28 °C Athens, GR
12/08/2022

Ο αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης αποτιμά την επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 / 12 / 2021 , 18:22 από news_room

Σε μια αποτίμηση για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, προέβη, μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, μέλος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, π. Θεόδωρος Κοντίδης.

«Η παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα μας, κατ’ αρχάς τόνωσε την ενότητα και τις σχέσεις μεταξύ των Καθολικών, που αποτελούν ένα μικρό ψηφιδωτό, στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, διαφορετικών εθνικοτήτων, γλωσσών και πολιτισμών.

Κατά δεύτερο λόγο, έφερε στο φως την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, η οποία, παρά το γεγονός ότι αριθμεί πολλούς αιώνες παρουσίας, δεν είναι ευρύτερα γνωστή», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεβασμιώτατος.

Εν συνεχεία, επισήμανε ότι «σημαντικές, επίσης, ήταν και οι ομιλίες και οι παραινέσεις του σε κάθε εκδήλωση που παραβρέθηκε. Παρά την ηλικία του, η φωνή του Πάπα Φραγκίσκου έχει πάντα κύρος, είναι από τις σημαντικές φωνές στη διεθνή σκηνή:

Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Ευρώπη έχει επιδείξει αναβλητικότητα και υποστήριξε πως αυτό που χρειάζεται είναι η χάραξη μιας καλής πολιτικής, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την αλληλεγγύη, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια και όχι με φόντο τον αυταρχισμό και την ατομιστική αδιαφορία, ενώ μετέφερε την παγκοσμίως διάχυτη ανησυχία για υποχώρηση της Δημοκρατίας. Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ποντίφικας τόνισε πως “χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα”».

Ακολούθως, αναφέρεται «στην ιστορική συνάντησή του με τον “αδελφό”, όπως αποκάλεσε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, αναφερόμενος στις κοινές αποστολικές τους ρίζες», για να επισημάνει ότι «ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας τόνισε πως “ξαναβρισκόμαστε για να μοιραστούμε τη χαρά της αδελφοσύνης και να κοιτάξουμε τη Μεσόγειο που μας περιβάλλει όχι μόνο ως τόπο που μάς ανησυχεί και μάς χωρίζει, αλλά και ως θάλασσα που ενώνει”. Πόση ανάγκη έχουμε σήμερα να αναγνωρίσουμε την μοναδική αξία που λάμπει σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε αδελφό! Η αναγνώριση αυτού του κοινού ανθρωπίνου στοιχείου είναι η απαρχή για την οικοδομή της μεταξύ μας κοινωνίας».

Και συνεχίζει: «Ο ‘Αγιος Πατέρας εξέφρασε, ακόμη, την επιθυμία “να θεμελιώσουμε την μεταξύ μας κοινωνία όχι επί υπολογισμών, στρατηγικών και συμφερόντων, αλλά επί του μοναδικού υποδείγματος προς το οποίο να στρέφουμε το βλέμμα: Την παναγία Τριάδα. Ας αναπτύξουμε μαζί μορφές συνεργασίας στην αγαθοεργία, ας ανοιχθούμε και ας συνεργασθούμε επί θεμάτων ηθικού και κοινωνικού χαρακτήρα για να υπηρετήσουμε τους ανθρώπους της εποχής μας και να τους προσκομίσουμε την παράκληση του Ευαγγελίου. Πράγματι, το Πνεύμα μάς καλεί σήμερα περισσότερο παρά στο παρελθόν, να επουλώσουμε τις πληγές της ανθρωπότητος με τον έλαιο της αγάπης”.

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου, όπου τον υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, ο Πάπας υπογράμμισε τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή στη χώρα μας, “σε έναν τόπο που είναι δώρο, κληρονομιά της ανθρωπότητας, πάνω στον οποίο χτίστηκαν τα θεμέλια της Δύσης”.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με πρόσφυγες κάθε ηλικίας, ζήτησε από τους αδελφούς Χριστιανούς, “να μην απαρνηθούν την ανθρωπιά που μας συνδέει”, ενώ ευχαρίστησε τους κατοίκους της Λέσβου, αλλά και της Ελλάδας για όσα κάνουν. Το μήνυμά του απευθυνόταν σε όλη την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη. Το προσφυγικό αποτελεί για τον Πάπα ένα από τα μεγάλα παγκόσμια ανθρωπιστικά ζητήματα, το οποίο η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραβλέπει ή να μεταθέτει σε άλλους», υπογράμμισε.

«Στο κήρυγμά του, κατά τη Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην έννοια της μετάνοιας, τονίζοντας πως το ρήμα “μετανοώ” είναι σύνθετο από την πρόθεση “μετά”, που εδώ σημαίνει “πέρα” και το ρήμα “νοώ” που σημαίνει “σκέπτομαι”. ”Μετανοώ, λοιπόν, σημαίνει σκέπτομαι πέρα, δηλαδή πηγαίνω πέρα από τον συνηθισμένο τρόπο τού να σκέπτομαι, πέρα από τα δικά μας συνηθισμένα νοητικά σχήματα”.

Τέλος, στη συνάντησή του με τους νέους είχε την ευκαιρία να ακούσει τους προβληματισμούς τους, αλλά και να τούς απαντήσει, με την προτροπή ”μην είστε Χριστιανοί του καναπέ, βρείτε το θάρρος να προχωρήσετε και να ρισκάρετε, όχι όμως μόνοι σας, αλλά μαζί με όλους τους άλλους”. Ο ίδιος επισήμανε πως ”η αμφιβολία δεν είναι απώλεια της πίστης. Αντιθέτως, οι αμφιβολίες είναι η βιταμίνη της πίστης. Βοηθούν στην ενίσχυσή της, στη συνειδητοποίηση, στη συνειδητότητα, στην ανάπτυξή της, για να γίνει τελικά πιο ώριμη”, ενώ είπε ότι ”ο Θεός πάντα συγχωρεί, εμείς είμαστε καμιά φορά που αμφιβάλλουμε και διστάζουμε να ζητήσουμε συγχώρεση”».

Ελένη Μαχαίρα

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

adologala.gr adologala nea eidiseis enimerosi kypros ellada kosmos ypoyrgio symboylio diloseis kybernitikoy ekprosopou

Υπουργικό Συμβούλιο: Κατ’εξαίρεση έγκριση οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες της θεομηνίας που έπληξε την Επαρχία Λευκωσίας στις 14 Δεκέμβρη – Όλες οι Αποφάσεις

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 12 / 2020 , 14:02 από news_room Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος δήλωσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, απασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, […]

Υπέκυψε στα τραύματα του ο Συμβασιούχος Οπλίτης της ΕΦ, Γιαννιός Παναγιώτης - Συλλυπητήρια απο το Υπουργείο Άμυνας

Υπέκυψε στα τραύματα του ο Συμβασιούχος Οπλίτης της ΕΦ, Γιαννιός Παναγιώτης – Συλλυπητήρια απο το Υπουργείο Άμυνας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 6 / 2022 , 1:51 από news_room Ο 27χρονος Συμβασιούχος Οπλίτης Παναγιώτης Γιαννιός, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας την περασμένη Δευτέρα, απεβίωσε σήμερα το απόγευμα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν. Ο άτυχος Παναγιώτης είχε τραυματιστεί όταν πραγματοποίησε […]

Pin It on Pinterest