24 °C Athens, GR
20/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λαμπρός εσπερινός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Γλυφάδας Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί Συνάντηση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια με Επίτιμους Αρχηγούς Π.Σ. Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αλβανία επέδωσε τα διαπιστευτήριά του Πρόσκληση παρέδωσε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη 20 Μαϊου Παγκόσμια ημέρα κλινικών μελετών Με λαμπρότητα εορτάστηκε η σύναξη πάντων των εν Θεσσαλονίκη αγίων στη Πυλαία Πατριαρχικό και Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την Κυριακή των Μυροφόρων στην Ιερά Μονή Βαλουκλή Λαμπρό συλλείτουργο για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης Τουλάχιστον 35 χιλιάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα

Ο Άγιος Επίκτητος, ο Θαυματουργός – Πόνημα του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Κεφαλόπουλου

o-agios-epiktitos-o-thavmatoyrgos-12-oktovriou-kyrillos-kefalopoylos-agios-markos-evgenikos-kato-patisia-eidiseis-ponima-dorean-ekdosi

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 21 / 1 / 2022 , 17:08 από news_room

Ο Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος, είναι κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και προιστάμενος του Ιερού Ναού του Αγ. Μάρκου του Ευγενικού Κάτω Πατησίων συνέγραψε, επιμελήθηκε πόνημα για τον άγιο Επίκτητο τον Θαυματουργό του οποίου η ιερά μνήμη πανηγυρίζεται την 12η του μηνός Οκτωβρίου κάθε έτους. Το “Άδολο Γάλα” δημοσιεύει την επιμελημένη έκδοση την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ

(ου η μνήμη τελειται τη ιβ’ Οκτωβρίου)

Οι χριστιανοί έχουμε πνευματική ανάγκη να μελετούμε τους βίους των Αγίων, ώστε να προοδεύουμε στην αρετή και να λαμβάνουμε ενίσχυση στους πνευματικούς αγώνες που μας καλεί ο Κύριος, να αγωνισθούμε ως αθλητές και ως στρατιώτες Χριστού.

Η ανάγνωση και μελέτη των βίων των Αγίων μας κάνει προθυμότερους στην επιδίωξη της αγιότητος, στην καλλιέργεια των χριστιανικών αρετών, και μας προετοιμάζει να αντισταθούμε στις παγίδες του πονηρού. Η οικείωση με τους λόγους και τα πνευματικά παλαίσματα των Αγίων, όπως καταγράφονται στους βίους και τα συναξάρια τους, πολλά οφελούν και παρηγορούν τους πιστούς. Τους στερεώνουν στην πίστη και τους παρακινούν στην αρετή.

Μελετώντας τον βίο του Αγίου Επικτήτου του Θαυματουργού και το πως ο Άγιος αγωνίσθηκε κατά των παθών και ανεδείχθη νικητής στον αγώνα της ευσεβείας, έχουμε έμπροσθέν μας ζωντανό το υπόδειγμα της αρετής και της κατά Χριστόν θεοφιλούς βιοτής. Από τον βίο του Αγίου Επικτήτου θα αντλήσουμε τα πολύτιμα διδάγματα και μηνύματα για την δική μας προσωπική προσπάθεια καθαγιασμού. Από την γνωριμία και επαφή με τον άγνωστο σε πολλούς Άγιον Επίκτητον, πολλά θα διδαχθούμε, πολλά θα ωφεληθούμε, ώστε και τον Άγιον να αγαπήσουμε, να τον τιμούμε ευλαβικώς και να τον επικαλούμαστε στις δοκιμασίες και τους πειρασμούς μας, αλλά και να βοηθήσουμε και άλλους να γνωρίσουν και να ευλαβούνται τον Άγιον.

Στην όμορφη και πολύπαθη Μεγαλόνησον, στο σημερινό κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, λίγα χιλιόμετρα ανατολικώς της Κερύνειας, και στην βόρεια πλευρά του Πενταδακτύλου, βρίσκεται το χωριό του Αγίου Επικτήτου. Το χωριό έλαβε την ονομασία του από τον Αγιον Επίκτητον τον Θαυματουργόν, που έγκαταβίωσε στην περιοχή ασκητικώς και αξιώθηκε μεγάλων πνευματικών δωρεών και χαρισμάτων, μεταξύ αυτών και της χάριτος να επιτελεί θαύματα πολλά και εν τη ζωή και μετά θάνατον, ώστε να λάβει την προσωνυμία “θαυματουργός”.

Ο Άγιος Επίκτητος είναι ένας από τους τριακόσιους Αγίους, τους επωνομαζομένους “Αλαμάνους Αγίους”, που τόσον τιμά και ευλαβείται η Κύπρος. Αυτοί οι Άγιοι ήλθαν στην Κύπρον τον 12ο αι. Αυτοί ήσαν Έλληνες Ορθόδοξοι και είχαν ακολουθήσει τους Δυτικούς Σταυροφόρους της Δευτέρας Σταυροφορίας (1147-1149 μ.Χ.), εμφορούμενοι από ιερόν πόθον να απελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους από τους Μουσουλμάνους που τους κατείχαν. Όταν όμως η Σταυροφορία απέτυχε και τα στρατεύματα των Σταυροφόρων διελυθησαν, οι Τριακόσιοι αυτοί στρατιώτες του Χριστού απεφάσισαν να προχωρήσουν ως προσκυνητές στην Αγίαν Πόλη Ιερουσαλήμ και εν συνεχεία να ασκητεύσουν στην έρημο του Ιορδάνου. Πιεζόμενοι όμως από τους Σαρακηνούς αλλά και τους Λατίνους, που τους πίεζαν να εγκαταλείψουν την Ορθόδοξη πίστη, αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την Παλαιστίνη, και από τα παράλια να επιβιβασθούν σε πλοίο κατευθυνόμενοι προς την Κύπρον που αποτελούσε χώρα ομόδοξον και ανήκε στην βυζαντινή αυτοκρατορία. Κατά την διάρκεια του ταξιδίου, εναυάγησαν ανοιχτά της Πάφου, αλλά με τρόπον θαυμαστόν διεσώθησαν άπαντες. Ευρισκόμενοι στην Πάφον, απεφάσισαν να διασκορπισθούν σε όλο το νησί της Κύπρου και να ζήσουν εκεί ασκητικώς και οσίως.

Ο Κύπριος χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς στο “Χρονικόν της Νήσου Κύπρου”, γραφει σχετικώς: “‘Οταν οι Σαρακηνοί επήραν την γην της Επαγγελίας, τότε εβγήκαν οι πτωχοί Χριστιανοί απού εγλύτωσαν και επήγαν όπου ηύραν καταφύγιν ήσαν αρχιεπίσκοποι, επίσκοποι, ιερείς, λαϊκοί και επήγαν όπου φτάσαν και ήρταν και εις την περίφημον Κύπρον μία συντροφιά, όπου ήσαν τ’ (300) ονομάτοι, και γροικώντα ότι Έλληνες εφεντεύγαν τον τόπον, διά τον φόβον επήγαν εις το ένα μέρος

και εις το άλλον και έσγαψαν την γην και εμπήκαν μέσα και επροσεύχονταν τω Θεώ και ήσαν δύο τρεις αντάμα, και είχαν τινά δουλευτήν απού τους εδούλευγεν το εχρειάζουνταν διά την ζωήν τους. Και εποθάναν εις τον αυτό νησίν, και πολλοί εξ αυτών τους εφανερώθησαν δι’ αγγέλου, άλλοι διά τα θαυμαστά θαύματα” (Α. Παυλίδης [επιμ], Λεοντίου Μαχαιρά Χρονικόν, εκδ. Φιλόκυπρος, Λευκωσία 1995, σσ. 1365-1367).

Ο Λεόντιος Μαχαιράς εν συνεχεία καταγράφει τα ονόματα 67 εκ των Τριακοσίων Αλαμάνων Αγίων. Συγκεκριμένως για τον Άγιον Επίκτητον αναφέρεται ονομαστικώς και γράφει ότι, αφού ταξίδευσε από την Πάφον περιπλανώμενος από τόπο σε τόπο, κατέληξε στον Πενταδάκτυλο, και ασκήτευσε αρχικώς στην περιοχή Κάζα Πιφάνη (το σημερινό Καζαφάνι), που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Κερύνεια.

Εκ της ονομασίας των Τριακοσίων αυτών Αγίων χαρακτηριζομένων ως “Αλαμάνων”, διαβάζουμε στα συναξάρια την εξήγηση ότι οι Τριακόσιοι ήσαν Έλληνες Ορθόδοξοι, προερχόμενοι από την Αλαμανία (=Γερμανία), όπου ζούσαν εργαζόμενοι, έως ότου απεφάσισαν να ακολουθήσουν τους Σταυροφόρους της Δευτέρας Σταυροφορίας και να πορευθούν στους Αγίους Τόπους. Αυτή είναι η κρατούσα εξήγηση.

Μία τέτοια εξήγηση περί “Αλαμάνων” εκ Γερμανίας Αγίων είναι τουλάχιστον παράδοξη. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κκ. Νεόφυτος επεχείρησε να διερευνήσει αυτό το όντως παράδοξον, και προέτεινε μία περισσότερον εύλογην και τεκμηριωμένην εκδοχήν περί της προελεύσεως των Τριακοσίων Αγίων, και συνεπώς και του Αγίου Επικτήτου, που μας ενδιαφέρει συγκεκριμένως.

Σε εισήγησή του στο Α’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στις 9-12 Φεβρουαρίου 2012 στο Παραλίμνι, στα πλαίσια των δράσεων της Πολιτιστικής Ακαδημίας “Αγιος Επιφάνιος”, με θέμα : “Μικρά Ασία- Συροπαλαιστίνη: Η πνευματική ενδοχώρα των Κυπρίων”, και ανηρτήθη στην επίσημον ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου [ www. immorfou.org.cy], υποστηρίζει βασίμως ότι οι Τριακόσιοι “Αλαμάνοι Άγιοι” δεν έχουν σχέση με την Γερμανία, αλλά προήρχοντο από την Συρία, και συγκεκριμένως από το λεγόμενον Αμανός Όρος, που αποτελεί φυσικόν όριον μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, εκτεινόμενον δυτικώς της Αντιοχείας και ανατολικώς της Αλεξανδρέττας.

Η ονομασία Αμανός Όρος είναι ελληνική. Στην ίδια περιοχή ευρίσκετο η πόλη Γερμανικεία, όπως την αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι. Στους βυζαντινούς χρόνους η οροσειρά αυτή υπήρξε μεγάλο πνευματικό και μοναστικό κέντρο, μέχρι και τον 13ον αι., με πλήθος μοναχών, ασκητών και μοναστηριών. Στα αραβικά, με την προσθήκη του άρθρου αλ, προφέρεται “αλ Αμανός”, που πολύ εύκολα μπορεί να εκληφθεί όταν ακούγεται και ως μία λέξη, “αλαμανός”. Οι Βυζαντινοί αλλά και οι Άραβες το αποκαλούν επίσης και ως “Μαύρο Όρος”, λόγω του χρώματός του.

Οι σχετικές επισημάνσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κκ. Νεοφύτου, εάν εξετασθούν σε συνδυασμό με την μαρτυρία του “Χρονικού” του Λεοντίου Μαχαιρά, που ομιλέί περί προελεύσεως των Τριακοσίων Αγίων εκ Παλαιστίνης και ουδεμία αναφορά έχει στην Αλαμανία (=Γερμανία), προσδίδουν στο όλον ζήτημα της προελευσεως και της ταυτότητος των Αγίων μία νέα διάσταση. Είναι λογικότερον να αποδεχθούμε ότι οι “Αλαμάνοι Άγιοι” προέρχονται από τον οικείον χώρον της Ορθοδόξου Ανατολής, από την περιοχή του Αλαμάνου Όρους, παρά από την μακρυνή Γερμανία και την Δυτική Ευρώπη.

Μετά αυτήν την ουσιαστική διευκρίνηση για την καταγωγή και προέλευση των “Αλαμάνων Αγίων”, επανερχόμαστε στον Άγιον Επίκτητον. Ο Άγιος αρχικώς διέμενε σε ένα ερημικό μέρος, και αργότερον εγκαταβίωσε σε μία σπηλιά, όπου και διήγε αυστηρόν πνευματικόν και ασκητικόν βίον, επιδοθείς στην προσευχήν, την νηστείαν, την μελέτην και την άσκηση.

Ο ‘Αγιος Επίκτητος εγκατέλειψε τον κόσμον και τα φρονήματα αυτού, εμφορούμενος από θεία αγάπη προς τον Σωτήρα Χριστόν, Του Οποίου τα βήματα θέλησε να ακολουθήσει. Επεπόθησε να ζήσει την μοναχική ζωήν, τον αγγελικόν βίον. Μέσα από την άσκηση και την προσευχή, ο Άγιος επέτυχε να νεκρώσει τα πάθη, και να ζει ολοψύχως κατά Χριστόν. Αρνήθηκε όσα προσφέρει ο κόσμος, για να καταστεί οικείος και φίλος Θεού, μέτοχος και κοινωνός των ουρανίων αγαθών. Η χάρις του Θεού εθαυμάστωσε τον Άγιον και τον πλήρωσε με θεία χαρίσματα.

Μέσα από την άσκηση και την προσευχήν, ο Άγιος καθυπέταξε τα θελήματα της σαρκός και ανεδείχθη δοχείον της χάριτος. Ο νους και η διάνοιά του καθαγιάσθηκαν και έφθασαν στο στάδιο της καθάρσεως και του θείου φωτισμού. Ο Άγιος ανεδείχθη σκεύος εκλογής και κατοικητήριον του Αγίου Πνεύματος.

Καθημερινώς αγωνιζόμενος στην σπηλιά του, ο Άγιος Επίκτητος βιώνει την αληθινή χριστιανική ζωή, γεύεται την γλυκύτητα του πνευματικού βίου. Ο νους και η διάνοιά του καταυγάζονται από τον φωτισμόν του Αγίου Πνεύματος.

Μέσα από την ενάρετη ζωή και την ευαγγελική βιοτή, ο Άγιος Επίκτητος ανεδείχθη επίγειος άγγελος, καθαρός την ψυχήν. Επέλεξε να βαδίσει την στενήν και τεθλιμμένην οδόν, επιλέξας την αληθινή σοφία και την γνήσια θεοφιλή ζωή. Μέσα από τα ασκητικά του παλαίσματα, έφθασε στην κάθαρση και την θέωση. Ο βίος και τα τα θεία χαρίσματα που πλουσίως του χορήγησε ο Θεός, κατέστησαν τον Άγιον φωτεινό αστέρα, του οποίου το φως της αγιότητος διέλαμψε παντού.

Ζώντας βίον ασκητικόν και κατακοσμούμενος από την θεοειδή αρετή της ταπεινώσεως, κατατρόπωσε τις παγίδες του πονηρού και εδοξάσθη από τον Θεόν.

Η φήμη της αγιότητος του Αγίου Επικτήτου διεδόθη σε ολόκληρον την Κύπρον, και πλήθη πιστών συνέρρεαν για να τον γνωρίσουν, να διδαχθούν από αυτόν, να ακούσουν λόγους πνευματικούς και παρηγορητικούς, και να λάβουν την ευλογία του, αλλά και να θεραπευθούν από των νόσων αυτών.

Η χάρις του Αγίου Πνεύματος είχε επισκιάσει τον Άγιον Επίκτητον, και ο Θεός του χάρισε πλούσιες πνευματικές δωρεές αλλά και το χάρισμα της θαυματουργίας και της θεραπείας. Οι άνθρωποι που συνέρρεαν πλησίον του, επιζητούσαν την ευλογία και την προστασία του Αγίου, και διά των αγίων πρεσβείων του, να εύρουν εκπλήρωση των αιτημάτων τους.

Ο Άγιος Επίκτητος, όπως αναφέρεται στο απολυτίκιόν του, ανεδείχθη οικιστής της ερήμου και εν σώματι Άγγελος. Μέσα από την νηστεία, την αγρυπνία, και την προσευχή, έλαβε ουράνια χαρίσματα, και θαυματουργός ανεδείχθη, ώστε να θεραπεύει τους νοσούντας και να γαληνεύει τις ψυχές των προστρεχόντων εις αυτόν.

Η σπηλιά που απετέλεσε το ασκητήριο του Αγίου Επικτήτου, σώζεται έως σήμερον. Στην σπηλιά κατέρχεται κάποιος από μία μικρή κυκλική σκάλα. Εκεί, υπάρχει και η πηγή- αγίασμα του Αγίου Επικτήτου, που όμως σήμερον έχει στερέψει. Μέσα στην σπηλιά διακρίνεται το πέτρινο κρεββάτι του Αγίου και μία μεγάλη πέτρα που χρησιμοποιούσε ο Άγιος για προσκέφαλο. Στον ίδιον χώρον υπάρχει και ο τάφος του Αγίου.

Μετά την κοίμηση του Αγίου, η σπηλιά διεμορφώθη ήδη από τον 12ον αι. σε εκκλησάκι. Πάνω από την σπηλιά- ασκητήριο, ανηγέρθη ναός επ’ ονόματι του Αγίου Επικτήτου. Ο συνοικισμός που δημιουργήθηκε από την προσέλευση πιστών που ελκύοντο από την χάριν του Αγίου, ονομάσθηκε Άγιος Επίκτητος.

Σήμερον, το χωριό Άγιος Επίκτητος της επαρχίας Κερυνείας ευρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς κατελήφθη από τους Τούρκους κατά την εισβολήν του 1974. Οι Τούρκοι κατακτητές δεν εσεβάσθησαν τον Άγιον Επίκτητον. ενώ και κάθε ίχνος χριστιανικό (σταυρός, εικόνες) αφηρέθησαν. Από το κωδωνοστάσιο (καμπαναριό) του ναού αφηρέθη ο σταυρός και ο Τούρκος κατακτητής τον μετέτρεψε σε τζαμί.

Οι πρόσφυγες κάτοικοι του κατεχομένου πλέον Αγίου Επικτήτου, έκτισαν νέον ναόν επ’ ονόματι του Αγίου Επικτήτου στο χωριό Μονή της επαρχίας Λεμεσού, όπου ετησίως τιμούν πανηγυρικώς την μνήμη του προστάτου τους Αγίου και αναμένουν την απελευθέρωση των κατεχομένων ώστε ελεύθεροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να παύσει ο Άγιος Επίκτητος να είναι σκλαβωμένος.

ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΠΙΚΤΗΤΟΥ.

Πολλά θαύματα αποδίδονται στις προσευχές και τς πρεσβείες του Αγίου Επικτήτου, τόσον όταν ο Άγιος ζούσε, αλλά και μετά την οσιακήν του κοίμηση σε βαθύ γήρας. Επίσης θαύματα αναφέρονται να έγιναν και σε Τούρκους, οι οποίοι επίστευσαν και έγιναν χριστιανοί. Στο σημείο αυτό καταγράφουμε μερικά θαύματα του Αγίου συνοπτικώς, προς πνευματικήν ωφέλειαν και στηριγμόν των πιστών, όπως τα εντοπίσαμε στην εκκλησιαστική ιστοσελίδα www.pigizois.net, η οποία αναδημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίον του μακαριστού π. Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου “Μορφές που αγίασαν την Κύπρο”, και ευχόμαστε σε μία νεωτέρα επηυξημένη έκδοση να συμπεριληφθούν και άλλα θαύματα του Αγίου που πιθανώς θα μας γνωστοποιηθούν και θα καταγραφούν.

(1) Θεραπεία ενός τυφλού.

Σε ένα χωριό της Πάφου ζούσε ένας τυφλός νέος, που νυχθημερόν προσηύχετο στον Θεόν να επανεύρει το φως του. Μία νύχτα, την ώρα της προσευχής, βλέπει σε όραμα τον Άγιον Επίκτητον να του λέγει: “Οι προσευχές σου εισακούσθηκαν. Ο Κύριος με έστειλε να σε κάνω καλά. Έλα στο σπίτι μου, να πλύνεις το πρόσωπόν σου με το νερό μου και θα αποκτήσεις αυτό που ποθείς”. Ο νέος, πααραξενεμένος ρώτησε τον Άγιον, “γέροντα, που είναι το σπίτι σου;”, για να λάβει την απάντηση ότι “το σπίτι μου, ο ναός μου ευρίσκεται κοντά στην Κερύνεια. Όταν φθάσεις ως εκεί, έξω από την πόλη θα συναντήσεις ένα ιερέα από τα μέρη σου. Ρώτησέ τον που είναι το σπίτι μου και αυτός θα σου το δείξει”.

Την επομένη ημέρα, ο τυφλός με την βοήθεια των γονέων του, ξεκίνησε για την Κερύνεια. Εκεί, λίγο έξω από την πόλη, συνήντησε ένα ιερέα, που όπως του είπε ο Άγιος, ήταν από τα μέρη του, την Πάφο, και ο οποίος τους οδήγησε στον ναόν και την σπηλιά του Αγίου Επικτήτου. Ο τυφλός νέος ένιψε το πρόσωπόν του με το αγίασμα του Αγίου, ανέβη κατόπιν στον ναόν, και όπως στεκόταν μπροστά στην εικόνα του Αγίου, η όρασή του επανήλθε θαυματουργικώς. Ο νέος, βλέποντας την εικόνα του Αγίου, άρχισε να δοξάζει τον Θεόν και να λέγει: “Αυτός ο γέροντας στην εικόνα μου φανερώθηκε και με κάλεσε στο σπίτι του. Αυτός με έκανε καλά!”.

(2) Θεραπεία δαιμονιζομένου.

Μία οικογένεια είχε ένα άρρωστο παιδί, που παρά τις προσπάθειες των γονέων του και τα τεράστια έξοδα σε γιατρούς, δεν είχαν καταφέρει κάτι. Αντιθέτως, η κατάσταη του παιδιού συνεχώς επιδεινωνόταν. Το παιδί, που δεν είχε καμμία εμφανή αρρώστια, αλλά υπέφερε από διαμόνιο, ξεσπούσε σε φρικτά ουρλαχτιά, χτυπιόταν και δεν δεχόταν να φορέσει κανένα ένδυμα. Η μητέρα, προσευχομένη με δάκρυα και πόνο, είδε ένα όραμα. Της φανερώθηκε ο Άγιος και της είπε: “Το παιδί σου μπορεί να γίνει καλά, αρκεί μόνον να το φέρεις στο σπίτι μου, που ευρίσκεται σε ένα χωριό ανατολικά της Κερύνειας”.

Η πονεμένη μητέρα ανήγγειλε στον άνδρα της αυτά που είχε δει και ακούσει από τον Άγιον, και απεφάσισαν την επομένη ημέρα να ξεκινήσουν για το χωριό του Αγίου Επικτήτου. Όταν έφθασαν στον ναόν, στο σπίτι του Αγίου, ο ιερέας τους περίμενε. Τους οδήγησε στην σπηλιά του Αγίου, όπου και διάβασε παράκληση, και στο τέλος σταύρωσε τρεις φορές το παιδί με την πέτρα που ο Άγιος χρησιμοποιούσε για προσκέφαλο. Το παιδί σπάραξε, το δαιμόνιο τον έριξε κάτω με σπασμούς, και ύστερα έμεινε ακίνητο σαν πεθαμένο. Σε λίγο όμως, το παιδί σηκώθηκε σαν να σηκωνόταν από βαθύ λήθαργο και στάθηκε ήρεμο και θεραπευμένο. Βγήκε από την σπηλιά του Αγίου, εισήλθε στον ναόν και στάθηκε μπορστά στην εικόνα του Αγίου, προσευχόμενο με μετάνοιες και ευχαριστώντας τον Άγιον που τον εθεράπευσε.

(3) Θεραπεία παραλυτικού παιδιού.

Μία εύπορη οικογένεια από την Περιστερώνα της επαρχίας Λευκωσίας είχε ένα παιδί παράλυτο. Πολλά εξόδεψαν οι γονείς του σε γιατρούς, χωρίς όμως να δουν κάποια βελτίωση ή θεραπεία. Οι πονεμένοι γονείς έβλεπαν καθημερινώς το παιδί τους ακίνητο, στο κρεββάτι του πόνου να υποφέρει, χωρίς να μπορούν να το βοηθήσουν. Μπροστά στον μεγάλο πόνον και την αδυναμία τους, οι γονείς εστράφησαν με πίστη στον Θεόν, και άρχισαν να προσεύχονται, να μετανοούν και να εξομολογούνται. Η πίστη στον Θεόν τους έδωσε υπομονή και ελπίδα στο βαρύ σταυρόν που εσήκωναν, όμως δεν ήταν λίγες οι φορές που οι προσευχές τους ήσαν γεμάτες πόνον και δάκρυα.

Μία νύχτα, καθώς η πονεμένη μητέρα προσευχόταν με δάκρυα, είδε μπροστά της ένα γέροντα να της λέγει παρηγορητικά: “Παύσε να κλαίεις. Ο Άγιος Θεός είδε τα δάκρυά σου και με έστειλε να σε βοηθήσω. Πάρε το παιδί σου την επόμενη Κυριακή και φέρε το στο σπίτι μου, που είναι στον Άγιον Επίκτητον. Φέρε το και θα πάρεις αυτό που επιποθείς”.

Η πονεμένη μητέρα σηκώθηκε από την προσευχή της και έσπευσε να πει στον άνδρα της τι της συνέβη. Απεφάσισαν να πάρουν το παιδί τους και να μεταβούν στο χωριό που τους είπε ο γέροντας. Ετοιμάσθηκαν για την λειτουργία, και πρωί πρωί της Κυριακής πήγαν στον ναόν του Αγίου. Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, οι γονείς κρατώντας το παραλυτικό παιδί τους στην αγκαλιά, κατέβηκαν στην σπηλιά του Αγίου, όπου ο ιερέας έκανε παράκληση, και με την πέτρα που χρησιμοποιούσε ο Άγιος για προσκέφαλο, εσταύρωσε τρεις φορές το παιδί. Τα παραλελυμένα πόδια του παιδιού άρχισαν να κινούνται, και το παιδί σηκώθηκε και άρχισε να περπατά.

Πόσο άμεση και αποτελεσματική είναι η θαυματουργός επέμβαση του Αγίου Επικτήτου σε όσους τον επικαλούνται! Αλλά και πόσον συμπαθής και φιλάνθρωπος είναι ο Άγιος, ο οποίος εμφανίζεται σε ανθρώπους πονεμένους, που υποφέρουν, που προσεύχονται με δάκρυα και πόνο, που έχουν αληθινή μετάνοια και πίστη! Πολλές φορές ο ίδιος ο Άγιος φανερώνεται σε ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν και φροντίζει ο ίδιος να γνωστοποιήσει την παρουσία του.

Ευχόμαστε ταπεινώς η παρούσα μικρή και ευσύνοπτη έκδοση να βοηθήσει τους ευλαβείς χριστιανούς και όσους ευρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις, αντιμετωπίζουν θλίψεις και πειρασμούς, να γνωρίσουν τον Άγιον Επίκτητον, να τον αγαπήσουν, και να τον επικαλούνται στις προσευχές τους. Και τότε ο Άγιος θα θεραπεύσει τους νοσούντας, θα παρηγορήσει τις ψυχές όσων ευλαβώς προστρέχουν σε αυτόν, και θα λυτρώσει από κινδύνων και θλίψεων πάντας ημάς που τον επικαλούμαστε και επιζητούμε με θέρμη τις πρεσβείες του Αγίου Επικτήτου.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ.

Ήχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείαν άσκησιν, στερρώς ανύσας, ευηρέστησας, Χριστώ οσίως, θεοφόρε παμμάκαρ Επίκτητε’ και δοξασθείς τη του Πνεύματος χάριτι, ημάς λυτρούσαι κινδύνων και θλίψεων, πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

ΕΤΕΡΟΝ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ.

Ήχος α’.

Της ερήμου πολίτης, και εν σώματι Άγγελος, και θαυματουργός ανεδείχθης, θεοφόρε πατήρ ημών Επίκτητε’ νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύεις τους νοσούντας, και τας ψυχάς των πίστει προστρεχόντων σοι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σου πάσιν ιάματα.

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ.

Χάριν κεκτημένος παρά Θεού, Επίκτητε Πάτερ, ως θεράπων αυτού σεπτός, φύλαττε και σκέπε, εκ πάσης επηρείας, τους επικαλουμένους σε εις βοήθειαν.

(στο οπισθόφυλλο)

Όσιε του Θεού, πρέσβευε υπέρ απαλλαγής της αγιωνύμου νήσου Κύπρου από του αλλοθρήσκου εισβολέως.

Ήχος πλ. δ’.

“Πάτερ παμμάκαρ Επίκτητε, την σε τιμώσαν φαιδρώς, νήσον Κύπρον διάσωζε, πάσης περιστάσεως, τη θερμή προστασία σου, και εξαιρέτως ταύτην την χώραν σου, σεμνυνομένην, τω σω ονόματι, σκέπε εκάστοτε, και χορήγει πάντοτε ταύτη, σοφέ, τα της ευλογίας, θεία δωρήματα” (εκ των Αίνων του Όρθρου της Ακολουθίας του Αγίου Επικτήτου).

Εκδίδεται τη επιμελεία και χορηγία του αρχιμ. π. Κυρίλλου Κεφαλοπούλου

ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. – ΑΘΗΝΑΙ 2015.

Σχετικά Άρθρα

canada archbisop sotirios greekorthodox news ecclesia canadian orthodoxy ecumenical patriachate

Καναδά Σωτήριος: Ενθαρρύνω γονείς, παππούδες και γιαγιάδες να εκκλησιάζονται σαν οικογένεια

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 7 / 2023 , 23:45 από news_room Καναδά Σωτήριος: Ενθαρρύνω γονείς, παππούδες και γιαγιάδες να εκκλησιάζονται σαν οικογένεια Αγαπητοί εν Κυρίω, Καθώς ολοκληρώνεται άλλη μια σχολική χρονιά και προσβλέποντας στις καλοκαιρινές διακοπές περνώντας χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας, καθώς και στα ταξίδια μας στην αγαπημένη Ελλάδα και Κύπρο, […]

Προγραμματισμός δράσης του Hellenic Congress of America για το έτος 2021

Προγραμματισμός δράσης του Hellenic Congress of America για το έτος 2021

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 2 / 2021 , 1:59 από news_room Νέα Υόρκη.- Με «Πέντε θέματα πρώτης Γραμμής» η Ελληνοαμερικανική Οργάνωση Hellenic Congress of America, περνάει το 2021 στην πρωτοπορία της προβολής και διεκδίκησης ομογενειακών αιτημάτων που θα σηματοδοτήσουν μία νέα εποχή στις σχέσεις γενέτειρας και Απόδημου Ελληνισμού. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, της ομογενειακής οργάνωσης: «Στην άοκνη […]