28 °C Athens, GR
12/08/2022

Πάπας Φραγκίσκος: Δαπανήστε στην εκπαίδευση, όχι στα όπλα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 12 / 2021 , 19:39 από news_room

Τα κράτη θα πρέπει να εκτρέψουν χρήματα που δαπανούν για εξοπλισμούς προκειμένου να επενδύσουν στην εκπαίδευση, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στο ετήσιο μήνυμά του για την ειρήνη, στηλιτεύοντας την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών εις βάρος των κοινωνικών υπηρεσιών.

Στο μήνυμά του που εκδόθηκε σήμερα για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου, ο Φραγκίσκος κάλεσε επίσης για μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς και την ανάγκη να βοηθηθούν εκείνοι που έχουν ανάγκη και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Αφιέρωσε περίπου το ένα τρίτο του τετρασέλιδου μηνύματός του στην εκπαίδευση, λέγοντας πως έχει σημειωθεί μια «σημαντική μείωση» στις δαπάνες για εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση παγκοσμίως, την ώρα που οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται πέρα από τα επίπεδα του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και «φαίνεται βέβαιο ότι θα αυξηθούν σε εξωφρενικό βαθμό».

Δεν παρέθεσε οποιεσδήποτε πηγές για τα στατιστικά στοιχεία.

«Είναι καιρός, λοιπόν, οι κυβερνήσεις να ξεδιπλώσουν αναπτυξιακές πολιτικές που θα αποσκοπούν στην αντιστροφή του ποσοστού των δημοσίων χρημάτων που δαπανώνται στην εκπαίδευση και στους εξοπλισμούς», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του, το οποίο αποστέλλεται σε αρχηγούς κρατών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

«Η επιδίωξη μιας αυθεντικής διαδικασίας διεθνούς αφοπλισμού μπορεί μόνο να είναι επωφελής για την ανάπτυξη των λαών και των κρατών, απελευθερώνοντας οικονομικούς πόρους ώστε να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα σχολεία, τις υποδομές, τη φροντίδα της γης κ.ο.κ.», είπε.

Τα ποσοστά στρατιωτικών και εκπαιδευτικών δαπανών διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά οι απόψεις για το τι πρέπει να αυξηθεί και τι να μειωθεί ακολουθούν κομματικές γραμμές.

Ο Φραγκίσκος έχει κάνει έκκληση για αφοπλισμό, απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και έχει πει πως οι στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει επίσης να εκτραπούν στη δίκαιη διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 και στην έρευνα για την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών.

«Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες που αποσκοπούν στον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κρατών, ο εκκωφαντικός θόρυβος του πολέμου και της σύγκρουσης εντείνεται. Ενώ οι αρρώστιες πανδημικών διαστάσεων εξαπλώνονται, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος επιδεινώνονται, η τραγωδία της πείνας και δίψας αυξάνεται», ανέφερε στο μήνυμά του.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αποκατάσταση ζημιών από την Π.Ε Καρδίτσας στον οικισμό Κούτσουρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 3 / 2021 , 14:54 από news_room Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης ζημιών που είχαν προκληθεί από το καιρικό φαινόμενο ΙΑΝΟΣ, στον οικισμό Κούτσουρο της Τ.Κ. Αμαράντου. Οι εργασίες αυτές είναι τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου που αφορά στην αποκατάσταση της βατότητας στο οδικό τμήμα από […]

Σύρου Δωρόθεος «Τα έχουμε όλα, αλλά έχουμε χάσει τον άνθρωπο»

Σύρου Δωρόθεος : «Τα έχουμε όλα, αλλά έχουμε χάσει τον άνθρωπο»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 10 / 2021 , 19:45 από news_room Σύρου Δωρόθεος : «Τα έχουμε όλα, αλλά έχουμε χάσει τον άνθρωπο» Σε αυτή την πικρή διαπίστωση επικέντρωσε την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προς το εκκλησίασμα του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου Θηρασίας, στο οποίο μετέβη ευθύς […]

Pin It on Pinterest