15 °C Athens, GR
21/01/2022

Τελευταια Νέα
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι (Εικόνες) – Adologala.gr 30 Αποφθέγματα από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ για την προσευχή Τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος στη Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου ΑΑΔΕ: Τώρα «Τα Ραντεβού μου» σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για την Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή του Αυστρία: Ψηφίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ενηλίκων ΗΠΑ: Το ρολόι της Αποκάλυψης δείχνει 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα Η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη Με τον Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ και τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου “Καιρός” συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Στην Τρίγλια της Βιθυνίας εόρτασε τα Θεοφάνεια κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Βελιγραδίου υπογράφηκε από τους Δημάρχους των δύο πόλεων (Εικόνες)

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Βελιγραδίου υπογράφηκε από τους Δημάρχους των δύο πόλεων

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 28 / 12 / 2021 , 13:28 από news_room

Στόχος η ενίσχυση του τουρισμού – πολιτισμού, η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα των πόλεων

Κώστας Μπακογιάννης: «Σήμερα οι σχέσεις Αθήνας – Βελιγραδίου γίνονται ακόμη πιο ισχυρές»

Zoran Radojičić: «Η Αθήνα είναι η πόλη που αγαπώ περισσότερο μετά το Βελιγράδι»

Μία στενότερη και ακόμη πιο δυναμική συνεργασία στο πλαίσιο του νέου Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων (B40 Balkan Cities Network) εν όψει και της πρώτης επίσημης Συνόδου που θα φιλοξενήσει η ελληνική πρωτεύουσα το 2022, εγκαινίασαν την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021, στην Αθήνα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Βελιγραδίου Zoran Radojičić.
Ο κ. Μπακογιάννης, που υποδέχθηκε το πρωί τον κ. Radojičić, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, επισήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας, Αθήνας – Βελιγραδίου είναι εξαιρετικά ισχυρές και βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο διαχρονικά. «Δύο λαοί με κοινές παραδόσεις, με κοινή ιστορία, δύο λαοί που έχουν βρεθεί πολλές φορές μαζί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στους αγώνες για ελευθερία, για δημοκρατία και δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε με θερμά λόγια για τον Δήμαρχο Βελιγραδίου, «έναν γιατρό», είπε «ο οποίος εδώ και δεκαετίες προτάσσει την ανθρωπιά και την επιστήμη. Είναι ίσως ο μόνος Δήμαρχος στην Ευρώπη, ο οποίος ξεχωρίζει, χειρουργώντας μία φορά την εβδομάδα μικρά παιδιά. Οι δεσμοί του με τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ισχυροί, καθώς ο ίδιος πέρασε κάποιους μήνες ως εκπαιδευόμενος από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», δείχνοντας στην πράξη πώς μεταφέρεται η γνώση στην ευρύτερη γειτονιά μας, στα πολύπαθα Βαλκάνια».
Τα θερμά λόγια ανταπέδωσε και ο Δήμαρχος Βελιγραδίου κ. Zoran Radojičić, ο οποίος χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία πριν από μερικές εβδομάδες να διαπιστώσω, κατά τη συνάντησή μας στην Κωνσταντινούπολη την εκτίμηση των ομολόγων μας προς το πρόσωπο του Δημάρχου Αθηναίων. Θα ήθελα να σας πω, αγαπητοί Αθηναίοι, ότι πρέπει να είστε υπερήφανοι για τον Δήμαρχό σας». Και ο ίδιος πρόσθεσε: «Η πόλη που αγαπώ περισσότερο μετά το Βελιγράδι, είναι η Αθήνα».

Ο κ. Radojičić αναφέρθηκε επίσης, στο κοινό όραμα που υπηρετούν οι δύο Δήμαρχοι: «Σε αυτούς τους καιρούς που είναι δύσκολοι, είναι σημαντικό οι πόλεις, αλλά και οι Δήμαρχοι προσωπικά να έχουμε καλές σχέσεις και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Με τον κ. Μπακογιάννη μοιραζόμαστε το όραμα για το πώς οι σύγχρονες πόλεις πρέπει να αναπτυχθούν στο μέλλον. Χαίρομαι που υπογράφουμε αυτή τη συμφωνία σήμερα, καθώς η Αθήνα αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το Βελιγράδι, αλλά και για άλλες βαλκανικές πόλεις».
Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στις σχέσεις των δύο πόλεων και των δύο χωρών, τόνισε: «Το Βελιγράδι και η Σερβία δε μπορούν ποτέ να ξεχάσουν την υποστήριξη που έλαβαν από την Ελλάδα και την Αθήνα κατά τη δεκαετία του ’90 όταν μάς βομβάρδιζαν και βρισκόμασταν σε δύσκολη θέση».

Ο Δήμαρχος του Βελιγραδίου μετέφερε, επίσης, τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Aleksandar Vučić προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, και εκ μέρους του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Νωρίτερα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο Δήμαρχοι, αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες έχουν διαχειριστεί την πανδημία, αλλά και στον ρόλο των πόλεων για την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας πρόκλησης. Συζήτησαν επίσης, τα κοινά προβλήματα των αστικών κέντρων, όπως η διαχείριση της κλιματικής κρίσης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης «οι πόλεις έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από “κάτω προς το πάνω”, και να δώσουν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα», ενώ τόνισε τη σημασία χάραξης ολοκληρωμένων πολιτικών, οι οποίες απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το μνημόνιο

Με την υπογραφή του μνημονίου, Αθήνα και Βελιγράδι κάνουν το επόμενο βήμα στη στενή τους συνεργασία σε μία σειρά από καίριους τομείς, όπως στον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ανθεκτικότητα των πόλεων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικεντρώνεται, βάσει του περιεχομένου του μνημονίου, στους παρακάτω τομείς:

Στην αστική ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα και τις «έξυπνες» λύσεις

Αθήνα και Βελιγράδι, θα ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους σχετικά με τις αντίστοιχες πρακτικές σχεδιασμού που αφορούν τους χώρους πρασίνου, τις δημόσιες πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους. Συγκεκριμένα, οι δύο πόλεις θα ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και τεχνογνωσία σε τομείς που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα των σύγχρονων αστικών κέντρων, όπως η ενεργειακή απόδοση των δημοτικών κτιρίων, η πρόληψη φυσικών καταστροφών ή ο σχεδιασμός έκτακτων αναγκών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις προσπάθειες βελτίωσης της ψηφιοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών που βρίσκονται στη διάθεση των δημοτών.

Στην προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας

Οι δύο πόλεις θα ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και τεχνογνωσία στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας, της αειφορίας της φύσης, καθώς και της διαχείρισης αποβλήτων, της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας εν γένει, της ενεργειακής απόδοσης και της επίτευξης ουδετερότητας των εκπομπών άνθρακα. Οι δήμοι θα διερευνήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης κοινών περιβαλλοντικών έργων στο πλαίσιο διεθνών πρωτοβουλιών ή δικτύων με την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Αθήνα και Βελιγράδι συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στενά στον τομέα της δημόσιας υγείας και να μοιραστούν την εμπειρία τους από την προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας. Στόχος είναι οι δύο πόλεις να βρίσκονται σε θέση να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία σε περίπτωση που στο μέλλον εμφανιστούν νέες προκλήσεις.

Στον Τουρισμό

Στον τομέα του τουρισμού, οι δύο πόλεις θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τα ταξίδια των δημοτών τους προς Αθήνα και Βελιγράδι αντίστοιχα, ενθαρρύνοντάς τους να επισκέπτονται τα μνημεία και τα τοπικά ορόσημα, με στόχο την εξοικείωσή τους με την τοπική ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι δύο Δήμοι θα διευκολύνουν τις επαφές μεταξύ των αρμόδιων δημοτικών τμημάτων και δημοτικών φορέων στον τομέα αυτόν.

Στον Πολιτισμό

Οι δύο πόλεις θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να συνεργαστούν σε τομείς όπως το θέατρο, η μουσική και οι Τέχνες μέσα από τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, φεστιβάλ και εκθέσεων. Παράλληλα, θα επιδιώξουν ευρύτερη πολιτιστική συνεργασία στα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Βελιγραδίου υπογράφηκε από τους Δημάρχους των δύο πόλεων Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Βελιγραδίου υπογράφηκε από τους Δημάρχους των δύο πόλεων Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Βελιγραδίου υπογράφηκε από τους Δημάρχους των δύο πόλεων Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Βελιγραδίου υπογράφηκε από τους Δημάρχους των δύο πόλεων Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Βελιγραδίου υπογράφηκε από τους Δημάρχους των δύο πόλεων Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Βελιγραδίου υπογράφηκε από τους Δημάρχους των δύο πόλεων Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Βελιγραδίου υπογράφηκε από τους Δημάρχους των δύο πόλεων Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Βελιγραδίου υπογράφηκε από τους Δημάρχους των δύο πόλεων

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Κ.Αχ.Καραμανλής: Με 500 λεωφορεία θα ενισχυθεί το δίκτυο του ΟΑΣΑ μέχρι το τέλος του χρόνου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 10 / 2020 , 17:45 από adologala.gr Με 500 λεωφορεία θα ενισχυθεί το δίκτυο του ΟΑΣΑ μέχρι το τέλος του χρόνου δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής ενώ από την Δευτερά θα ενταχθούν στο δίκτυο 80 από τα 200 λεωφορεία […]

Ικανοποίηση Προέδρου Αναστασιάδη για τη βελτίωση των λειτουργιών του ΚΟΑΠ

Ικανοποίηση Προέδρου Αναστασιάδη για τη βελτίωση των λειτουργιών του ΚΟΑΠ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Την ικανοποίηση του για τη βελτίωση των λειτουργιών του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παραλαμβάνοντας την ετήσια έκθεση του Οργανισμού για το 2020 από τον Επίτροπο Ανδρέα Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε από την πλευρά του την πίστη ότι θα δοθούν εκταρικές και κεφαλικές επιδοτήσεις […]

Pin It on Pinterest