24 °C Athens, GR
22/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος στο Νυμφαίο – Adologala.gr Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτάστηκε η πολιούχος Νέας Σμύρνης, Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Εκδήλωση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο» Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός Με λαμπρότητα τιμά & εορτάζει η Νέα Σμύρνη την πολιούχο της Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ι.Μ. Καστορίας: Από την Κυριακή του Παραλύτου έως το Σάββατο προς της Σαμαρείτιδος Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ για την ανάδειξη των ευρημάτων στο Φαληρικό Δέλτα Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές της Βόρειας Κορέας

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στην παρουσίαση του έργου του Νέαρχου Νεάρχου «Μακάριος, Δραματική Πορεία»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 20 / 1 / 2022 , 23:28 από news_room

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ. κ.  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΤΟΥ κ. ΝΕΑΡΧΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ

«ΜΑΚΑΡΙΟΣ

Δραματική πορεία».

 

Η 19η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ ήγαγε τα ονομαστήριά του  τιμώντας την εορτή του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, καθιερώθηκε μετά τον αδόκητο θάνατό του, την 3η Αυγούστου 1977, ως ημέρα μνήμης και τιμής του από  την Εκκλησία και από το Πολιτιστικό Ίδρυμα, που χρεωστικώς και αξίως φέρει το όνομά του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το  Ίδρυμα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πάφου παρουσιάζει, σήμερα,  το δίτομο και επιστημονικά τεκμηριωμένο έργο του κ. Νέαρχου Νεάρχου «ΜΑΚΑΡΙΟΣ,  Δραματική Πορεία».

Σαράντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, ο  Μακάριος δεν αποτελεί για μας παρελθόν, αλλά ζει μέσα μας βιωματικά και  οφείλουμε, αφενός μεν να ζωντανέψουμε και να φέρουμε στην επιφάνεια της σημερινής πραγματικότητας τις δραματικές πτυχές της ζωής του, τους αγώνες του,  τους προβληματισμούς και τα οράματα τού τιμωμένου προσώπου, αφετέρου δε να αντιληφθούμε όλοι το χρέος μας για τη συνέχιση των αγώνων και των υψηλών ιδανικών Αυτού.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που μας συγκινεί ιδιαίτερα το έργο του κ. Νέαρχου Νεάρχου.

  Στο δίτομο αυτό επιστημονικό έργο παρουσιάζονται, μέσα από τις πηγές και τα πρωτότυπα κείμενά του,  οι αδιάλειπτοι αγώνες τού αοίδιμου Εθνάρχη για αντιμετώπιση και αποφυγή των συνεχών πλεκτανών και παγίδων με τις οποίες  προσπαθούσαν οι  διάφοροι, να βραχυκυκλώσουν  την  πορεία του αγώνα για την εθνική μας δικαίωση.

Σήμερα, η δραματική μας πορεία συνεχίζεται, και είναι ακόμα πιο δύσκολη γιατί η Τουρκία διακηρύττει πλέον ολοκάθαρα τους επεκτατικούς της στόχους σε βάρος της μικρής μας Πατρίδος.

Ως εκ τούτου, η Εκκλησία Κύπρου καλεί όλους  στο όνομα τού Μακαρίου και της πολυφίλητής μας πατρίδας, να  παραμερίσουν τις πολιτικές τους διαφορές και τις αντιπαραθέσεις, τα κομματικά πάθη και τις έριδες, για να συνεχίσουμε όλοι με μια ψυχή το χρέος μας προς την κινδυνεύουσα Πατρίδα μας, και να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς νέες πλεκτάνες και παγίδες. Τώρα είναι η ώρα της ομόνοιας και της ενότητας, της συστράτευσης και της ομοψυχίας. Πάνω απ’ όλα προέχει η σωτηρία και η ελευθερία της πατρίδας μας.  Αυτή είναι η ιερά παρακαταθήκη που μας άφησε ο Μακάριος και αναμένει απ’ όλους μας να  την εφαρμόσουμε πιστά.

Ευχαριστούμε θερμά την ιερά Μητρόπολη Πάφου για την πρωτοβουλία και την καταβολή των εξόδων της έκδοσης τού έργου. Ευχαριστούμε, επίσης, τον Μητροπολίτη Πάφου, αγαπητόν εν Χριστώ αδελφό κ. Γεώργιο καθώς και τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρήστο Ιακώβου, για τον επιστημονικό μόχθο τον οποίο κατέβαλαν προκειμένου να μας παρουσιάσουν απόψε τις πτυχές  του δίτομου έργου του κ. Νέαρχου Νεάρχου «ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Δραματική Πορεία».

Όλως ιδιαιτέρως, εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας στον  έμπειρο  και οτρηρό συγγραφέα κύριο Νέαρχο Νεάρχου για το επιστημονικό σύγγραμμά του που παραδίδει στις νέες γενιές. Ακράδαντα πιστεύουμε ότι θα αποτελεί εσαεί πηγή για την ιστορική αλήθεια και την προσωπικότητα του αειμνήστου Εθνάρχη μας.

Ευχαριστούμε, ακόμη,  τον Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ κύριο Χρήστο Κουκλιώτη  και όλους όσοι κοπίασαν για τη σημερινή εκδήλωση.

Ευχόμαστε, τέλος, όπως οι μαρτυρικοί αγώνες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ βρουν τη δικαίωσή τους, πράγμα που θα σημάνει και τη λύτρωση  της πολύπαθης πατρίδας μας.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Το Υπουργείο Άμυνας καλεί τους ανυπότακτους εφέδρους κλάσεων 1989 έως 2019 να παρουσιαστούν

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 6 / 4 / 2021 , 15:07 από news_room Ανακοίνωση Υπουργείου Άμυνας αναφορικά με την υποχρέωση για παρουσίαση των ανυπότακτων εφέδρων Το Υπουργείο Άμυνας υπενθυμίζει ότι καλούνται σε επιστρατευτική τακτοποίηση όλοι οι ανέντακτοι έφεδροι στα Τμήματα Επιστράτευσης μέχρι την 30ή Απριλίου 2021 οι οποίοι υπάγονται στις πιο κάτω κατηγορίες: Κλάσεων 1989 έως […]

Μ. Χαρακόπουλος: "Η ανοχή στο έγκλημα ανοίγει τον δρόμο για την θρασεία επανάληψή του"

Μ. Χαρακόπουλος: “Η ανοχή στο έγκλημα ανοίγει τον δρόμο για την θρασεία επανάληψή του”

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 24 / 2 / 2022 , 6:29 από news_room «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, τολμώ να πω υπερήφανος, γιατί μετά από πολύμηνη και κοπιώδη προσπάθεια φτάσαμε σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα, κατά την οποία σας παρουσιάζουμε σήμερα εδώ, στον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, της οικογενείας Εφραίμογλου, την οποία […]

Pin It on Pinterest