6 °C Athens, GR
27/01/2022

Ευχαριστήρια επιστολή του ΚΙΣΕ στον πρωθυπουργό για την επιστροφή των εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα

Ευχαριστήρια επιστολή του ΚΙΣΕ στον πρωθυπουργό για την επιστροφή των εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 4 / 1 / 2022 , 12:21 από news_room

Ευχαριστήρια επιστολή για το «σημαντικό επίτευγμα» της επιστροφής των εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα, απέστειλε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εκ μέρους του Συμβουλίου μας και σύσσωμου του Ελληνικού Εβραϊσμού σάς εκφράζουμε τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας για το σημαντικό αυτό επίτευγμα, που φέρνει ένα αίσιο τέλος σε μια χρονίζουσα μάχη της ελληνικής διπλωματίας. Η προσωπική σας δέσμευση και οι καίριες ενέργειές σας αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου», τονίζεται στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό (με ημερομηνία 9.12.2021), που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ και ο γενικός γραμματέας Βίκτωρ Αλιέζερ.

«Στην επετειακή χρονιά των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα ανεξαρτησίας της Ελλάδας, η ιστορία μας επιστρέφει σπίτι, επιτέλους! Για τον Ελληνικό Εβραϊσμό τα αρχεία αυτά φωτίζουν την ιστορική διαδρομή του, ιερά κειμήλια στα οποία καταγράφεται το φως της ζωής και το σκοτάδι της λεηλασίας και του Ολοκαυτώματος. Η απόδοσή τους θα σημάνει δικαιοσύνη και θα μεταλαμπαδεύσει τη γνώση για ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού που συνέβαλε στην ανάπτυξη του τόπου του αλλά δεν υπάρχει πια, εκείνο των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου», τονίζεται στην επιστολή που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΚΙΣΕ.

Ο πρόεδρος και ο γ.γ. του ΚΙΣΕ ευχαριστούν επίσης τον Πρωθυπουργό για «το αμείωτο πρακτικό ενδιαφέρον» του, όπως τονίζεται, για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, που «σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Π. Πικραμμένου, είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα καταλήξει σε ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα, προσφέροντας στα Αρχεία την εστία που αποστερήθηκαν, στην εβραϊκή κοινότητα τις ρίζες της και στην ιστορία τους χαμένους κρίκους της αλυσίδας της».

Επιστολή και προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν

Επιστολή με την οποία εκφράζουν την ικανοποίηση του Ελληνικού Εβραϊσμού για την απόφαση της επιστροφής των εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα και την ιδιαίτερη σημασία για την ελληνοεβραϊκή κοινότητα απέστειλε το ΚΙΣΕ και προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην οποία τονίζεται πως ο Ελληνικός Εβραϊσμός προσβλέπει «στην υλοποίηση της ανακοίνωσης αυτής και στην παραλαβή των αρχείων από τη χώρα μας».

«Η δήλωσή σας, κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, στις 8.12.2021, είναι υψίστης σημασίας για την Κοινότητά μας και σας συγχαίρουμε για τον καθοριστικό σας ρόλο στην επιστροφή των Εβραϊκών Αρχείων στην Ελλάδα. Τα λόγια σας μάς γέμισαν χαρά και συγκίνηση καθώς τα αρχεία αυτά αποτελούν τον σύνδεσμό μας με την ίδια την ιστορία και την παράδοσή μας. Είναι τα ιερά κειμήλια της ταυτότητάς μας, του ακμάζοντος παρελθόντος μας, καθώς και τα ντοκουμέντα των ναζιστικών εγκλημάτων κατά το Ολοκαύτωμα. Σας ευχαριστούμε που μας επιστρέφετε την ιστορία μας!», σημειώνεται στην επιστολή.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το ΚΙΣΕ, από τη ρωσική πλευρά, στις 2 Ιανουαρίου, ο μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, Θ. Καλαΐντοφ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ και τού μετέφερε την απόλυτη συμφωνία του Ρώσου προέδρου Πούτιν με τις θέσεις του ΚΙΣΕ, όπως αποτυπώνονται στην παραπάνω επιστολή.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Χρ. Σταϊκούρας: Οριστικοποιείται την Πέμπτη το ζήτημα της νέας ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 15 / 7 / 2021 , 2:17 από news_room Στην τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών την Πέμπτη, στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης, θα υπάρξει κατάληξη για τη νέα ρύθμιση που θα αφορά στα χρέη της πανδημίας, από τον Μάρτιο 2020 έως τώρα. Αυτό δήλωσε ο […]

Μήνυμα της Α.M. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 9 / 2021 , 23:23 από news_room Μήνυμα της Α.M. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022.   Αγαπητοί  μου μαθητές και μαθήτριες, Βρίσκεστε σήμερα μπροστά στην έναρξη μιας ακόμη σχολικής χρονιάς, η οποία, όπως και η προηγούμενη, χαρακτηρίζεται από […]

Pin It on Pinterest