5 °C Athens, GR
20/01/2022

Τελευταια Νέα
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι (Εικόνες) – Adologala.gr Φωτορεπόρτερ & Δημοσιογράφος δολοφονήθηκαν στο Μεξικό – Κανένα μέτρο από τις αρχές για τις δολοφονίες που μαστίζουν την χώρα Χειροτονία νέου Διακόνου στον Βόλο (Εικόνες) Τοποθέτηση ψηφιδωτής παράστασης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Εικόνες) Συνεχίζουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη Χώρα – Το 13% ξεπέρασε η ανεργία τον Νοέμβριο του 2021 Σύσκεψη για τα προγράμματα σπουδών Μέσης Εκπαίδευσης και τις εξελίξεις στον χώρο της απασχόλησης Aμερικανικό πανεπιστήμιο θα καταβάλει 490 εκατ. δολάρια σε χίλια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο γύρω από την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση Τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου & Δύο χειροτονίες στο Σύδνεϋ

Οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ διαπίστωσαν με δήλωσή τους απειλή για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους

Οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ διαπίστωσαν με δήλωσή τους απειλή για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 12 / 2021 , 23:39 από news_room

Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 οι δεκατρείς χριστιανοί Πατριάρχες και επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ έκαναν κοινή δήλωση, εφιστώντας την προσοχή των κυβερνητικών Αρχών και της κοινής γνώμης στην απειλή για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους, η οποία προέρχεται από τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων. Επεσήμαναν ειδικότερα τα περιστατικά σωματικής βίας και προσβολών σε βάρος του ιερού κλήρου, επιθέσεων στους χριστιανικούς ναούς και πράξεων βανδαλισμού ιερών σεβασμάτων, καθώς και τις απόπειρες υπονόμευσης της ακεραιότητας και της πολιτισμικής ιδιομορφίας της χριστιανικής συνοικίας στην Παλαιά Πόλη με απώτερο σκοπό την εκδίωξη της χριστιανικής κοινότητας από την Ιερουσαλήμ.

Μεταξύ αυτών, που υπέγραψαν τη δήλωση είναι ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας των Ιεροσολύμων Μακαριώτατος Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ´, ο Αρμένιος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Νουρχάν Μανουκιάν, ο Αποστολικός Διοικητής του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αρχιεπίσκοπος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα και λοιποί χριστιανοί ηγέτες της περιοχής.

Απανταχού της Αγίας Γης οι χριστιανοί καθίστανται στόχος συχνών και συνεχιζόμενων επιθέσεων εκ μέρους ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων. Από το 2012 ιερείς και άλλοι εκπρόσωποι του κλήρου υφίστανται αμέτρητες επιθέσεις με άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας, πραγματοποιούνται επιδρομές στους χριστιανικούς ναούς και πράξεις βανδαλισμού και βεβηλώσεως ιερών προσκυνημάτων, δεν παύει η τρομοκράτηση των γηγενών χριστιανών και ο συνεχιζόμενος εκφοβισμός των τοπικών χριστιανών, οι οποίοι απλώς επιθυμούν να θρησκεύονται ελεύθερα και να ζουν την καθημερινή τους ζωή. Εφαρμόζοντας σκοπίμως παρόμοιες πρακτικές, οι εξτρεμιστικές ομάδες επιχειρούν να εκδιώξουν τη χριστιανική κοινότητα από την Ιερουσαλήμ και άλλες περιοχές της Αγίας Γης.

Επισημαίνουμε με ευγνωμοσύνη ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ανέλαβε δημοσίως την υποχρέωση να εγγυηθεί την ασφάλεια των χριστιανών και να υπερασπιστεί τις κατοικίες τους στην Αγία Γη, αλλά και να διατηρήσει τη χριστιανική κοινότητα ως αναπόσπαστο τμήμα του μωσαϊκού της τοπικής κοινότητας. Ως απόδειξη των προσπαθειών, που καταβάλλονται προς αυτήν την κατεύθυνση, θεωρούμε τις ενέργειες της κυβέρνησης, οι οποίες στοχεύουν στη διευκόλυνση των εκατομμυρίων χριστιανών προσκυνητών, οι οποίοι επισκέπτονται τα ιερά προσκυνήματα της Αγίας Γης. Ως εκ τούτου προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι οι προσπάθειες σε πανεθνικό επίπεδο ακυρώνονται εξαιτίας της αδυναμίας των τοπικών πολιτικών, αξιωματούχων και υπηρεσιών δημοσίας τάξεως να χαλιναγωγήσουν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών ομάδων, τα μέλη των οποίων εκφοβίζουν τους γηγενείς χριστιανούς, επιτίθενται στους κληρικούς και βεβηλώνουν τα ιερά προσκυνήματα και την εκκλησιαστική περιουσία.

Η αρχή της προστασίας της πνευματικής και πολιτισμικής ιδιαιτερότητας των αμιγώς ιστορικών συνοικιών της Ιερουσαλήμ είναι ήδη κατοχυρωμένη στη νομοθεσία του Ισραήλ όσον αφορά την εβραϊκή συνοικία. Εν τούτοις, οι εξτρεμιστικές ομάδες, επιδιώκοντας την εξασθένηση της χριστιανικής παρουσίας, εξακολουθούν να εξαγοράζουν στρατηγικής σημασίας περιουσίες στη χριστιανική συνοικία, καταφεύγοντας σε μυστικές συναλλαγές και τακτικές εκφοβισμού, προκειμένου να εκδιώξουν τους κατοίκους από τις οικίες τους. Αυτό οδηγεί στη δραματική μείωση του χριστιανικού πληθυσμού και την περαιτέρω πολυδιάσπαση των ιστορικών προσκυνηματικών διαδρομών μεταξύ της Βηθλεέμ και της Ιερουσαλήμ.

Το χριστιανικό προσκύνημα πέραν του ότι αποτελεί δικαίωμα κάθε χριστιανού στον κόσμο, φέρνει μεγάλα κέρδη στο Ισραήλ, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή του. Σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, το χριστιανικό προσκύνημα και ο τουρισμός συνεισφέρουν 3 δισ. δολάρια ΗΠΑ στην οικονομία του Ισραήλ. Η τοπική χριστιανική κοινότητα, αν και είναι μικρή και διαρκώς συρρικνούμενη αριθμητικά, προσφέρει την ίδια στιγμή ένα ασύγκριτα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών σε ποικίλα πεδία, μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση, η υγεία και οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες στις κοινότητες του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας.

Λαμβάνοντας υπ᾽ όψη την υποχρέωση, που ανέλαβαν δημοσίως οι τοπικές πολιτικές Αρχές του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας, να υπερασπίζονται την ελευθερία του θρησκεύεσθαι, τις καλούμε επειγόντως να αναλάβουν το ταχύτερο δυνατό πρωτοβουλία διαλόγου μεθ᾽ ημών, τους ηγέτες των Εκκλησιών, προκειμένου να:

1. αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, που γεννούν οι ενέργειες των ακραίων ομάδων στην Ιερουσαλήμ τόσο για τη χριστιανική κοινότητα, όσο και για το κράτος δικαίου και να κάνουμε το παν ώστε να εξασφαλίσουμε ότι κανένας πολίτης ή θεσμός να μη υφίσταται απειλές βίας ή εκφοβισμού,

2. ξεκινήσουμε διάλογο με σκοπό τη δημιουργία μιας ειδικής χριστιανικής ζώνης πολιτισμικής κληρονομιάς, ώστε να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της χριστιανικής συνοικίας στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και να διαφυλάξουμε τον μοναδικό χαρακτήρα και την κληρονομιά για χάρη της ευημερίας της τοπικής κοινότητας, της χώρας και του ευρύτερου κόσμου.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 3 / 2021 , 23:05 από news_room Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε στις 14:00 το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Τον πρωθυπουργό της Ρωσίας […]

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Ανακοίνωση για ακύρωση κατασκηνώσεων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 23:47 από news_room ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ανακοινώνει ότι ακυρώνονται όλες οι υπόλοιπες κατασκηνωτικές περίοδοι λόγω της άσχημης επιδημιολογικής εικόνας και της αύξησης των κρουσμάτων.   Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 13 Ιουλίου 2021 Ακολουθήστε μας :

Pin It on Pinterest