την εκκλησία μας, ταπεινά, απλά και αθόρυβα Καρπασίας Χριστόφορος: «Η εκλογές δεν είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός» H ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου Ψηφίστε στην δημοσκόπηση του ADOLOGALA.GR – Ποιός είναι καταλληλότερος για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου; Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου Απόψεις: Η ακρίβεια τον φετινό χειμώνα θα οδηγήσει τους πολίτες στα άκρα – Ευρωπαϊκή άνοδος της Ακροδεξιάς Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Αποφάσεις Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – Ορίστηκε η επιτροπή για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής “Κοσμοσυρροή” για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο της Κύπρου Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις Μητροπολιτών Αιτωλίας, Ηλείας και Δράμας στην ΠτΔ – Οι ημερομηνίες των ενθρονίσεων Όλη η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Τι προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄ Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων Εκλογή τριών Βοηθών Επισκόπων στο Φανάρι – Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Νοέμβριο Ομιλία π. Ευάγγελου Παπανικολάου στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προς κληρικούς Αδελαΐδος: «Παρακαλώ να πορευθούμε με αγάπη και ενότητα» Συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή» παραχώρησε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος Ποιμαντορικό Σαββατοκύριακο του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικου Περικόσμηση του Έλληνος Πρέσβη στην Αίγυπτο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ στην παράσταση «ο Καστανάς» του Θεατρικού Εργαστηρίου Καμεράνο Χειροτονία Διακόνου Πέτρου Γεωργιάδη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Tον Δεκέμβριο ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γεμίζει μουσική Στο Πήλιο έπεσαν τα πρώτα χιόνια του χειμώνα

53η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου – Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα

53η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου - Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 27 / 1 / 2022 , 23:26 από news_room

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Ινάς ‘Αμπντελ Ντάγιεμ προς στην Ελλάδα, την τιμώμενη χώρα της 53ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου.

Σε δήλωσή της στο amna.gr η υπουργός Πολιτισμού της Χώρας του Νείλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε πολύ ευτυχισμένοι για τα εγκαίνια της 53ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου, καθώς η μεγαλύτερη χαρά είναι ότι η τιμώμενη χώρα είναι η Ελλάδα». Μάλιστα, η κα Ντάγιεμ επεσήμανε ότι «οι δεσμοί σχέσης φιλίας είναι πάρα πολύ ισχυροί με την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Και είναι ευκαιρία σε αυτήν την έκθεση, να αναζωογονήσουμε τους δεσμούς και να επαναδραστηριοποιηθούμε στον τομέα του πολιτισμού».

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την ελληνική αποστολή, τον Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο κ. Νίκο Γαριλίδη και όλη την ελληνική Ομογένεια στην Αίγυπτο» τόνισε η υπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σπουδαία αυτή διοργάνωση, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τη σημασία της μετάφρασης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και της υπουργού Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ, τόνισε ότι «η ελληνική γλώσσα, μία γλώσσα με μακραίωνη ιστορία, υπήρξε ταυτόχρονα γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη εδώ και πολλά χρόνια». Προσέθεσε δε, ότι «για να καταλάβουμε όλοι τη σημασία της μετάφρασης, αρκεί να αναφερθούμε στο ρόλο των Αράβων μεταφραστών, όταν κλήθηκαν να μεταφράσουν σπουδαίους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ας σκεφτούμε πόσο δύσκολο είναι να μεταφράσει κανείς κείμενα του Αριστοτέλη. Αυτό προϋπέθετε κάτι πολύ σημαντικό: όχι απλά και μόνο μία μηχανική γνώση της γλώσσας αλλά ταυτόχρονα μία ουσιαστική κατανόηση του πολιτισμού τον οποίον επιχειρείς να μεταφράσεις. Με αυτήν την έννοια, πράγματι, η μετάφραση είναι μία γέφυρα πολιτισμού, μία γέφυρα συνεννόησης, μία γέφυρα διαλόγου».

Παράλληλα, ο κ. Κούκης επεσήμανε ότι «το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μετάφραση σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων στην αραβική γλώσσα. Ο αραβικός κόσμος είναι ένας κόσμος συγγενής στον ελληνικό κόσμο εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια. Το ΕΙΠ διοργανώνει τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην οποία συμμετέχει η Αίγυπτος και αρκετές αραβικές χώρες και ταυτόχρονα είναι οργανωτικός βραχίονας του υπουργείου Πολιτισμού και διοργανώνει τις διεθνείς συμμετοχές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Θεωρούμε ιδιαίτερη τιμή να μετέχουμε φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου και να είμαστε η τιμώμενη χώρα. Το περίπτερό μας είναι λιτό, αλλά και τεχνολογικά άρτιο, παρουσιάζοντας την νέα επαυξημένη πραγματικότητα που μας οδηγεί στο μέλλον. Ταυτόχρονα, το ΕΙΠ διαχειρίζεται το νέο μεταφραστικό πρόγραμμα «greeklit». Αυτό σημαίνει ότι χρηματοδοτούμε τη μετάφραση ελληνικών έργων στο εξωτερικό και ελπίζουμε σύντομα ότι πολλά έργα Ελλήνων συγγραφέων θα μεταφραστούν στα αραβικά και οι εκδότες του αραβικού κόσμου θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΙΠ. ‘Αλλωστε, ο μεταφραστής είναι ο δεύτερος συγγραφέας. Και στελέχη του ΕΙΠ, όπως οι κ.κ. Χάλιντ Ραούφ και Πέρσα Κουμούτση, βραβεύτηκαν ως σπουδαίοι μεταφραστές στον αραβικό κόσμο». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΙΠ ευχαρίστησε τα στελέχη του οργανισμού, την κα Σπανούδη και την κα Χατζηγεωργίου, καθώς και τον Έλληνα πρέσβη κ. Γαριλίδη για την όλη διοργάνωση, και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες λόγω της κακοκαιρίας στην Αθήνα. Χειροκροτούμενος δε, ανέγνωσε στα αραβικά τη φράση: «Η Αίγυπτος είναι η μητέρα του κόσμου που ευλογεί τον πολιτισμό και τη γλώσσα».

Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο, Νίκος Γαριλίδης, ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού για τη μεγάλη τιμή να ορίσει την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, καθώς επίσης και την υπουργό Διασποράς κα Μάκραμ για την επισήμανση ότι «οι Έλληνες της Αιγύπτου ζυμώθηκαν με την Αίγυπτο και δεν ξεχάσανε την αραβική γλώσσα, ακόμη και σε μακρινές τρίτες χώρες που μετανάστευσαν τη δεκαετία του ’50 και του ’60, όπως στην Αυστραλία, στη Μελβούρνη». Ενώ, αναφερόμενος στη σημασία της μετάφρασης, ανέφερε ότι «η ακριβής μετάφραση αίρει τα εμπόδια της γνώσης. Η κακή μετάφραση οδηγεί σε αλλοιώσεις τέτοιες, που στην περίπτωση μετάφρασης ιερών κειμένων – του Ευαγγελίου ή του Κορανίου – οδηγούν σε αιρέσεις. ‘Αρα λοιπόν, αυτό που επιδιώκουμε, είναι οι καλές μεταφράσεις, όχι μόνον πιστές αλλά και λογοτεχνικές μεταφράσεις. Γι’ αυτό και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκαινιάσει πρόσφατα, εδώ και έξι μήνες, ένα πρόγραμμα, που έχει φέρει στο Κάιρο η ελληνική αντιπροσωπεία, το οποίο προωθεί τις μεταφράσεις ειδικά στην αραβική γλώσσα. Έχουμε έναν πλούσιο κατάλογο που παραθέτουμε σήμερα στην έκθεση και περιμένουμε πολλές ακόμη μεταφράσεις για να προωθήσουμε την ελληνική λογοτεχνία στην αραβική γλώσσα», κατέληξε ο Έλληνας πρέσβης.

Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της σημερινής εκδήλωσης, ήταν το δώρο που παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κας Ντάγιεμ προσέφερε στον Έλληνα Πρέσβη κ. Γαριλίδη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Βακουφίων της χώρας: μία μεγάλη έκδοση με εδάφια του Κορανίου μεταφρασμένα και με πολλές αναλύσεις στην ελληνική γλώσσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου & Ιαματικού Παντελεήμονος στην Αθήνα – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 7 / 2021 , 12:47 από news_room Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου & Ιαματικού Παντελεήμονος στην Αθήνα – Adologala.gr Την πανίερο μνήμη του αγίου και ιαματικού Παντελεήμονος τιμά και γεραίρει ο ομώνυμος περικαλλέστατος ιερός ναός που βρίσκεται στο κέντρο των Αθηνών επί της οδού Αχαρνών. Στον μέγα […]

Η Ιερά Πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 28 / 10 / 2021 , 22:38 από news_room Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συμμετοχή Ιερού Κλήρου και πιστού Λαού του Θεού, υπό τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού (covid-19), πανηγύρισε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος,η ιστορική καθέδρα του Επισκόπου της […]

Pin It on Pinterest