24 °C Athens, GR
22/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος στο Νυμφαίο – Adologala.gr Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτάστηκε η πολιούχος Νέας Σμύρνης, Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Εκδήλωση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο» Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός Με λαμπρότητα τιμά & εορτάζει η Νέα Σμύρνη την πολιούχο της Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ι.Μ. Καστορίας: Από την Κυριακή του Παραλύτου έως το Σάββατο προς της Σαμαρείτιδος Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ για την ανάδειξη των ευρημάτων στο Φαληρικό Δέλτα Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές της Βόρειας Κορέας

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 / 1 / 2022 , 23:59 από news_room

Με περισσή ευλάβεια και ιεροπρέπεια, τιμούν απόψε οι όπου γης χριστιανοί «τὸν φωτισθέντα ταῖς τοῦ Πνεύματος ἀκτῖσιν, τὸν πεπλησμένον χαρισμάτων ἐνθέων, τὸν καθαρὸν τὴν ψυχὴν καὶ τὴν καρδίαν, τὸν Ἄγγελον τὸν ἐπίγειον, τὸν βροτὸν τὸν οὐράνιον, τὸν τῆς παρθενίας διδάσκαλον καὶ τῶν ἀσκητῶν τὸν ἀρχηγόν», τὸν ὅσιο πατέρα ἡμῶν Ἀντώνιον.

Το εσπέρας τής Κυριακής 16 Ιανουαρίου 2022, τελέστηκε στην εντός των τειχών πόλη τής Λευκωσίας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό τού Αγίου Αντωνίου, Μετόχιον τής κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος τού Καθηγουμένου τής Μονής Αρχιμ. κ. Ιωάννου. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος τού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο.

Αρκετοί ήταν οι πιστοί, που από το πρωί και καθόλη τη διάρκεια τής ημέρας μέχρι και την ώρα τού εσπερινού προσέρχονταν στον ναό με πόθο, για να ζητήσουν την βοήθεια τού μεγάλου αυτού οσίου τής Εκκλησίας μας, να ασπαστούν με ευλάβεια την ιερή εικόνα του και να κλίνουν γόνυ δεήσεως προς τον προστάτη των αγωνιζομένων πιστών.

Με την άφιξη τού αγίου Καθηγουμένου στον Ιερό Ναό, του προσεφέρθη ροδόνερο με την παραδοσιακή μυροδόχο και στη συνέχεια ο ίδιος ευλόγησε το θυμίαμα, σύμφωνα με την κυπριακή παράδοση.

Κατά τη διάρκεια τού Εσπερινού έγινε λιτανεία τής ιερής εικόνας τού οσίου περιμετρικά τού Ναού, τελέστηκε αρτοκλασία και ευλογήθηκαν τα κόλλυβα που προευτρεπίστηκαν «εἰς τιμὴν καὶ μνήμην τοῦ ὁσίου καὶ θεοφόρου πατρὸς ἡμῶν Ἀντωνίου τοῦ μεγάλου, τοῦ καθηγητοῦ τῆς ἐρήμου».

Ακόμη, πριν το τέλος, τελέστηκαν τα μνημόσυνα όλων όσοι υπηρέτησαν στον ναό, καθώς και των ευεργετών και ιδρυτών των Σχολών τής ενορίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης τής Ι. Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη αρετής τής σιωπής, την οποία καλλιέργησε κατά κόρον ο άκρως ησυχαστής άγιος Αντώνιος. Μεταξύ άλλων, ο Πανοσιολογιώτατος ανέφερε ότι «στην εποχή μας έχουμε χάσει την ισορροπία μεταξύ σιωπής και ομιλίας, μεταξύ εσωστρέφειας και εξωστρέφειας και ομιλούμε ακατάσχετα, ξεχνώντας αυτό που μας επισημαίνουν οι σοφοί τής Παλαιάς Διαθήκης ότι «ἐκ πολυλογίας οὐκ ἐκφεύξῃ ἁμαρτίαν» και «οὐκ ἐν πολλοῖς ὀλίγα, ἀλλὰ ἐν ὀλίγοις πολλά» να λέμε. Δηλαδή, να μη λέμε με πολλά λόγια λίγα πράγματα, αλλά με λίγα λόγια να λέμε πολλά!

Είναι μεγάλη η αξία τής σιωπής! Πέραν από το ότι είναι η γεννήτρα κάθε μεγάλου και σπουδαίου έργου, ταυτόχρονα με τη σιγή και τη σιωπή επικοινωνούμε! Επικοινωνούμε πρώτα εμείς με τον εαυτό μας, έπειτα επικοινωνούμε με τους ανθρώπους και κυρίως με τη σιωπή επικοινωνούμε με τον Θεό· διότι καθώς μάς λέγει ο ιερός Φώτιος «καὶ τὴν φωνὴν τοῦ σιγῶντος ὁ Θεὸς ἀκούει». Ο Θεός ακούει και τα αιτήματα αυτού που σιωπά. Διότι ο Θεός βλέπει την καρδιά μας και ξέρει τα σιωπηλά αιτήματά μας.  Για να βιώσουμε, λοιπόν, τα μυστήρια τής Εκκλησίας μας, απαιτείται η εσωτερική ησυχία και η σιωπή· «Σιωπῇ τιμᾶσθω τὰ ἄρρητα», λέγει κι ο Μέγας Βασίλειος. Και μας προτρέπει ο υμνωδός· «σιγησάτω πᾶσα σᾶρξ βροτεῖα». Όταν βιώνουμε αυτή τη σιγή, τότε κατανοούμε το άγιο βάθος τής ζωής.

Δυστυχώς, όμως, στις μέρες μας επερίσσευσαν οι λόγοι. Ξεχάσαμε το «σιγᾶν ὅπου δεῖ καὶ λέγειν τὰ καίρια». Κι αυτό αφορά όλους μας, και ιδιαίτερα εμάς τους κληρικούς, που κηρύσσουμε σε όλους εσάς. Αφορά την ίδια την Εκκλησία. Η Εκκλησία που σέβεται τον λόγο της, δεν μιλάει πάντοτε και παντού, ούτε για όλους και για όλα. Κι αν ορισμένοι μας πουν ότι ίσως μας χαρακτηρίσουν ανίδεους, άδειους και κούφιους όταν δεν μιλάμε για όλα, αυτό δεν ισχύει. Διότι, αυτός που είναι συγκροτημένος και ολοκληρωμένος ως άνθρωπος ξέρει και μπορεί να σιωπά κι εφαρμόζει το «σιγᾶν ὅπου δεῖ καὶ λέγειν τὰ καίρια».

Στον πανηγυρικό αυτό Εσπερινό, παρέστη ανάμεσα στους πολυπληθείς πιστούς κι ο αρχηγός τής Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1 Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία 1

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Στα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού του Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού του Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 11 / 2021 , 16:18 από news_room Στα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού του Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Νίκος Αναστασιάδης όπου στον χαιρετισμό του δήλωσε: «Είναι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά αλλά συνάμα και συγκίνηση που τελώ τα εγκαίνια του νέου […]

Στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Χαλκίδος για την Εορτή της Αναλήψεως ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Την Πέμπτη της Αναλήψεως 10 Ιουνίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Εφημερίων της Ενορίας, Αρχιμ. Χερουβείμ Μεστούση και Οικον. Αναστασίου Χρήστου και των Διακ. Νικολάου Πριμηκύριου και […]

Pin It on Pinterest