28 °C Athens, GR
12/08/2022

Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών: «Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα είναι ένα κάλεσμα στην πίστη»

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 / 12 / 2021 , 21:18 από news_room

Τη σημασία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου για τους Καθολικούς στην Ελλάδα ανέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης, μέλος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» της ΕΣΗΕΑ.

Ο π. Θεόδωρος Κοντίδης επισήμανε ότι στη χώρα μας η Καθολική κοινότητα είναι πολύμορφη, με πιστούς από πολλές εθνικότητες και γλώσσες. Τουτέστιν, η παρουσία του Επισκόπου και Πάπα Ρώμης θα αναθερμάνει την ενότητά τους και θα αναζωογονήσει την πίστη τους. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η επίσκεψή του Ποντίφικα θα αποτελέσει για τους πιστούς της τοπικής Εκκλησίας μια νέα πρόσκληση στην πίστη του Χριστού και του Ευαγγελίου, ακόμη και γι’ αυτούς που βρίσκονται μακριά από την Εκκλησία ή η σχέση τους με τον Θεό έχει ατονήσει ή η σχέση τους με τις ενοριακές κοινότητες έχει ψυχρανθεί. «Η παρουσία του θεωρείται έκκληση στην εκ νέου ανακάλυψη της αγάπης και της σωτηρίας του Χριστού και στην αδελφική σχέση ως μέλη της Εκκλησίας», προσέθεσε.

Εξάλλου, ιδιαίτερα για τους νέους, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου είναι ένα κάλεσμα στην πίστη, μια πρόσκληση να ανακαλύψουν το δώρο του Ευαγγελίου και της νέας ζωής εν Χριστώ. Η συνάντησή του με ομάδα νέων μπορεί να δείξει με τρόπο γιορτινό την ενότητα που φέρνει ο Χριστός στους ανθρώπους, τη νίκη του Σταυρού πάνω στην κακία και τον εγωισμό του κόσμου, «τα καλά νέα» της αγάπης και των θαυμάσιων έργων που ο Θεός πραγματοποιεί για να ελκύσει κοντά του όλα τα διασκορπισμένα τέκνα του, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών.

Ακόμη, προσέθεσε ότι η επίσκεψη του Πάπα θα αναθερμάνει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, καθώς και τις σχέσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και Βατικανού, ενώ σηματοδοτεί την επιστροφή του στη Λέσβο, το εμβληματικό νησί της μεταναστευτικής κρίσης και τη συνάντηση του με πρόσφυγες.

Όπως τονίστηκε, «αυτό το ταξίδι του Διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου στη χώρα όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε ”το της Αναστάσεως κήρυγμα”, μάς πλημμυρίζει από πνευματική αγαλλίαση. Ο Πάπας Φραγκίσκος, από τότε που εξελέγη στον θρόνο της Ρώμης, θέλησε να γίνει ένας σύγχρονος Απόστολος των Εθνών, γι’ αυτό δεν σταμάτησε να καλεί εμάς τους πιστούς να κινηθούμε ”προς τις περιφέρειες” προς συνάντηση των αδελφών μας».

Εν κατακλείδι σημείωσε: «Στο πρόσωπο του υψηλού επισκέπτη, οι πολίτες της Αθήνας, όπως και όσοι από άλλες περιοχές βρεθούν αυτές τις ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου, θα δουν τον άνθρωπο που επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ των εθνών, τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών, την ενότητα μεταξύ των χριστιανών, τον άνθρωπο που με τον λόγο και τα έργα του ζητεί την επιστροφή στις ρίζες του Ευαγγελίου, στηρίζει όλους εκείνους που είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής ως χειμαζόμενοι, ως ασθενείς, ως πρόσφυγες.

Ευχόμενοι αυτό το ταξίδι να αποτελέσει μια μαρτυρία ειρήνης και αγάπης, ένα νέο βήμα ενότητας μεταξύ μας, θα υποδεχθούμε τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αθήνα, το λίκνο του μεγάλου αυτού πολιτισμού, εκεί όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε το μήνυμα της ενότητας του ανθρωπίνου γένους, της αγάπης του Θεού και της εν Χριστώ σωτηρίας».

Για την οργάνωση της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα μας μίλησε, ακολούθως, ο εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου των Καθολικών, π. Γεώργιος Ντάγκας, ως υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Τήνου, θεολόγος και ιστορικός π. Μάρκος Φώσκολος, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Καθολικής Εκκλησίας στην ανακούφιση του έθνους, κατά τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, τους τελευταίους δύο αιώνες.

Τέλος, η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γραφείου Τύπου για την επίσκεψη του Ποντίφικα, Ελένη Κάραμποττ, παρουσίασε το φιλανθρωπικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «η τοπική Καθολική Εκκλησία είναι μια μικρή Εκκλησία, όμως με πολύ μεγάλο έργο»!

Το ταξίδι του Επισκόπου και Πάπα Ρώμης πραγματοποιείται, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου, πέντε χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2016, όπου είχε γίνει και η ιστορική συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς και είκοσι χρόνια από την πρώτη επίσκεψη Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας, μετά το Σχίσμα του 1054. Τον Μάιο του 2001 ύστερα από πρόσκληση του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, και στο πλαίσιο του προσκυνηματικού ταξιδιού στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ήρθε στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε και με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Η επικείμενη επίσκεψή του συγκλίνει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας.

Πρόκειται για το 35ο ταξίδι του Ποντίφικα στο εξωτερικό, μετά την εκλογή του το 2013, και σηματοδοτεί την επιστροφή του στη Λέσβο, το νησί της μεταναστευτικής κρίσης και τη συνάντηση του με πρόσφυγες.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ολοκλήρωση διαδικτυακής διαδικασίας για διεκδίκηση θέσεων Ειδικότητας στην Κύπρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 3 / 2021 , 9:23 από news_room Το Υπουργείο Υγείας, λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται από την πανδημία και τους περιορισμούς που τέθηκαν, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία μέσω της διαδικτυακής γραπτής και προφορικής εξέτασης, τη διαδικασία […]

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν υπάρχει σύγκρουση πίστης και επιστήμης» – Τιμήθηκε στην Αγιά η μνήμη των Αγίων Αναργύρων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 2 / 7 / 2021 , 0:12 από news_room Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν υπάρχει σύγκρουση πίστης και επιστήμης» Τιμήθηκε στην Αγιά η μνήμη των Αγίων Αναργύρων             Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Αγιάς χοροστάτησε την Τετάρτη 30/6 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επί τη μνήμη των Αγίων και Ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και […]

Pin It on Pinterest