10 °C Athens, GR
20/01/2022

Τελευταια Νέα
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι (Εικόνες) – Adologala.gr Φωτορεπόρτερ & Δημοσιογράφος δολοφονήθηκαν στο Μεξικό – Κανένα μέτρο από τις αρχές για τις δολοφονίες που μαστίζουν την χώρα Χειροτονία νέου Διακόνου στον Βόλο (Εικόνες) Τοποθέτηση ψηφιδωτής παράστασης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Εικόνες) Συνεχίζουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη Χώρα – Το 13% ξεπέρασε η ανεργία τον Νοέμβριο του 2021 Σύσκεψη για τα προγράμματα σπουδών Μέσης Εκπαίδευσης και τις εξελίξεις στον χώρο της απασχόλησης Aμερικανικό πανεπιστήμιο θα καταβάλει 490 εκατ. δολάρια σε χίλια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο γύρω από την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση Τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου & Δύο χειροτονίες στο Σύδνεϋ

Αρχίζουν οι εργασίες αναστύλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πεντασχοινίτου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας

Αρχίζουν οι εργασίες αναστύλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πεντασχοινίτου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας 2

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 1 / 2022 , 20:54 από news_room

ΥΜΕΕ: Προσθέτουμε ακόμα ένα έργο στην πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά

Αρχίζουν το επόμενο διάστημα οι εργασίες αναστύλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πεντασχοινίτου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, τα ερείπια του οποίου έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων το 2004 και 2005.

Ο ναός κτίστηκε στα τέλη του 8ου ή αρχές του 9ου αιώνα μ.Χ. προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου της περιοχής του Πεντάσχοινουα, ο οποίος φαίνεται ότι έζησε μεταξύ 620 και 640 μ.Χ.. Με τις ανασκαφές που διεξήγαγε το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 2004 και 2005, εντοπίστηκαν τα ερείπια του αρχικού τρίκλιτου ναού, καθώς και οι διαφορετικές του φάσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ανασκαφών εικάζεται ότι το μνημείο πιθανόν να ήταν σε χρήση μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της ανασκαφής ήταν η αποκάλυψη υπόγειου τάφου στο κεντρικό κλίτος. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για τον τάφο, στον οποίο εναποτέθηκε το λείψανο του Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτου. Περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα το 2013 αποκάλυψε αρκετές άλλες ταφές που μαρτυρούν τη χρήση του χώρου ως κοιμητηριακού.

Με στόχο να αναδειχθεί ο ιστορικός χαρακτήρας του Ναού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενέκρινε μελέτη από ιδιώτη αρχιτέκτονα για τη συντήρηση, την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του ναού προς όφελος της κοινότητας του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας και την Εκκλησία της Κύπρου.

Το κόστος για εργασίες συντήρησης και ανασκαφής ανήλθε στις 109 χιλιάδες ευρώ και καλύφθηκε κατά 50% από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και κατά 50% από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντης. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε μελέτη για την αποπεράτωση των εργασιών, με το ποσό να εκτιμάται στις 390 χιλιάδες ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από κονδύλια του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Η συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με τη Μητρόπολη Τριμυθούντας και με την πολύτιμη βοήθεια του Μητροπολίτη Τριμυθούντας και της Κοινότητας Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας κατέστησαν «εφικτή την ανάδειξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού εκκλησιαστικού μνημείου της Κύπρου», επεσήμανε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος. «Με την ολοκλήρωση των εργασιών αναστύλωσης, η χώρα μας θα προσθέσει ακόμα ένα μνημείο στην πλούσια πολιτιστικής της περιουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος.

Αρχίζουν οι εργασίες αναστύλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πεντασχοινίτου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας 2 Αρχίζουν οι εργασίες αναστύλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πεντασχοινίτου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας 2 Αρχίζουν οι εργασίες αναστύλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πεντασχοινίτου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας 2 Αρχίζουν οι εργασίες αναστύλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πεντασχοινίτου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας 2

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Το 1ο Δημοτικό Ακράτας επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος - Adologala.gr

Το 1ο Δημοτικό Ακράτας επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 / 11 / 2021 , 18:19 από news_room Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ. Ιερώνυμος, επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, την Τετάρτη, 24/11/2021. Στον Σεπτό Ποιμενάρχη μας επεφύλαξαν θερμή και εγκάρδια υποδοχή τόσο η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Αναστασία Ευσταθίου μετά του διδακτικού προσωπικού, όσο και οι μικροί μαθητές. Ο Σεβασμιώτατος στην σύντομη […]

Περί Οίνου : Κτήμα Παπαργυρίου – Νέα εποχή

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 / 4 / 2021 , 18:33 από news_room του Αργύρη Καλλιανιώτη Με αφορμή το νέο οινοποιείο του, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και την ακόμα πιο πρόσφατη επέκταση του αμπελώνα κατά 18 στρέμματα, το Κτήμα Παπαργυρίου αντικρύζει ανανεωμένο τη νέα δεκαετία. Θέτει δε στόχους, χωρίς να παρεκκλίνει από τις αρχές […]

Pin It on Pinterest