12 °C Athens, GR
30/11/2022

Τελευταια Νέα
Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο Λεμεσού Αθανάσιος: Το έργο μας είναι να εργαζόμαστε για τον λαό μας, την εκκλησία μας, ταπεινά, απλά και αθόρυβα Καρπασίας Χριστόφορος: «Η εκλογές δεν είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός» H ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου Ψηφίστε στην δημοσκόπηση του ADOLOGALA.GR – Ποιός είναι καταλληλότερος για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου; Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου Απόψεις: Η ακρίβεια τον φετινό χειμώνα θα οδηγήσει τους πολίτες στα άκρα – Ευρωπαϊκή άνοδος της Ακροδεξιάς Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Αποφάσεις Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – Ορίστηκε η επιτροπή για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής “Κοσμοσυρροή” για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο της Κύπρου Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις Μητροπολιτών Αιτωλίας, Ηλείας και Δράμας στην ΠτΔ – Οι ημερομηνίες των ενθρονίσεων Όλη η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Τι προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄ Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων Οι ΗΠΑ θέλουν να αποτρέψουν την Τουρκία από μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία Νέα παράσταση «Ταξίδι στον Γαλαξία» στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 7 Δεκεμβρίου Ο Εσπερινός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στο Γηροκομείο των Αθηνών (Φωτορεπορτάζ) Εκλογή τριών Βοηθών Επισκόπων στο Φανάρι – Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Νοέμβριο Ομιλία π. Ευάγγελου Παπανικολάου στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προς κληρικούς Αδελαΐδος: «Παρακαλώ να πορευθούμε με αγάπη και ενότητα» Συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή» παραχώρησε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος Ποιμαντορικό Σαββατοκύριακο του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικου Περικόσμηση του Έλληνος Πρέσβη στην Αίγυπτο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ στην παράσταση «ο Καστανάς» του Θεατρικού Εργαστηρίου Καμεράνο

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στην παρουσίαση του έργου του Νέαρχου Νεάρχου «Μακάριος, Δραματική Πορεία»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 20 / 1 / 2022 , 23:28 από news_room

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ. κ.  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΤΟΥ κ. ΝΕΑΡΧΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ

«ΜΑΚΑΡΙΟΣ

Δραματική πορεία».

 

Η 19η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ ήγαγε τα ονομαστήριά του  τιμώντας την εορτή του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, καθιερώθηκε μετά τον αδόκητο θάνατό του, την 3η Αυγούστου 1977, ως ημέρα μνήμης και τιμής του από  την Εκκλησία και από το Πολιτιστικό Ίδρυμα, που χρεωστικώς και αξίως φέρει το όνομά του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το  Ίδρυμα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πάφου παρουσιάζει, σήμερα,  το δίτομο και επιστημονικά τεκμηριωμένο έργο του κ. Νέαρχου Νεάρχου «ΜΑΚΑΡΙΟΣ,  Δραματική Πορεία».

Σαράντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, ο  Μακάριος δεν αποτελεί για μας παρελθόν, αλλά ζει μέσα μας βιωματικά και  οφείλουμε, αφενός μεν να ζωντανέψουμε και να φέρουμε στην επιφάνεια της σημερινής πραγματικότητας τις δραματικές πτυχές της ζωής του, τους αγώνες του,  τους προβληματισμούς και τα οράματα τού τιμωμένου προσώπου, αφετέρου δε να αντιληφθούμε όλοι το χρέος μας για τη συνέχιση των αγώνων και των υψηλών ιδανικών Αυτού.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που μας συγκινεί ιδιαίτερα το έργο του κ. Νέαρχου Νεάρχου.

  Στο δίτομο αυτό επιστημονικό έργο παρουσιάζονται, μέσα από τις πηγές και τα πρωτότυπα κείμενά του,  οι αδιάλειπτοι αγώνες τού αοίδιμου Εθνάρχη για αντιμετώπιση και αποφυγή των συνεχών πλεκτανών και παγίδων με τις οποίες  προσπαθούσαν οι  διάφοροι, να βραχυκυκλώσουν  την  πορεία του αγώνα για την εθνική μας δικαίωση.

Σήμερα, η δραματική μας πορεία συνεχίζεται, και είναι ακόμα πιο δύσκολη γιατί η Τουρκία διακηρύττει πλέον ολοκάθαρα τους επεκτατικούς της στόχους σε βάρος της μικρής μας Πατρίδος.

Ως εκ τούτου, η Εκκλησία Κύπρου καλεί όλους  στο όνομα τού Μακαρίου και της πολυφίλητής μας πατρίδας, να  παραμερίσουν τις πολιτικές τους διαφορές και τις αντιπαραθέσεις, τα κομματικά πάθη και τις έριδες, για να συνεχίσουμε όλοι με μια ψυχή το χρέος μας προς την κινδυνεύουσα Πατρίδα μας, και να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς νέες πλεκτάνες και παγίδες. Τώρα είναι η ώρα της ομόνοιας και της ενότητας, της συστράτευσης και της ομοψυχίας. Πάνω απ’ όλα προέχει η σωτηρία και η ελευθερία της πατρίδας μας.  Αυτή είναι η ιερά παρακαταθήκη που μας άφησε ο Μακάριος και αναμένει απ’ όλους μας να  την εφαρμόσουμε πιστά.

Ευχαριστούμε θερμά την ιερά Μητρόπολη Πάφου για την πρωτοβουλία και την καταβολή των εξόδων της έκδοσης τού έργου. Ευχαριστούμε, επίσης, τον Μητροπολίτη Πάφου, αγαπητόν εν Χριστώ αδελφό κ. Γεώργιο καθώς και τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρήστο Ιακώβου, για τον επιστημονικό μόχθο τον οποίο κατέβαλαν προκειμένου να μας παρουσιάσουν απόψε τις πτυχές  του δίτομου έργου του κ. Νέαρχου Νεάρχου «ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Δραματική Πορεία».

Όλως ιδιαιτέρως, εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας στον  έμπειρο  και οτρηρό συγγραφέα κύριο Νέαρχο Νεάρχου για το επιστημονικό σύγγραμμά του που παραδίδει στις νέες γενιές. Ακράδαντα πιστεύουμε ότι θα αποτελεί εσαεί πηγή για την ιστορική αλήθεια και την προσωπικότητα του αειμνήστου Εθνάρχη μας.

Ευχαριστούμε, ακόμη,  τον Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ κύριο Χρήστο Κουκλιώτη  και όλους όσοι κοπίασαν για τη σημερινή εκδήλωση.

Ευχόμαστε, τέλος, όπως οι μαρτυρικοί αγώνες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ βρουν τη δικαίωσή τους, πράγμα που θα σημάνει και τη λύτρωση  της πολύπαθης πατρίδας μας.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Τι πιστεύει η νέα γενιά για το μέλλον της εργασίας, σύμφωνα με έρευνα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 9 / 2021 , 13:48 από news_room «Η ψυχική υγεία των εργαζομένων είναι ύψιστης σημασίας για τη νέα γενιά, κατατάσσοντάς την ως πρώτιστη ανησυχία για το πώς διαμορφώνεται ο κόσμος της εργασίας, ακολουθούν οι ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία και οι ίσες αμοιβές». Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, […]

Μόρφου Νεόφυτος: «Πῶς νὰ Θηλάζουμε τὶς Ἄκτιστες Ἐνέργειες τοῦ Θεοῦ…»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 / 1 / 2021 , 8:00 από news_room Ὁμιλία  Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου ἡ ὁποία πραγματοποιήθηκε στὶς 24 Ἰανουαρίου, 2021 στὸ Ἱερόν Ἡσυχαστήριον τοῦ Ὁσίου Ἀββακοὺμ στὸ Φτερικούδι τῆς Μητροπολιτικῆς Περιφερείας Ταμασσοῦ. Ακολουθήστε μας :

Pin It on Pinterest