28 °C Athens, GR
01/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Η Εορτή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στη Νέα Αρτάκη – Adologala.gr O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ – Adologala.gr Η Εκκλησία της Ελλάδος εόρτασε την ιερά μνήμη του Αποστόλου των Εθνών και ιδρυτού της, Αποστόλου Παύλου – Adologala.gr ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Δεν θα επιτρέψω να ευτελίζεται η λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος στο Φανάρι – Adologala.gr Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνελεύσεως της Αυστρίας – Adologala.gr Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων Απόστολου – Adologala.gr Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Χρειαζόμαστε Ιερείς στην Αμερική, που να πιστεύουν στον Θεό και όλα τα άλλα τα συμπληρώνει το Άγιο Πνεύμα»» Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ισπανία

COP26-Κ. Σκρέκας: H κλιματική κρίση απειλεί την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά μας

COP26

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 11 / 2021 , 4:10 από news_room

COP26-Κ. Σκρέκας: H κλιματική κρίση απειλεί την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά μας

«Η κλιματική κρίση απειλεί κάθε πτυχή του τρόπου ζωής μας. Η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, δεν είναι απρόσβλητη από αυτήν την απειλή. Και γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε για να την προστατεύσουμε. Και πρέπει να το κάνουμε τώρα». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα δράσης, κατά τη διάρκεια υψηλού επιπέδου εκδήλωσης της ελληνικής κυβέρνησης, που διεξήχθη στο πλαίσιο της COP 26, σχετικά με την προστασία των πολιτιστικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, ανέφερε, «φαινόμενα όπως η αυξανόμενη διάβρωση των ακτών, οι σοβαρές πλημμύρες και οι πυρκαγιές, αποτελούν άμεση απειλή για την ακεραιότητα των μνημείων και τοποθεσιών παγκόσμιας αξίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι συνδυασμένες δράσεις που αναμένεται να αναληφθούν, έχουν να κάνουν με το να κατανοήσουμε την ανθεκτικότητα των πολιτιστικών μας τοπόσημων και να αξιολογήσουμε την τρωτότητα των υποδομών των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέα και καινοτόμα εργαλεία για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των χώρων και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Σκρέκας, στην ανάγκη για ενίσχυση της εκπαίδευσης των νεότερων γενεών, που αναπόφευκτα θα κληθούν να συνεχίσουν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον. «Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να εισαγάγουμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και πανεπιστήμια», ανέφερε ο υπουργός. Όπως υπενθύμισε, πολλά από τα μνημεία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ολυμπίας και των Δελφών. Επομένως, «είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν αυτά τα μνημεία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς δεν είναι μόνο σημαντική από ιστορική άποψη. Η κληρονομιά διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της διαπολιτισμικής κατανόησης και στη διαμόρφωση της ταυτότητας μιας περιοχής. Ενισχύει επίσης την τουριστική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της τονώνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και προσελκύει επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «συνολικά, η διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μετάβασης σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο». Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ και οι δασικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η περιοχή μας εξελίσσεται γρήγορα σε εστία κλιματικής αλλαγής. «Το πολιτικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτός ήταν ο λόγος που σχεδιάστηκε αυτή η πρωτοβουλία, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ενθαρρύνει την αποτελεσματική παγκόσμια δράση».

Το πάνελ συντόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ενώ UNESCO & WMO ήταν συν-διοργανωτές της σχετικής ελληνικής πρωτοβουλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Το Σάββατο των Ψυχών στους Αγίους Τόπους - Adologala.gr

Το Σάββατο των Ψυχών στους Αγίους Τόπους – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 6 / 2022 , 3:07 από news_room Τό Σάββατον, 29ην Μαΐου/11ην Ἰουνίου  2022, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ὡς Σάββατον τῶν Ψυχῶν, ἤτοι ὡς Σάββατον, ἐν ᾧ ἀνεπέμφθησαν δεήσεις καί ἱκεσίαι ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ἀπ’ αἰῶνος κεκοιμημένων πατέρων καί ἀδελφῶν ἡμῶν. Οὕτως ἀφ’ ἑσπέρας τοῦ Σαββάτου εἰς […]

Κορυφαίο μοντέλο καταγγέλλει πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην Τουρκία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 5 / 8 / 2020 , 0:31 από Η Daria Kirilyuk, ένα από τα κορυφαία μοντέλα της Ουκρανίας, δημοσίευσε φωτογραφίες με το τραυματισμένο της πρόσωπο. Το κορυφαίο μοντέλο της Ουκρανίας, Daria Kirilyuk, ισχυρίζεται με αναρτήσεις της στα social media ότι ο σύντροφός της και φίλοι της ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα από […]

Pin It on Pinterest