38 °C Athens, GR
13/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Εορτασμός του Αγίου Βαρθολομαίου στην Εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου στη Νέα Υόρκη O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εντάσσεται στην Pharma.Aero Οικουμενικός στην Θεία Λειτουργία των Ονομαστηρίων του: Η ελληνορθόδοξη παράδοση μας, αποτελεί πηγή εμπνεύσεως Μήνυση πρ. Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου στη Μονή Χρυσοβαλάντου Το πρότυπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπέδειξε σε νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αρχαία Μεσσήνη με τον Λεωνίδα Καβάκο Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού ΥΠΕΣ: Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων κατά τις ημέρες του καύσωνα Δήλωση Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην Θράκη Πειραιώς Σεραφείμ: «Τα διαχρονικά εγκλήματα του Παπισμού κατά της Ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητα»

Ο αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης αποτιμά την επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 / 12 / 2021 , 18:22 από news_room

Σε μια αποτίμηση για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, προέβη, μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, μέλος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, π. Θεόδωρος Κοντίδης.

«Η παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα μας, κατ’ αρχάς τόνωσε την ενότητα και τις σχέσεις μεταξύ των Καθολικών, που αποτελούν ένα μικρό ψηφιδωτό, στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, διαφορετικών εθνικοτήτων, γλωσσών και πολιτισμών.

Κατά δεύτερο λόγο, έφερε στο φως την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, η οποία, παρά το γεγονός ότι αριθμεί πολλούς αιώνες παρουσίας, δεν είναι ευρύτερα γνωστή», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεβασμιώτατος.

Εν συνεχεία, επισήμανε ότι «σημαντικές, επίσης, ήταν και οι ομιλίες και οι παραινέσεις του σε κάθε εκδήλωση που παραβρέθηκε. Παρά την ηλικία του, η φωνή του Πάπα Φραγκίσκου έχει πάντα κύρος, είναι από τις σημαντικές φωνές στη διεθνή σκηνή:

Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Ευρώπη έχει επιδείξει αναβλητικότητα και υποστήριξε πως αυτό που χρειάζεται είναι η χάραξη μιας καλής πολιτικής, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την αλληλεγγύη, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια και όχι με φόντο τον αυταρχισμό και την ατομιστική αδιαφορία, ενώ μετέφερε την παγκοσμίως διάχυτη ανησυχία για υποχώρηση της Δημοκρατίας. Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ποντίφικας τόνισε πως “χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα”».

Ακολούθως, αναφέρεται «στην ιστορική συνάντησή του με τον “αδελφό”, όπως αποκάλεσε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, αναφερόμενος στις κοινές αποστολικές τους ρίζες», για να επισημάνει ότι «ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας τόνισε πως “ξαναβρισκόμαστε για να μοιραστούμε τη χαρά της αδελφοσύνης και να κοιτάξουμε τη Μεσόγειο που μας περιβάλλει όχι μόνο ως τόπο που μάς ανησυχεί και μάς χωρίζει, αλλά και ως θάλασσα που ενώνει”. Πόση ανάγκη έχουμε σήμερα να αναγνωρίσουμε την μοναδική αξία που λάμπει σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε αδελφό! Η αναγνώριση αυτού του κοινού ανθρωπίνου στοιχείου είναι η απαρχή για την οικοδομή της μεταξύ μας κοινωνίας».

Και συνεχίζει: «Ο ‘Αγιος Πατέρας εξέφρασε, ακόμη, την επιθυμία “να θεμελιώσουμε την μεταξύ μας κοινωνία όχι επί υπολογισμών, στρατηγικών και συμφερόντων, αλλά επί του μοναδικού υποδείγματος προς το οποίο να στρέφουμε το βλέμμα: Την παναγία Τριάδα. Ας αναπτύξουμε μαζί μορφές συνεργασίας στην αγαθοεργία, ας ανοιχθούμε και ας συνεργασθούμε επί θεμάτων ηθικού και κοινωνικού χαρακτήρα για να υπηρετήσουμε τους ανθρώπους της εποχής μας και να τους προσκομίσουμε την παράκληση του Ευαγγελίου. Πράγματι, το Πνεύμα μάς καλεί σήμερα περισσότερο παρά στο παρελθόν, να επουλώσουμε τις πληγές της ανθρωπότητος με τον έλαιο της αγάπης”.

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου, όπου τον υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, ο Πάπας υπογράμμισε τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή στη χώρα μας, “σε έναν τόπο που είναι δώρο, κληρονομιά της ανθρωπότητας, πάνω στον οποίο χτίστηκαν τα θεμέλια της Δύσης”.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με πρόσφυγες κάθε ηλικίας, ζήτησε από τους αδελφούς Χριστιανούς, “να μην απαρνηθούν την ανθρωπιά που μας συνδέει”, ενώ ευχαρίστησε τους κατοίκους της Λέσβου, αλλά και της Ελλάδας για όσα κάνουν. Το μήνυμά του απευθυνόταν σε όλη την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη. Το προσφυγικό αποτελεί για τον Πάπα ένα από τα μεγάλα παγκόσμια ανθρωπιστικά ζητήματα, το οποίο η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραβλέπει ή να μεταθέτει σε άλλους», υπογράμμισε.

«Στο κήρυγμά του, κατά τη Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην έννοια της μετάνοιας, τονίζοντας πως το ρήμα “μετανοώ” είναι σύνθετο από την πρόθεση “μετά”, που εδώ σημαίνει “πέρα” και το ρήμα “νοώ” που σημαίνει “σκέπτομαι”. ”Μετανοώ, λοιπόν, σημαίνει σκέπτομαι πέρα, δηλαδή πηγαίνω πέρα από τον συνηθισμένο τρόπο τού να σκέπτομαι, πέρα από τα δικά μας συνηθισμένα νοητικά σχήματα”.

Τέλος, στη συνάντησή του με τους νέους είχε την ευκαιρία να ακούσει τους προβληματισμούς τους, αλλά και να τούς απαντήσει, με την προτροπή ”μην είστε Χριστιανοί του καναπέ, βρείτε το θάρρος να προχωρήσετε και να ρισκάρετε, όχι όμως μόνοι σας, αλλά μαζί με όλους τους άλλους”. Ο ίδιος επισήμανε πως ”η αμφιβολία δεν είναι απώλεια της πίστης. Αντιθέτως, οι αμφιβολίες είναι η βιταμίνη της πίστης. Βοηθούν στην ενίσχυσή της, στη συνειδητοποίηση, στη συνειδητότητα, στην ανάπτυξή της, για να γίνει τελικά πιο ώριμη”, ενώ είπε ότι ”ο Θεός πάντα συγχωρεί, εμείς είμαστε καμιά φορά που αμφιβάλλουμε και διστάζουμε να ζητήσουμε συγχώρεση”».

Ελένη Μαχαίρα

Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 11 / 2021 , 1:21 από news_room Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου 2021 ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνιος Αυγερινός. Ο κ. Αυγερινός ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για την προσφορά της Εκκλησίας, ενώ αναφέρθηκε στην ιστορία […]

Κύπρος: Δύο σοβαρά τροχαία αδικήματα εντόπισε η Τροχαία την Παραμονή των Χριστουγέννων

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 12 / 2020 , 16:03 από news_room Δύο από τα σοβαρότερα τροχαία αδικήματα, με το ένα να καταλήγει σε τροχαία σύγκρουση, ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς, εντόπισαν χθες στους δρόμους της Λευκωσίας, τα μέλη της Τροχαίας. Συγκεκριμένα, γύρω στις 5μ.μ. χθες, τα μέλη της Αστυνομίας κλήθηκαν να διερευνήσουν τροχαία σύγκρουση, που συνέβη στην […]