28 °C Athens, GR
05/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» – Adologala.gr Σέριφος : Εγκαίνια του Μουσείου «Περσεύς» στο κτήριο του ιστορικού Ξενία από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη 52 δασικές πυρκαγιές σήμερα σε όλη την Ελλάδα – Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε πολλαπλά μέτωπα ΗΠΑ: Έξι νεκροί και 31 σοβαρά τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Χάιλαντ Παρκ – Ασύλληπτος ο δράστης Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας στην Αργεντινή Απονομή τίτλων των αποφοίτων της Κοινότητας Ρέμλης – Adologala.gr Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Καθηγητή Δικανικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool Δανία: Τρεις νεκροί, 4 τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε εμπορικό κέντρο – Συνελήφθη ύποπτος

Την νέα μουσική έκδοση «Άγιοι της Κύπρου» παρέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Την νέα μουσική έκδοση «Άγιοι της Κύπρου» παρέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 11 / 2021 , 16:07 από news_room

Χάρη στην ευγενή χορηγία του κ. Χαράλαμπου Μυλωνά και εν είδει μνημοσύνου για τον μακαριστό ιεροψάλτη Νικόλα Γιάννη Χατζηγιάννη, ο οποίος διακόνησε το ψαλτήρι της κοινότητας Ακακίου για ενενήντα συναπτά έτη, μέχρι την κοίμησή του σε ηλικία 102 ετών, το 2019, ο Βυζαντινός Χορός «ΤΡΟΠΟΣ» και το «Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης», προέβησαν στην έκδοση τού ψηφιακού δίσκου με τον τίτλο «Άγιοι τής Κύπρου».

Η παρούσα έκδοση τού ψηφιακού δίσκου, που περιλαμβάνει ύμνους από την ακολουθία των Κυπρίων Αγίων και εξυπηρετεί  την ανάγκη ανάδειξης και τιμής των Αγίων τού νησιού μας, θα διανεμηθεί, σύμφωνα με την επιθυμία τού χορηγού, σε όλους τούς ναούς τής Κύπρου και θα επιδοθούν από τον ίδιο τον χοράρχη σε κάθε Μητρόπολη ξεχωριστά.

Ο κατάλογος των αγίων που ευαρέστησαν τον Θεό στην Κύπρο με την Αγιότητα του βίου τους, τη διδασκαλία ή το μαρτύριό τους, είναι πολύ μεγάλος. Ο μεσαιωνικός χρονογράφος μας Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χρήσι ν’ αρκέψω να λαλώ, ν’ αρκέψω να φουμίσω τη νήσο την πανθαύμαστη και την αγίαν νήσσον πού’ χει πολλές επισκοπές και σώματα Αγίων και πολεμούν τα θαυμαστά θαύματα τα μεγάλα. κι αν ήτον νάτουν να τα πω ως νάζουν δεν εφτάννα».

Όλοι τους, σε κάθε περίπτωση, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ως τις ημέρες μας το καύχημα και κυρίως το στήριγμα των Χριστιανών τής Κύπρου, στους καθ’ ημέραν πνευματικούς και εθνικούς πειρασμούς και δυσκολίες που διερχόμαστε.

Βασικό ρόλο στην τιμή των Κυπρίων Αγίων, διαδραμάτισε ασφαλώς η πρωτοβουλία τής ιστορικής Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου και του μακαριστού Γέροντος Καθηγουμένου της Αρχιμανδρίτου κυρού Αθανασίου, που εξέδωσε την ακολουθία, ανήγειρε το πρώτο παρεκκλήσιο και αγιογράφησε την πρώτη εικόνα τῶν ἐν Κύπρῳ Ἁγίων.  

Στο πρόσωπο τού μακαριστού ιεροψάλτου Νικόλα Γιάννη Χατζηγιάννη, στον οποίο έχει αφιερωθεί ο δίσκος, τιμώνται οι εδώ και αιώνες υπηρετούντες την ιερά αυτή τέχνη στη νήσο μας, ξεκινώντας από τους μεγάλους δασκάλους και δημιουργούς της, μέχρι τους ιεροψάλτες και της πιο μικρής εκκλησιαστικής μας κοινότητας, που ταπεινά στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται στα αναλόγια, εκπληρώνοντας το λόγιο του προφήτου Δαβιδ «ᾄσω τῷ Κυρίῳ ἐν τῇ ζωῇ μου, ψαλῶ τῷ Θεῷ μου ἕως ὑπάρχω» (Ψαλμ. 103, 33).

Ο Μακαριώτατος, αφού παρέλαβε τα αντίτυπα τού ψηφιακού δίσκου που αναλογούν στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια, αντιπροσέφερε μία αργυρή παράσταση τού εκχριστιανισμού των κατοίκων τής Πάφου από τον Απόστολο Παύλο και την έκδοση τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής «Κατάλογος Χειρογράφων Κωδίκων Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που επιμελήθηκε ο μακαριστός Ανδρεας Γιακόβλεβιτς. Επίσης, συγχάρηκε τον Χοράρχη κ. Κωνσταντίνο Αγγελίδη και ἐν τῷ προσώπῳ του όλους τους χορωδούς του «ΤΡΟΠΟΥ», τον άξιο και ευλαβή χορηγό και όλους τους συντελεστές τής σημαντικής αυτής προσπάθειας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, ακόμη, θεολόγοι και κληρικοί τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από τον κ. Αγγελίδη την ιεροψαλτική τέχνη, καθώς επίσης και ο Αρχιγραμματέας τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου, τού οποίου προλογικό σημείωμα με τον τίτλο «Κύπρος ἡ γλυκεία χώρα καὶ ἁγία νῆσος» περιλαμβάνεται στον παρόντα ψηφιακό δίσκο.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ἱερά Μονή Θαβωρίου Ὄρους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 1 / 2021 , 1:17 από news_room Τὸ ὄρος Θαβώρ, Ἰταβύριον εἰς τὴν θύραθεν γραμματείαν, «δεσπόζει εἰς τὸ μέσον τῆς Γαλιλαίας, ἀναμέσον τῆς πεδιάδος τοῦ Ἰεζράελ καὶ τῆς Σκυθουπόλεως, πανταχόθεν ἀπομεμονωμένον ἀπὸ παντὸς ἄλλου ὁμόρου ὄρους. Μνείαν τοῦ ὄρους Θαβὼρ ἔχομεν εἰς τὴν Παλαιὰν Διαθήκην. Ἀναφέρεται […]

Στον Κορυδαλλό οδηγείται σήμερα ο Μένιος Φουρθιώτης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 5 / 2021 , 1:45 από news_room Στον Κορυδαλλό οδηγείται σήμερα το πρωί ο Μένιος Φουρθιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τηλεπαρουσιαστής θα παραληφθεί γύρω στις 8:30 – 9:00 το πρωί από την ΓΑΔΑ, όπου κρατείται μέχρι στιγμής, και θα μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού όπου θα μπει […]

Pin It on Pinterest