12 °C Athens, GR
29/11/2022

Τελευταια Νέα
Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο Λεμεσού Αθανάσιος: Το έργο μας είναι να εργαζόμαστε για τον λαό μας, την εκκλησία μας, ταπεινά, απλά και αθόρυβα Καρπασίας Χριστόφορος: «Η εκλογές δεν είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός» H ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου Ψηφίστε στην δημοσκόπηση του ADOLOGALA.GR – Ποιός είναι καταλληλότερος για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου; Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου Απόψεις: Η ακρίβεια τον φετινό χειμώνα θα οδηγήσει τους πολίτες στα άκρα – Ευρωπαϊκή άνοδος της Ακροδεξιάς Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Αποφάσεις Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – Ορίστηκε η επιτροπή για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής “Κοσμοσυρροή” για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο της Κύπρου Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις Μητροπολιτών Αιτωλίας, Ηλείας και Δράμας στην ΠτΔ – Οι ημερομηνίες των ενθρονίσεων Όλη η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Τι προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄ Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων Ο Εσπερινός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στο Γηροκομείο των Αθηνών (Φωτορεπορτάζ) Εκλογή τριών Βοηθών Επισκόπων στο Φανάρι – Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Νοέμβριο Ομιλία π. Ευάγγελου Παπανικολάου στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προς κληρικούς Αδελαΐδος: «Παρακαλώ να πορευθούμε με αγάπη και ενότητα» Συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή» παραχώρησε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος Ποιμαντορικό Σαββατοκύριακο του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικου Περικόσμηση του Έλληνος Πρέσβη στην Αίγυπτο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ στην παράσταση «ο Καστανάς» του Θεατρικού Εργαστηρίου Καμεράνο Χειροτονία Διακόνου Πέτρου Γεωργιάδη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Tον Δεκέμβριο ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γεμίζει μουσική

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 / 1 / 2022 , 23:59 από news_room

Με περισσή ευλάβεια και ιεροπρέπεια, τιμούν απόψε οι όπου γης χριστιανοί «τὸν φωτισθέντα ταῖς τοῦ Πνεύματος ἀκτῖσιν, τὸν πεπλησμένον χαρισμάτων ἐνθέων, τὸν καθαρὸν τὴν ψυχὴν καὶ τὴν καρδίαν, τὸν Ἄγγελον τὸν ἐπίγειον, τὸν βροτὸν τὸν οὐράνιον, τὸν τῆς παρθενίας διδάσκαλον καὶ τῶν ἀσκητῶν τὸν ἀρχηγόν», τὸν ὅσιο πατέρα ἡμῶν Ἀντώνιον.

Το εσπέρας τής Κυριακής 16 Ιανουαρίου 2022, τελέστηκε στην εντός των τειχών πόλη τής Λευκωσίας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό τού Αγίου Αντωνίου, Μετόχιον τής κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος τού Καθηγουμένου τής Μονής Αρχιμ. κ. Ιωάννου. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος τού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο.

Αρκετοί ήταν οι πιστοί, που από το πρωί και καθόλη τη διάρκεια τής ημέρας μέχρι και την ώρα τού εσπερινού προσέρχονταν στον ναό με πόθο, για να ζητήσουν την βοήθεια τού μεγάλου αυτού οσίου τής Εκκλησίας μας, να ασπαστούν με ευλάβεια την ιερή εικόνα του και να κλίνουν γόνυ δεήσεως προς τον προστάτη των αγωνιζομένων πιστών.

Με την άφιξη τού αγίου Καθηγουμένου στον Ιερό Ναό, του προσεφέρθη ροδόνερο με την παραδοσιακή μυροδόχο και στη συνέχεια ο ίδιος ευλόγησε το θυμίαμα, σύμφωνα με την κυπριακή παράδοση.

Κατά τη διάρκεια τού Εσπερινού έγινε λιτανεία τής ιερής εικόνας τού οσίου περιμετρικά τού Ναού, τελέστηκε αρτοκλασία και ευλογήθηκαν τα κόλλυβα που προευτρεπίστηκαν «εἰς τιμὴν καὶ μνήμην τοῦ ὁσίου καὶ θεοφόρου πατρὸς ἡμῶν Ἀντωνίου τοῦ μεγάλου, τοῦ καθηγητοῦ τῆς ἐρήμου».

Ακόμη, πριν το τέλος, τελέστηκαν τα μνημόσυνα όλων όσοι υπηρέτησαν στον ναό, καθώς και των ευεργετών και ιδρυτών των Σχολών τής ενορίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης τής Ι. Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη αρετής τής σιωπής, την οποία καλλιέργησε κατά κόρον ο άκρως ησυχαστής άγιος Αντώνιος. Μεταξύ άλλων, ο Πανοσιολογιώτατος ανέφερε ότι «στην εποχή μας έχουμε χάσει την ισορροπία μεταξύ σιωπής και ομιλίας, μεταξύ εσωστρέφειας και εξωστρέφειας και ομιλούμε ακατάσχετα, ξεχνώντας αυτό που μας επισημαίνουν οι σοφοί τής Παλαιάς Διαθήκης ότι «ἐκ πολυλογίας οὐκ ἐκφεύξῃ ἁμαρτίαν» και «οὐκ ἐν πολλοῖς ὀλίγα, ἀλλὰ ἐν ὀλίγοις πολλά» να λέμε. Δηλαδή, να μη λέμε με πολλά λόγια λίγα πράγματα, αλλά με λίγα λόγια να λέμε πολλά!

Είναι μεγάλη η αξία τής σιωπής! Πέραν από το ότι είναι η γεννήτρα κάθε μεγάλου και σπουδαίου έργου, ταυτόχρονα με τη σιγή και τη σιωπή επικοινωνούμε! Επικοινωνούμε πρώτα εμείς με τον εαυτό μας, έπειτα επικοινωνούμε με τους ανθρώπους και κυρίως με τη σιωπή επικοινωνούμε με τον Θεό· διότι καθώς μάς λέγει ο ιερός Φώτιος «καὶ τὴν φωνὴν τοῦ σιγῶντος ὁ Θεὸς ἀκούει». Ο Θεός ακούει και τα αιτήματα αυτού που σιωπά. Διότι ο Θεός βλέπει την καρδιά μας και ξέρει τα σιωπηλά αιτήματά μας.  Για να βιώσουμε, λοιπόν, τα μυστήρια τής Εκκλησίας μας, απαιτείται η εσωτερική ησυχία και η σιωπή· «Σιωπῇ τιμᾶσθω τὰ ἄρρητα», λέγει κι ο Μέγας Βασίλειος. Και μας προτρέπει ο υμνωδός· «σιγησάτω πᾶσα σᾶρξ βροτεῖα». Όταν βιώνουμε αυτή τη σιγή, τότε κατανοούμε το άγιο βάθος τής ζωής.

Δυστυχώς, όμως, στις μέρες μας επερίσσευσαν οι λόγοι. Ξεχάσαμε το «σιγᾶν ὅπου δεῖ καὶ λέγειν τὰ καίρια». Κι αυτό αφορά όλους μας, και ιδιαίτερα εμάς τους κληρικούς, που κηρύσσουμε σε όλους εσάς. Αφορά την ίδια την Εκκλησία. Η Εκκλησία που σέβεται τον λόγο της, δεν μιλάει πάντοτε και παντού, ούτε για όλους και για όλα. Κι αν ορισμένοι μας πουν ότι ίσως μας χαρακτηρίσουν ανίδεους, άδειους και κούφιους όταν δεν μιλάμε για όλα, αυτό δεν ισχύει. Διότι, αυτός που είναι συγκροτημένος και ολοκληρωμένος ως άνθρωπος ξέρει και μπορεί να σιωπά κι εφαρμόζει το «σιγᾶν ὅπου δεῖ καὶ λέγειν τὰ καίρια».

Στον πανηγυρικό αυτό Εσπερινό, παρέστη ανάμεσα στους πολυπληθείς πιστούς κι ο αρχηγός τής Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Σε δύο εκδηλώσεις επαγγελματικών Λυκείων της Χαλκίδας παρέστη ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Σε δύο εκδηλώσεις επαγγελματικών Λυκείων της Χαλκίδας παρέστη ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 18 / 5 / 2022 , 23:52 από news_room Το διήμερο 16 και 17 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, στα πλαίσια της ποιμαντικής διακονίας των Νέων, παρέστη, κατόπιν προσκλήσεως, σε δύο Εκδηλώσεις των Επαγγελματικών Λυκείων Χαλκίδος, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής […]

Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του Βόρειου Τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 6 / 2021 , 2:20 από news_room Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του Βόρειου Τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Οδός Κεντρικής Ελλάδας και Νέα Οδός», Ροδιανό Αντωνακόπουλο. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία του […]

Pin It on Pinterest