10 °C Athens, GR
20/01/2022

Τελευταια Νέα
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι (Εικόνες) – Adologala.gr Φωτορεπόρτερ & Δημοσιογράφος δολοφονήθηκαν στο Μεξικό – Κανένα μέτρο από τις αρχές για τις δολοφονίες που μαστίζουν την χώρα Χειροτονία νέου Διακόνου στον Βόλο (Εικόνες) Τοποθέτηση ψηφιδωτής παράστασης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Εικόνες) Συνεχίζουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη Χώρα – Το 13% ξεπέρασε η ανεργία τον Νοέμβριο του 2021 Σύσκεψη για τα προγράμματα σπουδών Μέσης Εκπαίδευσης και τις εξελίξεις στον χώρο της απασχόλησης Aμερικανικό πανεπιστήμιο θα καταβάλει 490 εκατ. δολάρια σε χίλια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο γύρω από την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση Τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου & Δύο χειροτονίες στο Σύδνεϋ

Εγκαινιάστηκε η ανανεωμένη Πλατεία Ελευθερίας, σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα και την Κύπρο

Εγκαινιάστηκε η ανανεωμένη Πλατεία Ελευθερίας, σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα και την Κύπρο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 12 / 2021 , 22:28 από news_room

Ως ένα περιδέραιο που περιβάλει την πόλη, που ενώνει το παρελθόν και την ιστορική πόλη με το σύγχρονο αστικό και εμπορικό κέντρο και ως ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο χαρακτηρίστηκε το έργο της Πλατείας Ελευθερίας το οποίο εγκαινιάστηκε την Παρασκευή από την Πολιτεία και τον Δήμο Λευκωσίας.

Ένα έργο που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου της Ζάχα Χαντίτ, με συνεργάτη του γραφείου τον  Χρήστο Πασσά,  που ανέλαβε την επίβλεψη ολοκλήρωσης των τεχνικών και κατασκευαστικών εργασιών του έργου.

Το κέντρο της Λευκωσίας, από σημείο μαρασμού, μετατρέπεται και πάλι σε αιχμή ανάπτυξης της πρωτεύουσας, ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου Αναστασιάδη:

Με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά τελώ τα εγκαίνια της «Πλατείας Ελευθερίας», μιας πλατείας η οποία αποτελεί ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης της πρωτεύουσας, αλλά θα αποτελεί και ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η πρωτοτυπία της έμπνευσης, οι ιδιάζουσες τεχνικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για ένα τέτοιας εμβέλειας έργο, η έλλειψη εμπειριών σε κατασκευαστικές εργασίες αναλόγου έργου, οδήγησαν, δυστυχώς, στην καθυστέρηση αποπεράτωσης της πλατείας, που σήμερα όλοι νιώθουμε περήφανοι για την παράδοση της στην κυπριακή κοινωνία και όχι μόνο.

Το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε συνδέει με ένα σύγχρονο τρόπο την παλαιά Λευκωσία και τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτιστικά της χαρακτηριστικά με το εμπορικό και αστικό κέντρο της πόλης, αποτελώντας εκ νέου τον υπαίθριο χώρο κοινωνικής συνάθροισης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, φέρνοντας στις μνήμες την ταύτιση της με ιστορικά γεγονότα και σημαίνουσες εκδηλώσεις και εορτασμούς.

Το όραμα για ένα αισθητά αναβαθμισμένο και αναγεννημένο κέντρο της πόλης, καθιστώντας το πιο ανταγωνιστικό, ελκυστικό, βιώσιμο και φιλικό προς τους πολίτες, συνδυάζεται με μια σειρά παρεμφερών έργων, όπως:

● Η ανακαίνιση των λεωφόρων Μακαρίου, Ομήρου, Καλλιπόλεως, Κέννετυ και Κυριάκου Μάτση,

● η ανάπλαση των οδών Στασικράτους, Μνασιάδου, Κωστάκη Παντελίδη, Ρηγαίνης, Θεοφάνους και Ζήνας Κάνθερ,

● η ανάπλαση της πλατείας Σολωμού,

● η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου,

● η δημιουργία του νέου Δημαρχείου και κέντρου Αριστείας στην παλαιά πόλη, και,

● η παράδοση νέων χώρων στάθμευσης.

Αντιλαμβάνομαι και δεν παραγνωρίζω, όπως βεβαίως και οι δημοτικές Αρχές, πως ο οργασμός εκτέλεσης τόσων έργων έχει προκαλέσει ή προκαλεί προσωρινά προβλήματα ή και πολλές φορές δυσανασχέτηση στους επιχειρηματίες των επηρεαζόμενων από τα έργα περιοχών.

Εκείνο που θέλω να τονίσω και έχει σημασία, είναι πως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα οφέλη σε οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα αντικαταστήσουν την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι επηρεαζόμενοι.

Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί ήδη παρατηρείται μια έντονη οικιστική, επιχειρηματική και τουριστική δραστηριοποίηση, με την ανέγερση νέων οικιστικών και ξενοδοχειακών μονάδων, νέων χώρων εστίασης και ένδυσης, νέων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς του εμπορίου, με εμφανή την αυξημένη επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Το κέντρο της Λευκωσίας, από σημείο μαρασμού, μετατρέπεται και πάλι σε αιχμή ανάπτυξης της πρωτεύουσας.

Προς ενίσχυση της προσπάθειας, συνδέονται και μια σειρά άλλων αναπτυξιακών δράσεων που είτε βρίσκονται υπό κατασκευή είτε έχουν δρομολογηθεί, όπως:

● Η προκήρυξη εντός τρέχοντος Δεκεμβρίου των προσφορών για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου.

● Η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στη σχολή της Φανερωμένης, η δημιουργία φοιτητικών εστιών, η αναβάθμιση ιστορικών οδών της περιοχής και η παροχή κινήτρων για προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συνολικού ύψους 29 εκατομμύριων ευρώ.

● Η ανάπλαση του χώρου του παλαιού ΓΣΠ.

● Η ανακαίνιση του κτηρίου της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς.

● Η αναβάθμιση της Λαϊκής Γειτονιάς και της περιοχής του Δημαρχείου

● Η ανάπλαση της οδού Τρικούπη.

Η εντυπωσιακή μετατροπή του Δήμου Λευκωσίας σε έναν πραγματικά σύγχρονο Ευρωπαϊκό Δήμο, δεν αποτελεί παρά το αποτέλεσμα του συνδυασμού αποφασιστικότητας και οράματος. Αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο όραμα του Δήμου. Και ήταν αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας των προγενέστερων, αλλά και του νυν Δημάρχου με προγενέστερες και την παρούσα διακυβέρνηση.

Είναι η ίδια αποφασιστικότητα που οδήγησε σε σημαντικά έργα αναβάθμισης της τοπικής κοινωνίας του συνόλου των δήμων και κοινοτήτων της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην Επαρχία Λευκωσίας, θα ήθελα να επισημάνω πως από το 2015 και εντεύθεν έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης:

Πρώτον: 61 έργα που αφορούν τον Δήμο Λευκωσίας, με συνολικό κόστος 330 εκατομμύρια ευρώ, και δεύτερον: 201 έργα τοπικού χαρακτήρα ή κοινής ωφελείας στους υπόλοιπους Δήμους και κοινότητες της Λευκωσίας, συνολικού ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρωτεύουσα ανακτά και πάλι το κύρος που της αξίζει. Αναμορφώνεται, εκσυγχρονίζεται, αλλάζει.

Στην όλη προσπάθεια θα ήταν παράλειψη εάν δεν επεσήμανα πως σαν αποτέλεσμα της προτεραιοποίησης ώριμων έργων με τις τοπικές Αρχές, ήταν εφικτή η συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σημείο αυτό, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω στο πρόσωπο της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, φίλτατης κας Στέλλας Κυριακίδου, τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μεταμόρφωση της Κύπρου σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα.

Με την ευκαιρία που μου δίδεται, θα ήθελα, σαν παρένθεση, να τονίσω πως η όλη παρατηρούμενη ανάπτυξη θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη διοικητική και οικονομική αυτονομία που θα αποκτήσουν οι δήμοι και κοινότητες, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και μελλοντικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Γνωρίζω πως υπάρχουν έντονες συζητήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, και αυτό είναι απόλυτα θεμιτό. Όμως την ίδια ώρα γνωρίζοντας τη σημασία και το εύρος που θα αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε δυνατότητες, απευθύνω έκκληση, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, να επικρατήσει η σύνεση, ο ορθολογισμός και τι το τοπικό και ευρύτερα το δημόσιο συμφέρον προτάσσει.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μιλούμε για μεταρρύθμιση, αλλά για οπισθοδρόμηση και επικράτηση κομματικών βασιλείων.

Όπως και δεν θα είναι εφικτό και δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Πολιτεία να σταθεί και πάλι αρωγός στις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έπραξε τον Ιούλιο του 2017, όταν αναλάβαμε την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των τοπικών Αρχών, συνολικού ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, θέλω να τονίσω πως η ψήφιση της μεταρρύθμισης αποτελεί μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την άντληση των κονδυλίων ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στις οποίες περιλαμβάνονται επενδυτικές δράσεις των δήμων ύψους 241 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων:

● Σχέδια χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

● Σχέδια βιώσιμης κινητικότητας.

● Δημιουργία εθνικής στρατηγικής για έξυπνες πόλεις.

● Δημιουργία τεχνικών σχολών και ειδικών σχολείων, καθώς και πολυδύναμων κέντρων για τα παιδιά.

Αντικρίζοντας τη σαφέστατα αναβαθμισμένη εικόνα της Λευκωσίας, κάθε δημότης της δικαιούται να αισθάνεται περήφανος. Προς τούτο, θέλω να επαναλάβω τα θερμά μου συγχαρητήρια και να επαινέσω τον φίλο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο που αναλαμβάνοντας ένα κατά τα άλλα άπιαστο όραμα προκατόχων του συνέβαλε και συνέβαλαν με την αποφασιστικότητα που επέδειξαν και τις άοκνες προσπάθειες, ώστε να γίνουν αυτά που ήταν οράματα, σήμερα πραγματικότητες.

Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω στον φίλο Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, αλλά και στον κάθε Δήμαρχο τοπικής Αρχής είναι πως τα δικά τους οράματα είναι ταυτόσημα με τη δική μας αποφασιστικότητα και προθέσεις.

Καταλήγοντας, επιτρέψετε μου να συγχαρώ το αρχιτεκτονικό γραφείο της διάσημης και αειμνήστου Ζάχα Χαντίτ, αλλά και τον συνεργάτη του γραφείου κ. Χρίστο Πασσά,  που ανέλαβε την επίβλεψη ολοκλήρωσης των δύσκολων τεχνικών και κατασκευαστικών εργασιών του έργου.

Εύχομαι σύντομα η πλατεία Ελευθερίας, ως και η ονοματοδοσία της υποδηλοί και εκφράζει, σε αντίθεση με την πράσινη γραμμή, να αποτελέσει το σημείο επανένωσης της πατρίδας μας.

Εύχομαι κάθε πρόοδο στη Λευκωσία, στους δήμους, στην Κύπρο μας, στην κοινή πατρίδα μας.

Εγκαινιάστηκε η ανανεωμένη Πλατεία Ελευθερίας, σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα και την Κύπρο

Εγκαινιάστηκε η ανανεωμένη Πλατεία Ελευθερίας, σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα και την Κύπρο

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Χρονογράφημα ΡΙΚ: Μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 12 / 11 / 2020 , 11:55 από adologala.gr Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ μιλά εφ’ όλης της ύλης στη δημοσιογράφο του ΡΙΚ κα Αίμιλη Μιχαήλ, στην εκπομπή Χρονογράφημα Πρόσωπα, η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση του ΡΙΚ στις 26 Σεπτεμβρίου 2020. Ο Μακαριώτατος […]

Υπ. Ανάπτυξης: Δώδεκα ερωτήσεις-απαντήσεις για το υπαίθριο εμπόριο

Υπ. Ανάπτυξης: Δώδεκα ερωτήσεις-απαντήσεις για το υπαίθριο εμπόριο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δώδεκα ερωτήσεις – απαντήσεις έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Σημειώνεται ότι το το νομοσχέδιο θα ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου 2022. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: 1. Διασφαλίζεται η διαφάνεια, η […]

Pin It on Pinterest