19 °C Athens, GR
02/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Πρωτοχρονιά με χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

arxiepiskopi-aystralias-adologala (5)

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 1 / 2022 , 14:51 από news_room

Με την υποδοχή ενός νέου μέλους στους κόλπους της Ιερατικής της Οικογένειας, εόρτασε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας την Πρωτοχρονιά του 2022 και τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Επισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο προάστιο Marrickville του Σύδνεϋ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, πλαισιούμενος από τους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, και κατά τη διάρκεια αυτής τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου κ. Νικολάου Carmonas.

Στη σημαντική αυτή στιγμή της ζωής του, κατά την οποία εκπλήρωσε ένα παιδικό του όνειρο, ο νέος Διάκονος είχε κοντά του τη σύζυγο και την κόρη του, οι οποίες παρακολουθούσαν τα τελούμενα με έντονη συγκίνηση και υπερηφάνεια. Δέχθηκε δε τις πατρικές νουθεσίες και συμβουλές του Ποιμενάρχου του, καθώς και τις εγκάρδιες ευχές του για μια ευλογημένη πορεία στο μονοπάτι της ιερωσύνης.

Αναλυτικότερα, ο Σεβασμίωτατος κ.κ. Μακάριος στην εισαγωγή του νουθετηρίου λόγου, αναφέρθηκε στον βίο και το έργο του Μεγάλου Βασιλείου, ο οποίος αποτελεί σπουδαίο πρότυπο ασκητού, διδασκάλου, Ιεράρχου και θεολόγου. «Η ζωή του τιμωμένου Ιεράρχου είναι από μόνη της μία νουθεσία και μία πνευματική και εκκλησιαστική διδαχή», παρατήρησε, απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο Διάκονο, εστιάζοντας όμως σε δύο βασικά σημεία της διδασκαλίας του Αγίου Βασιλείου, τα οποία ανέλυσε περαιτέρω.

Το πρώτο σημείο αφορά στην Εκκλησία, η οποία κατά τον Μέγα Βασίλειο «ἐστίν αὐλή ἁγία τοῦ Θεοῦ». «Απομακρύνομαι από την αυλή του Θεού σημαίνει ότι βγάζω τον Θεό από τη ζωή μου και στερούμαι της Θείας Χάριτος. Αυτοί που παραμένουν στον οίκο του Θεού, στην αυλή του Θεού, στην κανονική Εκκλησία, είναι αυτοί που τελικώς προοδεύουν πνευματικά και ανθούν στις αρετές και τα χαρίσματα», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ερμηνεύοντας τα λόγια του Αγίου.

Το δεύτερο σημείο της διδασκαλίας του Μεγάλου Βασιλείου, στο οποίο εστίασε ο Σεβασμιώτατος, αφορά στον ρόλο της ιερωσύνης, η οποία, παρομοιαζόμενη με τα οστά του ανθρωπίνου σώματος, στηρίζει και συγκρατεί ενωμένο το σώμα της Εκκλησίας. «Η είσοδος στην ιερωσύνη δε συνεπάγεται την ανάληψη μιας κοσμικής εξουσίας ή μιας υπεροχικής τάξεως», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στον νέο Διάκονο και συνέχισε: «Η ιερωσύνη είναι σταυρός και μάλιστα δυσβάστακτος. Πρόκειται για μια διακονία η οποία βασίζεται στην αγάπη και την ταπείνωση. Εάν αυτά δεν υπάρξουν στη ζωή του εκάστοτε κληρικού τότε δημιουργείται μείζον ζήτημα στην Εκκλησία. […] Η ταπείνωση θα μας οδηγήσει στην προκοπή της ψυχής και όσο ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια της ιερωσύνης, τόσο περισσότερο πρέπει να ταπεινώνουμε τον εαυτό μας για να εξασφαλίζεται η σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων που είναι το μείζον για την Εκκλησία μας».

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος μίλησε με επαινετικά λόγια για τον νέο Διάκονο, αναγνωρίζοντας πως επέδειξε μεγάλη υπομονή και καρτερικότητα, αγωνίστηκε πνευματικά, εκκλησιαστικά, υπάκουσε τη φωνή του ποιμενάρχου του, περίμενε με ταπείνωση, προετοιμάστηκε και έδωσε χώρο στη χάρη του Θεού να λειτουργήσει στη ζωή του. «Η επιμονή σου να μάθεις ελληνικά και να σπουδάσεις Ορθόδοξη Θεολογία στη Θεολογική μας Σχολή μάς έχει εκπλήξει όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε: «Απέδειξες με τις πράξεις σου, με τη ζωή σου, με την έντονη και θυσιαστική διακονία σου στην Ενορία Ταξιαρχών, ότι είσαι άξιος της ιερωσύνης και ότι θα τιμήσεις με τη ζωή σου και τη διακονία σου την Εκκλησία γενικότερα, και την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας ειδικότερα».

Ολοκληρώνοντας τον νουθετήριο λόγο, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας παρακάλεσε τον χειροτονούμενο να μη χάσει τον ζήλο του και το πνεύμα μαθητείας που έχει. «Μην εξοικειωθείς με τα ιερά και τα όσια», τον προέτρεψε, «και μη χάσεις αύτη τη λαχτάρα και τη δίψα που είχες για την ιερωσύνη και την πνευματική ζωή. Κράτησε την ιερωσύνη σου με ταπείνωση, όπως λέγει ο Μέγας Βασίλειος, και θα δεις τη χάρη του Θεού να ενεργεί διά σου στις ανθρώπινες ψυχές».

Στο τέλος της χειροτονίας, η ιαχή «Άξιος» ακούστηκε δυνατά μέσα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ κλήρος και πιστοί ευχήθηκαν ολοκαρδίως στον νέο Διάκονο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο η Ακολουθία της κοπής της Βασιλόπιτας της Ενορίας του Marrickville και όλοι αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος 2022.

Να σημειωθεί ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος έκοψε τη Βασιλόπιτα με τους στενούς συνεργάτες των Γραφείων της Αρχιεπισκοπής και το φλουρί έτυχε στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκε η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου προς την Αμερικανική Πρεσβεία

Ολοκληρώθηκε η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου προς την Αμερικανική Πρεσβεία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 18 / 11 / 2022 , 5:34 από news_room Τελευταία ενημέρωση 05:29 – 18 Νοεμβρίου 2022 Ολοκληρώθηκε η μαζική πορεία για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η κεφαλή της πορείας λίγο μετά της 7 το απόγευμα έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία. Νωρίτερα είχε περάσει από την πρεσβεία το μπλοκ με το πανό […]

Τη Ιερά και Σεβασμία Μνήμη των Αγίων Πατριαρχών Αλεξανδρείας Τιμά η Εκκλησία της Ελλάδος σήμερα. Γράφει ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Σήμερα 18 Ιανουαρίου 2020 η Εκκλησία μας Τιμά την Ιερά Μνήμη των Αγίων Αθανασίου & Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 / 1 / 2021 , 1:13 από news_room Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου Δύο μεγάλους Πατέρες και Διδασκάλους, πατριάρχες Αλεξανδρείας, τον Αθανάσιο και τον Κύριλλο, τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Αν και ο Αθανάσιος έζησε κατά τον 4ο και ο Κύριλλος κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ., εντούτοις αυτό που τους ταυτίζει είναι η αγωνιστική προσήλωση […]